Connect with us

Minden ami NFL

Megindult a safetyk felértékelődése

Az NFL eddig nem igazán értékelte sokra a safetyket. Gyakorlatilag a 2011-es CBA-bevezetés óta a legkevesebbet költötték erre a posztra a csapatok a védelemben (még a linebackereknél is kevesebbet), és közülük is leginkább a box safetyket fizették meg. Talán azért nem értékelik őket sokra a csapatok, mert keveset találkoznak a labdával, nincsenek akkora közvetlen hatással a játékra. Azonban ez elkezdett megváltozni, az utóbbi egy évben többen is új pozíciós rekordot döntöttek és megindult a safetyk felértékelődése. 

Az alábbi táblázatból (via PFF) is látszik, hogy az NFL-csapatok fizetési sapkával is kiigazítva a legkevesebbet költötték a védelmen belül a safety posztra 2013 és 2021 között.

Mindezt annak ellenére, hogy a PFF adatai szerint az egyes posztok top32 játékosát figyelembe véve a safetyk generálták a harmadik legtöbb győzelmet a Wins Above Replacement, azaz a Helyettesíthetőn felüli Hozzáadott Győzelmek mutató alapján. Ez azért azt mondatja velünk, hogy a safetyk többet érnek, mint amennyit fizettek nekik az utóbbi években.

Ezt pedig a csapatok is észrevették, ugyanis a safety poszt fizetése nőtt a negyedik legnagyobb mértékben 2015 és 2020 között (via TheRinger) az irányítók, pass rusherek és támadófalemberek alapján.

safetyk felértékelődése

Sőt, az utóbbi egy évben még tovább nőtt a poszt tetejének fizetése, hiszen ebben az időintervallumban hosszabbított csapatával Justin Simmons, Harrison Smith, Jamal Adams és legutóbb Minkah Fitzpatrick is, így a korábbi, Budda Baker által 2020 nyara óta tartott $14,75 milliós rekordot $18,25 milliósra tornázták fel, ami újabb jelentős ugrást mutat.

És hogy mi ennek az oka?

Nos, ez többrétű, én három fő okot tudok felsorakoztatni.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

A Fangio féle védelem előretörése

A safety poszt felértékelődése elsősorban arra vezethető vissza, hogy megindult egy filozófia-váltás az NFL védelmeiben és egyre többen állnak át a Fangio féle két mély safetys védelemre. Ebben a védelmi sémában pedig felértékelődik a safetyk szerepe, több feladat hárul rájuk, fontosabb szerepet töltenek be a defense összetételében.

A következő évek domináns védelmi sémája: A Fangio-Staley defense

A Seahawks féle Cover3-nál az egyik safety gyakorlatilag kizárólag a mély területekért felelt, hiszen egyedül volt hátul 10+ yardra a line of scrimmage-től. A futás ellen pedig azért nem volt szerepe, mert messziről indult és a box már így is telített volt, így ő csak akkor szerelt, ha valahogy a running back már mindenkin túljutott. A másik safetynek szintén nem volt túl sokrétű a feladatköre, hiszen futásnál ott volt a boxban és egy lyukért volt felelős, passznál pedig a hook vagy a flat zóna volt az övé, és itt gyakorlatilag ki is merült a hatásköre (ez persze kissé túlzás, hiszen volt itt is emberezés, és meg lehetett csavarni a dolgokat, de jelentős százalékban ennyi volt a feladatuk).

A Fangio féle védelemben viszont a safetyknek egyaránt kell mély coverage feladatokat ellátniuk és fellépniük a futás segítésére. Már nem lehet leosztani ezeket a szerepeket úgy, mint a Seahawks féle Cover3-nál, hogy az egyik safety lesz a boxban, a másik pedig hátul, itt mindkét safetynek minden feladatot el kell tudnia látni. Hiszen épp arra apellál az egész rendszer, hogy az irányító nem tudja, hogy mi fog történni snap után, nem tud az egyik safety helyezkedése alapján dönteni – így pedig sokkal kreatívabb és sokoldalúbb védekezési formákat lehet behívni, ami ad egy kis előnyt a védőkoordinátoroknak ebben a mai offense-orientált ligában.

Nagyon kell a sokoldalúság

Ahogy látszik, ebben a védelmi rendszerben a sokoldalúság a kulcs egy safetynél, és ez teszi őket nagyon értékessé. A snap előtt mindkét safety hátraáll mélyre, majd a snap után történik csak a rotálás. Így mindkét safetyből lehet adott játék esetén single high safety, box safety, lehetnek mindketten hátul quarters coverage-ben, bármelyikük felléphet akár a hook zone-ba, akár a flatbe, akár középre elvéve a keresztező útvonalakat, vagy épp kiléphetnek a szélre a mély harmadba is. Emellett felvehetnek egy tight endet emberezésben vagy épp blitzelhetnek is. És bármelyikük csinálhatja bármelyik feladatkört ezek közül.

És ez csak a passzjáték. A futásoknál is felértékelődik a szerepük, ugyanis a Fangio féle védelmeknél kevesebben vannak a boxban, mint ahány támadó blokkolhat a futó előtt. Ezt a hátrányt pedig úgy kompenzálják, hogy a védőfalemberek nem rontanak be a backfieldre, hanem másfél lyukat kontrollállnak, így lelassítják a játék kialakulását, hogy a safetyknek legyen idejük felérni a line of scrimmage-hez közelebb és így elsősorban az ő feladatuk lesz a futó földre vitele.

Ugyan a safetyk kisebbek mint a linebackerek és lassabbak mint a cornerbackek, ellenben jóval sokoldalúbbak tudnak lenni, ezt pedig egy védőkoordinátor a saját előnyére képes fordítani. Be lehet tenni őket adott esetben a boxba középre, külső linebackernek, vagy akár a slotba is, hiszen ugyan megvannak a hátrányaik a kollégáikkal szemben, de az előnyeik is: jobban szerelnek mint a cornerbackek és jobbak coverage-ben mint a linebackerek. Ez a sokoldalúság pedig egyik másik posztra sem jellemző, és például egy atletikus tight endet sem egy kicsi cornerback, sem egy lassú linebacker nem tud sehogyan sem levédekezni.

Plusz egy érdekes trend ezzel kapcsolatban, hogy egyes csapatoknál már nem a linebackerek, hanem a safetyk kapják meg a koordinátorral való kommunikációt jelző “zöld pöttyöt”, azaz ők hívják a játékokat. Ha egy csapatnak nincs egy igazán jó linebackere, akkor a nickel és dime felállásoknál már nem mindig ugyanaz lesz pályán, mint aki base formációnál a futás ellen, míg a safetyk gyakorlatilag minden snapen pályán vannak, így bizonyos csapatoknál már rájuk hárul ez a feladat is, ami szintén növeli az értéküket.

Jönnek a 3 safetys felállások is

A “big nickel” felállások már régóta léteznek, itt ugyebár úgy van 5 defensive back a pályán, hogy abból három safety és kettő cornerback. Három safetys felállások alatt érthetjük ezt is, illetve ma már inkább “big dime” lehet a gyakoribb. Ebben az esetben ismét a sokoldalúság jön elő, egy safety többet nyújt coverage-ben mint egy linebacker, és jobban tud segíteni a futás ellen, mint egy slot cornerback, ezért rakhatnak fel egy extra safetyt a pályára a csapatok.

Viszont akár egy nagyobb filozófiaváltást is érthetünk a három safetys felállások alatt, ami viszont NFL-szinten még elég gyerekcipőben jár, de várhatóan ez is begyűrűzik majd az egyetemi fociból. Ebben az esetben három mély safetyvel állnának fel a védelmek, ami még több variációs lehetőséget nyújt majd a koordinátoroknak és még inkább eltolódik a passz megállítása felé a futásvédekezés kárára.

Három safetys védekezésre elsősorban három csapat lehet jelölt idén a keretek alapján. A legkézenfekvőbb természetesen a Baltimore Ravens, ahol a korrekt kezdő Chuck Clark mellé idén érkezett a piacról Marcus Williams és a draft első körében Kyle Hamilton is, így megnyílhat a lehetőségek tárháza. A Hollók láthatóan sok erőforrást allokálnak a safety posztra, ami nem véletlen, tekintve hogy a liga egyik legokosabb front office-áról van szó. Ezek az igazolások/draftolások részben a kiváló értékeknek voltak köszönhetők, viszont azt is fontos megemlíteni, hogy Mike Macdonald személyében új védőkoordinátora van a Ravensnek, aki a Michigan egyetemen tavaly bőven használt három safetys felállásokat, így jó eséllyel ezt hozza magával (vissza) Baltimore-ba.

Macdonald tanítványa volt Dax Hill a Michiganen, aki a Bengalshoz került az első kör végén, és az ő draftolása is előrevetítheti, hogy a Cincy is előtérbe helyezi a három safetys felállásokat. Jessie Bates és Von Bell már így is egy nagyon jó duót alkotott, Lou Anarumo védőkoordinátor pedig izgatottnak hangzott, amikor arról beszélt, hogy Hillt milyen különböző szerepekben lehet majd használni. Azt láttuk a Bengals védőkoordinátorától tavaly, hogy sokféle taktikát, stratégiát ki tud eszelni ellenféltől függően, így tőle is várhatunk szép dolgokat a három safetyjével.

A 7 játékai – Így állította meg a Bengals Mahomest

Végül pedig a Chargerst említhetjük meg, ahol Brandon Staley-ről tudjuk, hogy mennyire modern felfogású és az egyetemi szintről is hoz ötleteket, ráadásul Derwin James és Nasir Adderley mellé a harmadik körben érkezett JT Woods is, ami szintén előrevetíthet három safetys felállásokat. Itt szerintem elsősorban arról lesz szó, hogy Derwint mozgatják majd mindenhová formációtól függően, de nem lepne meg, ha a megszokott 2-high felállások mellé Staley becsempészne 3-high formációkat is.


Ahogy terjed el a ligában a Fangio féle védelem, és ahogy raknak egyre több safetyt a pályára a csapatok, úgy lesz egyre nagyobb szerepe a poszt játékosainak, egyre többet lesznek a labda körül, egyre több játékot fognak megcsinálni, ez pedig meglátszik majd a fizetésükön is.

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!