Connect with us

Szabadügynök

Megismételhető-e Ozzie varázslata? – FA-kitekintő

A Baltimore Ravens igazi sötét ló az AFC-ben. Ha bejutnak a rájátszásba, mindenki el akarja őket kerülni, az alapszakaszban azonban ritkán mutatnak olyan teljesítményt, ami alapján komoly contenderként tekinthetne rájuk bárki is. Ez a kétarcúság nem csak a teljesítményben, de a csapatrészekben is megjelenik, hiszen hiába van egy ligaelit védelme a csapatnak, a támadósor rendkívül inkonzisztens és komoly erősítéseket sem engedhet meg magának a csapat Joe Flacco elitszerződése miatt. 10,3 millió dollárjuk azonban idén is van és emlékezhetünk, hogy tavaly is nagyjából hasonló erőforrás állt rendelkezésre Ozzie Newsome-ék számára, aztán milyen játékosokat igazoltak. Nem egyszerű feladat, de megismételhető.

Ahhoz, hogy a komoly szabadon igazolható játékosaikat meg tudják tartani, illetve valami nagyobb nevet le tudjanak akasztani a piacról, elengedhetetlen a pénzfelszabadítás. Ezt cutok útján tudnák elérni, azonban van itt egy probléma. Nincs senki a keretből, akit komoly halott pénz nélkül küldhetnének el. Ehhez még hozzájön, hogy C.J. Mosley ötödéves opcióját lehívta a Ravens, de mindenképp szeretnének még az idei offseasonban hosszú távú megállapodást kötni a linebackerrel. Ez pedig tovább csökkenti az amúgy sem nagy lehetőségeket.

A csapat legfontosabb szabadon igazolható játékosa az idei offseasonban abszolút a centerként és guardként egyaránt bevethető Ryan Jensen. A franchise tag ez esetében kizárt, hiszen arra nagyjából rá is menne a teljes sapka alatti hely, vele kétségtelenül egy hosszú távú szerződést kell kötni. A tavalyi szezon előtt a center poszt volt az egyik nagy kérdés Baltimore-ban és senki nem tudta, hogy fog beválni az a Jensen, aki addigi négy éves pályafutása alatt összesen alig több, mint 700 snapet töltött a pályán. Csak 2017-ben 1052 snapet volt fenn. Abszolút megbízható játékos, aki kiemelkedően teljesít passzblokkolás terén. Ha sikerül megállapodni vele, akkor jövőre a Yanda-Jensen belső páros a liga egyik legjobbjává nőheti ki magát.

 

Rajta kívül még Mike Wallace megtartása lehet fontos, aki már jelezte szándékát, hogy ő bizony nagyon szívesen visszatérne Baltimore-ba, mindezt úgy, hogy nagy fizetési igényei már nincsenek, sokkal inkább szeretne Super Bowlt nyerni, mintsem milliókat zsebre tenni. Éhezni azért nem fog, egy egy-két éves szerződés lenne ideális az ő esetében. A szezon során egyértelművé vált, hogy Flacco és az ő kapcsolata a legjobb a Ravens összes célpontja közül – persze, hiszen ő legalább játékra alkalmas. Amellett, hogy a csapat első számú célpontja, még mentori szerepkör is juthat neki az öltözőben. Az azonos stílusú Breshad Perriman és Chris Moore is sokat tanulhat a veterán elkapótól. Vele a legnagyobb probléma a kora lehet, 32 évesen már veszít az ember a sebességéből, de végignézve a Ravens támadósorán, még mindig ő rejti a legtöbb veszélyt az ellenfelekre.

 

A 38. életévébe lépő Ben Watsonról még nem tudni, hogy visszavonul-e vagy sem. Ha nem, akkor megéri neki egy egyéves, olcsó szerződést adni, hiszen tavaly kora ellenére is kiemelkedett a csapat célpontjai közül. 61 elkapásával vezette a házi listát, elkapott yardokban második lett ugyanitt (522) és 4 TD-je holtversenyben a legtöbb volt.

A többiek (West, Hurst, Campanaro, Mallett, Bowanko, Johnson, Boykin) mehetnek Isten hírével.

Mint említettem, sok mozgástere nincs a Ravensnek, különösen ha sikerül ismét megállapodni Jensennel. Hiányposzt sem nagyon akad, a védelem a liga legjobbjai közé sorolható (ide a poszt-Suggs időkre gondolva érkezhet erősítés/mélyítés a draftról), miközben a támadófal is a liga jobb egységei közé tartozik, ha mindenki egészséges. Futókból el van eresztve a csapat, Alex Collins ERFA, szóval ő mindenképp marad a csapatnál, plusz ott van Dixon, Allen és Woodhead. Itt sem kell tehát sem erősítés sem mélyítés.

A nagy fejtörést az elkapók okozhatják, Maclin, Wallace, Perriman és Moore közül igazán jó, minőségi slot elkapóval nem rendelkezik a csapat. Szerencséjükre idén van merítési lehetőség a piacon, Danny Amendolát és Taylor Gabrielt is megkörnyékezhetik, ha úgy kívánják. Amendola inkább a biztos célpontot jelentené Flacco számára, Gabriel ezzel szemben sebességével és sokoldalúságával tudna új dimenziót hozni a Ravens támadójátékában. Akárki kerülne tehát közülük a csapathoz, mindenképpen jól járna vele a Baltimore.

 

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!