Connect with us

Hír

Miért középszerű az idei szezon?

Számtalan elemző felvetette már idén: a jó csapatok valójában nem jók, csak kevésbé rosszak a többinél. Valóban érződik, hogy valami nincs rendjén az idei szezonnal, és a számok azonnal megmutatják. A Dallas és a Pats 14-2-re hajt, míg a Browns 0-16-ra. Mégis, idén van időtlen idők óta az egyik legszorosabb verseny, és a legtöbb kevesen múló meccs.

 

Öt éve a legalacsonyabb a szórás a csapatok pontkülönbségeiben. A legjobb csapatok nem vernek agyon mindenkit, a legrosszabbak pedig nem rosszabbak, mint régen mások. A Patriots a szezon végére várhatóan 146 ponttal veri az ellenfeleit. Nagynak tűnik, de valójában a 16 meccses időszak (1978 óta) harmadik legszűkebb pontkülönbsége a vezető csapattól. Nem sokkal mögöttük a Chiefs, Giants és Lions összesen 0.707-es mérleggel állnak, miközben összesen 85 pontot vertek csak az ellenfeleikre. Mindeközben a Browns várhatóan -207-ben lesz a szezon végére – amivel 1940 óta még a legrosszabb 40-be se fog beleférni.

 

falcons-matt-ryan-celebrate-dalezanine-vresize-1200-675-high-75

 

Az, hogy mégis vannak előre és hátrafelé is leszakadt csapatok, a véletlen játéka. A Cleveland, San Francisco, Jacksonville és Chicago (a négy legrosszabb mérlegű csapat) 3-19 az olyan meccseken, ahol 7 vagy kevesebb pont volt a különbség. Az Oakland és a Dallas is esélyesek a Super Bowlra, mégis az ilyen számokat felmutató csapatok a múltban 10-11 wint tudtak elérni az egész szezonban, most pedig még van hátra három hét.

 

Az Atlanta 11.5 ponttal veri az átlagot offense-ben, ha kiigazítjuk a sorsolásukkal, a védelmük viszont 3.5 ponttal rosszabb. Ez a 15 pontos különbség a legnagyobb a 2013-as Broncos óta – mégis az NFC South tetején tanyáznak holtversenyben, és több yardot hoznak playenként, mint bármely másik csapat. Ez a hatalmas eltérés pedig normálissá vált idén: Houston, Indianapolis, Seattle. Nyolc csapatnak van egy TD-nél nagyobb különbség a két csapategységének teljesítménye között. Az elmúlt években négy csapat volt a legtöbb.

 

peterson-serules

 

2010-hez képest 36 százalékkal ugrott meg a sérülések által elvesztett játékidő mennyisége. A Packers sem tervezett ennyire féloldalasan játszani, ahogy a Vikes támadósorát is szétzilálták a sérülések. Egy-két nagyobb név elég a széthulláshoz. És ahogy egyre többet töltenek az oldalvonalon a nagy nevek, egyre szorosabb és jellegtelenebb meccseket fognak játszani a csapataik.

 

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!