Connect with us

Draft

Miért kell minden jót elrontani? – 49ers draftértékelő

Mindenki várja az áttörést a 49erstől, aminek lassan be kell következnie, ha nem akarja kétségek közé kergetni John Lynch és Kyle Shanahan az állását. Ennek szellemében kezdődött a draft számukra, de a folytatás megint olyan “dzsónlincses” lett.

Day 1

 1/2 Nick Bosa
 Edge, Ohio State

 

Azzal, hogy a Cardinals Kyler Murrayt vitte ki 1/1-re, a 49ers előtt hirtelen ott termett a class két legjobb védőjátékosa, így már csak azt kellett eldönteni, melyikőjüket vigyék el. A beszámolók szerint azonban ez egy percig sem volt kérdés, hiszen a kisebbik Bosára vártak a combine óta Lynchék, és végül az ölükbe hullott. Kit érdekel, hogy ez 5 éven belül a negyedik DL pick? Egy ilyen szintű tehetséget nem lehet bent hagyni, és végre nem csak DeForest Bucknerből fog állni a passzsiettetés.

Day 2

 2/36 Deebo Samuel
 WR, South Carolina


 3/67 Jalen Hurd
 WR, Baylor

 

Az offense egyetlen hiányposztja egyértelműen az elkapó volt, amit a második napon orvosolt a vezetőség. Noha kimondott első számú elkapó még mindig nincs a rosteren, az sose baj, ha helyette tehetségekkel van feltöltve az egység. Samuel lehet a hiányzó láncszem a csapatban, aki szállítani fogja az elkapás utáni yardokat. Igazi playmaker, ami nagy hiánycikk az elkapósorban, bár Dante Pettistől láthattunk a szezon végén kis ízelítőt abból, mire számíthatunk tőle egészségesen. Saumelt ráadásul tényleg nagyon közelről ismerheti a stáb, hiszen a Senior Bowlon az általuk edzett csapatban szerepelt.

Amilyen “no brainer” választás volt Samuel, annál érdekesebb Hurd kiválasztása. A korábbi Baylor játékos 6’5″ magassága ellenére futóként kezdte meg egyetemi karrierjét, majd végül belátta, hogy elkapóként sikeresebb lehet ilyen méretekkel. Shanahannak talán pont a futó múltja miatt lehetett vonzó, hiszen nem gyakran látni olyan mozgáskultúrával rendelkező langaléta prospectet, mint amilyen Hurd. Sokak szerint a slotban vagy tight endként lehet a jövője, illetve a red zone-ban bármikor előveheti őt Garoppolo. A Baylorról érkező elkapókkal mindig van valami kockázat (bár Hurd csak két évet töltött az egyetemen), emiatt volt meglepő Hurd a harmadik körben, de a csapat tartott vele privát megbeszéléseket, így valószínűleg tudják, mire vállalkoztak vele.

Azzal nem lehet vádolni a csapatot, hogy nem tett meg mindent Garoppolo kiszolgálásáért. Tavaly Pettis, Ritchie James és Kendrick Bourne, idén Jordan Matthews, Samuel és Hurd érkezett az irányító segítségére. Jelenleg 12 elkapó van a bő rosteren, ennyiből csak sikerül találni legalább 3 olyat, aki komoly segítséget tud nyújtani. Tavaly egy WR sem lépte át az 500 yardot a csapatban, remélhetőleg egy egészséges Garoppolóval ez megváltozik.

Day 3

 4/110 (from Bengals) Mitch Wishnowsky
 P, Utah
 #104 -> #110 + #183 + #198
 5/148 (from Broncos) Dre Greenlaw
 LB, Arkansas
 #212 + Dekoda Watson, LB -> #148
 6/176 Kaden Smith
 TE, Stanford
 
 6/183 (from Bengals) Justin Skule
 OT, Vanderbilt

 

 6/198 (from Bengals via Cowboys) Tim Harris
 CB, Virginia

 

Lynchnek kapóra jött, hogy a Bengals fel akart jönni Ryan Finley-ért, így 6 helyet hátralépve két extra picket is zsebre tett. Hogy ebből miért punterrel kellett kezdeni az első választással az utolsó napon, az megint más kérdés. Wishnowsky 2016-ban elnyerte a Ryan Guy díjat, ami az egyetemi foci legjobb punterének jár, de ez a Utah egyetemről szinte már kötelező, a legutóbbi öt kiírást ugyanis háromszor is Utah játékos nyerte el. Ám ez a díj csalóka, 2017-ben például a Seahawks által tavaly kiválasztott Michael Dickson nyerte, Wishnowsky előtt viszont kétszer a korábbi Utah punter Tom Hackett, akinek egy snap sem adatott meg az NFL-ben 3 év alatt.

A két extra pick lehetővé tette, hogy a saját hatodik körét és Dekoda Watsont beáldozva egy új linebackerre tegyen szert a csapat, aki fiatalabb, és több lehetőség rejlik benne, mint Watsonba. Az ACL-szakadásból lábadozó Kwon Alexander és a másodéves Fred Warner mögé nem árt a mélység, bár Greenlaw egyelőre a special teamben kaphat több szerepet. Kicsit alacsony a megszokott linebacker méretekhez képest, de őt is tesztelte személyesen Shanahan és Lynch, szóval tudták, mire vállalkoznak vele. Érdekesség vele kapcsolatban, amit egy amerikai férfi osztott meg Twitteren. A lánya épp egy házibuliban volt Greenlaw-val, amikor az akkor freshman linebacker látta, hogy a lánynak valamit kevertek az italába, és egy srác egész este nem szállt le róla. Akkor odament, és elküldte onnan a srácot, kockáztatva azt, hogyha verekedés tört volna ki az esetből, azzal a saját arkansasi karrierjének tehet keresztbe, de nem érdekelte. Végül attrocitás nélkül távozott a tag, így Greenlaw hős lett a lány és annak édesapja szemében.

A 6. körben már nem sokan várnak csodát egy játékostól, de Kaden Smith egy elég jó fogás lehet az avarosban. Juniorként jelentkezett a draftra, de olyan lassú volt a combine-on, hogy rengeteget vesztett az értékéből, egy potenciális második napos játékosból egy hatodik körös lett. Az ok a draftolására pofonegyszerű: a 49ers mindössze 41,18%-os pontossággal operált a redzone-ban, ami ligautolsó mutató, ezen pedig javítani kell. A 6’5″ magas Smith pont ebben segíthet.

Egy 6. körös falembertől sem azt várja az ember, hogy All-Pro szinten teljesítsen, Skule is inkább csak extra falembernek lehet jó, illetve fejleszteni a képességeit, hogy a jövőben esetleg átvegye Staley helyét – ha nem jönne össze, az sem tragédia. Azon sem lepődnénk meg, ha kipróbálnák a fal belsejében is. 2 méteres magassága ellenére vállalható atlétikai mutatókkal zárt, ami ugye a zónablokkolásba nem jön rosszul.

Skule-hoz hasonlóan szintén a Bengals által jöhetett össze a csapat utolsó választása, Tim Harris. A Virgina cornerbackje szintén volt privát viziten a 9ersnél, de a legnagyobbat az egyetem Pro Dayén szakította. Elég magas, gyors játékos, aki egyelőre csak a mélységet biztosítja, de idővel nagyobb szerep is hárulhat rá. Érdekesség vele kapcsolatban, hogy 2013 óta van a Cavaliersnél, vagyis hat szezont húzott le egyetemi szinten. Ez annak köszönhető, hogy a kórlapja elég telített volt, úgy is mondhatnánk, hogy teljesen jó fit a 9ersbe, ahol a sérülések már-már mindennapossá váltak, sajnos. Vele is csak nyerhet a csapat, nem veszíthet, ha sikerül egészségesnek maradnia, akkor korrekt játékos válhat belőle.

Összegzés

Az első két pick hibátlan, de nagyon nehéz a top 36-ban két pocsék játékost választani, főleg ha tiéd az 1/2 is. Utána viszont már bőven vannak megosztottságot jelentő választásai Lynchnek, de neki ez úgy tűnik a védjegyévé vált. Az, hogy előbb hozott egy puntert, mint bármilyen erősítést a secondarybe, az óriási hiba, még akkor is, ha netán Wishowskyból Hall of Famer lesz. Azért nem olyan fasza ez a roster, hogy beleférjen ekkora luxus. Hurdbe megértem, ha Shanahan szerelmes lett, de talán elérhető lett volna pár körrel később is – mondjuk 110-en. Helyette meg választhattak volna a harmadik körben a secondarybe, ahol alig találni olyan játékost, aki végig tudott játszani az elmúlt x évben egy teljes alapszakaszt, de az se lett volna hiba, ha egy OT érkezik Staley utódjának mondjuk. A draft eleje és vége parádé, de a közepe nagyon lehúzza az osztályzatot.

Értékelés: C+

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!