Connect with us

Playbook

Pass rush move-ok, 2. rész – A sebességre épülő mozdulatok

A pass rush igazi művészet. Felépítés, sebesség, erő, kézhasználat, technika, fineszesség mind-mind kell hozzá, hogy az ember sikeres lehessen a nála általában nagyobb támadófalemberek ellen. Most (a teljesség igénye nélkül) bemutatjuk, hogy milyen mozdulatsorokat használnak a védők arra, hogy odaérjenek az irányítókhoz és földre vigyék őket.

Legutóbb az erőre épülő move-ok voltak terítéken, most pedig a sebességre épülők jönnek.

*A cikk a támogatóink kérése és szavazata alapján készült. Ha Te is szeretnél beleszólni, milyen tartalmak kerüljenek ki az oldalra, legyél a 3500 forintos támogatónk a Patreonon. Ezzel egyébként részt vehetsz a havi flag focinkon és beszélgethetsz velünk és a többi támogatóval a Discord szerverünkön.*

Speed rip

A bull rush után a rip a másik alapvető pass rush technika, amit egy fiatal edge rushernek meg kell tanulnia, főleg ha elsősorban sebességből nyer. De belső falembereknél is nagyon hasznos, hiszen ezzel be lehet robbanni a backfieldre megcsinálni a szerelést.

A rip alapvetően egy befejező mozdulat, tehát megelőzi valami más is, mondjuk egy chop, ahol előbb leütik az OT külső karját. De ha elég gyors vagy és a szélen pusztán sebességből előnybe tudsz kerülni, akkor nem kell túlbonyolítani és önmagában is működőképes lehet, hogy egy rip mozdulattal bebújsz a támadófalember hóna alá.

videó via Inside The Pylon

Ha a szélen odaértél a tackle mellé és hamarosan egy vonalban lesz a csípőtök, akkor kell ezt a move-ot használni. A lényege az, hogy a belső karod beteszed a külső hóna alá és felnyomod a karját a magasba. Így lehet helyed bebújni a hóna alá és megkerülni. Az OT ilyenkor igyekszik a másik karjával kifelé terelni, hogy túl mélyre menj és az irányító fel tudjon lépni a zsebbe. Ezt kikerülve rá kell hajolnod, dőlnöd a tackle-re, hogy könnyebbé tedd a befordulást. Itt nagyon fontos a hajlékonyság a bokában és a csípőben – ez a legfontosabb tulajdonsága egy jó speed rushernek –, hiszen ha ez nincs meg, akkor vagy ki tud terelni a tackle és túlfutsz a QB-n, vagy el fogsz esni fordulás közben és magad veszed ki a játékból.

Ha sikeres a rip move, akkor be tudsz bújni a hóna alá és hajlékonyságból odaérni a QB-ra. Rá lehet erre segíteni azzal, hogy amint befordulsz a csípőddel a QB irányába, egy mozdulattal kiveszed a belső karod az OT hóna alól, a külső kezeddel pedig lenyomod azt, így magad mögött hagyod.

A jó rip move-hoz nagy szükség van tehát sebességre, alacsony súlypontra, hajlékonyságra. Elég szélről és elég gyorsan elindulva tehát magában is elég lehet, de általában második (vagy harmadik) mozdulatként lehet jól alkalmazni. Ezt megelőzheti például egy chop, amiből így chop rip lesz.

Ebben az esetben nem tudsz csak úgy sebességből a szélről nyerni, kell egy kis kézhasználat is. Így először a belső kezeddel erőből leütöd az OT külső kezét (chop), amivel arra készteted, hogy előre dőljön kicsit és előre helyezze a súlypontját. Ezt követően alacsonyra helyezed a súlypontod, és lendületből ugyanazt a kezed felhúzod magasra (rip), a karod külső részével eltartva magadtól a tackle-t, így mész el mellette-mögötte és fordulsz be a szélen a QB irányába.

[ppp_patron_only level=”1400″ silent=”no”]

Swim move

A swim move jó alternatíva a ripre, főleg magasabb pass rusherek számára. Angolul tudók számára nem nehéz elképzelni ezt a move-ot, hiszen gyakorlatilag át kell húzni magad, azaz át kell úszni a támadófalemberen. Előnye például, hogy végig a backfieldet tudod tartani a szemed. A nehézsége az, hogy a sikerességéhez fel kell áldoznod, hogy a mellkasod védtelen marad, ami támadási felületet biztosít a támadófalembernek.

Gyakorlatilag három lépésből áll ez a mozdulatsor. Először a belső kézzel le kell ütni az ellenfél kezeit (chop), ezzel meggátolva, hogy a szabadon hagyott mellkasunkat meg tudja ragadni. Aztán be kell fordulni mellé kívülről, szinte merőlegesen állva, és a külső kézzel a hátát meg kell ragadni és előre lökni. Harmadik lépésként át kell húzni a belső karod a falember válla felett és kvázi könyökkel hátbaszúrni, hogy teljesen átjuss rajta.

Ezt elsősorban a magasabb játékosok szeretik, mert végre nem kell annyira alacsonyan tartaniuk magukat. Alacsonyabbaknak inkább a chop-rip működik, aminek gyakorlatilag ugyanaz az alapja, csak nem magasan húzod át magad, hanem alacsonyan mész el mellette. Ezt, mármint a chop-swimet egyébként többet látjuk a fal közepén, mint a szélén.

Stab + club

A stab+grabről volt szó az erőhöz kapcsolódó részben, és már ott jeleztem, hogy lesz ennek még folytatása, ahol a stabet nem egy erős, hanem egy gyors lépés követi. Emlékeztetőül, a stab szó azt a mozdulatot jelenti, hogy a belső kezünk benyomjuk a támadófalember mellkasába, vállvédőjébe. Ez az alapja sok mozdulatsornak is, hiszen ezzel vagy irányítani tudjuk a csatát, vagy el tudjuk lökni kicsit a támadófalembert, amire épp szükségünk van.

Ezt egészíthetjük ki egy club mozdulattal a külső kezünkkel. Miután a belső kezünkkel kontaktot létesítettünk és megpróbáltuk kibillenteni kicsit a tackle-t, a külső kezünkkel megpróbáljuk leütni az ő külső kezét, pontosabban a csuklóját, ami a leggyengébb pontja. A grabbel ellentétben tehát itt nem felfelé nyomunk, hanem lefelé ütünk. Ugyanis ha egy támadófalembernek lent vannak a kezei, akkor nem tudja azokat rád helyezni és elég nehézzé válik számára a megállításod.

Ha ez még nem teljesen elég a győzelemhez, akkor egy rip move-val befejezhetjük a mozdulatsort és odaérhetünk a QB-ra. A rip helyett swimet is használhatunk, főleg belső falemberek esetén.

Cross chop

A Cross chop, vagy más néven chop-club klasszikus verzióban azt jelenti, hogy a pass rusher a saját testén keresztbenyúlva üti le a tackle külső kezét, majd a saját külső kezével rásegítve elmegy a támadófalember mellett. Ez így önmagában ma a jó tackle-ök ellen már nem megy, ezért a modernebb verzióban, amit Osi Umenyora talált ki és tökéletesített, el kell adni hozzá egy befelé menő fake-et is. Na de akkor részletezzük.

Az alap itt is az, hogy az első lépéseiddel megpróbálod eladni a sebességet és hogy a szélen próbálsz nyerni, ezzel igyekszel helyet teremteni magadnak a move-hoz. A következő lépés, hogy megpróbálod eladni, hogy befelé mész. Van olyan verzió, hogy bull rush-t próbálsz eladni, van olyan, ahol egy inside countert, de a lényeg, hogy azt akarod elhitetni a támadófalemberrel, hogy mégsem kívül, hanem belül vagy rajta át akarsz nyerni. Ez azért kell, hogy a kezeit közelebb hozza a testéhez és jó esetben a lába is megálljon egy pillanatra. És ha beljebb hozta a kezeit, akkor jöhet a fő eleme a mozdulatsornak.

Ekkor egyrészt csinálsz egy eurostepet kifelé és a belső kezeddel keresztbenyúlva leütöd (chop) a tackle külső csuklóját. Ez a lényege a move-nak, ezt kell tökéletesíteni. Ha a chop sikeres volt, akkor szabaddá vált az út a szélen megkerülve az OT-t. Ha a cross chop önmagában még nem volt elég, akkor segíthet még egy club move, vagy club-swim kombináció, hogy befejezd a pass rush-t, elmenj a tackle mellett és sackeld a QB-t.

 

És akkor van ennek egy még menőbb verziója, a Superman Cross Chop, ahol megcsinálod ezt az egészet ugrásból a levegőben:

Mai játékosok közül Yannick Ngakoue csinálja a cross chopot rengeteget, de egyébként belül is nagyon jól használható, Aaron Donald is előszeretettel alkalmazza.

Spin move

Az egyik leglátványosabb mozdulatsor, hiszen a pass rusher egy piruettet nyom a tengelye körül, hogy odaérjen az irányítóhoz. Persze amilyen látványos, olyan nehezen is kivitelezhető. Viszont ha valaki jól csinálja, akkor baromi nehéz levédekezni. Ellenben ha valaki lassan és bénán csinálja, akkor azonnal kiveszi magát a játékból.

Két eléggé különböző dologról van szó, de bizonyos szempontból hasonlítható a dolog a múltkori cikkben említett hump move-hoz. Ugyanis mindkettőnél igyekszel elhitetni az ellenfeleddel, hogy kifelé fogsz nyerni, és egyik sem működik anélkül, hogy ezt a tackle elhinné. Első lépésként tehát agresszíven támadni kell a szélt, hogy a tackle momentuma kifelé menjen. Itt is el lehet adni egy fake rip move-ot vagy egy chopot, amivel még inkább elköteleződik a tackle a szélső pass rush iránt.

Itt viszont nem erőből taszajtjuk arrébb a tackle-t, hanem a külső lábunkkal kitámasztva egy 360 fokos fordulatot teszünk a tengelyünk körül és a belső vállát célozva megyünk el mellette, a forgás közben pedig a lendületben lévő karunkat hozzávágjuk a tackle vállához/hátához, hogy végleg elmenjünk mellette. Azért tud nagyon hatásos lenni ez a mozdulatsor (amennyiben sikerült eladnunk, hogy kifelé akarunk nyerni), mert a tackle mozgásirányával ellentétesen próbálunk nyerni és minimális támadási felületet adunk neki a testünkön, ami közben ráadásul konstans mozgó célpontot is jelent.

Fake spin

Azt gondolom a nevéből adódóan magától értetődő ez a move. Eladjuk a fent bemutatott spin move-ot, de a mozdulatsor közben megállunk és mégis kifelé megyünk el a tackle mellett. Ez persze csak akkor működik, ha előtte már mutattunk egy jó spin move-ot.

A tackle-nek ugyanis reagálnia kell a spinre, befelé kell váltania és megpróbálnia megakadályozni, hogy befelé megverjék, így pedig visszafordulva kifelé a szélen marad üres terünk. A spin előnye itt is kijön, hogy nagyon nehezen kontrollálható és folyamatosan mozgó célpontot nyújtunk az ellenfelünknek, így nem tud minket megragadni.

DeMarcus Ware ennek a kitalálója egyébként, vagy legalábbis ő tette híressé.

 

Ghost move

A végére hagytam a kedvencemet: ez Von Miller signature move-ja, igazi művészet.

Az elmélete pofonegyszerű egyébként, a gyakorlat ellenben sokkal nehezebb. Alapvetően annyi az egész, hogy beijesztesz egy long arm move-val, amit aztán visszahúzol, majd bebújsz a tackle hóna alatt és sackeled a QB-t. Az elmélet lényege, hogy a long arm move-ra a tackle reagálni fog és megpróbálja leütni a kezed. Azonban mire ezt megtenné a kezed már nem lesz ott, hiszen visszahúztad, így ő csak a levegőbe üt bele és kiesik az egyensúlyi állapotból.

Ezután pedig igyekszel minél kisebb felületet adni a tackle-nek, hogy ne tudjon egy gyors reagálású ütéssel feltartóztatni. Így jó alacsonyra lehajolsz és megpróbálsz a hóna alatt befordulni a QB felé. Ez utóbbihoz ismét nagyfokú hajlékonyságra van szükség, ezt tényleg csak olyan rusherek tudják kivitelezni, akik le tudnak menni alacsonyra és flexibilitásuknak köszönhetően nagyon kis ívben tudnak bekanyarodni.

Millernek nincs szüksége további move-ra, hiszen ő annyira alacsonyra tud hajolni, hogy már el is ment a támadófalember mellett, de sokaknak (főleg a nagyobb rushereknek) kell még egy rip move a végére, hogy bebiztosítsák a győzelmet.

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!