Connect with us

Draft

Végre a helyes ösvényen – Jets draftértékelő

Az éveken át tartó átgondolatlan igazolások és draftok után végre úgy érezhetik a Jets drukkerek is, hogy egy arra méltó személy irányítja a csapatot. Joe Douglas első teljes free agency időszaka után még lehetett némi hiányérzet, de a drafttal együtt évek óta az egyik legjobb offseasonját hozta össze a New York-i csapat.

Az egész holtszezon azzal a céllal ment le, hogy védjék meg Darnoldot és adjanak neki fegyvereket, hogy ki tudjon jönni a még mindig csak 22 éves irányítóból az a potenciál, amit a draftolásakor láttak benne. A szabadügynök piacon érkezett is 2 (3) új kezdő játékos a támadófalba, de sem az a projekt nem lett teljesen befejezve, sem az egy szem Breshad Perriman nem oldotta meg az elkapóhiányt.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

A keret alapján kissé meglepő volt, hogy csak a 11. választást birtokolja a csapat a drafton. Előzetesen minden mock a top tackle-ök vagy a legjobb elkapók egyikét tippelte ide, amit végül nem is hazudtolt meg a csapatvezetés. A 11. választásnál még bent volt mindhárom top elkapó és két magasra taksált támadófalember is. Joe Douglas végül a magasabb plafonnal rendelkező, de egyelőre még elég nyers játékosnak mondható Louisville-i tackle, Mekhi Becton mellett döntött. Mekhi egy igazi fizikai szörnyeteg. A két méteres, több mint 160 kilós falember méreteit meghazudtoló atletizmussal bír. Az egyetlen baj vele, hogy messze nem egy kész játékos. Az egyetemen egy gyors passzjátékra épülő, rengeteg screent játszó csapatban játszott, ahol nagyjából annyi igazi pass setet kellett játszon 2019-ben, mint amennyit az NFL-ben kis túlzással egy mérkőzés alatt fog. Ezek után könnyen elképzelhető, hogy a 2020-as szezonban Becton bárhol is kap helyet sokat fog még szenvedni a megváltozott séma és az ellenfelek minőségbeli javulása miatt. Tapasztalata van a fal bal és jobb oldalán is, de ilyen magasan draftoltva, pláne, hogy névlegesen George Fant a csapat kezdő LT-je, vélhetően a bal oldalra képzelik el hosszú távon.

A poszt rendben van és valószínűleg az dominált a még bent lévő Wirfsszel szemben, hogy Becton igazi tackle-nek való, míg Tristan lehet, hogy guard lesz a profik között, illetve elkapóból rengeteg játékos volt a drafton. Én személy szerint nem vagyok nagy kedvelője Bectonnak, de megértem azokat akik beleszerettek mint prospect. Nem jelenteném ki, hogy Wirfst jobb döntés lett volna, inkább más okból lett volna jó.

Ha az első körre még lehet is némi panasz, a másodikra csillagos ötöst kell adni a vezetőségnek. Douglas a második körben hátracserélt 11 helyet, szerzett egy harmadik körös extra választást miközben kihúzta azt az elkapót, akit talán már a saját helyén is szeretett volna. A Jets elkapósora üvöltött egy Denzel Mims féle játékosért. Az előzetesen első körbe várt játékos sokak meglepetésére csúszott a második körig. Mimsnek megvan a sebessége – a combine-on a harmadik leggyorsabb WR volt – és a mérete is 6′ 3″-as magassággal, hogy igazi első számú elkapó váljon belőle. A draft azon pontján kiválasztani az egyik legnagyobb stealje lehet az egész classnak. Kiemelkedően jó a contested elkapásoknál, vagyis amikor a levegőben meg kell küzdenie a védőjével a labdáért. A class legjobb egyensúlyérzékének hála minden szituációban tudja kontrollálni a mozgását, amik sokszor egészen bámulatos elkapásokat eredményeznek. Amitől talán megijedhettek a GM-ek, az némi koncentrációs probléma lehet. Denzel kvalitásaihoz képest meglepően gyakran droppol. A kezei minőségével kevés gond van, szóval könnyen lehet, hogy ez összpontosításbeli probléma lesz.

A támadó oldal után a draft harmadik körében jöhetett némi erősítés a védelembe. A Leonard Williamsért kapott harmadik körös választás nyomán érkezett Ashtyn Davis safety. Kiválasztása kissé meglepő lehetett, miután az Adams, Maye duó ligaszinten is a jobbak közé tartozik. Ugyanakkor Adams szerződéshosszabbítása még mindig a levegőben lóg, míg Maye szabadügynök lesz jövőre, és hallani olyan hangokat, hogy a Jets trade blockra is helyezte már. Davis jövője elképzelhető single high safetyként a profiknál is. Ha Maye marad akkor idén még van megosztozhatnak a poszton, de sok olyan snapre is számíthatunk, ahol a három névleges safety egyszerre lesz a pályán. Ha viszont sikerül esetleg eladni valakinek, akkor gyakorlatilag első napos kezdő lehet Davis.

A kör másik választásával a pass rusher sor erősödött Jabari Zuniga személyében. Zuniga az atletikus, de kevésbé erős pass rusherek közé tartozik. Az egyetemen főleg a gyengébb játékosok ellen volt eredményes és ott is inkább sebességből élt meg. Vetélytársak hiányában azonban már első évében sok szerepet kaphat az ex-floridai játékos. Mivel az első két körben elkapó és falember már érkezett nem volt kihagyhatatlan játékos bent ennél a picknél, így beruházható volt egy a sémába beleillő, de nem kész pass rusher.

A 3. harmadik körös választást, melyet a Seattle-től kapott a csapat a második körös hátracsere után a nap végén továbbtrade-elte Douglas, így tett szert két újabb negyedik körös pickre. Az immár három negyedik körös választás során elsőként érkezett egy kérdéses profilú futó. Perine nem biztos, hogy egyből első számú opcióvá tud válni, de egy jó helyettese lehet Bellnek. Nem rendelkezik olyan atletika képességekkel és erővel, ami ideális lenne, de egy elkapásokban is használható tehermentesítő szerepre jó segítsége lehet a csapatnak.

Érkezett továbbá egy csereirányító és egy projekt támadófalember. Darnold eddig egyik szezonját sem tudta befejezni egészségesen és láthattuk mennyire elveszett volt nélküle a Jets offense. James Morgan talán sosem lesz több egy csereirányítónál a profiknál, de épp erre volt szüksége a csapatnak. Morgan amolyan klasszikus zsebirányító. Nem ő fogja lábon meglepni az ellenfelet egy mérkőzésen 4-5 alkalommal, de ha akad egy jobb támadófal (végülis ezen dolgoztak egész offseasonban), akkor ha Darnold kidől olcsón el tudja navigálni a csapatot. A plafonja egy közepes game manager QB szintje körül mozoghat, azonban a piacon az ilyen kvalitásokért még a csereirányítók is simán elkérnek 4-5-6 millió dollárt. Ha Morgan felnő a poszthoz, ezen összegek durván tizedét fogja zsebre tenni 4 évig.

Cameron Clark Charlotte-ban vak oldali tackle-ként szerepelt és meg is van a pozícióhoz szükséges felépítése, sőt a karhossza is, de főleg a tenyere egészen elit méretűnek mondható. Azonban a játéka, a mozgása alapján a profik között nem elképzelhetetlen, hogy guardnak fogják átnevelni. Főleg az atlétikai hiányosságai miatt és mert elsősorban a futójáték támogatásában kiemelkedő. Bectonnal egészen érdekes párost alkothatnak majd.

A harmadik nap, de talán az egész draft egyik legnagyobb stealje is lehet a Jets 6. körös választása, a fenti képen is látható Bryce Hall. Hall a ’19-es szezon nagy részében pályán kívülre szorult bokasérülés miatt. A sérülése okozta csúszása erősen meglátszik a kiválasztásán, hisz korábban minimum második napos tehetségként tartották számon. Bryce egy remekül zónázó és kiemelkedő labdaérzékű játékos, aki igazi ball hawk cornere is lehet a Jetsnek. Legnagyobb hátrányossága, hogy keveset kellett embereznie egyetemen és sérülése miatt nem tudták tesztelni eléggé az atletikusságát. Ha végignézünk a depth charton Pierre Desir a legjobb képességű corner a rosteren. Hall mellé/mögé hamar felkapaszkodhat, hiszen Brian Poole nickel pozícióján kívül igazán nincs bebetenozva senki helye a kezdőben.

A draft zárásaként a hatodik körben pedig a Jets kiválasztotta a class első punterét, Braden Mannt. Tőle sokat elvárni nem lehet, ha 4 évig olcsón megoldja a pozíciót, a csapata már örülhet.

A Jets összességében olyan drafton van túl, amilyet elvártak a szurkolók. Darnold megkapta mind a védelmet, mind a fegyvereket is, amiket egész offseason során ígértek neki. A támadósor erősítését a védelem szenvedte kissé meg, hiszen sem prémium első számú corner, sem igazi minőségi pass rusher erősítés nem érkezett a csapathoz.

Az első körös Becton igazi boom or bust játékos. Ugyan úgy benne van, hogy 4 év múlva már a ligában sem lesz, mint az is, hogy top3 játékos legyen a posztján. Rajta kívül Douglas okosan manőverezve szerzett extra választásokat és sikerült olyan játékosokat kiválasztania, aki a konszeznus boardok alapján stealnek tekinthetőek. A Mims, Davis, Zuniga, Hall négyes könnyen a csapat húzóemberei lehetnek akár már a 2020-as szezonban.

Értékelés: B+

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!