Connect with us

Beharangozó

Super Bowl LIII – Támadófalak

Végy egy jó támadófalat, tartja az ősi indián közmondás, amit megfogadtak a Super Bowlra készülő csapatok. Mindketten a párjukat ritkítják a maguk nemében, amivel kiemelkednek az NFL mezőnyéből. Super Bowl felvezető sorozatunk most a két O-Line-t mutatja be.

 

 

Futásnál nincs jobb a Ramsnél

 

Kezdjük Los Angeles-iek egységét, amiben a Rams falánál nincs jobb nem csak idén, hanem talán az NFL történelmében sem. A kezdő ötös egészen brutális, 5,49 yardot tesz hozzá átlagban a futójátékokhoz, amire sosem volt még példa. A fal ráadásul nem csak a line of scrimmage-en segíti az aktuális futót, de azon túl is. A második szinten, tehát 5-10 yardra a LoS-től 1,58 yarddal toldják meg a futásokat átlagban, ami szintén ligaelső mutató. Ahogy abban is kiemelkedik az egység, hogy a ligában náluk a második legkevesebb a 0, vagy negatív yardos futójáték. Így nem lepődünk meg azon, hogy Todd Gurley hiányában a frissen igazolt C.J. Anderson néhány edzést követően is úgy futott, mint a sokáig MVP esélyes Gurley. A mostani eredményekben elengedhetetlen szerep hárult Sean McVayre, aki új sémát adott a támadófalnak: az “új hullámú” offense-ek egyik zászlóshajóját, a zóna blokkolást. Hogy ilyen hamar sikerült elsajátítania fiainak ezt a sémát, az nem meglepő, hiszen a zóna blokkolást tökélyre fejlesztő Mike Shanahan nagy hatással volt McVayre, amikor Washingtonban dolgoztak egy stábban.

 

 

A Patriots offense a maga nemében azért csodálatos, mert nem lehet stílusra bekategorizálni őket, ahogy a blokkolásukat sem. Bill Belichickék mindig is arról voltak híresek, hogy a sokoldalúság a legnagyobb előny, így több különböző stílusú ellenféllel szemben is hatékonyan tudtak felkészülni. Dante Scarnecchia, a Patriots 70 éves támadófal edzője is ezt az elvet viszi a csapatba lassan már 30 éve, de a sikerek őt igazolják. A sokoldalúságnak köszönhető, hogy a Pats mind Zone, mind Power futásokkal is tud operálni, ám ehhez nem csak a fal teszi hozzá a magáét. Ha azt hinnétek, hogy a futók, akkor tévedtek! Power futásnál a fullback James Develin az, aki hatékonyan tör utat a RB előtt, míg Zone futásnál Rob Gronkowski az, aki biztosítani tudja az outside zone futásokat a tackle-ök külső vállánál a blokkjaival. Amiben viszont gyengék, az a 3. és 4. kísérletes rövid yardos szituációk. A Patriots az ilyen szituációk 58%-át váltják csak first downná, ami a 4. legrosszabb mutató a ligában.

 

Passzjátéknál mindkét irányító érinthetetlen

 

Ami a passzjátékot illeti, a Rams ebben erősen visszaesett a 12. heti bye weeket követően, hogy aztán a rájátszásban megint olyat rakjanak le az asztalra, ami jellemezte őket a pihenőhétig. Goffra mindössze hét alkalommal érkezett nyomás a falról a Cowboys és a Saints elleni meccseken, mind siettetés formájában ráadásul. Hogy mitől ilyen jó az egység, arra a legjobb példa az ESPN PBWR indexe, amely azt mutatja meg, hogy a játékosok hány százalékban nyerik meg a párharcaikat passzsiettetés esetén. Andrew Whitworth 92%-ban nyeri meg a párharcait, Rob Havenstein 86%-os, Rodger Saffold 87%-os, míg John Sullivan 85%-os mutatóval van a 10 legjobb játékos között a posztján. A fal 4/5-e tehát a 10 legjobb játékos között van a párharcok megnyerése terén a pass rusherek ellen. Kell ennél megnyugtatóbb statisztika Jared Goff számára?

 

 

A Patriots a rájátszásban előbb a Bosa-Ingram duóval nézett farkasszemet, majd a liga legtöbb sackjét produkáló Kansas City Chiefshez látogatott. Mindkét egység kemény dió egy támadófal számára, ám Brady nem nagyon érzékelt ebből semmit. A Pats embertelen mennyiségű, 90 passzkísérlettel hozta le a két postseason összecsapását, de Brady mindössze egy ütést nyelt be. Egyet. Mellé még 11-szer sietették, vagyis összesen 12 nyomás jött rá a 90 passz snap során. Embertelen. Ne csodálkozzunk azon, hogy Brady 41 évesen is vígan és dalolva nyomja az ipart, hiszen a Pats fala a passz snapek mindössze 3,8%-án engedett sacket, ami ligaelső mutató. Kíváncsian várjuk, hogy az Aaron Donald fémjelezte védőfal ellen milyen hatékonysággal dolgoznak majd.

Nézzük meg posztonként!

 

A rövid bemutatást követően nézzük meg, hogy kiket hoznánk ki a posztok összehasonlítását követően győztesnek!

 

LT: Andrew Whitworth vs Trent Brown

 

Nagy lehetett az aggodalom a Patsnél, amikor az addig kezdő LT Nate Solder eligazolt, a helyére draftolt Isaiah Wynn pedig megsérült. Végül a 49erstől elhozott Brown ugrott be a helyére, aki nem illett Shanahan zóna blokkoláson alapuló sémájába, a Patriotsnál viszont kivirágzott. Ám így sem lehet ellenfele a 37 éves Whitworthnek, aki a legjobb játékosa a Rams brutális egységének.

 

 Rams 1-0 Patriots

 

LG: Rodger Saffold vs Joe Thuney

 

A fal belsején kezdődnek az igazi bonyodalmak! A Patriots legnagyobb erőssége ugyanis itt rejlik, viszont két csúcskategóriás LG áll a csapatok rendelkezésére. Saffold a kiegyensúlyozottabb, aki a passzok és futások terén is bőven átlag fölötti teljesítményt hoz, míg Thuney leginkább a pass protectionben emelkedik ki, abban viszont nagyon. Én az előbbit jobbban díjazom egy guard esetében, így egy paraszthajszállal, de Saffoldot hozom ki győztesnek.

 

Rams 2-0 Patriots

 

C: John Sullivan vs David Andrews

 

Fokozódik az izgalom, de úgy gondolom ez az a poszt, ahol a Patriots felzárkózhat. Ha van a Rams falnak Achilles-sarka, az talán a 33 éves center lesz, míg Andrews talán a feladatának mindkét aspektusában jobban teljesít.

 

Rams 2-1 Patriots

 

RG: Austin Blythe vs Shaq Mason

 

Blythe idén került be a Rams kezdőjébe, és az egyetlen falember volt, aki nem engedte sackelni Goffot. Ám így sem lehet ellenfele Masonnek, aki ligaszinten az egyik, ha nem a legjobb RG volt a 2018-as szezonban, ennek tudatában érthetetlen, hogy nem került be a hivatalos All-Pro keretbe. Futásoknál és passzoknál is kimagaslik a mezőnyben, nem kérdés, hogy ezt a párharcot ő nyeri.

 

Rams 2-2 Patriots

 

RT: Rob Havenstein vs Marcus Cannon

 

A 30 éves Cannon amióta aláírta új szerződését, mintha fokozatosan romlana a teljesítménye. Nem kell egyből rosszra gondolni, ettől még bőven egy átlag feletti játékosnak számít a ligában, de az életkorából fakadóan nem biztos, hogy ez a spirál megfordul. A Football Outsiders szerint az RT gapbe való futásokban a Pats a legsikeresebb a ligában, ami Cannon érdeme. Ettől függetlenül, én nem tartom jobbnak Havensteinnál, aki viszont folyamatosan fejlődik, és a játék minden elemében a legjobbak közé tartozik. Hogy nála is bekövetkezik egy formahanyatlás az új kontraktust követően, csak remélni tudjuk, hogy nem, de ezt a párharcot most eldönti csapata javára.

 

Végeredmény

Rams 3-2 Patriots

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!