Connect with us

Minden ami NFL

McDaniels utolsó esélye?

Josh McDaniels a New England Patriots jelenlegi támadókoordinátora minden jel szerint az Indianapolis Colts vezetőedzője lesz a következő idénytől, ahol Chuck Pagano helyét veszi át. Mennyire jó döntés ez az Indianapolistól és mennyire lesz sikeres vezetőedző McDaniels? Erre most még nem tud senki biztosan válaszolni, mi megpróbáljuk a múlt és a jelen alapján eldönteni, sikeres lehet-e. 

A kezdeti évek és a denveri bukás

A jelenleg 41 éves szakember edzői karrierje 1999-ben indult Michigan State-en, ahol segítő volt. A profi ligába 2001-ben cseppent bele a New England Patriots csapatánál, ahol először személyi asszisztens, majd a védőkoordinátor munkáját segítette. Első komolyabb edzői szerepe, hogy 2004-től az irányítók edzője volt, ahol Tom Bradyvel dolgozhatott együtt. Egyre magasabbra lépkedett a ranglétrán, hiszen 2006-tól az irányítók mellett már az egész támadóegység irányítása is a feladata volt. McDaniels három szezonon keresztül irányította a Patriots offense-t, ezalatt egyszer konferencia döntőben, egyszer pedig Super Bowlban kaptak ki és 2008-ban, mikor Brady sérült volt, nem jutottak rájátszásba. 2009-ben, az akkor 32 éves szakember élete lehetőséget kapta meg, kinevezték a Denver Broncos vezetőedzőjének. Másfél szezonon keresztül irányította a vadlovakat és ezalatt egy 8-8-as szezont hozott össze első évében, ami nem volt elég a rájátszásra, következő évben pedig 3-9-es mérlegnél elküldték.

Újra a sikerek útján a Patsnél: ő a mágus vagy csak jókor került jó helyre?

Mielőtt visszavette volna helyét Bill O’Brientől a New Englandnél, előtte eltöltött egy évet a Rams OC posztján. 2012 óta viszont újra az ő feladata a támadók és az irányítók vezetése New Englandben. Az itt töltött idő alatt a Patriots támadóegysége folyamatosan a liga első felébe tartozik és három Super Bowlt is sikerült nyernie a csapatnak. Sokakban felmerül a kérdés, hogy ez McDaniels érdeme vagy csak szerencséje van, hogy Belichickkel és Bradyvel együtt dolgozhat és igazából ők hozzák neki a sikert. Az biztos, hogy a liga történetének egyik legjobb irányítója és vezetőedzője megkönnyíti dolgát, de nem szabad elfelejteni, hogy egyedül Brady sem tudna mérkőzéseket nyerni, így McDaniels szerepe nem kérdőjelezhető meg a csapatnál, de azért éri kritika a munkáját bőven. Azonban nem egy évben több meghatározó ember is kiesett szezon közben a támadóknál és az ő pótlásuk jól sikerült, ez feltétlenül McDaniels érdeme.

Ő lesz a Colts megmentője vagy megbukik újra, mint vezetőedző?

32 évesen nagyon fiatal volt, amikor a Broncos élére kinevezték és a hírek szerint “túl sok” feladatot kapott a csapatnál, ezek mellett nem állt rendelkezésre egy olyan irányító, akire fel tudta volna építeni a csapatot. Távozása után voltak olyan hangok, hogy nem volt túl szimpatikus az öltözőben és beképzelt is. A Coltsnál azért más feltételek állnak majd rendelkezésére, hiszen egy olyan csapatot kap, ahol ha egészséges, akkor a liga egyik legjobb irányítója játszik a csapatban, de nagy kérdés, hogy lesz-e valaha teljesen egészséges Andrew Luck. Luck állapota sokat számíthat McDaniels sikerében is, hiszen ha Luck nem játszik, akkor az új edző számára egy ismerős személy van a csapatnál, Jacoby Brissett. Meg nem erősített információk szerint Chris Ballard már szeptember óta kapcsolatban állt McDanielsszel, hogy vegye át a csapat irányítását, így amikor a Titans elküldte Mike Mularkey-t, hiába került elő a neve, a Colts pár órán belül bejelentette, hogy megegyeztek Josh McDaneilssel, de hivatalosan csak a Patriots szezonjának végén jelenthetik be.

Nem csak egy franchise irányító segítheti a munkáját, hanem Ballard is, hiszen úgymond kevesebb feladata lesz, mint egykor volt a Broncosnál, így talán “könnyebb” feladata is lehet. Sok a feltételezés, de nem is lehet mást csinálni jelenleg, hiszen senki nem tudja, hogy sikeres lesz-e vagy újra bukás következik. Amennyiben nem sikerül rövid időn belül újra playoffcsapatot csinálni Indianapolisban, akkor itt is megbukhat, hiszen a Coltsnál az előző három évtől eltekintve a rájátszás az egy elvárt szint volt, de azóta az AFC South csoportja nagyon megerősödött, itt nem lehet most már azzal számolni, hogy a Colts biztosan megnyeri csoportját.

Jó döntést hozott-e az Indianapolis? 

Ez a kérdés rengeteg fejtörést okozott az utóbbi időben, Pagano elméletileg egy védelmi felfogású edző, de Indianapolisban hat év alatt nem sikerült egy ligaátlaghoz közelítő védelmet összeraknia, a Colts játéka sokszor az volt, hogy szerezz több pontot mint az ellenfél, tehát a támadókon volt a teher. Pagano kirúgása után sok név előkerült, Matt Nagy azért is lehetett esélyes, hiszen jól ismeri Ballardot, de ő már a Bears vezetőedzője. Az utolsó két név McDaniels és Vrabel volt, aki a Texans védelmét irányítja. Véleményem szerint abban jó döntést hozott Ballard, hogy jelenleg a támadó oldalon kell kevesebbet változtatni, hogy újra sikeres legyen, még a védelmet érkezése óta gyakorlatilag a nulláról kezdte el újraépíteni, ezért logikus döntés McDaniels, mert amennyiben Luck játszhat szeptembertől, akkor hozhatja a Patriotsnál látott stílust, hiszen a liga egyik legtehetségesebb fiatal irányítója dolgozik a keze alá. Amennyiben azonban Luck többet már nem léphet pályára, sikereiben kevésbé vagyok biztos, hiszen Brissett képességei korlátozottak Luckhoz és Bradyhez képest is.

Összefoglalva McDaniels kapott egy új lehetőséget, hogy megmutassa ki ő valójában a Brady-Belichick duó árnyékából kilépve, azonban ha megint megbukik, mint vezetőedző valószínűleg többet nem kap lehetőséget és megmarad egy “szerencsés” edzőnek, aki jókor volt jó helyen.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!