Connect with us

Szabadügynök

Jacksonville-i deja vu – FA-értékelő

 

2016-ban a Jacksonville Jaguars hozott pár nagyobb nevet a piacról, valamint mélyítette a keretét is, ami ráfért az 5-11-gyel zárt csapatra. 2017-ben a Jacksonville Jaguars hozott pár nagyobb nevet a piacról, valamint mélyítette a keretét is, ami ráfért a 3-13-mal zárt csapatra. Ugye, hogy ismerős volt már ez a forgatókönyv? Talán idén más lesz a kimenetel.

 

 

A Jaguars szokás szerint aktív volt a szabadügynök piacon, és a sok cap space-üknek hála ismét a legjobb elérhető játékosok között választhattak maguknak kedvükre, nyilván hatalmas ráfizetéssel. Idén inkább az volt a tendencia, hogy a kivágott/újra nem igazolt játékosokat próbálják meg hasonló, vagy jobb képességű jelöltekkel pótolni. Ha ránézünk a távozók listájára, akkor bizony nem unatkozhattak Floridában.

 

Szerződés részletei: overthecap.com

 

A fenti játékosok közül szinte mind kezdőnek számított, akiket pótolni kellett. Tyson Alualu vagy Kelvin Beachum kifejezetten pocsék szezont zárt 2016-ban, az ő elküldésük nem meglepő, ahogy az sem, hogy a sokat kereső, ám teljesítményben elmaradó Julius Thomastól is megváltak Jacksonville-ben. Davon House az első fordulókat követően parkolópályára került, felesleges volt tovább fizetni az elég komoly bérét, ahogy Jared Odricknak is, mindkét játékost kivágták, utóbbi ráadásul még mindig szabadügynök. Aki talán meglepőbb távozó, az John Cyprien és Prince Amukamara. Mindketten jól játszottak 2016-ban, ám Cyprien esetében ez volt az első kimondottan jó év, Amukamara pedig továbbra sem tudja leküzdeni a sérülékenységét, így a hosszú távú szerződés lehetősége nem opció az esetében. Elég szép summát kaptak új csapataikban, szóval annyira nem bánkódnak, főleg hogy megfelelően pótolták őket.

 

Ám mielőtt az új játékosokra térnénk ki, két fontos újraigazolást is megléptek. Egyrészt a DT Abry Jonesszal sikerült egy 4 éves hosszabbítást kötni, ami kiváló lépés volt. 15,5 millió dollár ütheti a markát, ha végig a rosteren marad ezen időszak alatt, amivel elég brutális belső védőfalember felhozatala lett a frissen kinevezett Todd Walsh védőkoordinátornak. A másik egy szemtelenül alacsony deal, amivel a guard Patrick Omameh-t további 1 évre magukhoz láncolták potom 875 ezer dollárért.

 

Szerződés részletei: overthecap.com

 

A fontosabb érkezők a képen láthatók. Elmondhatjuk, hogy idén sem sajnálta a pénzt a Jaguars a csapata megerősítésére, elég súlyos összegeket fizettek a játékosokért. A.J. Bouye lehet a következő Josh Norman, aki szerződése lejárata előtti évben berobban a köztudatba, hogy óriási summát kaszálva kapjon egy hosszú távú szerződést. Csak amíg Norman a Redskinsben is hozta a jó játékot, addig Bouye esetében ez közel sem biztos. Ha beválik, akkor Jalen Ramsey-vel a két szélen még 5 évig meg van oldva az elkapók levédekezése. Cyprien helyére a jobb, de ugyanakkor idősebb Barry Church-öt szerződtették közel ugyanakkora összegért, viszont sérülékeny játékosnak számít, így kicsit kockáztattak is. Viszont ha bejön, akkor egy pusztító secondary lehet Floridában hosszú távra.

 

Calais Campbell esete érdekes kérdés. A Cardinals nem tudta volna kifizetni ezt az összeget számára, 30 évesen pedig inkább egy utolsó nagy összeg keresése reményében a Jaguars ajánlatára mondott igent. Az nem kérdés, hogy vele sokat erősödhet a védőfal, Malik Jacksonnal kiegészülve belegondolni is rossz mekkora nyomást helyezhetnek a velük szembe kerülő támadófalakra. Ugyanakkor a motivációja az más kérdés, de egyelőre gondolkodjunk pozitívan erről a vételről.

 

 

Beachum helyét a támadófal bal oldalán Branden Albert veheti át, akit egy csere keretein belül szereztek meg. Hogy ez mennyire volt jó lépés, arról megoszlanak a vélemények, Beachum hiába volt pocsék, a Steelersnél azért nem játszott rosszul, ráadásul az idő neki dolgozik. Albert rövid távon jó megoldás lehet, bár megjegyzem, hogy 2016-ban ő sem a Dolphins erősségei közé tartozott. Watford backupnak tökéletes lesz, az ára sem vágta földhöz a csapatot, Rivera viszont egyértelmű visszalépés Thomashoz képest, de legalább nem kerül sokba.

 

Összegzés

 

Úgy gondolom, hogy annyi pénzzel, amennyi a Jaguars rendelkezésére állt, a kérdéses motivációjú játékosokat meg kell kockáztatni. Tavaly nem jött be, de idén az új szakmai stáb talán többet ki tud hozni ebből a csapatból. Papíron egyértelműen erősödtek, és még mindig ~49 millió dollár cap space-ük van, amivel jövőre meg lehet fizetni a fontos szabadügynököket, és még talán erősítésre is futja majd. Ideje lenne a Jacksonville-nek kilépni a saját árnyékából, amiben hosszú évek óta szenvednek, erre most remek lehetőségeik adódtak.

 

Dave Caldwell erőfeszítéseit A- osztályzatra értékelem, bízva abban, hogy idén tényleg más lesz majd a szezon vége mint az elmúlt 5 évben Optimistán állok hozzá az értékelésnek, de lehet egy év múlva meg ugyanúgy a nevetség tárgyaként kezelik a Jaguarst.

 

 

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!