Connect with us

Érdekességek

Elindult az AAF – Miben más, mint az NFL?

Szombat éjjel elindult az AAF, azaz az Alliance of American Football, ami kvázi az NFL “developmental” ligájának tekinthető, fejlődési lehetőséget biztosítva a profik közül kihullott játékosoknak. Nem véletlen, hogy az AAF játékosainak 81%-ának volt NFL csapatnál is szerződése. Ez persze nem jelenti, hogy játszottak is az alapszakaszban, de legalább volt rajtuk NFL-sisak meg edzettek párat a csapatoknál. Jó lehetőség ez a játékosoknak rendes focikörülmények és mérkőzésszituációk közt fejlődni, és lehetőség ez az NFL-nek is hogy játékosokat találjon, illetve hogy szabályváltozásokat is figyelembe vegyen. Ugyanis több mindenben különbözik az AAF szabályrendszere az NFL-étől.

Például nincs kickoff. A csapatok alapból a 25 yardosról kezdik a támadásaikat. De mi lesz így az onside kickkel? Van erre is megoldás.

Ha egy csapat épp pontot szerzett és így is 17+ pontos hátrányban van minimum 5 perccel a rendes játék vége előtt, akkor megpróbálhat egy negyedik és 12 kísérletet a saját 28 yardosáról. Ha sikerül a 12 yard megtétele, akkor ismét ők támadhatnak. Ez egy olyan opció, amit az NFL-nek is figyelnie kell a jövőt tekintve – minden bizonnyal ez sem tökéletes megoldás jelenleg.

Az AAF alapszakaszának hosszabbítása is merőben más az NFL-énél. Mindkét csapatnak négy kísérletnyi lehetősége van az ellenfél 10 yardosáról (tehát egy 1st and goal a 10-esről), hogy bevigye a labdát. Csak kétpontost lehet próbálni, ahogy egyébként az egész ligában, hiszen nincs extra pont rúgás sem. Ha ennyiből eldöntik, szuper. Ha nem döntik el, tehát pontosan ugyanúgy végződik a két támadás, akkor pedig döntetlen van. Az AAF rájátszásában egyébként NFL-szabályok szerint zajlik a hosszabbítás.

Érdekes, hogy az AAF limitálja a blitzeket. Maximum 5 védő rohamozhatja az irányítót és mind az öt rushernek a legszélső támadófalembertől maximum 2 yard szélességre kell állnia, illetve maximum 5 yard távolságra a line of scrimmage-től. Ez tehát azt jelenti, hogy nincsenek CB-blitzek és késleltetett LB blitzek sem. És nem lesznek double A-gap blitzek sem. Ezek a szabályok megszűnnek, ha a támadó play actiont használnak.

Ráadásul a büntetések visszanézhetősége is érdekes, ugyanis hallhatjuk, ahogy a bírók megvitatják az ítéleteket. Ez mindenképp transzparenciát biztosít a nézők számára, hogy hogyan is zajlik pontosan a döntéshozás.

Magáról a ligáról és a legismertebb játékosokról pedig itt írtunk.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!