Connect with us

Prémium cikkek

Elway teljesen megborult a Ravens legnagyobb örömére

Nagyon sokak meglepetésére a Broncos lett Joe Flacco új csapata, miután a denveri franchise egy 4. körös pickért megszerezte a Ravensnél feleslegessé váló irányítót. A Baltimore jól járt, kihozta a legtöbbet a helyzetből, John Elway pedig imádkozhat, hogy a sokadik elborult ötlete végre beváljon.

 

 

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

 

Lamar Jackson első körben való kiválasztásával már tavaly egyértelművé vált, hogy Flacco ravenses karrierje a végéhez közelít. A fiatal futó irányító szezon közben meg is kapta a lehetőséget a korábbi Super Bowl MVP sérülése után, majd olyan jól ment vele a játék, hogy csoportgyőztesként rájátszásba jutott a csapat. Persze Jackson irányítóként borzalmas volt, össze sem lehetett hasonlítani még a gyengébben teljesítő Flaccóval sem, de a győzelmeket nem kell megmagyarázni, így az utóbbi évek egyik legközépszerűbb irányítója új csapatot kereshetett magának.

 

A piac legjobbja, de ez a piacot minősíti

 

Nagyon ritkán fordul elő olyan, hogy egy Kirk Cousins kaliberű irányító kikerüljön a piacra, így már a Nick Folesoknak és a Joe Flaccóknak is örülni kell. Mindkét irányítóban van kezdő potenciál, egy nagyon jól köréjük épített csapattal akár még a rájátszás is elérhető lehet. Csodát azonban nem szabad tőlük várni.

 

A Peyton Manning utáni Broncos összességében nem jobb, mint az elmúlt évek Ravense. Vic Fangióval a védelem top lehet Denverben, de ez Baltimore-ban soha nem volt igazán probléma, a kérdés az offense-zel van és Flaccóból a Super Bowl runja, vagyis 2012 óta nem sikerült kihozni a csődört.

 

  • 2018: 9 meccs, 2 465 yard, 12 TD, 6 INT, 72-es PFF grade
  • 2017: 16 meccs, 3 141 yard, 18 TD, 13 INT, 68,9-es PFF grade
  • 2016: 16 meccs, 4 317 yard, 20 TD, 15 INT, 66,5-ös PFF grade
  • 2015: 10 meccs, 2 791 yard, 14 TD, 12 INT, 65,6-os PFF grade
  • 2014: 16 meccs, 3 986 yard, 27 TD, 12 INT, 76,2-es PFF grade
  • 2013: 16 meccs, 3 912 yard, 19 TD, 22 INT, 67,4-es PFF grade

 

Az elmúlt hat évben Flacco csak egyszer ért el 4000 yardot és 25+ TD-t, de 20+ TD-t is csak kétszer. A PFF értékelése alapján leginkább átlagos volt egy kiugróbb évvel, de összességében egy top20-as irányítóként játszott. Természetesen lehet ezt az elkapókra, a támadófalra és sok másra is fogni, de nem hat éven keresztül.

 

[quote]A 2009-12-es Flacco egyszerűen tendenciózusan jobb volt a 2013-18-asnál és nem igazán látszik, hogy miért lenne ez más a Broncosban.[/quote]

 

De ez még hagyján, a nagyobb probléma sokkal inkább az, hogy nem egyértelmű, miért lenne Flaccóval jobb a Broncos, mint Case Keenummal, aki a Broncosban azt hozta, amire nagy általánosságban Flacco is képes. Ráadásul a Broncos támadófala semmivel nem jobb a Ravensénél, ahogy az elkapók sem feltétlenül életképesebbek, Flaccohoz pedig ugyanúgy kell a jó rendszer, ahogy Keenumhoz.

A Ravensnél pezsgőt bonthatnak

 

Flacco idén 26,5 millió dollárt foglalt volna el a fizetési sapkából, az elküldésével/elcserélésével pedig 10,5 milliót lehetett spórolni 16 millió dollárnyi dead money mellett. A halott pénz nyilván rengeteg, de ezt muszáj volt bevállalni, a 10,5 millió pedig így szép summa. A Ravens tehát mindenképp megszabadult volna az irányítótól:

 

[quote]hogy sikerült ennek tudatában elcserélni a 18,5 millió dolláros fizetéssel rendelkező irányítót egy negyedik körös pickért, a valahol a bravúr és a csoda határán mozog.[/quote]

 

Ha csak a cserét nézzük, a Broncos sem csinált rossz üzletet, ugyanis gyakorlatilag Demaryius Thomast cserélte le Flaccóra (az elkapóért egy negyedik körös picket kapott a csapat a Texanstól) – vagyis a saját fölösleges játékosáért cserébe szerzett egy irányítót. A probléma a pénzzel van.

 

Flacco 18,5 millió dollárt keres idén, míg Case Keenum 21 millió dollárt foglal el a sapkából. Ha mindkét irányítót megtartaná a Broncos, akkor 39,5 millió dollárt költene irányítóra, ami nyilván nem állapot, így Keenumnak mindenképp mennie kell. Csak nem mindegy, hogyan.

 

 

Keenum idén 21 milliót foglalna a fizetési sapkából: 18 millió dollárt keresne alapfizetésként, plusz 3 millió dollárnyi aláírási pénz. Előbbiből 7 millió dollár garantált (erről bővebben itt írtunk), így ha a Broncos elküldi, akkor az aláírási pénz mellett ezt a 7 milliót is kénytelen lenne benyelni. Vagyis 11 millió dollárt szabadítana fel 10 millió dollárnyi halott pénz mellett.

 

[quote]Ebben az esetben a Broncos 28,5 milliót költene idén irányítóra (cseréket nem számolva).[/quote]

 

Ha viszont sikerülne elcserélni Keenumot, akkor csak 3 millió dollárt kell elkönyvelni veszteségként, a csapat pedig 18 milliót spórolna: vagyis gyakorlatilag egy az egyben Flacco fizetését. Amennyiben ez összejön, akkor a Broncos gyakorlatilag ingyen cserélte le Keenumot Flaccóra.

 

A Denver nyilván egy marék szotyiért is elengedné, hisz a 7 millió dollár sokkal többet ér neki, mint az ellenérték. A gond csak az, hogy Keenum nem ér 18 milliót. Ha szabadügynök lenne, akkor prémium cserének elvihetné egy csapat évi 10 millióért, esetleg 12-14 milliót is kaphatna valahol, de a 18 millió egyszerűen túl sok.

 

Értékelés

 

Önmagában nem gondolom, hogy a Broncos sokkal előrébb tartana, bár Flaccóban talán valamivel magasabban van a plafon. Az üzlet akár rendben is lehet, de a koncepció egyáltalán nem tűnik átgondoltnak, mintha Elwaynek kapuzárási pánikja lenne és mindenképp villantani akarna valamit (egyébként, ha ez a húzása sem jön be, akkor érdemes lenne elgondolkodni az elküldésén). A Ravensszel kapcsolatban viszont egyszerű a képlet, óriásit szakítottak.

 

  • Broncos: C+  (ha Keenumot csak kivágják, akkor D)
  • Ravens: A+

 

[/ppp_patron_only]

11 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
11 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
d zoli
d zoli
2019-02-14 21:05

Elway! Van egy jó ötletem. Meg három rossz. Ezek többe kerülnek. Hány ötletemet vennéd meg?

RobyBaggio1983
RobyBaggio1983
2019-02-14 21:13

De ha Lamar jövöre egy szép nagy bust lesz ( mert a dobás nem kifejezetten az erőssége), akkor remélem hogy ema Ravens értékelése E lesz…

Bélabá a csótány
Bélabá a csótány
Reply to  RobyBaggio1983
2019-02-15 00:08

Már most is nehezen értelmezhető renningan értékelése annak fényében,hogy még szerinte is pocsék QB Lamar.

fullánk
fullánk
Reply to  Bélabá a csótány
2019-02-15 00:35

Végül is megszabadultak Flaccotól.
Lamar ingyen van.
Megpróbálhatnak erōfocit tolni.
A közepestől gyengébb védelmeket megverik. A jobb védelmeket torkán ha nem is sikerül lenyomni a futójatékukat, még a saját védelmük hozhatja a meccseket.
A 6-10 től a 10-6 ig bármi lehet. Akár az is hogy Lamar megtanul dobni.
Flaccotól már nem volt mit várni. Leolvadt mint annó Schoub a Texansnál.
Másrészt az hogy elküldték nem nagy érdem, a 4-ik körtől se lesz ez a deal A+ Hacsak bele nem veszik, hogy jó eséllyel a Broncossal igy már nem kell számolni.

renningan
renningan
Reply to  Bélabá a csótány
2019-02-15 01:50

Miért nehezen értelmezhető? :D van egy pocsék QB és egy másik pocsék QB, aki viszont futni tud. Az egyik köré nem tudtam csapatot építeni, a másik köré igen. A Ravens nem gyengült, viszont a semmi helyett kaptak egy 4. kört, ez nálam simán win :D

tmbb
tmbb
Reply to  renningan
2019-02-15 09:12

Kaepernick is jó futó volt, aztán 2 év alatt ki is futott!

Boci
Boci
2019-02-14 22:58

DeCosta letette a névjegyét.. remélem hogy nem csak felnő hozzá, hanem el is homályosítja majd Ozzie-t

11
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x