Connect with us

Minden ami NFL

Jimmy Garoppolo lesz az első 30 millió dolláros irányító

Jimmy Garoppolo óriási tehetség, mellé karizmatikus és eladható, nem utolsó sorban pedig egy igazi vezér. Már a Patriotsban mutatott játékát látva simán el tudtam képzelni, hogy a korosodó Tom Brady megijedt tőle és kierőszakolta, hogy cseréljék el (ő már csak tudja, milyen a nagy nevű klasszist névtelenül kitúrni a kezdőből). Bármi is az igazság, nem törte meg Garoppolót, aki az 1/2-es, romokban lévő 49ersszel hozott egy ötmeccses győzelmi sorozatot úgy, hogy közben megverték a rájátszásért és kiemelésért kaparó Titans-Jaguars duót. Akkora a hype körülötte, annyira belészerelmesedett minden csapattársa és edzője, hogy még az sem lenne lehetetlen, hogy ő legyen az első 30 millió dolláros irányító.

 

 

Az, hogy Jimmy G nem megy ki idén a piacra, azt mindenki készpénznek veheti. Ha nem is kap még most szerződést, de egy franchise taget minimum, hisz nemcsak a franchise arca már most, de Kirk Cousinst is simán lenyomva jelenleg abszolút ő az első számú szabadügynök irányító (Drew Brees már öreg). A piacon olyan öldöklő harc lenne érte a Jetshez, Brownshoz, Giantshez, Redskinshez vagy Cardinalshoz hasonló csapatoknál, hogy kár kockáztatni, meg különben is: a 49ers most pole pozícióból indulva, akár piaci áron alul is megtarthatja.

 

A Jimmy G-hatás

 

Jelenleg a 49ers irányítója az új Andrew Luckba bújtatott Tom Brady, akivel a patriotsos múltja és a veretlensége miatt a lekvárt is lazán el lehet adni. Akkora a hype körülötte, hogy az már Tebow-i magasságokban van. Neki köszönhetően egy olyan győztes mentalitás alakult ki az öltözőben, hogy például Carlos Hyde (aki nem mellesleg szabadügynük lesz márciustól), olyanokat kezdett el nyilatkozni, hogy:

 

Jövőre megnyerjük a Super Bowlt. Úgy érzem van erre esélyünk és nem szeretnék más csapathoz igazolni.

 

Kicsit hasonlít a szituáció az Eaglesére, amikor például Alshon Jeffery Carson Wentz miatt igazolt Philadelphiába. Jimmy G-nek is van egy ilyen ellenállhatatlan vonzereje, idén nem kell majd középszerű játékosokat túlárazva megszerezniük, hisz San Francisco és Garoppolo miatt a legjobb szabadügynök is könnyű szívvel fogják a 49erst választani. Ez már önmagában is komoly érték, azonban Garoppolónak a játéka is önmagáért beszél még akkor is, ha amúgy egy nagyon könnyű, direkt rászabott rendszerben kell játszania.

 

Mennyit ér Garoppolo?

 

Sokat. A franchise tag olyan 23,3 millió dollár körül fog mozogni, amivel az idei szezonban az 5. legjobban kereső QB lett volna a ligában. Ráadásul a tag értéke igazából nem tükrözi Garoppolo reális értékét, hisz jelenlegi körülmények között ez alig több, mint egy Brock Osweiler-féle fizetés.

 

Az azóta a Texansban és a Broncosban is többszörösen megbukó Osweiler 2016-ban egy évi 18 millió dolláros szerződést kapott a Houston Texanstól. Ez az akkori cap space (155 millió dollár) 11,59 százaléka volt, illetve a franchise tag (19,953 millió) 90,21 százaléka. 2018-ban várhatóan 178 millió dollár lesz a cap space és 23,3 millió a franchise tag értéke, így ha csak aránypárt nézünk, akkor Garoppolónak 20,6-21 millió dollár körüli fizetés járna. Azonban a két játékos között hatalmas a különbség. Nem csak marketing, de a játék terén is.

 

 

Szerencsére elég könnyű összehasonlítani a teljesítményüket, hisz mindketten hét kezdőmeccsel rendelkeztek az új szerződésük előtt (Garoppolo a két patriotsos meccsét is számoltam). Nyilvánvaló, hogy Garoppolo minden téren jobb egy minden téren rosszabb csapatban, hisz Osweiler a Super Bowl győztes Broncosban hozta ezeket a számokat, nem egy 1-10-es csapatban.

 

Garoppolo sokkal pontosabb annak ellenére, hogy alapvetően sokkal hosszabbakat is dob. 31 yarddal passzol többet meccsenként, 100 fölötti a passer ratingje, ráadásul jobb a TD/INT mutatója is. Igaz, ebben sokat segített a két Patriotsban lejátszott meccse, de az igazából csak azt mutatja, mennyire jó is lenne egy top csapatban. Ezek alapján egyértelmű, hogy nem Osweiler szintű fizetés jár neki.

 

Garoppolo előtt és után

A trendek szerint 30 millió dukálna neki

 

Amikor egy top játékos új szerződést kap, akkor a kiindulási pont a szerződésében a franchise tag értéke. Egy szerződés garantált tartalmát például jól belövi a franchise tag két évre számolt értéke, de az átlagfizetésre is jól lehet következtetni irányítóknál a három éves periódus alapján. Kirk Cousins például átlagban 22 millió dollárért játszott az utóbbi két évben a franchise tagnek hála, ami a 6. legmagasabb fizetésnek felelne meg.

 

 

Amikor tavaly Matt Stafford 27 millió dolláros szerződést kapott, akkor 21,268 millió dollár volt az irányítóknak járó franchise tag értéke. Ennek a 120 százaléka 25,521 millió, aminek a 140 százaléka 35,73 millió dollár, melynek átlaga 27,5 millió dollár. Amennyiben ezt vennénk alapul, akkor Garoppolo esetében 23,3+27,9+39,15 átlagát kellene néznünk, ami nagyságrendileg 30 millió dollár. Tehát a piaci trendek alapján Jimmy G lesz az első 30 millió dolláros irányító.

 

A valóság

Persze elég valószínűtlen, hogy hét meccs után valaki 30 millió dollárt kapjon, még ha a cap növekedése ezt is vetíti elő. Főleg, hogy vélhetően olyan játékosok fognak új szerződést kapni jövőre, mint Matt Ryan vagy Aaron Rodgers, ők pedig jó eséllyel 30 millió környékén fognak már mozogni. Garoppolo ezt a szintet reálisan nézve nem ütheti meg, de manapság már Sam Bradford is elkérhet 20-22 millió dollárt. A pénzügyi folyamatokat, a potenciált és a hype-ot figyelembe véve szerintem valahol a 21 és a 30 millió dollár átlagát kapja majd meg Garoppolo, valahol Derek Carr szintjén, talán picit túllőve azt. Bár igazság szerint engem a 30 millió dollár sem lepne meg éves szinten relatíve kevés garantált tartalommal (hasonlóan Ryan Tannehill vagy Colin Kaepernick szerződéseihez), mert pénz van rogyásig, a franchise imázsát pedig most kell felépíteni.

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!