Connect with us

Minden ami NFL

A Dolphins fullba nyomja a tankolást

Örökös vita, hogy létezik-e, végrehajtható-e a tankolás a major sportokban. Láttunk már erre hajazó példát, rá lehet fogni a Coltsra és a SuckForLuck kampányra, de lehet ellene is érvelni, hiszen mindenkit kirúgtak utána, amúgy is gyenge volt a csapat és senki sem megy fel úgy a pályára, hogy ki akar kapni. Ez mind igaz. Azonban a tankolás nem feltétlen jelenti azt szó szerint, hogy direkt ki akar kapni valaki.

Hagyományos, szigorú értelemben ezt jelenti a tankolás. Direkt kikapni, egy jövőbeli cél elérése érdekében. Ilyet persze nem csinál senki, azonban kicsit átvitt értelemben és lazábban kezelve a “szabályait” a tankolás azt is jelentheti, hogy alapvetően rossz helyzetbe hozod magad, csökkented a nyerési esélyeid annak érdekében, hogy elérj egy jövőbeli célt. Ehhez persze kell az, hogy a teljes szervezet beálljon az elv mögé és biztosítva legyen az edzők, a front office tagok munkája a tankolás utáni évekre is.

Hívhatjuk ezt agresszív újjáépítésnek is, ha tetszik. A Dolphins pedig pontosan ezt csinálja most. És nem is burkoltan, hanem nyíltan. A tulajdonos Stephen Ross például nyilvánosan azt mondta Adam Gase kirúgása kapcsán, hogy azért lépték ezt meg, mert Gase most akart nyerni, 2019-ben.

Úgy gondolom, Adam nyerni akar és most akar nyerni. A negyedik évébe lép és szerintem nyerni akar. Minden negyedik évébe lépő edző nyerni akar, nyernie kell.

Ezen kívül több forrásból is azt hallották a csapat körül a médiában dolgozók, hogy több főedzői interjún is elhangzott a tankolás kifejezés, volt erről szó a jelöltekkel.

Ez persze továbbra sem jelenti azt, hogy a játékosok és az edzők direkt ki akarnak majd kapni. Nem fognak direkt leadni meccseket. Ha ezt tekintjük a tankolás definíciójának, akkor a Dolphins nem fog tankolni. Azonban véleményem szerint nem csak ez jelenti a tankolást. Részemről az is beletartozik ebbe, hogy a general manager úgy rakja össze a csapatot, hogy azzal sokkal nehezebb legyen jó eredményeket elérni rövid távon. Így például

  • nem rakja tele a csapatát új igazolásokkal,
  • elengedi lejáró szerződésű játékosait kompenzációs pickeket gyűjtve
  • kivágja a veterán, sokat kereső játékosait
  • elcseréli a veterán játékosait draft pickekért
  • a drafton is hátracserél és extra, akár jövő évi pickeket gyűjt, stb.

Ez a jelenség a miami média szerint az “organic tanking”, azaz a organikus, egységes vagy szervezeti tankolás. Hagyományos értelemben véve nem tankolás, azonban egy évre mégsem olyan csapat kerül majd a pályára, ami a legjobb esélyeket adja a csapatnak a győzelemre, hanem egy olyan, ami nagyrészt ki fog kapni. Aztán jövőre lehet robbantani. Az elv legalábbis ez, a miami média pedig teljesen beállt emögé az elv mögé és teljes vállszélességgel támogatja – és próbálja a szurkolók elvárásait is ehhez igazítani.

És mit csinált eddig a holtszezonban Chris Grier, a Dolphins új general managere?

  • Nem igazolt egyetlen sztárjátékost sem a piacról,
  • elengedte a saját szabadügynöketi (Ja’Wuan James, Cameron Wake), így gyűjtve jövő évi kompenzációs pickeket,
  • kivágta sokat kereső veterán játékosait (Danny Amendola, Josh Sitton, Andre Branch),
  • elcserélte Ryan Tannehillt egy jövő évi 4. körös pickért cserébe,
  • a draftot pedig még meglátjuk.

Minden stimmel. Ne lepődjünk meg, ha a Dolphins hátracserél majd az idei drafton és akár jövő évi pickeket gyűjt majd. És a hírek szerint a két falat akarja majd erősíteni a csapat a játékosbörzén, ezzel elkezdve az újjáépítést és a fiatalítást.

Chris Grier elég szép munkát végzett ezzel a szervezeti tankolással. Jövőre az átvitt összegekkel együtt 120 millió dollárnál is több helye lesz a Dolphinsnak a fizetési sapkában és a kompenzációs pickekkel együtt 10-11 draft pickje is. Ez egy nagyon jó alap elkezdeni az újjáépítést. Már csak egy irányító kell…

Aki pedig Tua Tagovailoa lehet majd, az Alabama balkezes irányítóját ugyanis imádja a tulaj, Stephen Ross, így jelen állás szerint ő lehet a kiszemeltje a csapatnak. Persze kell az is, hogy elég rosszak legyenek, hogy minél magasabban draftoljanak. Vajon elég rossz ez a roster ahhoz, hogy 1/1-es legyen a Dolphins? Minden bizonnyal az lett volna, ha a Jake Ruddock – Luke Falk irányítókettőssel vágtak volna neki a szezonnak. Azonban mennyire rondíthat bele a képbe a most leigazolt Ryan Fitzpatrick?

Egyesek szerint pont annyira, hogy elrontsa az egész tervet. Fitzmagic ugyanis képes egészen kiváló játékra időnként, amivel lehet pár meccset nyerni az NFL-ben. Azonban egy másik megvilágítás szerint pont arra lesz jó a szakállas irányító, hogy élvezetes legyen Dolphins meccseket nézni, legyen felhajtás, de aztán mégis kikapjon a csapat.

Ezt támasztja alá, hogy egyetlen másik irányító sem dobott több interceptiont az utóbbi négy évben a mérkőzések utolsó 7:30 percében (a negyedik negyed második fele), mint Fitzpatrick. A számlálója 27-nél tart, pedig csak 37 meccsen lépett pályára. A passer ratingje a meccsek végén (ugyanebben az időintervallumban) szintén a legrosszabb a 39 irányító közül, aki legalább 100 ilyen passzkísérlettel rendelkezett az utóbbi 4 évben. Fitzmagic irányítómutatója mindössze 56,9 ilyen helyzetekben, előtte van Blake Bortles (61,0), Josh McCown (66,6), Joe Flacco (66,9) és Jacoby Brissett (67,1).

Fitzpatrick tehát pontosan az az irányító, aki miatt érdekesek lesznek a Dolphins meccsei, mégis sokat fognak veszíteni – ha minden a tervek szerint alakul.

A Dolphins pedig ezzel a filozófiával véghez viheti azt a népszerűtlen lépést, ami ténylegesen elmozdíthat egy csapatot a purgatóriumból – a tankolást. Sok csapat ugyanis megrakad a középmezőnyben, ahonnan borzasztóan nehéz elmozdulni. Vagy be kell áldozni jövőbeli magas pickeket és fel kell cserélni egy franchise irányítóért, vagy le kell rombolmi mindent és a nulláról újjáépíteni. Ez viszont csak és egyedül abban az esetben működhet, ha a teljes szervezet – edzőstül, general menegerestül, tulajdonostul – beáll emögé a filozófia mögé és elfogadja, hogy ahhoz, hogy felemelkedhess, előbb nagyon mélyre kell zuhannod.

Ezt a legtöbb franchise nem képes elfogadni. A Dolphins viszont a jelek szerint nem csak hogy elfogadja, de büszkén képviseli is.

24 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
24 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Miloo Sebők
Miloo Sebők
2019-03-18 16:03

Már csak akkor lehet szopóroller a Dolphinsnak, ha Tagovailoa valamiért úgy döntene, hogy nem jön ki a jövő évi draftra.

Kacsa
Kacsa
Reply to  Miloo Sebők
2019-03-18 16:24

Akkor tankolnak meg egy evet. Szurkoloi szemmel mondjuk ‘nem tudom’ mennyire lenne nepszeru a dontes. (nem)

Kopi3.14
Kopi3.14
Reply to  Kacsa
2019-03-18 19:14

Lenne különbség?

d zoli
d zoli
2019-03-18 16:12

Suck for Tua Tagala…. Tagio.. .Taklava… A franc egye meg! Suck for Fun!

Ne feledjük! A kiszemelt nem mindig hajlandó aláírni.

Bélabá a csótány
Bélabá a csótány
Reply to  d zoli
2019-03-18 16:24

Majdnem beírtam a “Hallottam négert keresnek.” poént,de biztos jönne valaki azzal,hogy Tua “háváji”. :(

d zoli
d zoli
Reply to  Bélabá a csótány
2019-03-18 16:33

Kapufa. Mert nem havaji.
Hanem?
Sa….(mint Polamalu)

-múltkor is én voltam :)

Ha jön Tua a draftra akkor még a hype a balkezességéről fog szólni…

katonadani
Reply to  d zoli
2019-03-18 17:16

Tank For Tua a kampány egyébként :D

ducksfan
ducksfan
Reply to  katonadani
2019-03-18 17:26
d zoli
d zoli
Reply to  ducksfan
2019-03-18 17:35

Az egész filmet érdemes végignézni.

Kopi3.14
Kopi3.14
Reply to  katonadani
2019-03-18 19:14

Tank for Tuna? Tuatank?

Bélabá a csótány
Bélabá a csótány
2019-03-18 16:33

Ez a tankos kép annyira megborított,hogy népszínház utcát rendeztem bent a lakásban.
NEEEEEEEM!

Arnold Patsenegger
Arnold Patsenegger
2019-03-18 16:42

A Brownsnál elég hosszú ideig tartott de megérte várni, most tényleg jó a csapatuk.
Kedves Dolphins tessék példát venni és 15-17 évig tessék tankolni! Kitartás :D

csak ezt ne
csak ezt ne
Reply to  Arnold Patsenegger
2019-03-18 17:05

Tudom, hogy van ahol már SB esélyes a Browns, de egyelőre nincs pozitív idénye a csapatnak 11 éve, utolsó rájátszás győzelem pedig 25 éve volt, még BB vezetésével. Úgyhogy tényleg rájuk férne (szurkolok is nekik), de még semmi nem garantált…

A Dolphins ehhez képest, de csak ehhez képest király, hiszen az elmúlt 17 évben két rájátszás meccs is összejött (mindkettő wc, mindkettő 18 ponttal bukva), és csak 2000-ig kell visszamenni az utolsó győztes rájátszás meccsig. Az utolsó 10 évben egy pozitív idény volt. Úgyhogy most kezdenek el tankolni, mert eddig nyomták ami a csövön kifér…

d zoli
d zoli
2019-03-18 17:25

Megvan! Feltörtem a Leonardo da Miami kódot!

Tankolnak. Oké. De meddig is?

A terv a következő:
Elrejtőznek a nyúlban.
Addig gyűjtögetik a draftcetliket és a capspacet amíg Tibi visszavonul.
Akkor föltápolják magukat.
Kirontanak a nyúlból és oda-vissza megverik a Peccet.
Utána szamárfület mutatnak és azt kiabálják, hogy “Nyenyenyee! Hülye újangolok! Újangol hülyék!”

Röviden ez a terv.

Bélabá a csótány
Bélabá a csótány
Reply to  d zoli
2019-03-18 20:22

Mikor az öreg Fitzmagic magyaráz Herbert-nek:
https://www.youtube.com/watch?v=m9ia1xMhqQ4

Attila
Attila
2019-03-18 20:23

nem tudom mióta én követem az nfl-t nekem azóta úgy tűnik, hogy nem akarnak nyerni :DD

Doppelspeiche 154
Doppelspeiche 154
Reply to  Attila
2019-03-19 15:30

Nekik mär akkor sikeres a szezon, ha mäs nem dönti meg a veretlen szezonjukat. Emlekszem mennyire becsokiztak mikor a Randy Mossos Patriots majdnem veretlen szezont csinält 2007-ben.

kitalaltnev
kitalaltnev
2019-03-18 23:01

A lentiekhez már nem lehet semmi pluszt hozzátenni. ?

reszelo.aladar
reszelo.aladar
2019-03-19 10:18

A szopóágat nehéz eladni a szurkolóknak, főleg ha egy győzelemhez szoktatott/vereséget is győzelemként eladó népről van szó. Persze aki évek óta középszerű, az pontosan látja, hogy ez mennyire jó/rossz és nyilván kiszúrja azokat, akik képesek voltak a középszerből kitörni.
Egy-egy franchise QB szokta jelenteni a megoldást, akikért csapatok első ránézésre a jövőjüket jelentő draftcetliket adnak, aztán kiderül, hogy egy sima dupla vagy semmit játszanak: ha bejön akkor kitörnek a középszerből és elindulnak felfele vagyis megérte. Ha nem jön be, akkor maradnak ott ahol vannak/lesüllyednek, ahol megprobálhatnak megint draftolni valakit, de most “alanyi jogon” lesz magas a pick.
És akkor még mindig kellenek játszótársak és egy kompetens edzői gárda.

Trotteros
Trotteros
2019-03-19 14:30

Ezzel csak az a baj, hogy amikor “véget ér” a tankolás, akkor egyből mindenki eredményt vár, pedig az a csapat akkor áll össze, és kellhet egy év plusz az összeszokáshoz. Viszont az edzővel szemben addigra elfogy a türelem, pedig azt a csapatot úgy állítják addigra össze, hogy a HC elgondolását tükrözze. Egy új HC pedig mást gondol az összekuporgatott rosterről: vissza a startmezőre.

euskadi68
euskadi68
Reply to  Trotteros
2019-03-19 16:13

Nem gondolnám, hogy Miamiban csodát várna a publikum. Az utóbbi 11 évben nem volt 6-10-esnél rosszabb mutatója a delfineknek, így pedig nem tudtak ebben az időszakban jó draftpozícióba kerülni. A Jets és a Bills már tavaly-tavalyelőtt óta építgeti magát, a Patriots pedig még mindig dominálja a csoportot (és a konferenciát és az egész NFL-t). Ezért a Dolphins most rálépett arra az útra, amit katonadani a cikkben felvázolt. Én mezei magyarországi Dolphins drukkerként inkább elfogadok 1-2 szűk esztendőt a felemelkedés reményében (!), mint a folyamatos középszert. Nincs arra semmi garancia, hogy majd jó lesz a csapat, ám mivel lépéshátrányban vagyunk a Billsszel és a Jetsszel szemben, ezt meg kell kockáztatni.
Katonadani tökéletesen megfogalmazta: “Ez viszont csak és egyedül abban az esetben működhet, ha a teljes szervezet – edzőstül, general menegerestül, tulajdonostul – beáll emögé a filozófia mögé és elfogadja, hogy ahhoz, hogy felemelkedhess, előbb nagyon mélyre kell zuhannod.”

euskadi68
euskadi68
2019-03-19 16:24

Utánanéztem, hogy hány olyan franchise van, amelyiknek nem volt 6-10-nél rosszabb szezonja az elmúlt 10 évben. Még én is meglepődtem, hogy csak 5 (öt): Saints, Patriots, Steelers, Packers és a Dolphins. Persze ettől még sz.ar a Miami, de ebből is látszik, hogy a hagyományosan nagy csapatok kivételével mindegyiknek beugrott 1-2 vastagon negatív szezon, amikor jobban lehetett draftolni. :)

24
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x