Connect with us

Minden ami NFL

Megindult a safetyk felértékelődése

Az NFL eddig nem igazán értékelte sokra a safetyket. Gyakorlatilag a 2011-es CBA-bevezetés óta a legkevesebbet költötték erre a posztra a csapatok a védelemben (még a linebackereknél is kevesebbet), és közülük is leginkább a box safetyket fizették meg. Talán azért nem értékelik őket sokra a csapatok, mert keveset találkoznak a labdával, nincsenek akkora közvetlen hatással a játékra. Azonban ez elkezdett megváltozni, az utóbbi egy évben többen is új pozíciós rekordot döntöttek és megindult a safetyk felértékelődése. 

Az alábbi táblázatból (via PFF) is látszik, hogy az NFL-csapatok fizetési sapkával is kiigazítva a legkevesebbet költötték a védelmen belül a safety posztra 2013 és 2021 között.

Mindezt annak ellenére, hogy a PFF adatai szerint az egyes posztok top32 játékosát figyelembe véve a safetyk generálták a harmadik legtöbb győzelmet a Wins Above Replacement, azaz a Helyettesíthetőn felüli Hozzáadott Győzelmek mutató alapján. Ez azért azt mondatja velünk, hogy a safetyk többet érnek, mint amennyit fizettek nekik az utóbbi években.

Ezt pedig a csapatok is észrevették, ugyanis a safety poszt fizetése nőtt a negyedik legnagyobb mértékben 2015 és 2020 között (via TheRinger) az irányítók, pass rusherek és támadófalemberek alapján.

safetyk felértékelődése

Sőt, az utóbbi egy évben még tovább nőtt a poszt tetejének fizetése, hiszen ebben az időintervallumban hosszabbított csapatával Justin Simmons, Harrison Smith, Jamal Adams és legutóbb Minkah Fitzpatrick is, így a korábbi, Budda Baker által 2020 nyara óta tartott $14,75 milliós rekordot $18,25 milliósra tornázták fel, ami újabb jelentős ugrást mutat.

És hogy mi ennek az oka?

Nos, ez többrétű, én három fő okot tudok felsorakoztatni.

A cikk folytatódik!Mindössze havi nettó 1500 forintért több tucat prémium cikket olvashatsz el, illetve korlátlan hozzáférést kapsz minden korábbi anyagunkhoz.Vagy légy a támogatónk további előnyökért! Ha már előfizető vagy, ne felejts el bejelentkezni (fent a menüben)!

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!