Connect with us

Minden ami NFL

10 csere, amit szívesen látnánk a határidő előtt

Évről évre minden szurkoló egyre többet gondolkozik a szezon előrehaladtával lehetséges cseréken. A rosszul teljesítő csapatok eladnának és erőforrást gyűjtenének a következő draftra, míg a reményteljesen kezdő gárdák még több tehetséget szeretnének a csapatukba, ezzel is növelve a kiemelkedő szezon esélyét.

Az idei szezon közben is már láthattunk pár kisebb horderejű cserét. A legnagyobb eddigi trade-et a Vikings és a Ravens bonyolította le: Yannick Ngakoue reméljük nem pakolta mélyre a bőröndjeit, hiszen nem egész két hónap után váltott ismét csapatot.

Az utóbbi években egyre több, egyre nagyobb cseréket hajtottak végre a csapatok a szezon közben. Az elmúlt 3 év legnagyobb tranzakciót kigyűjtve látszik, hogy nem csak hátsó vagy középső köröket adnak már 1-1 játékosért a csapatok. A Ramsey, Fitzpatrick, Cooper cserék keretein belül első körös pick(ek) is gazdát cseréltek (Ramsey-nél nem is csak egy), és meghatározó, franchise játékosokat szereztek a csapataik idény közben.

  • 2019, Emmanuel Sanders, Denver & 49ers: Sanders + 5. kör <-> 3. + 4. kör
  • 2019, Mohamed Sanu, Falcons & Patriots: Sanu <-> 2. kör
  • 2019, Jalen Ramsey, Jaguars & Rams: Ramsey <-> 1. + 1. + 4. kör
  • 2019, Minkah Fitzpatrick, Dolphins & Steelers: Fitzpatrick + 4. + 7. kör <-> 1. + 5 .+6. kör
  • 2018, Amari Cooper, Raiders & Cowboys: Cooper <-> 1. kör
  • 2017, Duane Brown, Texans & Seahawks: Brown + 5. kör <-> 2. + 3. kör
  • 2017, Jimmy Garoppolo, Patriots & 49ers: Garoppolo <-> 2. kör

Idén még nem hajtottak végre a csapatok ezekhez hasonló horderejű cseréket, és sok első körös tranzakció talán nem is várható. Az alábbiakban 10 potenciális tranzakciót hozok, amikből nyilvánvalóan kevés fog materializálódni, de talán lenne bennük ráció. Az esetek többségében nem komoly az ellenérték mozgás, de sok csapat már az aprónak is örülhetne, ha sikerülne valamit bezsebelnie.

Sam Darnold, QB

New York Jets –> Indianapolis Colts
2021 2. kör

Mire lenne szüksége a Coltsnak ahhoz, hogy komoly contender csapatként teküntsünk rá? Egy irányítóra. Bár a Bengals ellen Rivers a legjobb teljesítményét tette le az asztalra új csapatában, az egész szezont nézve egyértelmű, hogy Indianapolisban minden adott lenne egy mély postseason menetelésre, ha a center mögött a megfelelő ember állna. Tekintve, hogy Rivers eddig sem volt túl meggyőző, továbbá csak egy egyéves szerződése van, a Colts jövőre amúgy is új irányító után kellene nézzen. Darnold még Adam Gase rontó keze alatt is néha meg tudja mutatni, hogy nem véletlenül draftolták a 3. picken 2017-ben. Sam már a harmadik évét tapossa a ligában, de még mindig csak 23 éves! A Coltsnál mi történne, ha egyszercsak megérkezne Darnold, és Rivers a padra kerülne? Semmi. Nyilvánvalóan Rivers maradna a csapatnál, hiszen kivágni sem lenne pénzügyileg érdemes, de az eddigi teljesítménye alapján bőven a lecserélhető kategória. Darnold meg merem kockáztatni 2020-ban egy jobb irányító, mint Rivers. Már idén is többet tudna a csapat vele elérni, arról nem is beszélve, hogy ha lehívják az opcióját, akkor még a következő 2 évre is relatív olcsón megoldott lenne a QB poszt. A Jets helyzetét látva Darnold akár a szezon végén is elérhető lenne, de az ára akkor sem lenne sokkal olcsóbb, miközben ha már itt volna a csapatnál fél éve, könnyebben el lehetne dönteni, hogy valóban érvényesíteni akarják-e azt az 5. éves opciót.

A Jets oldaláról egyértelmű a dolog. Ez a szezon katasztrófa. Azonban Andrew Luck után a legjobban várt irányító érkezhet a ligába 2021-ben (ha óriási meglepetésre nem tér vissza végzős évére), Trevor Lawrence-ért megérheti beáldoznia a teljes idei szezont a Jetsnek és minél több cetlit gyűjteni, továbbá minél jobban bebiztosítani, nehogy véletlenül kicsússzon a kezükből az irányító. Darnold ezen célokat nézve feleslegesen van itt. Év végén még talán nyerne vele a csapat 1-2 meccset, ami elütheti őket Lawrence-től, de ha mégse és megjön az ifjú tehetség, teljesen feleseges lenne két 25 év alatti irányító a csapatban, miközben a Darnoldért kapott ellenértéken jöhetne további erősítés az újjáépülő csapatba. Az Adams trade miatt az első és a harmadik körben már megvan a dupla pickje a csapatnak, ha kapnának egy extra másodikat még Darnoldért is, akkor az 1/1 mellett a sok tőke miatt a végén még egész vonzó volna a Jets kispadja.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Kevin Zeitler, G

New York Giants –> Miami Dolphins
2021 5. kör

Ha már kiárusítás, akkor a másik New York-i csapat sem maradhat ki a buliból, de előbb nézzük a vevő szempontjából. A Dolphinsnál már tart az újjáépítés. Nekik már megvan a fiatal irányítójuk. Az elsődleges feladat pedig most az kéne legyen, hogy megnézik, mit tud elérni a profik között. Jelenleg a Dolphins nem dúskál skill játékosokból és a fala is a liga egyik legrosszabbja. Zeitler még mindig egy top guard. Idén 30 éves, szóval 2-3, de akár 4 kimagaslóan jó év is lehet még benne. Azonnal a Dolphins fiatal és rossz falának legjobbja lenne. A Miami 3-3-mal kezdte a szezont, bőven lenne esélyük akár már idén a rájátszásra. A rövidtávú eredményen túl pedig nem biztos, hogy a súlyos sérülésből visszatérő ujjoncot érdemes agyonveretni, így Tua hosszútávú jövőjének is jót tehet, ha legalább egy átlagos fal lenne előtte. Luck karrierje már ráment és biztos Burrownak sem esik jól, hogy a legtöbb meccsen agyba-főbe verik.

A Giants oldaláról biztos örülnének, ha Zeitler szerződése nem az ő zsebüket nyomná. A Dolphinsnak van rá pénze, az ár pedig Kevin korát és szerződését nézve ennél több nem lehetne. Zeitler jövőre már szinte biztos, hogy nem lenne a csapatnál (12M-t szórolnának a cuttal), de a kis ellenérték és az idei capre való plusz pár millió spórolás miatt nekik jól jön bármi, amit kapnának érte. Persze a Giantsnél is érv lehetne, hogy Jonest nem biztos, hogy érdemes hagyni agyonverni, de az eddig látottak alapján nem biztos, hogy ki kell tartani mellette a csapatnak, ha netán ott fognak állni az 1/1 – 1/2 pick valamelyikén.

Jamison Crowder, WR

New York Jets –> Green Bay Packers
2021 4. kör + 2021 5. kör

Jobb későn, mint soha. Látható, hogy a jó szezonkezdés ellenére azért elférne az erősítés a Packers WR sorába. Crowder nem szélső elkapó és nem véletlen, hogy őt gondolnám jó dealnek a Packers részéről. Davante Adams, Marquez Valdes-Scantling, Allen Lazard mind inkább szélső elkapó, míg a slot pozícióba nincs igazán illeszthető játékosa a csapatnak. Karrierje csúcsán Rodgers egyik kedvenc célpontja volt Randall Cobb, és nagyjából az ő távozása óta nincs is megoldva a pozíció. A Packers vezetősége talán belátja, hogy igenis foglalkozni kellett volna a WR sorral és arra a 2-3 évre, amíg még Rodgers a QB, megadni neki a lehetőséget.

A Jets oldaláról a dolog hasonló, mint Darnold esetében. Potenciálgyűjtés. Crowder nem túl idős, sőt pozíciójában nem is rossz játékos, de én New Yorkban eladó táblát akasztanék mindenki nyakába, aki nem 25 év alatti, és próbálnám halmozni a pickeket Joe Douglas general manager helyében. A csapat a 2. körben amúgy is húzott egy WR-t Mims személyében, aki ma bemutatkozhat a ligában a sérülése után, így teljesen nem is ürítenék ki a posztot.

Will Fuller, WR

Houston Texans –> Baltimore Ravens
2021 2. kör + 6. kör

A Ravens továbbra is a liga egyik legdominánsabb csapata. Egyértelműen a legesélyesebbek között van, hogy akár a Super Bowlért is menjen. Lamar Jackson tavalyi éve után idén egy visszafogottabb szezont hoz, kevesebb az explosive játéka, ám ezen kívül más is feltűnő Baltimore-ban. Hollywood Brownon kívül nincs igazán megbízható elkapója a csapatnak. Fuller a liga egyik legveszélyesebb deep targetje, aki Brownnal kiegészülve már-már levédekezhetetlen mély passzjátékot nyitna a Ravens számára. Lehetne gondolkozni akár egy hagyományosabb possession WR-ben is, de egyrészt erre van a csapatnál Andrews és a többi TE, továbbá a liga is az ilyen gyors, elkapás után is elképesztően veszélyes playmakerek irányába mozdult el. A Ravens az alapszakaszban nem lesz veszélyben, de a rájátszásban, ha egy csapat ki tudja venni a játékból Jackson első (és egyetlen) komoly WR-jét, akkor újra eleshetnek a hőn áhított döntőtől. Márpedig addig kell ütni a vasat, amíg a csapat franchise irányítója rookie szerződés alatt játszik, mert utána már tényleg nem lesz keret. Pénzügyileg persze nagy feladat lenne valahogy ezt a szerződést tető alá hozni, hiszen Fuller idén 5. éves opció alatt játszik, de láthattuk már, hogy a liga GM-jei nagyobb varázslók tudnak lenni, mint Merlin.

A másik oldalt nézve a Texans jövőre 1. és 2. körös pick nélkül áll jelenleg. A WR sora még Fuller nélkül sem mondható rossznak, ráadásul a többiek (Cooks, Cobb) még évekig szerződés alatt vannak. Továbbá Fullernek van talán most a legnagyobb piaci értéke. A jövő GM és HC duójának pedig nagyon kellene draft tőke ebbe a Texansba, ahol az irányítón kívül kis híján csak kérdéses posztokat találunk. Fuller egy remek játékos, de miután kitömted a QB-d zsebét, el lehet tőle várni, hogy picit gyengébb társakkal (vagy kevesebbel) is fenn tudja tartani a számait. A dolog mögött továbbá ott van, hogy ha Fuller maradna a csapatnál, akkor jövőre szerződést kell neki adni, ám a Texans jelenleg is -15 millióval áll a sapka felett 2021-re.

John Ross, WR

Cincinnati Bengals –> Chicago Bears
2021 5. kör

Low risk high reward igazolás. A liga leggyorsabb játékosa a sebességén kívül más erényt nem nagyon mutatott még a profik között. Tavaly már úgy nézett ki, talán egy 3. számú elkapó lehet belőle, hiszen elért 500 elkapott yardot, de aztán idénre Burrow mellé érkezett Higgins is, és hirtelen a 4. számú elkapóvá esett vissza, aztán még az aktív keretbe sem nagyon fért be. A Bearsnek nincs még csak kifejezetten jó második számú WR-je sem Allen Robinson mögé, Matt Nagy ráadásul szeret próbálkozni a gyors elkapókkal. Elég csak Taylor Gabrielre visszaemlékezni, vagy a soha el nem kopó Cordarrelle Pattersonra. Ross azonban valóban azzá az emberévé válhatna a Bearsben, akit az előzőekben is kerestek már. End-aroundok, screenek, vagy akár direkt futások mind-mind a fegyverei lehetnének amellett, hogy megadhatná a csapatnak a passzjáték mélységét. Nem gondolom, hogy sokba kerülne, de amolyan offensive playmakert lehetne belőle csinálni. Miután sokak meglepetésére ilyen jól kezdte a Bears a szezont, érdemes lehet két lábbal rátposni a gázpedálra, hátha Folesból kijön majd egy újabb rájátszás menetelés.

A Bengals oldaláról biztos, hogy Ross nem fog új szerződést kapni tőlük év végén. Burrow a Boyd – Higgins duóban bízik meg, Ross gyakorlatilag nettó felesleg jelenleg a számukra, így minden apró jól jöhet, amit érte kapnak, pláne, hogy már a játékos is jelezte, szívesen tovább állna.

Riley Reiff, LT

Minnesota Vikings –> Philadelphia Eagles
2021 5. kör

Egészen nevetséges, ami az Eagles háza táján történik sérülések terén. Az elkapó-, a tight end sort és a támadófalat mintha elgázolta volna egy busz. Pár skill játékos azonban a semmiből is talán tud egy gyenge kezdő teljesítményt összehozni, miközben imádkoznak a csapatnál, hogy Ertz vagy Jackson, esetleg a már elfeledett Jeffery lassan hadrafogható legyen. A támadófal viszont még reménytelenebb. Aki nincs IR-en, az majd lesz. A szezon előtti “álom” kezdő Dillard (IR) – Peters (IR) – Kelce – Brooks (IR) – Johnson (hol játszik hol nem). Ezek után talán nem csoda, hogy a Philly látva, hogy még bőven nem kell lemondania a rájátszás esélyekről, erősítés után néz. Reiff a tökéletes fit az Eagleshez. Van tapasztalata RT és LT posztokon is, akár guardban is játszhatna, így mindig tud alkalmazkodni ahhoz, aki éppen visszatér pár snapre a pályára. Nem egy elit játékos, de így nem is kerül túl sokba, viszont talán kissé redukálni tudná azt a mérhetetlen sack ennyiséget, amit Wentz folyton benyel.

A Vikings oldaláról az Ngakoue trade is jelezte, hogy ők idénre feladták a szezont. Reiff távozásával meg lehetne nézni, mit tud a fal szélén Ezra Cleveland, az idei 2. körös választott, valamint pár millióval beljebb is lenne a csapat, ami jól jönne, mivel -8 millióval állnak jelenleg 2021-re.

Ryan Fitzpatrick, QB

Miami Dolphins –> Dallas Cowboys
2021 4. kör

A Dolphins látva, hogy Tua készen áll a feladatra lecserélte az idén egészen kiválóan játszó Fitzmagicet. Ez természetesen rosszul esett a veterán játékosnak, aki bár távozási szándékát nem jelezte, biztos kapva kapna az alkalmon, hogy egy újabb NFL csapatnak lehessen a kezdő irányítója. A dologra nem sok esélyt látok Dalton miatt, bár ha a következő 1-2 meccsen is ugyan azt a kilátástalan játékot nyújta majd, mint a Cardinals ellen, akkor van talán esélye a dolognak. Két forduló után látva az East idei erőviszonyait, drasztikus lemaradásban biztos nem lesz a Cowboys, Jerry Jones pedig mindig is kicsit a pillanat embere volt.

A Miami esetében az ég világon semmi értelme nem lenne Tuát pár rosszabb meccs után visszarakni a padra Ryan kedvéért. Ez sem az újonc önbizalmának nem tenne túl jót, sem a csapatnak. Fitzpatrickot ráadásul minden egyes rossz passz után mutatni fogja a kamera ami még nagyobb teher lesz a vezetőkön és Tagovailoán is. Elejét lehet venni az ilyen dolognak azzal, hogy nem tartják a csapatnál a veteránt. Tua megkapta a csapatot, ha jól játszik, ha rosszul, el kell indulni a jövőbe vezető úton, amiről sosem jó dolog, ha az ember akár csak ideiglenesen is, de visszafordul.

David Njoku, TE

Cleveland Browns –> Arizona Cardinals
2021 5. kör +  7. kör

Az első körös tehetségét sosem tudta igazán megmutatni Njoku, így ő is már elkezdett elégedetlenkedni a helyzetével, amire az NFL egyik legrosszabb TE-sorával rendelkező csapat válaszolhat. Njokunál csak rosszabb képességű játékosok alkotják a Cardinals öltözőjét, így ha nem is lesz bombaigazolás, ha elkap 30 yardot meccsenkét, már akkor is jól jöhet ki a dologból az Arizona. Kingsbury viszont ennél szerintem biztosan többet is kit tudna hozni egy olyan képességű srácból, mint Njoku. A Cardinals ígéretesen kezdte a szezont, ennek fenntartásához pedig minden erősítés jól jönne.

A Browns egyértelműen nem tudja használni a TE-t, aki már el is vágyódik a városból. A szurkolók sem túl hangosak a játszatása mellett, hiszen minden Cleveland drukker másnapos, minden nap, miután ilyen jó szezonkezdést produkált a csapatuk. Hooper érkezésével amúgy sem volt sok esély, hogy Njoku beverekszi magát Mayfield bizalmi körébe, így nettó nyereség, ha bármit is kapnak érte.

Hayden Hurst, TE

Atlanta Falcons –> New England Patriots
2021 3. kör

A liga talán leggyengébb skill személyzete van New Englandben, ennek ellenére a Patriots nincs reménytelen helyzetben. Cam Newton bár nem konstansan, de jó play callokkal még mindig a liga egyik legveszélyesebb játékosa. Azonban csodát tőle sem lehet várni, ha nem segítik ki játszótársakkal. Az elkapósorba is bőven elférne erősítés, de ott még mindig kisebb a gond, mint a TE részlegen. Newton karrierje legbiztosabb társa ráadásul egy tight end volt még Carolinában, Greg Olsen személyében. Hurst bár első körös mivoltát nem váltotta be, egy kezdő kaliberű TE, aki még jövőre is olcsón lehetne a Patriots tagja. Érkezésekor rögtön a 2. legjobb célpontja lenne a csapatnak és könnyen karrier év elé nézhetne, főleg, hogy Bostonban tudják, hogyan is érdemes használni a tight endeket.

A Falcons nyilvánvalóan már nem reménykedhet túl sok dologban, így a jövőbe kell tekinteni. Hurst náluk nem robbantott bankot és a jövő GM-jének nem jönne rosszul pár extra pick a drafton.

Whitney Mercilus, Edge

Houston Texans –> Seattle Seahawks
2021 4. kör

A lista egyetlen védője. Az ok egyszerű, a támadó footballisták egyszerűen értékesebbek az NFL-ben, és nagyobb javulást tudnak okozni a csapatok eredményességében. A Seattle azonban pont az a csapat, ahol semmi gond nincs a támadósorral. Ellenben a védelem a liga egyik legrosszabbja. Bár már idén két első körért odacseréltek egy védőt, Jamal Adams eddig sérülés miatt kevés meccsen tudott beöltözni és egyedül nem fogja tudni megoldani a Hawks problémáit. Mercilus az a védő, aki kora miatt már nem túl drága, de még nem is az, aki csak dísznek van a pályán. Az elmúlt két évben összesen 100-szor siettette az ellenfél irányítóit. Érkezésével a Hawks egyik legrosszabb csapatrésze kapna azonnali segítséget, ahol holtversenyben az az Adams vezeti a házi sack listát, aki csupán 3 meccset játszott eddig idén.

A Texansnál az érv továbbra is csak annyi, hogy próbáljanak értéket kapni azért, akiért lehet, hogy ha egy GM-et interjúra hívnak ne csapja le egyből a kagylót. (Nyilván Watson miatt nem olyan vészes a helyzet, de a sapka alatt nincs hely, továbbá drafttőke is alig van, amik nélkül nagyon nehéz egy újjáépítést levezényelni.)

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!