Connect with us

Beharangozó

A legjobbak a legjobbak ellen – Rams @ Packers

A hétvége nyitányaként az idei rájátszásban először veszi fel a kesztyűt az első kiemelt Green Bay Packers, hogy ringbe szálljon a rettegett védekezéssel bíró, egy mérkőzést már megnyerő Los Angeles Ramsszel. A hóba ugyan nem mennek ki a felek, hogy lerendezzék egymás közt a dolgokat, de a hidegbe igen, ez pedig egyből hátrányt jelent a kaliforniai melegből érkező versenyzőknek. 

Alapvetően a Ramsnek nem probléma idegenbe utazni, hiszen Sean McVay alatt 23-11 a csapat mérlege, ami a negyedik legjobb mutató, ráadásul underdogként is 6-5-ös mérleget tudnak felmutatni a Kosok otthonuktól távol. Persze ebben nem sok igazán hideg meccs volt benne, Green Bayben pedig fagypont körüli hőmérsékletre kell számítani a mérkőzés során – hó azonban várhatóan nem lesz.

Karrierjük során először mérkőzik meg egymással Sean McVay és Matt LaFleur, utóbbi támadókoordinátor volt McVay alatt, így jól ismerik egymást és jó barátok is, emellett pedig nyilvánvalóan hasonló támadórendszert is futtatnak, így ne lepődjünk meg, ha visszaköszönnek bizonyos elemek egyik, illetve másik oldalon.

A legjobb támadósor a legjobb védelem ellen

Igazi kuriózumnak nézünk elébe, ugyanis a Super Bowl érában ez lesz mindössze a 13. alkalom, hogy a legtöbb pontot szerző támadósor a legkevesebb pontot engedő védelem ellen lép pályára. Eddig a védelmeknél az előny 8-4 arányban. Kicsit belemenve a részletekbe, van még egy dolog, amiben a legjobb támadósor csap össze a legjobb védelemmel, ez pedig a hosszú passzok esetén mutatott hatékonyság.

A Packers nagyon sok mindenben első volt idén, a pontok szerzése mellett a turnoverek limitálásában vagy a red zone hatékonyságban is, de talán a legérdekesebb ennek a párharcnak a kapcsán, hogy a legtöbb nagy játékot is ők hozták össze a 2020-as szezonban. Rodgersnek 14 sikeres passza volt, amiből 40+ yardos játék született (legtöbb a ligában) és 13 darab 20+ yardos TD-t szerzett a támadósor (6. legtöbb). Mindeközben a Rams védelme mindössze 4 darab 40+ yardos játékot engedett (legkevesebb), csak 2 darab 20+ yardos TD-t szereztek ellenük (legkevesebb) és mindössze 13 sikeres 20+ yardos átadást hajtottak végre ellenük (legkevesebb).

Kíváncsian várom, melyik egység kerekedik felül ebben a párharcban, de menjünk bele jóval részletesebben a Packers offense vs Rams defense csatába.

A Packers oldalán nyilván Aaron Rodgersszel kell kezdeni, aki meg fogja kapni az MVP címet idei fantasztikus teljesítményéért. Nagyon jól összeszokott LaFleurrel és megértette, hogy akkor lehet igazán sikeres, ha a rendszeren belül dolgozik, és nem mindig a kiutat és improvizációt keresi. Ezt idén maradéktalanul teljesíti, sok a gyors játék, neki van a legmagasabb passer ratingje 2,5 másodperc alatti passzoknál.

Ki kell még emelni a meccsek elejét, LaFleur ugyanis az egyik legjobb edző abban, hogy felrajzolja az első drive-okat, a Packers 4,56 pontot átlagol ilyen helyzetben, ami a legjobb a ligában. Egy jó kezdés pedig minden ellenfél ellen jól jön, az ellen meg főleg, amelyik futójátékra épít és rosszabbul tud hátrányban játszani.

Kulcsfontosságúak lesz a play action játékok a meccsen. A Packers a hatodik leggyakrabban alkalmazza a play actiont, teszi ezt a leghatékonyabban, hiszen a Sajtfejeké a legjobb EPA/play mutató ilyen helyzetben. Ez azért különösen fontos a mai találkozón, mert ez a Rams legnagyobb gyengesége, mindössze a 14. helyen végeztek EPA/play alapján, miközben sima passzjátékoknál a legjobb mutatóval rendelkeznek.

Ha egészében nézzük a Rams védelmét, akkor súlyozott DVOA alapján (év második felét jobban figyelembe véve) a legjobb defense volt az egész ligában a 2020-as szezonban. Filozófia szintjén a passz megállítása élvez prioritást, kevesebb embert raknak a boxba, ennek ellenére futásmegállításban is a top5-ben volt a csapat az alapszakaszban. Érdemes viszont megjegyezni, hogy a Rams kétszer játszott idén a 49ersszel, és mindkétszer kikapott. Hogy miért fontos ez? Mert a Packers futójátéka nagyban hasonlít a 49ersére, a rendszer alapjai igazából ugyanazok, így érdekes lesz figyelni, hogy Aaron Joneséknak is hasonló sikere lesz-e a földön Donaldék ellen.

A secondaryben nem egy kifejezett sémát alkalmaz Brandon Staley védőkoordinátor, és pont ez az egység nagy ereje, ezért nagyon nehéz felkészülni belőle. Leginkább két mély safetyt mutatnak snap előtt, azonban ebből bárhová tudnak rotálni. Akár maradhatnak így és játszhatnak Cover2-t (14,1%, 19. legtöbb a ligában), Cover4-et (19%, 1.), vagy snap után átválthatnak single high safety formációba, azaz Cover1-be (28,3%, 27.), Cover3-ba (25,4%, 11.). Alapvetően egy zónázó csapatról van szó, de ezt vegyítik azzal, hogy például Ramsey ráállhat az első számú elkapóra és követheti egy az egyben. Nagyon sokat mozognak közvetlenül a snap előtt vagy egyből a snap után, ezzel igyekeznek összezavarni az ellenfél irányítóit – láthatóan nagy sikerrel.

Ez Aaron Rodgers ellen kifejezetten érdekes lesz, ugyanis a Packers irányítója híres a hard countjáról, ami segíthet neki abban, hogy a Rams megmutassa valódi szándékát a snap előtt, plusz információt nyújtva a QB-nak. Viszont ha ez nem sikerül, akkor a snap utáni mozgás gondot okozhat Rodgersnek, ugyanis ilyen esetben már nem istenként, hanem halandóként játszik (értsd: nem top3, hanem csak top 10-15).

A Rams nem blitzel túl sokat, a 18. legtöbbet a ligában, és most sem szabad ezt erőltetni, mert Rodgers túl okos, megtalálja a gyenge pontot és szétszedi a védelmet, ha legalább 5 embert küldenek rá – kivéve, ha olyan sikeres tud lenni a védelem, mint a Buccaneers, de az nem egyszerű feladat. A Packers a 4. legjobb csapat volt a blitz ellen idén. A Sajtfejek támadófala is elit passzblokkolásban, habár David Bakhtiari kiesése nagyon fájó lehet. Amikkel meggyűlt még a baja a Packers támadófalának, azok a stuntok és az átverős, meglepő védőfal formációk, sokszor nem sikerült jól kommunikálniuk, kinek kit kellene felvennie. Ez a Rams ellen problémás lehet, mert a védőfalemberek össze-vissza mozognak a falban, váltogatva a pozíciójukat.

És akkor eddig lehetett eljutni egy Rams védelméről szóló részben, hogy ne említsük meg Aaron Donaldot, a liga legjobb védőjátékosát. Most is óriási fejfájást fog okozni a támadóknak, főleg ha sikerül a jobb oldali guard Lucas Patrickre állítani őt (és miért ne sikerülne, ezt a védelem diktálja), aki a Packers támadófalának gyenge pontja a sérüléseknek köszönhetően. Persze akkor majd Linsley besegít center posztról, de tudjuk, hogy Donald a double teameket is úgy emészti fel, mint a legtöbben a szimpla blokkolókat. Illetve ne lepődjünk meg, ha sokat látjuk Donaldot majd a fal szélén Billy Turnerrel, szemben, oda is szívesen mozgatja őt Staley (akár snap előtt, akár stuntokkal), még inkább megnehezítve a falemberek dolgát. Érdemes megjegyezni, hogy Donald megsérült a Seahawks ellen, de játszani fog, igazából a fájdalom tűrőképességétől függ, milyen jól.

Ennek a résznek a végére érve van még egy nagyon furcsa statisztikám, amire nem igazán találok magyarázatot, de túl furcsa ahhoz, hogy figyelmen kívül lehessen hagyni. A Rams red zone védelme ugyanis hazai pályán mindössze 29,2%-ban enged TD-t (messze a legjobb mutató), míg idegenben 91,3%-ban (messze a legrosszabb mutató). Ha most is ilyen rossz lesz a védelem a célterület közelében, akkor nem hiszem, hogy meg tudják verni a Packerst.

A legjobb elkapó a legjobb cornerback ellen

Kerülgethetjük a forró kását, de a hétvége talán legjobban várt matchupja a Davante Adams vs Jalen Ramsey párharc, hiszen a liga egyik, ha nem a legjobb elkapója mérkőzik meg a liga egyik, ha nem a legjobb cornerbackjével. Azt gondolom, egyik játékost sem kell bemutatni senkinek és senki sem kérdőjelezi meg, hogy igazán elit futballisták. Épp ezért lesz kettejük párharca epikus. Na de kinél van az előny?

Ramsey szinte mindenkit kordában tudott tartani az év során, egy az egyben nincs olyan elkapó, aki konzisztensen meg tudná verni, de olyan is nagyon kevés, aki pár játék során el tud szakadni tőle. Adams viszont ilyen lehet.

A nagyobb darab elkapóknak semmi esélye nincs Ramsey ellen, mert a Rams CB-je fizikalitásban verhetetlen, és atletikusságban is párját ritkítja. Viszont nagyobb darab cornerbackként a gyors, agilis elkapók azért tudnak gondot okozni neki, főleg kis területen gyors irányváltást igénylő route-ok esetén. Ilyen lehet az out és a dig route, ahol az elkapónak egyenes vonalú mozgásból gyorsan kell irányt váltania akár kifelé, akár befelé 90 fokban. Adams ilyen útvonalak esetén 36 targetből 28 elkapást (legtöbb a ligában), 259 yardot (194 elkapás után) és 3 TD-t szerzett. Ramsey 19 targetből 14 elkapást, 58 yardot és 2 TD-t engedett idén ilyen route-ok esetén.

Két dologra van szükség Ramsey megveréséhez: elit release, azaz a line of scrimmage-ről való elindulás, illetve nagyon pontos, precíz és gyors útvonalfutás. Adams mindkettőnek mestere.

Elképzelhető az a forgatókönyv is, hogy Staley egy Belichick-féle tervet eszel ki Adams megállítására, azaz Ramsey-t inkább ráállítja a második számú elkapóra, így Adamsre Darious Williamst teszi és safety segítséget nyújt neki, hiszen Williams gyorsabb irányváltásokkal ilyen szempontból akár jobban is felveheti a versenyt Adamsszel (bár ő meg fizikalitásban marad alul). Ebben az esetben Ramsey többet mozoghatna össze-vissza a STAR pozícióban, azonban azért nem gondolom ezt várható tervnek, mert nincs igazi jó felépítésű második számú WR-e a Packersnek, akire rá lehetne állítani Ramsey-t. Esetleg Tonyanre lehet állítani a red zone-ban.

Adams megállítására még egy lehetősége van a Ramsnek: ha 2 mély safetyvel áll fel. Ugyanis ilyen formációk ellen Adams idén mindössze 18 elkapással, 223 yarddal és 1 TD-vel rendelkezik. Ha csak egy mély safety van hátul, akkor viszont 72 elkapás, 970 yard és 14 TD a mérlege. A Rams nagyrészt 2 mély safetys felállást mutat a snap előtt, azonban innen sokat rotálnak és igazából többet vannak single high safety formációban. Lehet, hogy ezen érdemes lenne valamennyit változtatni.

Képes a Rams arra, amire tavaly a 49ers?

A Rams minden bizonnyal azt szeretné ma leginkább csinálni, amit a 49ers csinált tavaly a Packersszel: szétfutni a Green Bay védelmét. A támadórendszer nagyjából ugyanaz Shanahan és McVay esetében, hiszen egy alomból valók.

Múlt héten Cam Akers 176 yardot hozott össze a Seahawks védelme ellen, amely 10. volt futásonkénti engedett yardokban, míg a Packers 17. ugyanebben a mutatóban. Tegyük azonban hozzá, hogy a Packers képes arra, hogy megállítson egy erős futójátékot, hiszen Derrick Henryt és David Montgomeryt összesen tartották 161 yardon az utolsó két fordulóban.

Alapvetően Mike Pettine védőkoordinátor filozófiája az, hogy telerakja defensive backekkel a pályát és megpróbálja megállítani a passzt, ezáltal pedig futás ellen védtelenebb az egység. A Packers játszott a ligában messze a legtöbbször dime felállásban (6 DB), és a mai passzorientált ligában ez igazából jó taktika is lehet. Legalábbis addig, amíg nem futnak szét olyan mértékben, mint a 49ers tavaly. A Rams alig találkozott idén dime védelemmel, mikor futottak (6 alkalom mindössze), de nickel védelem (5 DB) ellen a negyedik legjobb sikerességi rátát sikerült felmutatniuk. Ha ezt most is hatékonyan tudják véghezvinni, akkor lehet esélyük a győzelemre.

Pettine viszont kontrázhat erre azzal, hogy a megszokottnál jóval több base personnelt használ, ahogy a Titans ellen tette a havas Lambeau-n (40%-ban volt base-ben). Mivel a sérült Goff ellen kevésbé kell félni a passzoktól, így ez lehet a Packers taktikája most is, azaz minden erőforrást a futás megállítására fordítanak majd. Erre persze McVaynek is lehet válasza, egyrészt a counter / windback futásokban (ilyet elemeztem a Seahawks elleni meccsről is), másrészt play action passzokban, ahol kihasználják a linebackerek gyengeségét. Mindenesetre érdekesnek ígérkezik ez a sakkjátszma is.

Na és mi lesz a passzokkal?

Nem lesz könnyű dolga Goffnak, ugyanis a Packers kapta a PFF-től a harmadik legjobb coverage értékelést a szezonban. Emellett ő sincs jó formában, a 12. játékhét óta a 28 kvalifikáló irányítóból (minimum 150 dropback) a 24. helyet érte csak el, ráadásul hüvelykujjtörése miatt nincs is 100 százalékos állapotban. A rájátszásban is kifejezetten rossz a mérlege, 54,1%-os pontossággal és 6,6 yardos átlaggal dobott 3 TD-t és 2 INT-t karrierje során, ezen felül a hidegben sem jó a teljesítménye: 2 meccse volt, ahol fagypont alatt volt a hőmérséklet, ezeken 47,2%-os pontossággal és 5,3 yardos átlaggal dobott 0 TD-t és 5 INT-t. Nyilván kicsi a minta, de a kis kezei nem segítik ilyen időjárási körülmények közt.

Persze McVay az egyik legjobb edző abban, hogy könnyű passzokat alakítson ki az irányítójának, de ha a Packers a meccs első felében megállítja a futást és előnybe is tud kerülni, akkor nagy bajban lesz a Rams, hiszen azt nem látom, hogy ilyen helyzetben sima passzjátékokkal meg tudja verni Goff ezt a védelmet. Akkor lehet esélyük, ha a Packers az elején berendezkedik futás ellen, és akkor lepik meg őket pár jól előkészített passzal, majd ha visszább vesznek az agresszivitásból, akkor futnak rajtuk. Ez is egy jó kis oda-vissza meccselés lehet az edzők közt.

Még egy fontos dolog: mekkora nyomás lesz Goffon? Azt tudjuk, hogy a Rams irányítója összeroskad a nyomás alatt, idén a 7. leghatékonyabb irányítóból a 29. leghatékonyabbá változott, ha nyomást tudtak rá helyezni. A Rams támadófala az ESPN szerint a 7. legjobb passzblokkoló egység volt idén. A Packersnél nevek alapján azt gondolhatnánk, hogy megy a pass rush, de valójában csak a 20. helyen végeztek pass rush win rate mutatóban. Pettine ritkán küld extra embert pass rushra (25. leggyakrabban), de ezek sikeresek tudtak lenni (11. leghatékonyabb).

Ki fog nyerni?

A Packers 6,5 pontos favorit hazai pályán, tehát a fogadóirodák szerint csak a Chiefs-Browns ígérkezik simábbnak, és a mi tippjeink is elég egyhangúak. A Packerst nyilván segíti a pihenőhét, hiszen extra idejük volt készülni a találkozóra, plusz a hidegben is otthonosabban mozognak, mint a kaliforniaiak. Ez a Rams defense viszont baromi jó és bőven tud gondot okozni Rodgerséknek, a Packerst valahová 25 pont köré lőném be. A kérdés inkább az, hogy a Rams offense mire lesz képes a mérkőzésen, ugyanis ha fel tudnak tenni három TD-t a táblára, akkor már van esélyük megnyerni a mérkőzést. Ehhez pedig elsősorban a futójáték sikeressége lehet a kulcs.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!