Connect with us

Minden ami NFL

Matt Nagy lehet az új Sean McVay

A Bears nemrég hivatalosan is kinevezte főedzőnek a Kansas City Chiefs korábbi támadókoordinátorát, Matt Nagyot. A dolog aligha meglepő, hisz Nagy talán a lehető legtámadóbb felfogású HC-jelölt volt idén, akit csak keríteni lehetett, ráadásul rettentően irányítóközpontú, aki legtöbbet képes lehet kihozni a jövőre másodéves Mitchell Trubiskyből. 

 

 

A Bearsnek soha nem volt jó irányítója, nem véletlenül Jay Cutler a franchise történetének legjobbja. Persze a körülmények soha nem voltak adottak számára, ahogy speciel most Trubisky számára sem azok: a támadófal féloldalas, a csapat első számú elkapói máshol harmadik-negyedik számúnak sem mennének el és nincs klasszis TE sem a csapatban. Ha ehhez hozzávesszük a pocsék playcallingot, a rossz gameplant és John Fox hozzá nem értését, akkor adott egy ligautolsó közeli offense, amit egy top10-es defense sem tud feljavítani.

 

Emiatt tűnik jó választásnak Nagy kinevezése. A magyar származásúnak tűnő szakember (legalábbis a neve erre utal, de konkrét bizonyíték nem nagyon van rá) fiatalabb korában az egyetemen és az arénafutballban is irányítót játszott, edzői karrierjét pedig végig Andy Reid kezei alatt töltötte, akinél nagyobb offense-guru kevés van a ligában. A Chiefsnél ráadásul épp akkor lett kinevezve az irányítók edzőjének (2013), amikor Alex Smith a csapathoz érkezett, illetve két éve ő a csapat támadókoordinátora is, tehát van mit mivel összehasonlítani.

 

Smith speciel soha nem volt egy rossz irányító, de minden évben új támadókoordinátor új sémájába beletanulni senkinek sem egyszerű, ami az ő teljesítményén is meglátszott. San Franciscóban soha nem szerzett 3000 yardot, soha nem volt még 20 passzolt TD-je sem, ellenben a labdára sem tudott úgy vigyázni, ahogy kellett volna, pedig egy 1/1-esről beszélünk. El is könyvelte mindenki game menedzser irányítónak, pedig az idei évben megmutatta, hogy tud ő 50 yardosokat is passzolni, ha olyan a játék, és van elkapója, aki kivételesen nem ejti el a labdát. Perszer Smith fejlődésében hatalmas szerepe van Reidnek is, de nem vehetjük el Matt Nagy érdemeit sem.

 

Smith a Chiefsben sorozatban öt éven keresztül szerzett legalább 3000 yardot. Soha nem dobott nyolc INT-nél többet, 20 TD-t átlagol, idén pedig övé lett a liga legjobb passer ratingje. Az utóbbi öt év alatt 65,16-os passzpontossággal dolgozott, dobott 17 608 yardot 102 TD és 33 INT kíséretében 95,36-os átlagos passer ratinggel kiegészítve. Ezek felső kategóriás számok. Mindezt ráadásul úgy, hogy soha nem volt normális elkapója (Hillnek és Maclinnek is inkább csak felvillanásai voltak, mint konzisztensen jó játéka), a támadófala sem volt tökéletes, egyedül egy kiváló TE-ben és a futóiban tudott bízni. Ha kivesszük Travis Kelcet, akkor gyakorlatilag kapunk egy szegény ember Cheifsét a Chicago Bears személyében.

 

 

 

Persze Trubisky még messze nincs Smith szintjén, de a támadófal apróbb foltozásaival, egy jó TE vagy elkapó draftolásával/igazolásával, kiegészítve a sokoldalú és kreatív futószekcióval már egy elég potens támadósort kapnánk. Nem mondom, hogy lenne egy Rams szintű feltámadás, hisz ahhoz csak kellene  minimum két jó falember-igazolás (Andrew Whitworth + John Sullivan) és két jó elkapó (Robert Woods, Sammy Watkins + a draftról nagyon bevált Cooper Kupp), illetve Howard sem egy Gurley, ahogy Trubisky sem annyira kész még az NFL-re, mint Goff volt, de van rá esély, hogy nem a liga harmadik legrosszabb offense-e lesz jövőre a Bearsé.

 

Nagy ugyanis remekül ért a kreatív playhívásokhoz és egy romokban lévő offense rendbeszedéséhez. Ugyanis hiába csak hat meccsen engedte meg neki Reid két év alatt, hogy hívja a játékokat, amikor lehetőséget kapott, akkor élt vele. Különösen szembetűnő volt a szakértelme az idei szezon végén, amikor a Chiefs 5-0-ás kezdés után úgy leolvadt, hogy már a csoportelsőség és rájátszás is veszélybe került. Ekkor jött Nagy, aki négy meccsen hívta a játékokat, Alex Smithék pedig 400 yard és 29 pont felett átlagoltak. Ki tudja, talán nem olvad le a csapat a Titans elleni PO-meccs második félidejében, ha Nagy hívja a játékokat…

 

Mindenesetre Nagyban hatalmas a potenciál, a liga egyik messze legjobb főedzőjétől tanult és már bebizonyította, hogy tud szarból várat építeni. Az amerikai sajtó szerint biztosra vehető, hogy ő fogja hívni Trubisky játékait, az irányító tapasztalatlansága és a keret erősségei alapján pedig sok opciós- és gyors (slant, hitch) játékra lehet majd számítani. Persze főedzőként mindig nehezebb, illetve nagyon kell majd a segítség a Bears front office-től, mert erősíteni kell a támadósoron, nála jobb kvázi QB-guru nem nagyon volt elérhető az edzőpiacon. Értékelés: A.

 

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!