Connect with us

Beharangozó

Amikor a fagyi visszanyal – Saints@Falcons

Négy mérkőzéssel a szezon vége előtt minden győzelem egyre nagyobb jelentőséggel bír a rájátszásért folytatott harc szempontjából. Az NFC mezőnye nagyon együtt van, a jelenlegi top7 csapatból kis túlzással bárki kieshet még, azonban az biztos, ha az Atlanta Falcons ma éjjel kikap a New Orleans Saintstől, akkor már olyan hátrányba kerülnek Breesékkel szemben, amit nem tudnak ledolgozni három mérkőzés alatt, vagyis a csoportgyőzelem tulajdonképpen elúszhat. A sorsolás szeszélyének köszönhetően jelenlegi ellenfelükkel eddig még nem találkoztak ebben az évben. Most azonban három héten belül kétszer is megmérkőznek a felek.

 

 

Az előzmények nem túl bizalomgerjesztőek a hazai pályán játszó Falcons számára. Szerzett touchdown nélkül, 14-9-es vereséget szenvedtek a Minnesotától. Tavaly ellentmondást nem tűrő támadójátékkal masíroztak a tavalyi Super Bowl szünetéig, azonban azóta valami nagyon megváltozott a csapatnál. A tavalyi robbanékonyságból és kreatív játékhívásokból nem maradt mára már semmi, ez pedig különösen a szerzett pontokban nyilvánul meg. Idén eddig öt alkalommal maradtak 17 szerzett pont alatt, a védelem pedig ugyan nem teljesít rosszul, de hiába tartják kevés ponton az ellenfelet, ha Ryanék képtelenek touchdownokat szerezni, így nem is szorul különösebb magyarázatra, hogy miért állnak 0-5-ös mérleggel ezeken a mérkőzéseken.

Közhely, hogy egy csapat támadójátékáért az irányító felelős, de a Falconsnál ez teljes mértékben megállja a helyét. Az igazán nagy változás a tavalyi évhez képest, azon kívül hogy Kyle Shanahan lelépett, hogy a támadósor egyedül Ryanre épül. Ha ő nem éri el a 250 passzolt yardot, akkor 2-4-es mérleggel rendelkezik a Falcons, ha túllépi, akkor 5-1. Teljesen egyértelmű, hogyha a csapat szeretne esélyt arra, hogy visszavágjon a Patriotsnak a döntőben, akkor Ryannek ismét MVP formába kell kapcsolnia, különben nagyon nehéz, már-már lehetetlen feladat lesz.

Amilyen döcögős a Falcons, olyan gördülékeny a Saints. Vasárnap magabiztosan, 31-21-re győzték le a szintén rájátszásálmokat szövögető Carolina Pantherst. Kérdés, hogy mennyire fogja a rövid hét befolyásolni őket a mai mérkőzésen, hiszen négy napja játszottak legutóbb. Ez a secondaryt érintheti súlyosan, hiszen Marshon Lattimore és Marcus Williams játéka továbbra sem valószínű.

 

 

Az Atlantának itt lehet keresnivalója, hiszen ahogy már írtam korábban, minden Ryan produktivitásán múlik, ha pedig két kezdő secondary játékos nincs az ellenfélnél, egy Julio Jones vezette elkapósor könnyen kihasználhatja az ebből fakadó hibákat.

Azonban hiába foghíjas a védelem hogyha egy olyan támadósor szállítja megállíthatatlanul a pontokat és a yardokat, amilyennel jelenleg a New Orleans rendelkezik. Breesnek nem kell feltétlen megszakadnia, hiszen az Ingram-Kamara duó elvégzi a munka oroszlánrészét, ha épp arra van szükség.  Ingram eddig 922 yardot futott, ez a negyedik legtöbb a ligában, már négy 100 yard fölötti meccse van, összességében pedig 76.8 yardot átlagol egyedül a földön. Továbbá még 9 TD-vel rendelkezik, ami önmagában is elég derék futójátékról tenne tanúbizonyságot, de itt van még az újonc Alvin Kamara is, aki 11 hatpontossal rendelkezik a szezonban és szorgalmasan gyűjtögeti a yardokat mind elkapásban, mind futásban. Egy ilyen tandemmel a liga túlnyomó része nem tud sok mindent kezdeni és nem vagyok róla meggyőződve, hogy majd pont a Falcons védelme fog megálljt parancsolni neki.

Ugyanis nagyon kétarcú a futás elleni védekezésük. Eddig négyszer sikerült 100 yard alatt tartani az ellenfelet, ezeken 4-0-ával állnak, de ha az ellenfélből legalább egy játékos fut 70 yardot, akkor 1-5-tel. Ebből a hat alkalomból kétszer is az ellenfél irányítója tette meg ezt a yardmennyiséget. Most ugyan nem kell attól tartaniuk, hogy Drew Brees majd megiramodik, azonban a félelmetes futótandem adhat okot aggodalomra. Az ilyen futójáték azonban nem ismeretlen a Falcons számára, hiszen tavaly ugyanezt csinálta a Coleman-Freeman kettős. Kérdés, hogy akkor számoltak-e azzal, hogy mi lesz, ha visszanyal a fagyi.

 

 

A mérkőzés nem csak a csoportról dönthet, hanem a tendencia alapján arról is, hogy ki nyeri a két hét múlva esedékes összecsapásukat is, ugyanis az elmúlt négy szezonban 2-0-ával végeztek egymás ellen a csapatok. 2013-ban és 2015-ben a Saints söpört, 2014-ben és 2016-ban pedig a Falcons. A sorminta alapján tehát a New Orleanson a sor és mi is többségben azt gondoljuk, hogy folytatódni fog.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!