Connect with us

Playbook

Pass rush move-ok, 2. rész – A sebességre épülő mozdulatok

A pass rush igazi művészet. Felépítés, sebesség, erő, kézhasználat, technika, fineszesség mind-mind kell hozzá, hogy az ember sikeres lehessen a nála általában nagyobb támadófalemberek ellen. Most (a teljesség igénye nélkül) bemutatjuk, hogy milyen mozdulatsorokat használnak a védők arra, hogy odaérjenek az irányítókhoz és földre vigyék őket.

Legutóbb az erőre épülő move-ok voltak terítéken, most pedig a sebességre épülők jönnek.

*A cikk a támogatóink kérése és szavazata alapján készült. Ha Te is szeretnél beleszólni, milyen tartalmak kerüljenek ki az oldalra, legyél a 3500 forintos támogatónk a Patreonon. Ezzel egyébként részt vehetsz a havi flag focinkon és beszélgethetsz velünk és a többi támogatóval a Discord szerverünkön.*

Speed rip

A bull rush után a rip a másik alapvető pass rush technika, amit egy fiatal edge rushernek meg kell tanulnia, főleg ha elsősorban sebességből nyer. De belső falembereknél is nagyon hasznos, hiszen ezzel be lehet robbanni a backfieldre megcsinálni a szerelést.

A rip alapvetően egy befejező mozdulat, tehát megelőzi valami más is, mondjuk egy chop, ahol előbb leütik az OT külső karját. De ha elég gyors vagy és a szélen pusztán sebességből előnybe tudsz kerülni, akkor nem kell túlbonyolítani és önmagában is működőképes lehet, hogy egy rip mozdulattal bebújsz a támadófalember hóna alá.

videó via Inside The Pylon

Ha a szélen odaértél a tackle mellé és hamarosan egy vonalban lesz a csípőtök, akkor kell ezt a move-ot használni. A lényege az, hogy a belső karod beteszed a külső hóna alá és felnyomod a karját a magasba. Így lehet helyed bebújni a hóna alá és megkerülni. Az OT ilyenkor igyekszik a másik karjával kifelé terelni, hogy túl mélyre menj és az irányító fel tudjon lépni a zsebbe. Ezt kikerülve rá kell hajolnod, dőlnöd a tackle-re, hogy könnyebbé tedd a befordulást. Itt nagyon fontos a hajlékonyság a bokában és a csípőben – ez a legfontosabb tulajdonsága egy jó speed rushernek –, hiszen ha ez nincs meg, akkor vagy ki tud terelni a tackle és túlfutsz a QB-n, vagy el fogsz esni fordulás közben és magad veszed ki a játékból.

Ha sikeres a rip move, akkor be tudsz bújni a hóna alá és hajlékonyságból odaérni a QB-ra. Rá lehet erre segíteni azzal, hogy amint befordulsz a csípőddel a QB irányába, egy mozdulattal kiveszed a belső karod az OT hóna alól, a külső kezeddel pedig lenyomod azt, így magad mögött hagyod.

A jó rip move-hoz nagy szükség van tehát sebességre, alacsony súlypontra, hajlékonyságra. Elég szélről és elég gyorsan elindulva tehát magában is elég lehet, de általában második (vagy harmadik) mozdulatként lehet jól alkalmazni. Ezt megelőzheti például egy chop, amiből így chop rip lesz.

Ebben az esetben nem tudsz csak úgy sebességből a szélről nyerni, kell egy kis kézhasználat is. Így először a belső kezeddel erőből leütöd az OT külső kezét (chop), amivel arra készteted, hogy előre dőljön kicsit és előre helyezze a súlypontját. Ezt követően alacsonyra helyezed a súlypontod, és lendületből ugyanazt a kezed felhúzod magasra (rip), a karod külső részével eltartva magadtól a tackle-t, így mész el mellette-mögötte és fordulsz be a szélen a QB irányába.

A cikk még nem ért véget. Hogy tovább olvass, fizess elő vagy jelentkezz be!

Havi előfizetésÉves előfizetés
SPÓROLJ 2 HÓNAPOT ÉVES ELŐFIZETÉSSEL
Előfizető
monthly
yearly
4,99 € (215 ₴)49,99 € (2150 ₴)
Prémium cikkek
Reklámmentes böngészés
Discord hozzáférés
Havi flag foci
Egyéb időszakos események (mozis meccsnézés, mock draft, dynasty liga)
ElőfizetekElőfizetek
Reklámmentes
monthly
yearly
7,99 € (350 ₴)79,99 € (3500 ₴)
Prémium cikkek
Reklámmentes böngészés
Discord hozzáférés
Havi flag foci
Egyéb időszakos események (mozis meccsnézés, mock draft, dynasty liga)
ElőfizetekElőfizetek
Támogató
monthly
yearly
11,99 € (520 ₴)119,99 EUR (5200 ₴)
Prémium cikkek
Reklámmentes böngészés
Discord hozzáférés
Havi flag foci
Egyéb időszakos események (mozis meccsnézés, mock draft, dynasty liga)
ElőfizetekElőfizetek

Click to comment
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x