Connect with us

Minden ami NFL

Kinek mennyire kemény? – NFC East

Megtöri az Eagles a 2004 óta tartó legendás sorozatot, mely szerint kétszer egymás után senki nem tudott csoportot nyerni? A Redskins tényleg csak az 1/1-ért lehet harcban? A Cowboys a Philly legnagyobb kihívója vagy a Giants is beleszólhat a csoportgyőzelemért folytatott versenyfutásba? Nézzük, kinek mennyire lesz kemény a 2020-as szezonja.

Dallas Cowboys

  • A vegasi oddsok alapján a Cowboysé a 9. legkönnyebb sorsolás a ligában.
  • A fogadóirodák 9,5 győzelemben húzták meg az over/under határt a csapatnál, ami holtversenyben az 5. legnagyobb.
  • 5+1 főműsoridős mérkőzést kapott a csapat (a hálaadásnapi meccse hivatalosan nem primetime).
  • Pihenés kapcsán semleges menetrendet kapott a gárda, ugyanannyit pihennek a dallasiak, mint az ellenfeleik.
  • Az ellenfelek védelmét illetően is semleges a menetrend, összességében átlagos védelmekkel fog találkozni a csapat.
  • Összesen öt rájátszásba jutott csapattal játszik a Cowboys a szezonban.
  • A 4-6. héten a csapat mindhárom meccsét otthon játssza.
  • A pihenőhét a 10. héten van, ami kifejezetten ideális.
  • A menetrend legnehezebb része pont a bye week utánra esik, a 11-16. hét között a csapat játszik a Vikingsszal, a 49ersszel, az Eaglesszel és a Ravensszel.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Az elmúlt nyolc szezonból hatszor csoportrivális ellen kezdte meg a szezont a Cowboys, idén viszont a Rams lesz az első héten az ellenfél, ráadásul idegenben és rögtön főműsoidőben. A Rams számomra sötét ló, továbbra is bárkire veszélyes lehet a csapat, de a Cowboysnak sikerül abszolválni a kihívást. A Falcons sem lesz egyszerűbb feladat, de jobb csapatnak tartom a Dallast, pláne hazai pályán. Ezután következik egy seattle-i túra, majd otthon fogadják a Brownst – mindkettő ki-ki meccs lesz, de szerintem egyiket sem sikerül majd behúzni, így a szezon első negyedét 2-2-es mérleggel hozza le a csapat.

Az első csoportmeccsre egészen az 5. hétig kellett várni, Dallasban lesz egy csörte a Giantsszel. Otthon ez nem lehet kérdés, ráadásul most kell igazán megnyomni, hisz a következő két ellenfél a Cardinals (hétfő este) és a Redskins lesz – ha itt nem jön össze a három W, akkor nagyon necces lehet a rájátszás (5-2).

A bye week előtt két komolyabb mérkőzése lesz a csapatnak és szerintem mindkettőt el is veszíti a csapat. Az Eagles Phillyben behúzza a nagyon fontos csoportmeccset, a Steelers pedig bye week után érkezik, és még idegenben is kihasználja ezt az előnyt. Pihenni tehát 5-4-as mérleggel megy a Cowboys, ami kiindulási alapnak nagyon jó, de ezután jön csak a neheze.

Először Minnesotába utazik a csapat, ahol Kirk Cousins régi ismerősként üdvözli őket. Tavaly sikerült a Vikingsnak legyőznie a Cowboyst, de Kirk mérlege így is 2-6 a Dallas ellen és ezen nem most fog javítani. Ezután egy hálaadásnapi meccs jön a Redskins ellen, ami a lehető legjobb párosítás a csapat szempontjából. A Cowboys 2014 óta mindössze két hálaadásnapi meccsét nyerte meg, mindkettőt a Redskins ellen, így lehet folytatni ezt a nagyszerű hagyományt.

A következő héten ismét egy csütörtöki mérkőzés következik, ehhez pedig már hozzászokott a Dallas, ellenben a Ravensszel, így ezt kihasználva egy óriási meccsen sikerül legyőzni idegenben a Baltimore-t, majd lendületből meglesz a Bengals is (9-4). A 49ers ellenben túl nagy falatnak bizonyul vasárnap este, nem számítok tőlük nagy visszaesésre, így megint csak felértékelődik az Eagles elleni visszavágó.

Tavaly a Philly elleni visszavágón múlott a csoportgyőzelem/rájátszás és akkor nem sikerült megugrani a lécet. Idén úgy gondolom, hogy ez végre összejön, ezek után pedig az is belefér, hogy az utolsó fordulót elszórakozza a Cowboys a Giants ellen.

Tipp: 10-6

New York Giants

  • A vegasi oddsok alapján a Giantsé a 2. legnehezebb sorsolás az egész ligában.
  • A fogadóirodák 6,5 győzelemben húzták meg az over/under határt a csapatnál.
  • Sorozatban második éve három főműsoridős meccset kapott a Giants, két hétfő esti rangadót a Steelers- és a Bucs ellen, illetve egy csütörtökit az Eagles ellen.
  • A csapat sorsolása brutális, az első 10 héten csak egy olyan csapattal találkozik (Redskins, 2x), amitől a szakértők 8-nál kevesebb győzelmet várnak.
  • A bye week a 11. héten van, ami egy ilyen sorsolással kivételesen nem túl ideális.
  • A pihenőnapokkal is rosszul járt a csapat, összesen 4 nappal pihen kevesebbet az ellenfeleinél.

A Giants menetrendje valami irgalmatlanul kegyetlen, az a 6-7 győzelem elsőre nagyon optimistának tűnik. Nem mintha a keret olyan rossz lenne, egyszerűen az ellenfelek többsége képvisel nagyon magas szintet.

A csapat rögtön egy kiemelt meccsel kezd, egy hétfői rangadóval a Steelers ellen. Big Ben potenciális formája adhat okot a bizakodásra, de úgy gondolom, hogy a Pitsburgh-i védelem túl nagy falat lesz. Ezután jön az első öt forduló legkönnyebbnek ígérkező meccse: a Bears védelem ugyan kiemelkedő, de az offense-t mégiscsak a Trubisky-Foles duó egyike fogja vezetni, így ezt a meccset megadom a Giantsnek.

A 49ers elleni L-t nem nagyon kell magyarázni, a San Francisco-i csapat nem nagyon gyengült a holtszezonban, idén is a Super Bowl lesz a cél, jelenleg másik ligában játszik. A Rams már fogható, de egyelőre Donaldékat is jobbnak gondolom, az első Cowboys elleni csörtét pedig fentebb már a Dallsnak adtam, így egy 1-4-es kezdést várok Daniel Joneséktól.

Ezután egy rendhagyó 5 meccses sorozat következik: két-két Eagles és Redskins elleni csoportrangadó szendvicsben egy Bucs elleni MNF meccsel. A washingtoni csapatot nem tartom releváns tényezőnek még idén, így ezt a párharcot oda-vissza a Giantsnek adom, ellenben Bucs bandwagonra már én is felültem, így Tom Brady győzelmét várom New Yorkban.

És akkor az Eagles. Az első találkozó előtt (ami ráadásul egy idegenbeli TNF) mindössze négy négy napja lesz pihenni a Giantsnek, ami rá is nyomja a bélyegét a találkozóra. A visszavágón ugyanakkor már más lesz a leányzó fekvése: az elmúlt két évben mindig sikerült legalább egy szoros meccset játszani a Phillyvel, most végre átlép a saját árnyékán a csapat és ellop egy győzelmet a riválistól.

A bye week előtt tehát 4-6-os mérleggel rendelkezik a csapat – még akár lehetne is esély a rájátszásra, de az utolsó hat meccs semmivel sem könnyebb, mint az első 10 volt. A Bengals ellen még összejön a győzelem, a következő négy meccsből viszont legfeljebb a Cardinals ellen lehet sikerélménye a gárdának. A Seahawks idegenben a legjobb csapatoknak is kihívást jelent, Baltimore-ba se győzni mennek majd a csapatok, és jelenleg a Browns is magasabb polcon van. Legjobb esetben ez egy 1-3 lesz, vagyis a Bengals elleni győzelmet is számítva 6-9-cel fog állni a csapat. A rájátszás miatt már nem kell aggódni, viszont a 7-9 mégiscsak szebb eredmény a 6-10-nél, és mivel jobban akarja a győzelmet a Giants, az utolsó fordulóban a Dallast is sikerül elkapni.

Tipp: 7-9

Philadelphia Eagles

  • A vegasi oddsok alapján az Eaglesé a 14. legnehezebb sorsolás az egész ligában.
  • A fogadóirodák 9,5 győzelemben húzták meg az over/under határt a csapatnál.
  • Négy főműsoridős meccset kapott a csapat, illetve a 13. és 16. hét között rendre a későbbi idősávban fog játszani.
  • A menetrend nem túl ideális, a 4-6., illetve a 11-14. fordulókban a liga legjobb csapataival játszik az Eagles.
  • A 2. és 8. hét között ötször játszik hazai pályán a csapat, a bye week előtt konkrétan egymás után háromszor.
  • A bye week a 9. héten van.
  • Leginkább a védelem lesz tesztelve, az ellenfél támadósorát illetően a 6. legnehezebb sorsolás az Eaglesé.
  • Pihenőnapokkal viszont jól jártak a philadelphiaiak, három nappal több pihenő jut nekik, mint ellenfeleiknek.

Az Eagles sorsolásának egyetlen könnyű része az elsőtől a harmadik hétig terjedő időszak. A Redskins és a Bengals természetesen kötelező feladat a tavalyi csoportgyőztesnek, és hazai pályán a Rams sem lehet akadály. Ami ezután jön, az már nagyon kemény lesz.

A csapat először a 49ershez (SNF), majd a Steelershez utazik, ami egyrészt nyilván fárasztó, másrészt két elit védelem és minimum jónak tűnő támadófal és passzjáték ellen kellene helytállni. A 49ershez képest bármelyik pályán kevésnek érezném az Eaglest, a Steelers pedig Pittsburgh-ben nagyon jó (hacsak nem a Patriots az ellenfél), így két kemény meccs után két vereséget prognosztizálok – de ez csak a jéghegy csúcsa. A hatodik héten ugyanis a Ravens érkezik, és nincs okunk feltételezni, hogy bezuhanna a csapat. A 3-0-s kezdést tehát egy 0-3-as folytatás követi.

Ezek után kulcsfontosságú lesz a Giants elleni találkozó, amit kedvező sorsolásnak köszönhetően abszolvál a csapat, majd ennek örömére a Cowboyst is sikerül két vállra fektetni. Egy ilyen sorsolás mellett az 5-3-as kezdés abszolút korrekt, de a bye week szerintem rosszkor jön, megakasztja a lendületet, a saját árnyékán átlépő Giants pedig meglepi a következő körben az Eaglest.

Ez végül sokba fog kerülni, mert bár a Brownst legyőzik Carson Wentzék, egy újabb brutális periódus következik: a csapat egymás után játszik Russell Wilson, Aaron Rodgers és Drew Brees ellen. Wilson még soha nem kapott ki az Eagles ellen (4-0), de Rodgers (3-2) és Brees (4-3) is pozitív mérleget tud felmutatni. A két meccsből maximum egyet tudok az Eaglesnek adni, de a 0-3-as végeredmény is bőven benne van a pakliban (7-6).

Wentzék hozzák a kötelezőt a Cardinals ellen, így a tavalyi évhez hasonlóan megint minden a Cowboys elleni rangadón múlik. Ahogy fentebb is írtam, ezúttal a Dallas sikerét várom, így hiába lesz meg az utolsó héten a Redskins, a csoportot végül a Cowboys húzza be, az Eagles pedig reménykedhet, hogy a 9-7-es mérleg is elég lesz valamire.

Tipp: 9-7

Washington Redskins

  • A vegasi oddsok alapján a Redskinsé a 8. legnehezebb sorsolás a ligában.
  • A fogadóirodák 5,5 győzelemben húzták meg az over/under határt a csapatnál, ami holtversenyben a második legkevesebb.
  • Hivatalosan egyetlen főműsoridős mérkőzése sincs a csapatnak, 1982 óta most először fordult ilyen elő. Ugyanakkor hálaadáskor pályára lép a Cowboys ellen.
  • A csapatok erősségét tekintve a szezon első fele vegyesen alakult, az utolsó hat fordulóban viszont öt rájátszásért küzdő csapattal találkozik a Redskins.
  • A 12. és 14. hét között csak idegenben lép pályára a csapat, ráadásul a Cowboys-Steelers-49ers trió ellen.
  • A pihenés szempontjából nagyon jó menetrendet kapott a gárda, 8 nappal többet pihen, mint az ellenfelei.
  • A bye week a 8. héten van, nagyon jól ki lett osztva a csoport.

A Redskinstől túlzás lenne sok mindet várni idén, az újjáépítés legelején jár a csapat, a keret romokban, nagyjából arra számítok, amit tavaly a Bengals produkált (az, hogy tavaly 1/2-es volt a Redskins, az az előző vezetés pocsék munkájának betetőzése volt).

A gárda az Eagles ellen kezdi a szezont hazai pályán, ami egy sima vereségnek néz ki. Ezt követően két idegenbeli találkozó következik: a Cardinalst nem tartom olyan sokra, min a legtöbben, ennek ellenére meglepő lenne, ha a Redskins győzni tudna a sivatagban. Clevelandbe sem favoritként megy a csapat, a Ravens hazai meccs pedig az egyik legegyoldalúbb lesz az egész szezonban.

A következőkben sem várok túl sok jót: ahogy fentebb írtam, a Giants oda-vissza legyőzi a Redskinst (a tavalyi évhez hasonlóan), a Rams és Cowboys pedig vitán felül jobb csapat. Ez nem azt jelenti, hogy nagy alázások lesznek, tavaly is voltak jó félidői a fővárosi franchise-nak, de ennél többet most még Riverával sem kell várni.

Normál körülmények között a Lions sem tűnik foghatónak, és bár a Bengals ellen lesz keresnivalója a csapatnak, a rutin miatt mégis a Cincinnatinek adom a győzelmet (egyébként nagyon izgalmas lesz a találkozó, hisz egymás ellen lép pályára az 1/1-es Burrow és az 1/2-es Chase Young). Ezután egy brutális sorsolás jön, sorrendben a Cowboys, a Steelers, a 49ers és Seahawks – mind a négy csapat a rájátszásért küzd és minden téren magasabb szintet képvisel, így kisebbfajta csoda lenne egy Redskins win.

A 0-16-os szezont ugyanakkor sikerül elkerülni, ha valaki, akkor Ron Rivera tudni fogja, hogyan fektesse két vállra még ezzel a kerettel is a Pantherst. Sikerélményből azonban ennél több már nem jut, az Eagles győz az utolsó fordulóban. Ezzel nincs is baj, az idei év Haskins felméréséről és a Rivera-rendszer lefektetéséről fog szólni, az esetleges 1-2 győzelem csak hab lesz a tortán.

Tipp: 1-15

[/ppp_patron_only]

 

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!