Connect with us

Draft

A festés gyönyörű, de belülről eszi a rozsda – Jaguars draftértékelő

A Jaguars igent mondott az újjáépítésre, a feladattal pedig megbízta azokat az embereket, akik tönkre vágták a keretet. Nehéz optimistán állni a csapat jövőjéhez Doug Marrone-ékkal a fedélzeten, de úgy néz ki, legalább a tehetséggel nem lesz probléma. 

A Jaguars esetében nehéz elvonatkoztatni attól, hogy olyan HC-GM párosa van, ami bizonyítottan megbukott: Marrone és a GM David Caldwell nem tudták kezelni a csapat legnagyobb sztárjait, Blake Bortlesszel és Nick Folesszal is befürödtek, a pár éve még AFC-döntős csapat pedig mára sokkal közelebb került az 1/1-hez, mint a Wild Cardhoz. Az egyszeri szurkoló így már csak abban bízhatott, hogy sikerül olyan játékosokat kiválasztani, akik vannak annyira jók és tehetségesek, hogy túléljenek egy vélhetően hamarosan bekövetkező rendszerváltást és hosszú időre meghatározók legyenek a csapatban. Ha mást nem, ezt legalább sikerült abszolválni.

A csapat meglehetősen kényelmes helyzetből várhatta a draftot, Jalen Ramsey elcserélése miatt ugyanis kétszer választhatott az első körben, egyéb cseréknek köszönhetően pedig végül 12-szer húzhatott. Mindezt úgy, hogy a mindenképp távozni akaró Yannick Ngakoue-t nem sikerül elboltolni – ami speciel nem is baj, hisz így őt már csak jövő évi cetliért lehet értékesíteni, azt pedig már hátha az új menedzsment fogja felhasználni. De addig is nézzük, mit varázsolt a jelenlegi.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Tekintve, hogy mennyire fogíjas volt a keret, jött is ember minden elképzelhető posztra. Természetesen a hangsúly az első körön volt, a Jaguarsnak pedig minden összejött.

Először a corner CJ Henderson érkezett, aki 1/9-en minimum BPA volt, nem egy szakértő az 1/3-as Okudah-val egy kalibernek tartotta. Ez talán túlzás, de vitathatatlan, hogy Henderson egy kiváló méretekkel és atletikussággal megáldott corner, többfajta coverage-ben is megállja a helyét. Zónázásban ugyan nem az igazi, de Darrelle Revis sem volt az és nem is kell ezt erőltetni, amikor már az első naptól kezdve rá lehet állítani a WR1-ekre. Ramsey és Bouye elcserélése után a CB volt a Jaguars legnagyobb needje, hibátlan választás. Hendersonnal ráadásul azért is nagy szerencséje volt a Jagsnek, mert nemcsak, hogy közel maradéktalanul pótolhatja majd Ramsey-t, de utóbbiért két első kör is kapott (egyet idén, egyet jövőre), a 2020-asból pedig érkezett a class második legjobb pass rushere, K’Lavon Chaisson.

Az LSU tehetsége egyelőre inkább csak egy kiváló atléta, mint kész pass rusher, amilyen magasan van a plafonja, olyan könnyen lehet belőle bust is. A technikáján, a kézhasználatán, az olvasásán és a futás elleni játékán bőven kell még csiszolni, de ahogy annak idején Ziggy Ansah-val kapcsolatban mondták: aki egy ilyen atlétából nem tud kihozni egy top pass rushert, az adja fel az edzői pályafutását. Yannick Ngakoue el nem cserélése miatt nem volt azonnali need az edge, de ami késik, nem múlik: 1/20-on Chaisson parádés fogás, a Ngakoue-ért kapott későbbi első/második körös pickkel pedig majd tovább lehet erősíteni a rostert.

Az első nap a jobbnál is jobban sikerült, a második után viszont maradt némi hiányérzet. A második körben Laviska Shenault érkezett, aki tökéletes pick, már amennyiben csak a kvalitásait nézzük. Hihetetlen fizikai adottságai vannak, a labdával a kezében pedig sokkal jobban hasonlít egy futóra, mint egy elkapóra, 2018 óta 44 elrontott szerelést harcolt ki a PFF szerint, ami a legtöbb volt az egyetemen. Egy igazi playmaker kiváló kezekkel, ám nagyon sok vele kapcsolatban a de: az útvonalakat kezdetlegesen futja, a hozzá hasonlóan fizikális cornerek könnyen elnyomják, mindezek mellé pedig aggasztóan sokat bajlódik kisebb-nagyobb sérülésekkel – nemcsak a kvalitásai miatt hasonlít Sammy Watkinsra. Összességében egy jó picknek gondolom, needre jött hatalmas upside-dal, de a padlója alacsony és a sérülékenysége is aggasztó.

A harmadik körben érkezett a csapat talán legrosszabb pickje. Davon Hamilton Marcell Dareus utódjaként érkezett és jó eséllyel hozni is fogja a szintet, de ez aligha dicséret. Hamilton egy kiváló nose tackle, futás ellen szörnyeteg, de a pass rush-ban mutatott semmilyensége miatt a harmadik nap közepén lett volna jó pick. Persze benne volt a magasabb kiválasztás, már amennyiben van, aki optimistábban áll a pass rusher kvalitásaihoz, de ez már túlzás. Hiányposztra jött, ez így rendben is van, de ekkor még benn volt például Neville Gallimore is, aki bár szintén nem egy Aaron Donald, de overall jobb és nagyobb upside-dal rendelkező játékos, de lehetett volna a támadófalba vagy a secondarybe is jó játékost találni.

Ha már a harmadik körben nem jött senki az említett két egységbe, a negyedikben sikerült pótolni a hiányosságot. Először Ben Bartch érkezett, aki egy rendkívül érdekes prospect. Az egyetemen hihetetlen volt, de mindezt egy kis iskolában tette gyenge ellenfelek ellen – ugyanakkor a Senior Bowlon is hozta a szintet, a legjobbak ellen is képes volt dominálni. Nehéz eldönteni, hogy ez csak egy fellángolás volt-e, de a Senior Bowlból kiindulva azonnal kezdő lehet a baloldalon és egy nagyon jó kis LT válhat belőle.

Josiah Scott is jó választásnak tűnik, még ha neki kell is majd legalább egy év akklimatizálódás. Állandóan a labda közelében van, 32 leütött passza volt 30 meccsen az egyetemen, a sebessége és az agilitása is rendben van, de pici – 175 centi és 83 kiló – és sérülékeny. Van benne potenciál, Chris Harris is közel hasonló paraméterekkel lett All-Pro, de karrierje elején nagyon sokszor meg fogják égetni – a 137. picken rendben van.

Még egy játékos érkezett a 4. körben, ezúttal a linebacker posztra. Shaq Quarterman némileg luxuspicknek tűnik, nem volt hiányposzt az LB, ő pedig túlságosan lassú ahhoz, hogy három downos LB legyen. Értékben korrekt, a speciális egységben is használható, a mélység sem árt, de a G/C Tyler Biadasz vagy az elkapó Antonio Gandy-Golden jobb választás lett volna.

A maradék három körben ismét a hiányposztoké volt a főszerep. Daniel Thomas egy korrekt csere strong safety lehet már újoncként is, akit főleg a boxban és a speciális egységben lehet majd használni. Collin Johnson egy kiváló paraméterekkel és kezekkel megáldott elkapó, aki egy tolató vonat sebességével rendelkezik – ezzel együtt is jó fogás, a red zone-ban és a hosszú útvonalakon hasznos játékos lehet, a 198 centijével nem lesz egyszerű lenyomni, ha már a labda a levegőben lesz.

A Jake Luton-pick is tetszik, 1-2 körrel korábban is el tudtam volna képzelni. Jó eséllyel soha nem lesz belőle kezdő, de van annyira tehetséges, hogy egy stabil és minőségi csere legyen a profik között. Tyler Davis egy irányítóból lett elkapóból lett tight end, aki a speciális egységben és trükkös játékoknál lehet hasznos, míg Chris Claybrooks egy elkapóból lett corner, aki a profik között visszahordóként lehet hasznos (még Scottnál is kisebb, mindössze 80 kilós és 175 centis).

Összegzés

A jelenlegi Jaguars olyan, mint egy rozsdaette kocsi, ami kapott egy új festést. Amíg Marrone az edző, javulást nem nagyon lehet várni, sőt már az is nagy eredmény lenne, ha a nem húzná meg a festést.

A csapat többnyire nagy upside-dal rendelkező, formálható játékosokat szerzett, ami mindenképp előny, ilyenekkel könnyebb lesz a küszöbön álló rendszerváltás. A Ramsey trade-ből is nagyon jól sikerült kijönni, ha Henderson hozza a szintet, akkor ő és Chaisson, plusz ugye még egy jövő évi első kör bőven többet ér. Érkezett erősítés a támadófalba és a védőfalba is, 1-2 picket leszámítva mindenki jó értéket képviselt és hiányposztra érkezett. Aligha a draft miatt lesz rossz a csapat szezonja.

Értékelés: A-

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!