Connect with us

Hír

Fenntartható pénzügyek

Az új eszközök bevezetésével olyan innovatív megoldások váltak a pénzügyi szolgáltatások részévé, amelyek használata hosszú távon beépül a mindennapi ügyintézésbe. De mi határozta meg a bankok elmúlt évi társadalmi felelősségvállalási tevékenységét, és mennyire voltak képesek hatékony válaszokat adni a koronavírus-járvány nyomán kialakult kihívásokra?

Az olyan kiemelt társadalmi felelősségvállalási területeken, mint a környezet védelme, az egészségügy, a pénzügyi oktatás vagy a vállalkozásösztönzés támogatása terén indított kezdeményezések is alkalmazkodtak a koronavírus-világjárvány következtében kialakult megváltozott körülményekhez. Így például számos pénzintézet frissítette online platformjait. De a közös sportélményre vágyók is virtuális formában vehettek részt a különböző sport és e-sport rendezvényeken. Ennek kapcsán érdemes megjegyezni, hogy a tavalyi évben nemcsak a bankszektor, de a szerencsejáték ipar is új lendületet kapott, és az olyan sportfogadó-oldalak, mint a bwin, különböző szolgáltatásokat tettek elérhetővé az élmény fokozása érdekében.

A vezető pénzintézetek felelősek a társadalomért és a környezetért

David Moucheron, a K&H vezérigazgatója szerint a tavalyi év semmihez sem fogható év volt, aminek társadalmi szerepvállalását akként összegezte, hogy az év még inkább megerősítette elkötelezettségüket, hogy vezető pénzintézetként felelősek a társadalomért és a környezetért, amiben dolgoznak és élnek. Ennek a szemléletnek a hatékony, a társadalom számára valós értéket teremtő megvalósításához azonban két dolgot mindenképpen szem előtt kell tartani: egyrészt mindig az aktuális társadalmi igényekre kell választ adni, másrészt a lehető legjobban ki kell használni a modern és innovatív technológiai fejlődés nyújtotta lehetőségeket. „Az elmúlt évben ezért kiemelten a vírusjárvány terjedésének megelőzésére fókuszáltunk, mégpedig úgy, hogy ösztönöztük a digitális szolgáltatások minél szélesebb körű használatát, és több mint 50 millió forint értékben segítettük a hazai egészségügyet a járvány elleni küzdelemben. Emellett szolidaritást vállaltunk ügyfeleink felé a gazdasági válság idején, többek között azzal, hogy a pandémia kezdetekor időszakosan teljesítettnek tekintettük a számlacsomag kedvezmény feltételeit, amivel több mint 400 ezer lakossági ügyfél számlavezetési kiadásai csökkentek, illetve a szerződési feltételektől pozitívan eltérve térítettük a biztosítási károkat” – tette hozzá a szakember.

A járvány évekkel felgyorsította a biztonságos és innovatív banki megoldások alkalmazását

Hazai és nemzetközi szinten egyaránt növekvő tendenciát mutat a mindennapi pénzügyek minél egyszerűbb, ugyanakkor immár digitális eszközökkel történő megvalósítása, ráadásul a koronavírus-járvány évekkel felgyorsította a biztonságos és innovatív banki megoldások alkalmazását. Ha a fenti pénzintézetnél maradunk, akkor azt láthatjuk, hogy a K&H-nek 2020-ban 570 ezer digitálisan aktív ügyfele volt, ami a teljes ügyfélkör 82%-át jelentette. De a bankok a pénzintézeti tevékenységeken túl egyre inkább megfogalmazzák elkötelezettségüket is a környezetre gyakorolt káros hatások korlátozásában és a klímasemlegesség irányába. A K&H esetében ez azt jelenti, hogy 2020-ig 53%-kal csökkentette az egy főre jutó széndioxid-kibocsátást a 2015-ös értékekhez képest, saját működésén túl pedig az ügyfelek és a munkatársak felé is ösztönzi a pozitív, környezettudatos szemléletmód megvalósítását, többek között a kollégák és az üzleti partnerek érzékenyítésén, a felelős befektetési lehetőségek biztosításán és a felelős hitelezési politika kidolgozása és bevezetése révén.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!