Connect with us

Prémium cikkek

Eljön a hosszabbítások új kora? – A Jalen Ramsey-szerződés

Jalen Ramsey nemrég egy 5 éves, 100 millió dolláros hosszabbítást kötött a Ramsszel, mellyel minden idők legjobban kereső defensive backje lett. Jelentős ugrás ez az eddigi 15-17 milliós szerződésekhez képest, de nem egyedülálló, az elmúlt két-három évben Julio Jones, Laremy Tunsil, George Kittle, Patrick Mahomes, Khalil Mack, DeAndre Hopkins vagy épp Aaron Donald is hasonló kontraktust kapott. Úgy néz ki, eljött a hosszabbítási szokások új kora.

Amikor egy játékos szerződéséről van szó, két megközelítést lehet alkalmazni: vagy az új pénzt vesszük alapul, vagy a teljes szerződést. Ha egy játékos a piacon ír alá például 5 évre 50 millióért, nincs kérdés: az új pénz és a teljes szerződés éves átlaga is 10 millió dollár. Ha azonban valaki úgy kap egy 5 éves, 50 millió dolláros szerződést, hogy volt előtte még egy egyéves, 1 milliós szerződése, akkor már érdekesebb a kérdés: új pénzt tekintve évi 10 millió dollárt keres, de a teljes szerződése 6 évre 51 millió dollárt ér, ami már csak évi 8,5 millió.

Ez az oka annak, hogy hiába kapott Zeke Elliott vagy Todd Gurley korábban többet ígérő szerződést, mint Le’Veon Bell, az újonc szerződésükből hátra maradt éveknek köszönhetően effektíve Bell jobban keresett náluk, az új pénz átlaga hiába volt kevesebb. Magyarán a régi hosszabbítási gyakorlat nem volt egy jó biznisz.

Az ilyen hosszabbítások olyanok, mint a lufi. Tegyük fel, hogy az adott poszton legjobban kereső játékos évi 15 millió dollárt kapott a piacon. Ha egy újonc szerződéssel rendelkező játékos úgy kapott egy 4 éves, 62 millió dolláros (15,5 millió/év) hosszabbítást, hogy volt még két éve hátra 10 millió dollárért, akkor igazából még mindig alul van fizetve. Hat év alatt 72 milliót kereshet, ami évi 12 millió, vagyis három millióval marad el a csúcstól.

Ez a trend most úgy néz ki, hogy megváltozik. George Kittle éves átlagban 4,5 millió dollárral kapott nagyobb szerződést, mint a korábbi legjobban fizetett játékos a posztján, Laremy Tunsil 5,5 millióval, Julio Jones, Khalil Mack és Aaron Donald ~4 millióval. Őket a csapatuk nem csak papíron, hanem tényleg a legjobban fizetett játékosokká tették, ez pedig új színt vihet az igazolási szokásokba. De nézzük előtte Jalen Ramsy hasonló szerződését.

Nem Tre’Davious White volt az ellenfél

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

A liga jelenleg második legjobban kereső cornere a Bills klasszisa, Tre’Davious White, aki 17,25 millió dolláros hosszabbítást kötött a Billsszel. A szerződése teljes értéke ugyanakkor 6 évre 81 millió dollár, vagyis éves átlagban mindössze 13,5 millió, épp hogy többet fog keresni, mint Stephone Gilmore, aki 3 évvel korábban írt alá a Patriotshoz. A papíron harmadik Darius Slay sincs versenyben a maga 16,68 milliós bérével, a korábbi szerződése miatt éves átlagban 15 millió dollárt keres.

Ramsey-nek tehát nem őket, hanem az idén a piacon aláíró Byron Jonest kellett túlszárnyalnia, ha vitán felül a legjobban kereső akart lenni, ehhez pedig egy például évi 17,5 milliós hosszabbítás nem nagyon lett volna elég. Egy valóban csúcsszerződéshez ennél több kellett, és a Rams partner volt ebben.

Az eddig kiszivárgott részletek szerint Ramsey 5 évre 100-, nem pedig 105 millió dollárt kapott, ami 20 millió dolláros átlagot jelent. Ebből 25 millió dollár aláírási bónusz, amit szépen elosztott a Rams öt évre, illetve a 2020-as, 2021-es, és 2022-es alapfizetése, illetve a 2023-as alapfizetéséből 12,5 millió dollár garantált, ami összesen 71,2 millió dollárt jelent. Ez brutális, már-már irányítókhoz méltó garantált tartalom, ami természetesen rekord a DB-knél.

Mindez természetesen azt jelenti, hogy Ramsey-t a 2023-as szezon végéig nem nagyon lehet kivágni, ami játékosszempontból nagyon jó (tegyük azért hozzá, hogy a Rams hasonló szerződést kötött többek között Todd Gurley-vel és Brandin Cooksszal, és túlzás lenne azt állítani, hogy jól jött ki ezekből a játékosbarát szerződésekből). Sőt: Mike Garafolo információ szerint Ramsey-t gyakorlatilag csak a 2024-es szezon után lehet kivágni. Ha ez igaz, akkor feltehetően a 2024-es roster bónusz 2023 környékén garantálttá válik, de ez már erős túlzásnak tűnik.

Továbbá jegyezzük meg, hogy Ramsey idei, eredetileg 13,7 millió dolláros cap hitje 6,2 millióra csökkent, tehát a csapat pénzt szabadított fel. Ezzel együtt pedig egy 6 éves, 113,7 millió dolláros szerződésről beszélhetünk, ami éves átlagban 18,95 millió dollárt jelent – ez már Revis korábbi 18,2 milliós átlagú szerződését is űbereli (főleg, hogy az új pénzt tekintve volt ekkora). Tényleg rekordszerződés ez a javából.

Jones vs. Ramsey

A fentiekből már kikövetkeztethető, hogy Ramsey lenyomta Jonest. Utóbbinak ugyanakkor így sem kell szégyenkeznie, komoly szerződést kapott ő is a Dolphinstól.

Ramsey minden téren vezet, és különösen az első három éves átlagát kell kiemelni. A hosszabbítások általában úgy néznek ki, hogy a játékos kap egy farnehéz szerződést, ahol az igazán nagy pénzt az utolsó években keresheti meg, amikor már nincs garantált tartalom és a csapat könnyen kivághatja. Ramsey (és egyébként Jones) szerződése azonban nem ilyen.

A szerződése első három évében 19,5 milliót vihet haza átlagban (Jones 18,125 milliót), ami elképesztő. Nem arról van szó, hogy most még három évig 13-14 millióért játszik (tehát alul fizetik), majd a következő három évben kaparhasson a 20-22 milliós fizetésért, reménykedve abban, hogy nem vágják ki. Tényleg fizetésemelést kapott, nem pedig egy felfújt lufit, mint például Travis Kelce.

Tényleg átalakult a TE-piac?

Mit jelent mindez?

Elnézve a jelenlegi trendeket, jó esély van arra, hogy az új pénzt tekintve rekordszerződéseket ezentúl a hosszabbítások, nem pedig a piac határozza meg. A Ramsey-hez hasonló sztárok, akiknek például újonc szerződésük van, ezentúl olyan új szerződéseket kaphatnak, amelyekkel kompenzálni lehet a rookie kontraktusból hátramaradt éveket. A piacon pedig ezek lehetnek a mérvadóak: nem az új pénzek, hanem a teljes szerződések értékei.

Jelenleg Ramsey szerződése a legnagyobb a CB-k között évi 20 millió dollárral, míg a teljes szerződése évi 18,95 millió dollárt ér. Könnyel elképzelhető, hogy a következő sztárcornernek a piacon a 18,95 millió dollár lesz a léc, amit meg kell ugorni, nem pedig a 20 millió. Ez ebben az esetben nem olyan nagy különbség, de ha például megnézzük DeAndre Hopkinst, ő hiába kapott egy 27,25 milliós hosszabbítást, éves átlagban 19 milliót keres. A piacon senki nem fog egyetlen elkapónak sem 27+ milliós szerződést adni, még mindig a 19-20 millió dollár környéke lesz a felső limit, legjobb esetben is 22,5 millió, hogy megdőljön Julio Jones csúcsa.

Ez azt jelenti, hogy a régi terminus szerinti rekordszerződést már csak hosszabbítással lehet elérni. Egy 1 milliót kereső sztárcornernek a harmadik idénye után egy 3 éves, 75 milliós szerződést kell adni, hogy éves átlagban annyit keressen, mint Ramsey, ez pedig új pénzt tekintve 25 millió dollárt jelent. Elérkeztünk a pénzügyi evolúció újabb szakaszához az NFL-ben!

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!