Connect with us

Draft

Már most 2022-re tervezünk – Eagles draftértékelő

Átmeneti évben van a Philadelphia Eagles csapata, ugyanis a roster nem néz ki valami jól, sok a hiányposzt, az irányítókérdés sincs feltétlen megoldva, így nehéz volt megfelelő filozófiával nekilátni a 2021-es NFL Draftnak. Az irány azonban a választások alapján egyértelmű: a Sasok szeretnék javítani az öltözői kultúrájukat és már most 2022-re terveznek. 

1/10 DeVonta Smith, WR, Alabama

Az első kör tökéletesen sikerült az Eagles számára. Egyrészt a draftot megelőző hátracsere már önmagában nagyon jó volt, begyűjtve egy extra jövő évi első körös cetlit a Dolphinstól, miközben így is nagyon jó helyről, a 12. választásról várhatta a csapat a játékosbörze elejét. A dolgok úgy alakultak, hogy a top9-ben kiment a két kiszemelt cornerback és már két elkapó is, ráadásul Howie Rosemanék is tudták, hogy Dave Gettleman kipécézte magának DeVonta Smith-t. Mérlegelve, hogy ha Smith is kimegy, akkor se CB, se WR nem marad bent, Roseman úgy döntött, meg kell előzni a Giantset. Előzetesen azt gondoltuk volna, hogy ez lehetetlen, hiszen a Cowboys volt 1/10-en, riválisok közt pedig olyan ritka a trade, mint a fehér holló. Jerry Joneséknak viszont rosszul alakult a draft eleje, hiszen kiment a két kinézett cornerback, így nem volt olyan játékos, akit mindenképp vinni akartak. Így jól jött nekik a bezsebelt plusz harmadik körös pick, ráadásul ugyan segítették az egyik riválist, a másikkal kiszúrtak.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Smith-t talán nem kell bemutatni senkinek (ha mégis, olvassátok el az ismertetőjét), a Heisman győztes elkapó top5-ös prospect volt a szememben, mindenben tökéletes volt, egy dolgot kivéve: hogy mindössze 75 kilót nyom. A pályán nem látszott, hogy ez hátráltatta volna, de az NFL-ben ez akár okozhat is problémát, ezért csúszhatott le a 10. választásig. Ezen kívül viszont kiválóak a kezei (drop problémák nem lesznek nála, nagy felüdülés Philadelphiában), elit útvonalfutó, folyton elszakad, labdával a kezében is szuper, az 50/50-as labdáknál is jól teljesít, kiváló release-ekkel rendelkezik és magas a futball IQ-ja is. Óriási lökést ad majd Jalen Hurtsnek és az Eaglesnek.

Ennél sokkal jobban nem jöhetett volna ki az Eagles az első körből, ugyanis úgy húzták be Smitht ordító hiányposztra, hogy kaptak mellé egy jövő évi első kört és csak egy idei harmadikat adtak fel pluszban (amiből volt kettő). Itt érdemes azt is megjegyezni, hogy ez a plusz ellenérték nem jöhetett volna létre az utolsó fordulós tankolás nélkül, szóval az a lépés most hozta meg a gyümölcsét (abban az esetben a 10. helyen lett volna a csapat és úgy vihette volna ki Smith-t a plusz első kör nélkül).

Egy kérdőjelet lehet itt felvetni: miért nem irányító? Justin Fields még bent volt, és tudtam volna támogatni a kiválasztását, azonnali upgrade lett volna QB poszton és biztos(abb) hosszú távú megoldás lett volna. Könnyen lehet, hogy úgy fogunk erre visszatekinteni, hogy Fields lett volna a jó döntés és az Eagles hagyott elmenni egy franchise irányítót maga mellett. De azzal is tudok menni, hogy nézzük még meg, mi van Jalen Hurtsben, pár meccs alapján nem feltétlen kell leírni – én másfél évet adnék minimum egy magasan választott QB-nak, főleg ha nem kezdett egyből. Ha pedig továbbra is gyenge lesz Hurts, akkor úgyis ismét top10-es pick áll majd az Eagles rendelkezésére, amivel lehet lehetőség új QB-t választani (ez persze egyáltalán nem biztos), vagy a két extra első körössel (ha Wentz pályán lesz eleget a Coltsban) rá lehet menni Deshaun Watsonra is – szerintem egyébként ez lehet az A terv, ha nem ítélik el persze.

2/37 Landon Dickerson, C, Alabama

Ha csak a pályán mutatott játékot nézzük, akkor Dickerson nem hogy sima első körös játékos volt, de az első kör közepén is reális lett volna a kiválasztása. Brandon Thorn támadófalguru szerint konkrétan a legjobb támadófalember volt az idei classban.

A saját scouting reportomban negatívumként csak azt tudtam felírni, hogy nem a legatletikusabb játékos. A plusz jel mellett pedig olyanok szerepeltek, hogy kiváló méretekkel rendelkezik, rendkívül erős, remekül lép fel a második szintre, rengeteg pancake-et oszt ki, agresszív, kemény, kiváló a mentalitása, hozzáállása és igazi nagybetűs VEZÉR, mindenki imádja. Sokoldalú játékos, hiszen a támadófal minden posztján kezdett már mérkőzést az egyetemen és egész karrierje során csak egy sacket engedett.

A tehetsége tényleg párját ritkítja, azonban van egy óriási red flag a neve mellett, ez pedig a sérülékenysége. 2016-ban elszakadt a keresztszalagja a jobb térdében, 2017-ben a jobb bokáját kellett műteni, 2018-ban a bal bokájával voltak problémái, 2020-ban pedig a bal térdében szakadt el a keresztszalag. Nyilvánvaló, hogy ez problémát jelent nála és nagy kérdés, az NFL-ben mennyire tud majd egészséges maradni.Ha ez sikerül, akkor tökéletesen tudná átvenni Jason Kelce helyét 2022-ben a fal közepén, mind játéktudásban, mind vezérszerepben.

Érdekesség vele kapcsolatban, hogy 11 évesen fekete övet szerzett karatéban és cserkész is volt, aminek keretében a szülővárosában padokat épített és helyezett el a parkokban.

Lehet, hogy más poszt fontosabb lett volna rövid távon, de az egyértelmű, hogy az Eagles 2022-re épít, ez látszik ebből a pickből is és majd a későbbiekből is, és ez a roster helyzetét tekintve szerintem rendben is van. Kvázi felfogható BPA húzásnak is, az értékelése pedig attól függ, hogy ki mennyire tart a sérülésektől, ezt hogyan értékeli. Én általában is kevésbé félek ezektől, így a második napon rossz húzásnak nem nevezném, legfeljebb kockázatosnak – ha beválik, akkor viszont óriási értéket jelent majd a csapatnak, az öltözőben pedig minden szempontból nagy pluszt nyújt majd.

3/73 Milton Williams, iDL, Louisiana Tech

A harmadik körben talán a másodiknál is meglepőbb volt a választás. A védőfal közepe nem számított olyan nagy neednek, habár a mélyítés szükséges volt, így kellett ide húzni a 3-5. körben egy játékost, de a prioritási listán más posztoknak előrébb kellett volna szerepelniük (khm, cornerback). Szegény Williamst egyébként kicsit elnyomta az az eset, hogy a picknél mutatták a tévében, ahogy az Eaglesnél volt egy kis egyet-nem-értés a stábban, láthatóan nem volt mindenki elégedett a húzással. Tom Donahoe, a senior director of player personnel nem örült, hogy Roseman hátracserélt három helyet, addig pedig kivitték az ő kiszemeltjét, Alim McNeillt.

Nem biztos, hogy McNeill jobb választás lett volna egyébként. A konszenzus board alapján egy kicsit előrébb volt, ő a 80., Williams a 89. helyen végzett, de ez a draft ezen pontján már elhanyagolható különbség.

Williams hihetetlen atletikussággal rendelkezik, így az upside-ja mindenképp magasabb lehet, így McNeillhez képest tudom támogatni a döntést. A mockdraftable.com alapján atletikusságban Aaron Donald áll hozzá a legközelebb, ami nem rossz alap. Látható a fenti spider chartján, hogy DT-nek nagyon alulméretezett, ellenben rendkívül robbanékony, gyors, és az irányváltásai is szuperek. Két év alatt 10 sacket és 19 negatív yardos szerelést mutatott be, elsősorban tehát pass rushban lehet erős.

A kedvenc tweetem vele kapcsolatban az alábbi Benn Fennelltől, ahol az első körös CB-hez, Eric Stokeshoz hasonlította a mért idejeit. Ezek alapján az Eagles megoldotta a nagy hiányposztját, draftolt egy pufi cornerbacket (credit @Maetthy).

 

Elsőre furcsa volt nekem, hogy miért ebbe az irányba indult a csapat, de igazából nem rossz húzás ez önmagában, Williamsben elég nagy a potenciál, és kellett még egy ember a védőfalba. A cornert fontosabbnak tartottam volna, Paulson Adebo nem sokkal később ment ki és még Ifeatu Melifonwu is elérhető volt, bár ő végül kicsit később kelt csak el (101. helyen), inkább velük próbálkoztam volna, a saját boardomon és a konszenzuson is előrébb voltak.

4/123 Zech McPhearson, CB, Texas Tech
5/150 Kenny Gainwell, RB, Memphis

A negyedik körben aztán megérkezett az első cornerback, a probléma csak az, hogy ez elég nagy reach volt, a konszenzus boardon a 220. játékosnak számított, habár például Daniel Jeremiah-nál a 85., Dane Bruglernél a 122. volt, így volt olyan hiteles draftguru, aki szerette a játékát. A szakértők a sokoldalúságát emelik ki, játszhat a szélen és a slotban is, emberezésben és zónázásban is – ez fontos is lesz a csapatnál, több helyen is ki fogják szerintem próbálni. A mesterdiplomát szerzett játékos mirroring képessége jó, ellenben az útvonalfelismerése és a feldolgozókészsége nem elég gyors. Ezzel a húzással egyáltalán nem gondolom, hogy sikerült volna megoldani bármit is a csapat talán legnagyobb hiányposztján, de jelen állapotok szerint egész sok játékidő juthat neki, ami nem épp jó jel a csapat szempontjából, az ő fejlődésének viszont adhat egy löketet.

Gainwell kapcsán is vegyes érzéseim vannak. Az ötödik körben bőven stealnek tekinthető, a konszenzus board 87. játékosa volt, legtöbbeknél top5 futó a classban. Tetszik is a játéka, mert kvázi egy slot elkapó a srác, kinézetre és passzjátékban való használhatóságra is. Alacsony, vékony running back, aki nagyon jól futja az útvonalakat és jók a kezei is, linebackerek nem nagyon tudják levédekezni. Leginkább harmadik downos back lehet, de pass protectionben meg gyenge, szóval itt sem biztos, hogy lesz szerepe. Nem tudom, igazából mi szükség volt RB-re a drafton, Sandersszel és Scottal azért bőven megvolt a poszton a csapat. Ha need lett volna (nem is feltétlen 2021-re, akár 2022-re is), akkor sokkal jobban tetszene a választás. Jó játékos, jó érték, mégis kicsit felesleges pick.

Érdekesség vele kapcsolatban, hogy Eagles szurkoló, az unokatestvére Fletcher Cox, és a Covid miatt elvesztette négy családtagját, ezért opt outolt – ez rontott az értékén, ezért kelt csak el ilyen későn.

6/189 Marlon Tuipulotu, iDL, USC
6/191 Tarron Jackson, Edge, Coastal Carolina
6/224 JaCoby Stevens, LB, LSU
7/234 Patrick Johnson, LB, Tulane

Tuipulotu egy merőben más kaliberű védőfalember, mint Williams, ugyanis a USC DT-jének a futás elleni védelem az erőssége. Értéken szuper, hiszen a 111. volt a konszenzus boardon, és ha önmagában kell osztályozni, akkor kifejezetten tetszene, mert hatodik körben kiváló értéket képvisel és még akár hasznos is lehet, amit nem várunk egy ilyen későn draftolt játékostól. Viszont azt nagyon nem tudom díjazni, hogy két belső védőfalembert is draftolt az Eagles, miközben Cox és Hargrave még legalább két évig nem megy sehová, így legfeljebb rotációs szerepük lehet a fiataloknak, erre pedig bőven elég lett volna egyikük is. Az egyik leghátsó prioritást kellett volna élveznie ennek a posztnak, erre ide érkezett két ember is, amit nem igazán tudok megérteni.

Elég sokáig várt az Eagles a pass rusher need foltozására, ami jóval fontosabb lett volna, mint mondjuk a belső védőfalember, ugyanis 2022-re már nagyon lyukas lehet a pozíció. Jackson ehhez képest sok upside-dal nem rendelkezik, hiszen alacsony, rövidek a karjai és nem is igazán atletikus, hajlékony. Az utolsó körökben inkább atletikus játékosokra ruháznék be, hátha jó edzői munkával ki lehet hozni belőlük valamit – Jackson nem ilyen, így nem hiszem, hogy sokat hozzá tud tenni a pass rush-hoz.

A legvégén az Eagles hozott két linebackert, akik legalábbis ezen a poszton fognak majd játszani állítólag, de Stevens safety volt az egyetemen, Johnson pedig edge rusher. Előbbi a special teamben biztos hasznos lesz, utóbbi pedig ilyen Anthony Barr-szerepkört (off ball linebacer blitz feladatokkal) esetleg felvehet, amennyiben képes pályára kerülni. Lehet érdemesebb lenne tényleges linebackereket draftolni egyébként…

Ezen kívül az Eagles elcserélte egy hatodik- és egy hetedik körös pickjét a Washington jövő évi ötödik körös cetlijéért, ami elég jó lépés volt, nem kellett még több hátsó körös pick egy ilyen szűk classban.

Összességében

A csereberélést is beleszámolva tökéletesen kezdte a draftot az Eagles, DeVonta Smith kiválasztásánál sok jobb dolog nem történhetett volna. Innen viszont az én szememben folyamatos lejtmenet kezdődött. Habár erős egészségügyi kockázatot rejt magában, én a Dickerson-picket tudom támogatni, ahogy önmagában Williams vagy Tuipulotu kiválasztását is, azonban együtt a kettőt már egyáltalán nem, ugyani sem rövid-, sem középtávon nem volt szükség két belső védőfalemberre, egy bőven elég lett volna. Nagy hibának tartom, hogy a cornerback, az edge rusher és a linebacker posztokat túl későn próbálta orvosolni a csapat, igazából lehetőséget sem adva magának arra, hogy ezeket a needeket megoldja. Persze ezt majd lehet jövőre is, egyszerre mindent nem lehetett, de akkor is.

Az egyértelmű, hogy nem 2021, hanem 2022 lebeg az Eagles vezetőségének szeme előtt, illetve az is látszik, hogy az öltözői kultúrát, hangulatot is szeretnék javítani, ezért érkezett több csapatkapitány és vezéregyéniség is a játékosbörzén. Összességében ez egy fejnehéz draft volt a szememben, az eleje jól sikerült, a közepe-vége kevésbé. Az a jó hír, hogy az eleje a fontosabb.

Értékelés: B

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!