Connect with us

Magyar foci

Sokakat meglepne az alaposan átalakult Gorillaz

Tavaly újoncként korrekt bemutatkozást mutatott a Gorillaz, sikerült legyőzniük a rekordbajnokot és bár nem jött össze több győzelem, de szoros mérkőzéseket játszottak. Az egyetlen siker ellenére látszott rajtuk a fejlődés egész évben, ami erre az idényre sem hagyott alább. Komoly erősítéseket hoztak a labda mindkét oldalára, és az edzői stáb is egy nagynevű stratégával bővült, így vágnak tehát neki a 2018-as HFL-szezonnak.

Fotó: a Gorillaz Facebook oldala

Miben változott meg a csapat?

Immáron öt meccsnyi HFL-rutinnal vág neki az évnek a Dunaújváros Gorillaz együttese, akik nyugodtan elmondatják magukról, hogy az idei rájátszás egyik esélyesei lehetnek. Sok minden változott a tavalyi évadhoz képest, számos poszton történt játékoscsere, de minőségi igazolásokkal és egy új edzővel is sikerült erősíteni a csapatot, melynek köszönhetően sokakat meglephetnek az előttünk álló szezonban. A legfontosabb érkezőt nem a pályán, hanem annak szélén kell keresni, hiszen Pacuk László érkezésével a válogatott védőkoordinátora kötelezte el magát a dunaújvárosi egyesülethez. Eddig sem volt épp gyenge védelme a Gorilláknak, hiszen tavaly holtversenyben a legkevesebb pontot kapták 98-cal, most pedig egy még ennél is keményebb egység épülhet fel náluk.

Persze egy stratéga önmagában nem megoldás mindenre, ezért igyekeztek minőségi, tapasztalt játékosokkal betömködni a rosteren lévő lyukakat. Mindenképp ki kell emelni Farkas Gézát, aki a bajnok Cowbellsből igazolt át Dunaújvárosba, hogy Madarászékkal egy kőkemény linebacker sort alakítsanak ki. De nem csak hazai igazolás érkezett az egységbe, jött Airiss Hargrow is, akitől szintén a linebacker poszton várnak kiemelkedő teljesítményt. A némileg megfogyatkozott secondaryben pedig egy sokrétű, a labda mindkét oldalán bevethető fiatalt, Sam Ogunlanát figyelhetjük meg, aki bár futóposzton mozog a legotthonosabban, de van tapasztalata defensive backként is. Hozzá hasonlóan, Bryan McCullolugh is egy olyan játékos, akit két csapategységben is megfigyelhetünk majd, ő eredetileg OL-ként fog játszani, de a védőfalban is képes maradandót alkotni.

Ahogy a védelemben, úgy a támadóknál is szép számú új érkezőt fedezhetünk fel az idei évadtól. Egy igen fontos hazai igazolást kell először kiemelni, hiszen Rácz Balázs döntött úgy, hogy Győr helyett Dunaújvárosban fogja gyűjteni az elkapásokat. Neki nagy szerepkört szán régi-új edzője, Grátz Vilmos, akivel korábban a Sharksnál töltöttek el szép éveket. Mellé fog csatlakozni Ryan Newton (WR/RB) és Nick Ward (WR) is, akiktől szintén sokat vár a vezetés. A külföldi játékosoknál maradva, érdemes egy gondolatot szánni Kezlow Smith-nek (WR) is, aki korábban a Minnesota Vikings újonc táborában is megfordult, és bár sokáig úgy tűnt, hogy ő is Gorillaz mezben fog szerepelni a HFL-ben, de végül mégsem Magyarországon fogja eltölteni a tavaszi idényét. A védelem hátsó alakzatához hasonlóan a támadóknál is van egy egység, ahol fenekestül fordult fel minden, ez pedig az offensive line. Ide érkezett a britt James Connolly, illetve 2018-tól Bachrathy Kornélt is a támadófalban kell, hogy keressük, ő egy nem mindennapi mozgással lett irányítóból falember. Az ő általa hátrahagyott karmesteri pozíciót pedig a tavalyi szezonzárón feltűnő Krasznai Balázs fogja betölteni. Tőle sokat várnak, viszont az nagy kérdés lesz, hogy a felkészülési időszakban benyelt betegsége mennyire hat majd ki a szezon eleji szereplésére. A futójátékra mindenesetre támaszkodhat majd, hiszen Hegedűs Dániel rendre megbízható munkát tud szállítani a futóegységben.

Fotó: a Gorillaz Facebook oldala

Az látható tehát, hogy a Gorillazban rengeteg mozgás ment végbe, ami annak is köszönhető, hogy a Budapest/TD Store Eagles is az első osztályban játszik majd, tehát nem adhatnak játékosokat Dunaújvárosba. Ez sok játékost válaszút elé állított, így idéntől Victor Williams és Lamarco Crawford is a Sasok mezben fog szerepelni. Hasonló helyzet előtt állt Mészáros Márton és Papp Péter esetében is, akik székhelyüket inkább a bajnok Cowbellshez helyezték át. Az érkezők mellett a távozók névsora is impozáns, de hogy még bonyolultabb legyen minden, sok sérült is akad a keretben. Gorgyán Sándor mellett Kövesdi Istvánt és Markovics Lászlót emelte ki a a klub elnöke mint legfontosabb távol maradókat, de ne feledkezzünk meg a hipertehetséges Zilai Jánosrólés Csulik Tamásról sem, akikkel szintén nem számolhat majd a csapat.

Mik az elvárások 2018-ban?

A sok nehézség ellenére, bizakodó a csapat vezetése, akik bár – a többi együtteshez képest – elég vékony kerettel és kevesebb felkészülési idővel vágnak neki a HFL 2018-as szezonjának, mégis sok pozitív meglepetést ígérnek. Egyértelmű célja a csapatnak a tavalyi szezonhoz képest a győzelmek számának növelése, és a playoffba való jutást is reálisnak tartják. Bachrathy Kornél úgy véli, hogy a szezonjuk szoros mérkőzéseken fog múlni, észnél kell lenniük a kulcspillanatokban és akkor bárkit megfoghatnak, még a náluk sokkal jobbnak vélt csapatokat is. Egyetlen együttest emelt ki a mezőnyből mint fő esélyes, a Budapest Cowbellst, akikről egyelőre nem tudja elképzelni, hogy bármelyik csapat komoly erőpróba elé állítaná őket. Tőlük eltekintve szoros, kiegyenlített küzdelmet vár, és nem gondolja, hogy bármelyik csapat olyan sokkal lógna ki lefelé vagy felfelé a mezőnyből.

Mikor láthatjuk őket a hazai pályákon?

A hétmeccses alapszakasz az alábbi menetrendet hozza a csapatnak:

  • 03.25: vs Sharks (Digi)
  • 04.08: @ Wolves
  • 04.22: vs Enthroners
  • 05.06: @ Eagles
  • 05.21: vs Cowbells (Digi)
  • 06.03: @ Tigers
  • 06.17: vs Steelers (Digi)

Mondhatni, kiegyenlített a csapat sorsolása, hiszen felváltva játszanak otthon és idegenben, valamint az utazásra sem lehet sok panaszuk, hiszen “mindössze” ~960 kilométert kell majd utazniuk, ami az összes csapatot figyelembe véve a negyedik legkevesebb.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!