Connect with us

Draft

Az elmúlt évtized öt legjobb draft classa

Elmúlt egy évtized, ami egyben a visszaemlékezéseket is magával hozza. Mi most a draft classokkal voltunk így, és egy ötös listába szedtük a legjobbakat.

Szögezzük le, nem volt egyszerű kiválasztani az öt legjobbat, és fájó szívvel hagytam ki végül két osztályt is. Nyilván az idő az évtized második felében lévő classoknak nem kedvezett, ’19 és ’20 például esélytelenként szállt harcba a top 5-ért. Hangsúlyozni szeretném, hogy ez a lista abszolút szubjektív, nem raktam sem All-Pro szavazatok, sem más algoritmus szerint sorrendbe. Igyekeztem azt nézni, hogy a játékosok milyen szerepet töltöttek be a futballban, és pont ezért is volt nehéz szűkíteni a mezőnyt, de végül elkészült a lista. Lássuk!

5. Az elkapók éve – 2014

A felvezetőben említettem, hogy az idő nem feltétlen a későbbi korosztálynak kedvez, de pont 2014 lehet a kivétel. Ha két évvel ezelőtt kellett volna az ittlévő játékosokról beszélni, valószínűleg sokkal magasztosabb hangnemben tehettem volna meg, de bekövetkezett egy kisebb formahanyatlás jópár tenyészbikának gondolt játékosnál, ami miatt “csak” az ötödik legjobb nálam az évtizedből. Az ős-FK-s olvasóink talán emlékeznek, hogy ez volt az első olyan draft, amit nálunk végig lehetett követni egy chat formájában, így sokan – köztük én is – ezzel a drafttal találkoztak először komolyabban.

Kanyarodjunk rá az alcímre, mert nagyon régóta nem volt olyan potens WR-class mint 2014-ben, nagyon sok csapat talált magának ezen a drafton kimagasló elkapót. Ironikus módon egy ilyen mély classban az elsőként kiválasztott játékos lett a legnagyobb bukó, bár a Chiefs rájátszás-menetelésében remekül játszott Sammy Watkins, aminek gyűrű lett a jutalma. Ellenben akik utána jöttek: Mike Evans, Odell Beckham Jr., Davante Adams, Allen Robinson, Jarvis Landry egyaránt 1000 yardos wide receiverek, és ha hunyorítunk, akkor nyugodtan odatehetjük még Brandin Cookst vagy John Brownt is. Brutális választék, és ezen játékosok közül rengetegen még 7 évvel később is tartják a magas szintet.

Hogy nem került ennél magasabbra a rangsorban a 2014-es év, az az időzítés miatt van. Tavaly vagy tavalyelőtt olyan nevek is említést érdemeltek volna, mint Brandon Linder, Matt Paradis, CJ Mosley, Jadeveon Clowney, Trai Turner, Telvin Smith, és még lehetne sorolni, manapság viszont már csak a múlt és az sajtójuk tartja őket a víz felett. Lehet azon vitatkozni, hogy így is helyük van-e ezen a listán, de a nosztalgia faktor és az emlékek miatt jobban kötődöm ehhez az évhez, mint a két másik, szorosan kimaradóhoz. Na meg az sem mellékes, hogy ebben az évben lett profi a liga legjobb (védő)játékosa, Aaron Donald, a szintén Év Védője nyertes Khalil Mack, vagy a ligába lépése óta a legjobb guardnak gondolt Zack Martin is.

Honorable mentions: Derek Carr, Jimmy Garoppolo, Joel Bitonio, Kyle Fuller, Dee Ford.

4. A futók éve – 2017

A cikk folytatódik!Mindössze havi 3$ (+ÁFA) és több tucat extra cikket olvashatsz el, illetve korlátlan hozzáférést kapsz minden korábbi anyagunkhoz.Vagy légy a támogatónk további előnyökért! Ha már előfizető vagy, ne felejts el bejelentkezni (fent a menüben)!

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!