Connect with us

Minden ami NFL

Van értelme a Pro Bowlnak?

Facebook oldalunkon már láthattátok, hogy az eredetileg beválasztott 6 irányító közül csak eggyel (Wilson) találkozhatunk majd a most vasárnap rendezendő Pro Bowlon. Newtonnak persze jó indoka van rá, Palmer, Roethlisberger, Rodgers és Brady pedig mind lemondta a szereplést, így helyettük nézhetjük/nézheti a világ Eli Manninget, Derek Carrt, Teddy Bridgewatert, Tyrod Taylort és Jameis Winstont irányítani az NFL “legjobb” játékosainak gáláján. És még csak nem is ők következtek volna a sorban, hiszen Andy Dalton volt az első alternatíva, aki sérülés miatt mondta le, viszont Philip Rivers és Drew Brees egyszerűen érdekeltség hiányában marad otthon.

 

Nem ők az egyetlen visszamondók azonban, sőt. Idén rekordnagyságú 133 Pro Bowler játékosa van a ligának, pedig alapvetően csak 86-ot választanak ki. Az eddigi rekord 119 volt (2009). Korábban a legjobb szó nem véletlenül került idézőjelbe, hiszen a Pro Bowl szavazás kimondva – kimondatlanul (sokkal inkább utóbbi) nem erről szól. Ez egy közönségszavazás, tehát az ismertebb játékosok kerülnek ide, a közkedveltek, nem feltétlen a legjobbak. Azt azért hozzá kell tenni, hogy idén sokkal hozzáértőbbnek tűntek a szavazók, mint a korábbi években, kevesebb furcsa döntés született Pro Bowlerekről. Ettől függetlenül továbbra is fennáll a kérdés: van ennek értelme?

 

NFL-PRo-Bowl-Uniforms-2016

 

Szerintem mindenképpen van, azonban ezt nem úgy kellene értelmezni, hogy a legjobb játékosok kerülnek ide, hiszen akkor nem a nézők szavaznának. A médiában azonban rengetegszer halljuk, olvassuk, hogy XY akárhányszoros Pro Bowler játékos, amit az elismertség, kiválóság mércéjeként használnak. Idén például akkor Taylor vagy Winston Pro Bowler játékos, tehát elméletben a liga hat legjobb irányítója között kellene őket számon tartani, ami nyilvánvalóan hülyeség.

 

A Pro Bowllal önmagában nincs semmi probléma, egyszerűen a helyén kellene kezelni. Ez egy közönségszavazás, tehát a legnépszerűbb játékosok vehetnek részt rajta. Nem a legjobbak, a legnépszerűbbek. A legjobb játékosok az All-Pro csapatba kerülnek bele – vagy nem, azon is lehet természetesen vitatkozni, de azt legalább elméletben hozzáértő emberek hozzák, ez azonban egy másik vitatéma lehetne. Véleményem szerint a Pro Bowlt egy szimpla All-Star gálaként kellene aposztrofálni. Holnap érkezünk egy cikkel arról hogyan lehetne feldobni az eseményt, azonban most még legyen szó arról, hogy miért jó elmenni, vagy lemondani az egészet.

 

stayorgo

 

MZolival beszélgettünk erről a szerkesztőségi csoportban hosszabban Rodgers kapcsán, aki ugyebár lemondta a Hawaii-on megrendezendő eseményt sérülésre hivatkozva. Az éremnek természetesen itt is két oldala van. Az egyik nézőpont szerint sok értelme nincs elmenni, hiszen végre letudtad a hosszú szezont – habár jobban örülnél, ha még kellene egy (elég nagy) tétre menő mérkőzést vívnod jövő vasárnap -, kipihennéd magad, hazamennél a családodhoz, akiket a szezon során keveset látsz a folyamatos edzések, médiaesemények, utazások, meccsek miatt. Nincs is tétje az egésznek, a bekerült játékosok nagy részének az MVP-nek járó SUV-ból több áll a garázsban és a győzteseknek járó $97 000 és a veszteseknek járó $49 000 kihagyása sem vágja földhöz őket (meglepő egyébként, hogy tavalyhoz képest majdnem duplázódtak az összegek). Itt persze nem a fiatal, hátsókörös játékosokról van szó, hiszen nekik ez is jól jön, de bőven ők vannak kisebbségben egy Pro Bowlon, nyilvánvalóan.

 

A másik oldalról azonban nyaralsz egyet, viheted az egész családodat, bohóckodhatsz kicsit a csapattársaiddal és akár egyetemi haverjaiddal is, plusz jó buli lehet az egész. Tét nincs, játszhatod a trükkös játékokat, amiket élvezel. Jó a PR-odnak is, illetve megtiszteled a nézőket, szurkolókat is, akik annyira szeretnek, hogy rád szavaztak és még egyszer ebben az idényben szeretnének téged a pályán látni. A sérülésveszély minimális, habár sokan úgy vannak vele, hogy ezt sem akarják kockáztatni. Egyszerűen egy jó szórakozás lehet ez a hétvége, egy nyaralás.

 

54c636d3d732c.image

 

A két éve bevezetett változtatás – miszerint nem az AFC legjobbjai küzdenek meg az NFC legjobbjaival és konferenciától függetlenül lehet szavazni is, utána pedig két Hall of Famer kvázi draftol (Michael Irvin és Jerry Rice teszi meg ezt ma éjszaka) a játékosokból – mindenképp jót tett az eseménynek. Azonban továbbra sincs minden rendben, ez a látszik a rengeteg lemondásból, hiszen 36 csere fog pályára lépni, habár ebből 14 a Super Bowlba került játékosok miatt. A 22 játékos nagy része viszont nem sérült, hanem egyszerűen nincs kedve elutazni, e mögött pedig súlyos problémák húzódhatnak meg, főleg ha ez a tendencia folytatódik.

 

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!