Connect with us

Minden ami NFL

Kinek mennyire kemény? – AFC East

Spoiler veszély: nem, ez még mindig nem az az év, ahol megtörik a Patriots egyeduralma. Továbbra is kiemelkedik a Bill Belichick vezette alakulat és nem csak azért, mert ők annyira erősek, hanem mert a többiek továbbra is az alsóházban tengődnek – a Dolphins és a Bills utóbbi két éves rájátszás-részvételeinek ellenére.

 

New England Patriots

  • Tavalyi mérleg alapján a 10. legkönnyebb sorsolás az övék, vegasi oddsok alapján viszont a Texans után a második legkönnyebb.
  • Öt primetime meccsük lesz, amiből három SNF. Érdekes, hogy mindegyik a 11. heti bye week előtt lesz, konkrétan a 3. fordulótól a 8. fordulóig ötször játszanak éjjel. Jó hír nekik, hogy a két legjobb csapat köztük, a Packers és a Chiefs is a Gillette-be látogat.
  • A bye week körül érdekes a sorsolásuk, hiszen előtte is és utána is négyből háromszor idegenbe utaznak, tehát 9 héten belül 8 meccsből 6 is idegenben lesz.
  • A szezon eleje keménynek ígérkezik és a gyakran lassan kezdő Pats beragadhat a nyitányon emiatt.
  • Több pikáns összecsapásuk is lesz régi ismerősökkel: Detroitban többek közt Matt Patricia, Miamiban Amendola, a Titansnél a Vrabel-Butler-Ryan-Lewis kvartett okoz majd extra érdekességet, ahogy különösen pikánsnak ígérkezne a Colts elleni találkozó JMD miatt, de a Colts jelenleg nagyon le van maradva erősségben.
  • Nagyon furcsa, hogy a 2018-as utolsó négy meccsük teljes egészében megegyezik a 2017-es utolsó négy meccsükkel, de még a pályaválasztók is.
  • 2010 óta ez lesz az első év, amikor nem találkoznak a Broncosszal.
  • A 11. heti bye week a legkésőbbi, amit 2001 óta kaptak, amikor a 17. fordulóban pihentek.

A többi csapathoz képest itt rövidebb leszek, hiszen a Patriotsról van szó és a könnyűnek ígérkező győzelmeket szeretném letudni egyben: a csoportban 6-ból ötöt megnyernek (később mondom, melyiket nem),  a Lions, a Colts, a Bears és a Titans sem lesz akadály, ez már rögtön 9 győzelem, ezeket most nem ragoznám tovább.

Az első két meccsükből egyet jó eséllyel el fognak bukni, de most a móka kedvéért azt jósolom, hogy mindkettőt, Deshaun Watson kiválóan tér vissza, a Jaguars defense pedig megbüntetni az OTA-t kihagyó Bradyt. A következő két nehéz meccsük a Chiefs és a Packers elleni lesz, a Chiefsre viszont mini bye weekkel készülhetnek az előző heti csütörtök esti rangadó miatt, a Packers pedig az ország másik feléről, Los Angelesből érkezik, így nehezített dolguk lesz. A Pats így mindkettőt behúzza, a Brady-Rodgers meccs pedig epikusnak ígérkezik.

A végén pedig a Vikings-Dolphins-Steelers trióról nem esett még szó, nem véletlenül. A Vikingsnak rossz lesz a helyzete itt, hiszen egy Packers-Seahawks szendvics közé van beszorítva ez a foxborough-i csörte, így a hazafiak kerülnek ki győztesen. A Patriots nem nyerni jár az utóbbi időben Miamiba és most is inkább a Steelers elleni meccsre készülnek majd jobban, így előbbit bukják, utóbbit viszont nyerik. Ezzel alakul ki a szezon végén egy 13-3-as mérleg.

 

Buffalo Bills

  • Érdekes, hogy a tavalyi mérlegek és a vegasi oddsok alapján is a 15. legkönnyebb sorsolás az övék.
  • Mindössze egy primetime meccsük lesz, az pedig épp a Patriots ellen. Fun fact, hogy 2008 óta nem rendeztek MNF-et, akkor kikaptak a Brownstól.
  • A nyitómeccsük pont a Ravens ellen lesz, akik vereségét ünnepelte egész Buffalo a 2017-es alapszakasz utolsó fordulójában. Ráadásul az utóbbi három évből most másodszor nyitnak a Ravens ellen.
  • Hálaadás után 4 hazai meccsük is lesz a nagy északi hidegben. Viszont az első 7 meccsükből ötször idegenbe utaznak.
  • Az utolsó 5 meccsükből négy is csoportellenfél ellen lesz.
  • Hatalmas win a Billsnek: nincs csütörtök esti meccsük.

Nagyon nehéz a Billsnek jó szezont jósolni így, hogy azt sem tudjuk melyik irányító és mennyit fog kezdeni, ráadásul úgy, hogy az övék a liga legrosszabb támadósora. Igazából mindegy ki kezd, három nagy pofonba fog rögtön beleszaladni, hiszen három bivalyerős védelemmel kezdenek a Ravens, a Chargers és a Vikings ellenében. Aztán ráadásként a Packers is elagyabugyálja őket, így 0-4-gyel nyitják a szezont.

Ezután jön egy AFC South csörte, ahol elsőre háromból két vereséggel számolnék, de a Titans elleni must-win lesz a Billsnek, ha nem akarja lehúzni október elején a szezont a vécén. Deshaun Watsonnal nem bírnak, de a Coltsot azért megverik, így 2-5 után jöhet az első csoportmeccs. A Patriotstól természetesen kikapnak és szerintem a Bears is erősebb náluk, bár ez kétségkívül nyerhető meccs, ha a támadók tudnak életjeleket mutatni. A 11. heti bye week előtt összecsaphat Sam Darnold és Josh Allen és mivel két nagyon hasonló erejű csapatról van szó, szerintem a hazai Jets fog nyerni, így a Bills számára 2-8-nál jön a pihenő.

A Jacksonville ellen a körülmények (floridai csapat a hidegbe, extra készülés a Billsnek) mondathatnák velem, hogy meglepetés lesz, de nem látom, hogy Josh Allen bármi pozitívat is tud tenni Ramsey-ék ellen. A hidegből a melegbe sosem jó a túra, így Miamiban is kikapnak, hogy aztán otthon visszavágjanak a Jetsnek. A Lionsszel szerintem pariban lehetnek, de kikapnak, ahogy a Patriots ellen is, de végül pozitív szájízzel zárják a szezont, hiszen a Floridából Buffalóba utazó delfinek rendesen megfáznak – már ha a Bills nem engedi el teljesen a szezon végét. Én alapvetően nagy visszaesést várok a tavalyi évhez képest az offense teljes kilátástalansága miatt, a sorsoláson végigmasírozva pedig egy 4-12-es mérleg jött ki végül, amiben két győzelemnyi fejlődési lehetőséget azért látok, hiszen a védelem rendben lesz.

Miami Dolphins

  • A tavalyi mérlegek alapján a Dolphins sorsolása pontosan a középmezőnybe rakja őket (0.500, 15. hely), viszont a vegasi oddsok alapján számolt sorsoláserősség szerint a 9. legkönnyebb az ő menetrendjük.
  • A Dolphinsnál mindig fontos kiemelni az időjárást, floridai csapat lévén. Egyrészt a New York-i és bostoni hideget elkerülik a szezon végén, viszont a Green Bay-i és buffalói fagyokat nem.
  • A szezon elején lesz egy kis előnyük a nagy meleg miatt, az első körben a Titans, majd a harmadikban a Raiders is sötét mezében fog játszani ellenük Miamiban. Ezen felül az ősz folyamán hideg városokból érkező csapatok (Bears, Lions, Bills, Patriots, Jets) ellen előnyük lehet a nagy melegben.
  • A decemberük brutális, ötből öt tavalyi rájátszáscsapattal találkoznak – noha ebből kettő a Bills.
  • A 11. heti bye weeknek örülhetnek, főleg hogy tavaly nem volt pihenőhetük az első fordulós hurrikán miatti halasztásnak köszönhetően.
  • Egyetlen primetime meccsük lesz csak, egy csütörtök esti rangadó Houstonban.

A Dolphins az utóbbi öt nyitómeccséből négyet megnyert, így a történelem az ő oldalukon áll, most a Titans ellen is győzni tudnak, hogy megkezdődjön a 2018-as hullámvasút. A Jetstől ugyanis idegenben kikapnak, majd otthon megverik a Raiderst, akik meg fognak sülni a fekete mezükben a hosszú utazás után. Foxborough-ban természetesen nem jön össze a győzelem az Amendola miatt különösen pikáns találkozón, de aztán a Bengalst megcsapják, hogy aztán a Nagy-Trubisky duó feltörölje a védelmükkel a padlót, így 6 kör után 3-3 lesz a mérleg. 

Érdekes, hogy Tannehill mérlege hazai pályán Matt Patricia védelmei ellen 3-1, úgyhogy azt mondom, hogy megverik a Lionst is, folytatva a W-L sormintát. Én sem hiszem el, de így megy ez tovább is, hiszen a Texanstól kikapnak, a Jetset hazai pályán megverik, majd északon kikapnak Rodgerséktől, így a bye week előtt 5-5 lesz a mérleg.

A bye week szakítja meg a tökéletes hullámvasutat és most zsinórban nyernek háromszor, amiből leginkább a Patriots elleni győzelem lóghat ki, viszont a Pats az utóbbi 5 meccsükből négyet elbukott Dél-Floridában. Így 8-5, felcsillan a rájátszás reménye, hogy ezt a Vikings és a Jaguars porba tiporja és végül a Bills is meggyalázza az északi hidegben. Ezzel pedig 8-8-at tudtam kihozni a Dolphinsnak, még ha alapvetően gyengébb csapatnak is gondolom őket. A sorsolás segíthet rajtuk.

New York Jets

  • Vegas szerint a 6. legkönnyebb sorsolás a Jetsé és a tavalyi mérlegek alapján is hasonló, holtversenyben az 5. legkönnyebb.
  • Ráadásul a kialakítás is igencsak kedvező, a nagy meccseik jól el vannak osztva.
  • Ugyan első négy meccsükből három idegenbeli lesz, ezek nem erős ellenfelek ellen. Utána pedig zsinórban háromszor játszanak otthon, ilyenre pedig csak kétszer volt példa az utóbbi 37 évben a csapatnál.
  • Olyan, mintha az NFL végig rájátszás-közelben szeretné tartani a Jetset, de aztán a végén azért jön egy Watson-Rodgers-Brady trió, hogy ne legyenek hiú ábrándjaik.
  • Egyébként alig találkoznak idén top irányítóval.
  • Utazniuk sem kell túl sokat, back-to-back túráik nem lesznek.
  • A pihenőhét későn jön, talán kedvezőbb lett volna pár héttel előbb.
  • Két primetime meccsük lesz, rögtön az elején. A harmadik héten egy TNF a Browns ellen (nyami), illetve az első héten hétfő este játszanak a Lions ellen. Érdekesség, hogy 2007 óta a tavalyi volt az első év, mikor nem kaptak MNF meccset, most újra láthatjuk őket hétfő éjjel.

Matt Patricia első főedzői meccsén ismerős ellenfelet kapott és így a Jets vereséget is szenved a nyitókörben, utána viszont a Dolphinst meg tudják verni hazai pályán. Az lesz a nagy kérdés, hogy ki kezd majd ezeken a meccseken, illetve utána a Browns elleni csütörtök esti rangadón, ahol eméletben összejöhetne egy Mayfield vs Darnold csata, de kétlem, hogy mindkettejüket berakják majd a kezdőbe ilyen korán. Bowles eddig 3-0 a Browns ellen, most 4-0-ra módosítja a mérlegét. A Jaguars ellen lejátszanak egy védelmi ütközetet, de ez a Jags azért elég erős ahhoz, hogy egy Jetset megállítson. Ezután jön a két lovas csapat, az egyiket be is húzzák (Colts), így 3-3 lesz a mérlegük hat kör után, bár biztos örülnének, ha vissza tudnának vágni a Broncosnak is a tavalyi nullázásért.

Az NFC North ellen nem sok babér terem nekik, a Vikings elég egyértelmű és szerintem a Bears is jobb csapat náluk, habár ez egy ki-ki meccs lehet, nem lepne meg egy Jets győzelem sem. A Vikings elleni meccs pikantériája egyébként Kirk Cousins, aki a minnesotaiakat választotta a New York-iak helyett tavasszal. A Dolphinst a novemberi melegben nem verik meg, de Josh Allenéket New Yorkban igen, így a pihenőhétre 4-6-tal érkeznek.

A szezon vége nem lesz egyszerű, hiszen kétszer játszanak a Patriotsszal és az utóbbi hét idényben 2-12 a mérleg ellenük. Foxborough-ban ráadásul a 2010-es playoff óta nem tudtak nyerni, így az utolsó hetes vereséget is beírhatjuk előre. A Titanst sikerül megverniük, de a Bills otthonában kikapnak, ahogy tették azt ötször az utóbbi hat látogatásukból. Ezután három nagyon erős csapat jön, nem hiszem, hogy a Texans-Packers-Patriots trióból bárkit is elkapnának. Ezzel egy 5-11-es mérleg jött ki, pedig ennél erősebbnek látom jelenleg a Jetset, két győzelemmel több simán bennük lehet.

 

Összességében…

a Pats természetesen tovább dominál, efelől nem nagyon lehet kétségünk. A tavaly rájátszásba jutó Billstől egyértelmű visszaesést várok, hiszen a támadósor egészen pocséknak tűnik. A Dolphinsnak a kihozott mérleg szerintem inkább a felső határ felé konvergál, míg a Jetsé és a Billsé az alsó határukhoz, könnyen el tudom képzelni, hogy a Dolphins ennél rosszabb, a Jets és a Bills pedig ennél jobb mérleget ér el a szezon végén.

 

 

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!