Connect with us

Hír

Itt vannak a végleges javasolt kickoff-változtatások

Nem először írunk a holtszezonban a kickoffok változtatásáról. A liga versenybizottsága már felvetette, hogy középtávon el kéne törölni a kirúgásokat, idénre azonban megmarad, viszont tovább finomítják. Itt található egy kép a változtatásokról, amikről szavazni fognak június végén, itt pedig a szövegszerű javaslat a szabálykönyvre.

  1. A rúgó csapatnak öt játékost kell elhelyeznie a labda mindkét oldalán. Jelenleg ez 4 fő, így most tudnak 6-4 felállásban is játszani,
  2. A rúgó csapat legalább két emberének a számokon kívül, kettőnek pedig a számok és a belső hash között kell felállnia a 35-öshöz. Jelenleg a számokon kívül egy ember kötelező, a belső hash-sen kívül pedig három. A változtatás célja, hogy ne lehessen egy-egy területet túltölteni játékosokkal már a rúgás előtt.
  3. A rúgó csapat játékosai nem állhatnak a kirúgás vonalától egy yardnál messzebbre. Ez jelenleg öt yard, ami azt eredményezi, hogy nehezebb lesz repülőrajtot venni a futáshoz.
  4. Amíg a labdát meg nem érintik, vagy földet nem ér, a visszahordó csapat játékosai nem blokkolhatnak a kirúgás vonalától számított 15 yardra előre, és nem is léphetik át azt – tehát alapesetben félpályáról beszélünk. Ennek hatása, hogy kizárja a rúgó csapat blokkolóit korán leütköző embereket, akik nem tudnak így a labdára figyelni, és sokszor vakon kapják a blokkot.
  5. A visszahordó csapatból legalább 8 embernek kell a “setup zone”-ban lennie a kirúgáskor. A setup zone a kirúgás helyéről 10 yardra kezdődik, és 15 yardig tart. Jelenleg nincs megkötés, hogy állhatnak fel a kirúgástól számított 15 yard mögött. A cél nyilvánvalóan a tér és sebesség csökkentése.
  6. A visszahordó csapat emberei csupán akkor alkothatnak dupla éket, ha már a setup zone területén is ott voltak. Eddig bárhogy lehetett ketten összekapaszkodva blokkolni, ez lett szűkítve.
  7. A labda halottá válik, ha a visszahordó csapat érintése nélkül ér földet a célterületen, és touchback van fújva. Eddig a földet ért labda élő maradt, és a visszahordóknak kellett halottá változtatnia térdeléssel. A cél, hogy kevésbé veszélyessé tegyék a visszahordók munkáját.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!