Connect with us

Játékos Portré

Egy eltékozolt karrier – az évtized tehetségéből lett a valaha volt egyik legnagyobb bust

Minden idők egyik legjobb egyetemi karrierje, remek újonc szezon, a határ a csillagos ég. A történet végén azonban nincs happy end: alkoholproblémák, letartóztatások, végül szellemmé válás. Mi történt, hol romlott el minden? Az érintetten kívül talán senki nem tudja a választ, nekünk pedig nem maradt más, mint egy hangos sóhaj és a keserű gondolat, hogy milyen sokat veszített az NFL azzal, hogy Justin Blackmon nem tudott tiszta maradni.

Blackmon Kaliforniában született, de a sportolói karrierjét Oklahoma államban kezdte meg. Az isten is sportolónak teremtette: a középiskolában focizott, kosárlabdázott, baseballozott és atletizált, gyakorlatilag bármelyikben klasszis lehetett volna. Juniorként a konferencia legértékesebb kosárlabdázójává választották, míg seniorként a futballpályán tűnt ki: 61 passzból 1547 yardot és 14 TD-t szerzett, volt 152 futott yardja két TD-ért, illetve a védelemben is villogott, négy INT-t is visszahordott TD-re. Az atlétikai pályán sem lehetett rá panasz, állami bajnok lett távolugrásban (7,01 méter), magasugrásban (1,98 méter) pedig második, a 400 métert pedig 49,2 másodperc alatt futotta le.

Ordítva üvöltött róla a tehetség, bár a sokoldalúsága miatt elég nyers volt a játéka. Ennek ellenére felkerült az ország top 100 legígéretesebb elkapójának listájára, az Oklahoma State-től pedig ösztöndíjat kapott 2009-ben. És milyen jól járt vele az egyetem, az évtized legtehetségesebb elkapóját sikerült megszerezni.

Fitzgerald és Moss nyomdokaiban

Az egyetemen egy közepesen tehetséges játékosnak sem lehetetlen elitnek tűnő számokat hozni, pláne elkapóposzton, a profi csapatok emiatt nem is szoktak különösebb figyelmet fordítani a nyers statisztikáknak. Például az idei, WR-poszton hihetetlenül jónak tartott drafton Henry Ruggs úgy lett első körös, hogy a legjobb szezonjában is csak 746 yardot termelt, de CeeDee Lamb és Jerry Jeudy is 1100-1300 yardokat és 12-13 TD-ket pakolgattak fel a táblára. Sőt, Calvin Johnson a legjobb szezonjában csak 1200 yardot (és 15 TD-t) szerzett, tehát csak a számokból nem lehet kiindulni.

Persze az soha nem hátrány, ha valaki brutális számokat produkál. Larry Fitzgerald például már freshmanként 1005 yardot és 12 TD-t termelt, másodévesként pedig 1672 yardot és 22 TD-t tett be a közösbe, míg Randy Moss két egyetemi szezonjában 1750+ yardot és 27 TD-t átlagolt. Statisztikailag, és persze mutatott játék alapján is úgy tűnt, hogy Blackmon a két legenda nyomdokaiba léphet.

A cikk folytatódik!Mindössze havi 3$ (+ÁFA) és több tucat extra cikket olvashatsz el, illetve korlátlan hozzáférést kapsz minden korábbi anyagunkhoz.Vagy légy a támogatónk további előnyökért! Ha már előfizető vagy, ne felejts el bejelentkezni (fent a menüben)!

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!