Connect with us

Minden ami NFL

A félszezon legjobbjai – FK! díjátadó

Nagyjából a szezon közepénél tartunk, a csapatok jó része már lejátszotta a mérkőzéseinek a felét. Ennek apropóján hét szerkesztő (Renningan, Katonadani, Jimboy, Leonidasz, KGYM, Chester és Balentin) szavazatai alapján kiosztjuk az MVP, év támadója/védője, év újonc támadója/védője és év edzője díjakat.

 

MVP: Matt Ryan, QB, Atlanta Falcons (5-3) – 2636 yard, 19 TD, 4 INT, 115,8-as passer rating

 

Matt Ryan élete formájában van. Még soha nem volt ilyen pontos (69,2 százalék), soha nem volt ilyen jó a yard/passz mutatója (9,4), soha nem volt ilyen jó a passer ratingje vagy a TD-INT aránya. Ráadásul a csapata képes győzelmekre a jó csapatok ellen is, jól viseli, ha Julio Jones nem játszik vagy nem jól, valamint nem nagyon hibázik. Jelenleg vezeti a ligát passzolt yardokban és TD-kben is, ha így folytatja, a szezon végére 5272 yardja, 38 TD-je és 8 INT-je lesz, ami egy Tom Bradytől is süvegelendő teljesítmény. Apropó Brady.

 

100216-nfl-atlanta-falcons-matt-ryan-vadapt-980-high-63

 

Három játékos kapott tőlünk szavazatot. Ryan négy szavazattal lett első, viszont Jimboy és Leonidasz Tom Bradynek adta volna a legértékesebb játékosnak járó díjat (KGYM pedig Derek Carrnak). Igaz, ő csak négy meccsen játszott, de azokon 1339 yardot, 12 TD-t dobált össze interception nélkül és 133.9-es passer ratinggel. Élete formájában van ő is, és nyilván jobb játékos, mint Ryan. Nálam nem kérdés, hogy a liga legértékesebb játékosa is ő, ha bármelyik csapat csak egy szezonra, de választhatna magának egy játékost, egész biztos vagyok benne, hogy jelenleg mind Bradyt választanák.

 

Azonban Brady közel sem olyan értékes a Patriotsnak, mint Ryan a Falconsnak, ezt pedig az első négy hét nagyon jól bebizonyította. Ryan nélkül nem kiemelésért, hanem top5-ös pickért küzdene a Falcons, ellenben a Patriots jó eséllyel Brady nélkül is hozna egy minimum 10-6-ot, és nélküle is maximum csak egy-két erősebb csapat lenne náluk az AFC-ben. Vele persze abszolút Super Bowl favoritok, de szerintem az MVP címet annak kell kapnia, aki egy gyengébb csapatot is jóvá tesz, nem pedig egy nagyon jót legyőzhetetlenné. Még ha ez utóbbira nem sokan lennének képesek.

 

Év támadója: Tom Brady, QB, New England Patriots (7-1) –  1319 yard, 12 TD, 0 INT, 133,9-es passer rating

 

Három szavazattal (Balentin, KGYM, Renningan) lett első Brady, és nem is kérdés, hogy megérdemli. Második a mérkőzésenkénti passzolt yardokban, övé a legjobb yard/passz arány, a legjobb passer rating és nyilván a legjobb TD-INT ratio is.

 

pat-vs-bills

 

A második helyet AJ Green kaparintotta meg (Chester, Leonidasz), valamint egy-egy szavazatot kapott David Johnson (Jimboy) és Ezekiel Elliott (Katonadani). Szerintem vagy Ryan, vagy pedig Brady fogja a díjat kapni év végén, de a többiekben is van potenciál. Green jelenleg vezeti a ligát elkapott yardokban (896), és egy brutális 112 yard/meccs átlagot hoz. Egyedül a 3 TD-je marad el kicsit az átlagtól, de összességében ő a legstabilabb, legkiegyensúlyozottabb WR a ligában. Elliott ugyanez, csak futóban (799 yard), ő az egyetlen, aki 100+ yardot hoz meccsenként (114,1), emellett 5 yardos átlaggal rohangál és elkapásokban is jeleskedik (150 yard). Johnson egy fokkal le van maradva Elliottól futott yardokban (705), viszont hárommal több TD-je van (8), emellett 407 yardot a levegőben is összeszorgoskodott. Előtte ráadásul nincs All Pro fal, ő is teljes mértékben megérdemelné a díjat.

 

Év védője: Von Miller, OLB, Denver (6-2) – 33 tackle, 8,5 sack

 

Von Miller évek óta elit teljesítményt nyújt, JJ Watt és Luke Kuechly pedig idén nem akkora tényezők (előbbi ugyebár lesérült), így gyakorlatilag nem maradt potens kihívója. Ettől függetlenül még ő a legjobb overall játékos jelenleg, tök mindegy, mire kérik, azt hibátlanul végrehajtja. Már jár neki egy ilyen elismerés.

 

BroncosBrownsSN

 

Mindössze egyetlen szavazatot nem sikerült begyűjtenie, Balentin ugyanis az Eaglesben idén parádés 4-3-as defensive endet, Brandon Grahamet jutalmazná a díjjal. Graham tényleg elit teljesítményt nyújt, de a regnáló Super Bowl MVP azért még más kategória, főleg, hogy ő évek óta folyamatosan megállíthatatlan.

 

Év támadó újonca: Ezekiel Elliott, RB, Dallas Cowboys (6-1) – 779 yard, 5 TD

 

A Cowboys jelenleg első kiemelt az NFC-ben, ez pedig minimum egy hétig, a Browns legyőzéséig még így lesz, ebben pedig elévülhetetlen szerepe van a 21 éves futónak. A hátán viszi a csapatot és igen, ott az elit támadófal, ám ettől még nagyon hasít, öröm nézni a játékát.

 

ezekiel-elliott-082516-getty-ftrjpg_ioto9uk29xaa190th7wqke2tm

 

Millerhez hasonlóan ő is hat szavazatot kapott, egyedül KGYM nem neki adná a díjat, ő a Chargers újonc TE-jét, Hunter Henryt díjazná. Egyébként meglepő, hogy senki nem gondolt a 6-1-mérleget összehozó Prescottra, esetleg az Eaglesnél jól teljesítő Carson Wentzre.

 

Év újonc védője: Joey Bosa, DE, San Diego Chargers (3-5) – 13 tackle, 4 sack

 

Bosa egy állat, hatalmasat veszített azzal a Chargers, hogy nem adta meg neki azt, amit akart. Elképesztően játszik, mindegy ki ellen áll fel, hozza a siettetéseket, QB hiteket és sackeket. Négy meccsen négy sacket szerzett, kulcsszituációkban csinált nagy játékokat, egyszerűen elképesztő. Igazából még úgy sincs esélye másnak, hogy a szezon elejét kihagyta.

 

cwdihnfwiaavm4n

 

A változatosság kedvéért ő is hat szavazattal lett első, most Chester döntött úgy, hogy inkább Keanu Nealnek, a Falcons safetyjének adná a díját. Ez is védhető álláspont, a 21 éves újonc hat meccsen 49 tackle-t, két leütött passzt és három kiharcolt fumble-t jegyzett.

 

Az év edzője: Bill Belichick és Mike Zimmer

 

Itt volt a legnagyobb egyet nemértés a szavazók között, BB (Leonidasz, Katonadani) és Zimmer (Chester, KGyM) is mindössze két szavazattal tudtak holtversenyben elsők lenni. Mindkét választás érthető, hisz Belichick már több mint egy évtizedek óta mindenki fölött áll, idén pedig Brady (és félig Garoppolo) nélkül hozott egy sima 3-1-et, Zimmer pedig Teddy Bridgewater és még egy rakat kezdője nélkül, egy Sam Bradforddal hasít.

 

Rajtuk kívül kapott még szavazatot Jason Garett (Balentin), amivel én személy szerint annyira nem értek egyet, mert a Cowboys igazából csak azt csinálja, amivel tavaly szívtak, annyi különbséggel, hogy Prescott nem egy Cassell, Elliott pedig nem egy McFadden. Jimboy Dan Quinnje már védhetőbb, hisz a csapat eddig remekül játszik és túlléptek a tavalyi árnyékukon. Én pedig Jack Del Riónak adnám a díjat, hisz 6-2-es a Raiders, a főedző tökös húzásai pedig idén nagyon ülnek.

 

Nem csak a díjazottakat szedtük össze azonban a mai nap folyamán, egy félszezonos All Pro csapat is összeállt, ennek a tagjaira holnap derül fény!

 

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!