Connect with us

Prémium cikkek

Így néz ki Drew Brees 5 éves szerződése

Drew Brees megkapta az új szerződését a New Orleans Saintstől, ami öt évre szól és 44,25 millió teljesen garantált dollárt tartalmaz. Ez így furának tűnik és az is: valójában ez csak technikailag egy öt éves szerződés, a gyakorlatban egy kétéves kontraktusról beszélünk, aminek az utolsó három éve a 2017-es szezon után rögtön semmissé válik. Nézzük meg, hogy ez miért is jó a Saintsnek és Breesnek, illetve miért lesz nagyon rossz.

 

brees

 

Így nézett ki Brees eredeti szerződése. A korábbi strukturálások miatt volt 10 millió dollárja az idei szezonra, ezen kívül pedig 20 millió dollár alapfizetése, ami rekordot érő 30 milliós cap számot eredményezett. Ha a csapat kirúgta volna a 2015-ös szezon után, akkor 20 milliót spórolhattak volna rajta. De mivel nem tették, ezért a 20 milliós alapfizetéséből 10 millió teljesen garantálttá vált, tehát, ha például augusztusban küldték volna el, akkor már csak 10 milliót spóroltak volna. Ám nyilván nem akarták elküldeni, hisz Breesben van még 2-3 nagyon jó év, amivel Super Bowlt lehet nyerni. Így is rakták össze az új szerződését:

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

 

brees2

 

Brees 2016-os alapfizetését 19 millió dollárral csökkentették, amit aláírási bónusszá alakítottak át. Ehhez még hozzájött további 11 millió dollár aláírási pénz, tehát Brees új, 44,25 milliós szerződéséből 30 millió volt az aláírási bónuszt. Ezt a csapat 5 évre leosztotta, ezért van egészen 2020-ig 6 millió minden évben feltüntetve (2016-ban már volt 10 millió aláírási pénze, így ahhoz hozzáment az új hat). A szerződésnek két nagyon fontos következménye lett:

 

– Brees 2016-os cap száma lecsökkent, így a csapatnak hirtelen lett 13 milliónyi extra pénze megerősíteni a keretet. Ráadásul 2017-ben is csak 19 millió dollárt fog elfoglalni a sapkából, ami nagyon baráti, tehát minden adott két most vagy soha szezonra.

 

– A szerződésnek van három automatikusan elévülő éve. Ez azt jelenti, hogy Brees a 2018-as szezonra szabadügynökké válik, de a 2018-as Saints sapkában lesz 18 millió dollárnyi halott pénz utána. A Saintsnél tehát úgy vannak vele, hogy Brees nélkül úgy is gáz lesz minden, azt az évet részben beáldozzák.

 

Persze Brees lehozhat 2017-ben egy MVP szezont, ami arra késztetné a csapatot, hogy még egy évig megtartsa az akkor 39 éves irányítót. Ettől még azok  a garantált tartalmak ugyanúgy ott lennének, csak legfeljebb még egy évvel eltolódnának, tehát hosszú távon a Saints ezt így is, úgy is kénytelen benyelni. Ráadásul a szerződés tartalmaz olyan kitételeket is, hogy a csapat nem cserélheti el és nem tehet rá franchise taget.

 

Összességében ez egy win-win szituáció szerintem. A Saints Brees nélkül egész biztos nem nyerne Super Bowlt az elkövetkező 3 évben, nemrég az új reménységüket is kivágták. Brees pedig keres 24 millió dollárnyi extra pénzt, amit amúgy meg is érdemelt. A Saints sapka problémái pedig nem rá tartoznak, ő többször is belement a szerződése átalakításába, hogy a csapat kényelmesebb helyzetben legyen, ennek pedig ez a hosszú távú következménye.

 

[/ppp_patron_only]

5 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
5 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Csabesz20
Csabesz20
2016-09-08 11:15

Az idei évre is nagy segítség ez az átstrukturálás, de az igazi “win now mode” szerintem a következő szezonjuk lesz, mert idén még irtóztató dead money-val terhelik magukat (cirka 35 millió, ami a cap nagyjából 22 %-a), míg jövőre egyenlőre csak 5 millió a dead money, amit ha jó menedzselnek, akkor komoly erősítéseket eszközölhetnek a kereten.

renningan
renningan
Reply to  Csabesz20
2016-09-08 11:33

De már az idei szezonra is jobban állnak vele :D Nem rossz az a Saints, főleg, ha a védelmet összekapják.

Marci
Marci
2016-09-08 11:57

Azt értem, hogy idén lett 13 millio plusz penz, de ez igy FA igazolasok utan miert jo? Kire tudnak ennyit elkolteni a jelenlegi FA-k kozul? Elhozhatnak a balhes greg hardy-t, amugy nagy nev nincs mar szabadon nagyon. Vagy rosszul latom a helyzetet? (Jovore persze tenyleg jol jon)

renningan
renningan
Reply to  Marci
2016-09-08 14:24

Ja, jobb lett volna akkor, de ez így jött.

A keret amúgy jó, Hardy még elférne, de nem hiszem. Csak az edzőkön múlik a dolog.

guthmate
2016-09-08 12:10

Mondjuk ugyan ezt a szabad ügynök piac előtt összehozva jobb helyzetben lenne a csapat, azonban így sem rossz.

Az is tény, hogy a következő szezon a legfontosabb, akkor kell nagyot durrantani.

5
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x