Connect with us

Szabadügynök

Reid és Mahomes továbbra is elég? – Chiefs FA-értékelő

A Chiefs szokás szerint nagyon kevés pénzzel érkezett a szabadügynökpiacra, ellenben pár fontos lejáró szerződés miatt volt mit tenni-venni. A legfontosabb kezdő lépés tehát az volt, hogy néhány kivágással és átalakítással csináljanak pénzt maguknak.

Cap műveletek

A napnál is világosabb volt, hogy Frank Clark szerződéséhez hozzá kell nyúlni vagy különben búcsút intenek a pass rushernek. Nos, ez utóbbi történt meg. Hogy azért mert Clark nem akart belemenni a paycutba vagy csak mert a Chiefs amúgy is úgy érezte, hogy itt a közös út vége, az már részletkérdés. Ezzel az egy lépéssel rögtön több mint 20 millió dollár adódott a meglévő körülbelül 10-hez, tehát el lehetett kezdeni gondolkozni.

Ráadásul ezt nem is költötték rögtön el a piacnyitás előtt, mert a másik dolog, amire mindenki várt, az Orlando Brown franchise tagelése lett volna. Ez viszont nagyobb meglepetésre elmaradt. Nem feltétlenül lehet hibáztatni a csapatot, mert láthatóan nem sikerült megegyezni a left tackle-lel már huzamosabb ideje és ez várhatóan a jövőben sem lett volna másképp. Brett Veachék tehát megelégelték a dolgot és hagyták kimenni a játékost a piacra. Végül ez nem bizonyult feltétlenül jó döntésnek, mert Brown az AFC rivális Bengals csapathoz írt alá, egy kicsit több garantált tartalomért, de igazából teljesen jutányos áron.

[ppp_patron_only level=”1400″ silent=”no”]

Érkezők

Mivel a másik szélső támadófalember, Andrew Wylie is szabadügynök volt (és végül ő is máshol írt alá), így nem tétlenkedett a gárda és megszerezte az egyik legnagyobb nevet a tackle piacról. Eddig ez jól hangzik, csakhogy Jawaan Taylor vaskos túlfizetés keretében érkezett. A Jaguarstól távozó játékos négy évre 80 millió dollárért írt alá. Nem feltétlenül lep meg, hogy valaki túlfizette Taylort, mert kevés kezdő szintű tackle volt a piacon, főleg aki fiatal is, ellenben hogy pont a Chiefs nyúlt mélyen a zsebébe, azt már nem vártam. Főleg azok után, hogy elengedték Brownt.

Az a pénz ráadásul nem is kicsi, hanem nagy túlfizetés. Taylor teljesítménye nagyon ingadozó és még ha Mahomes segít is neki jobb számokat hozni, akkor sem upgrade Brownhoz képest. A legnagyobb problémám azonban nem is a pénz, hanem hogy a fiatal játékos inkább right tackle. Egész karrierjében szinte itt játszott, a bal oldal pedig nagy feladat lehet neki. A passzblokkolása elég kiforratlan, valamivel fürgébb ugyan, mint Brown, de összességében nem jobb játékos nála.

A másik nagy érkező Charles Omenihu, aki legalább annyira megosztó mint Taylor. Clark távozásával egyértelművé vált, hogy a Chiefsnek pass rushert kell szereznie, lehetőleg többet. Ezt a piacon el is kezdték orvosolni, méghozzá a 49erstől elbúcsúzó Omenihu személyében, aki két évre 16 millió dollárért érkezett.

Nagyon nehéz jelenleg egyértelmű véleményt mondani róla, mert az ötödéves játékos évről-évre fejlődést mutat, de a mellette lévő személyzet is mindig javult. Tavaly például a 49ers rendszerében könnyebb dolga volt, mert kevesebb figyelmet kapott, de ettől függetlenül ő maga is tett azért, hogy jobb színben tűnjön fel. Alapvetően ő egy olyan játékos, amilyeneket szeret a Chiefs, egy erős, izomból dolgozó játékos, de a fit néha kevés.

Az kétségtelen, hogy hiányposztra érkezik és az is, hogy fiatal, aki fejlődő pályán van, de egyelőre inkább reménység mint valódi impact. A fizetése ellenben nem túl magas, két évre egy jó üzletnek tűnik.

Szintén a védelembe érkezett Drue Tranquill, aki az elmúlt szezonban a csoportrivális Chargerst erősítette és karrierjének messze legjobb évén van túl. A linebacker egy közepesen atletikus játékos, aki ellenben jól olvas, szépen marad coverage-ben a zónájában és az elmúlt szezonban jól teljesített a pálya közepén. Ami gyengesége, hogy sokszor nehezen jön le a blokkokról és emberezésben sem túl acélos. A Chiefs linebacker sora nagyon telített és sokoldalú, ehhez pedig Tranquillel egy új kirakóst kapott Spagnuolo mester. Egy évre jön öt millió dollárért, teljesen rendben van az elmúlt idénye után.

És ha már kirakós. A safety sorba Mike Edwards jött harmadik (kezdő) safetynek. A legutóbb Buccaneersnél szolgáló játékos ugyancsak egy sokoldalú, jól használható védő, aki free és strong szerepkörben is megfordult már, sőt akár belülre is lehet küldeni. Egy kicsit alulméretezett, ebből kifolyólag emberezésben nem a legjobb, de ő is rugalmasságot ad a védelemnek. Egy évre három millió dollár csekély befektetés volt érte.

Az látszik, hogy a Chiefs filozófiája továbbra is az, hogy sokoldalú, flexibilis játékosokat próbál szerezni a védelembe, ahol a rutinos védőkoordinátorukra bízzák, hogyan tudja kihasználni az egység erősségeit.

Saját szabadügynökök és hiányposztok a piac után

A már fentebb említett három távozón felül (két offensive tackle és Clark) leginkább a két elkapó, JuJu Smith-Schuster és Mecole Hardman hiánya okozhat problémát, ugyanis így nem sok WR marad a bajnok rosterén, aki valós tapasztalattal bír. Láthattuk hogy a Chiefs nincs feltétlenül erre szorulva, de erre a posztra mindenképp szerezniük kell(ett) valakit. Vigyázó szemüket Odell Beckhamen tartják, de a privát workout után sem igazolták le, ami árulkodó lehet.

Akármilyen jó a séma és jó a Mahomes-Kelce tengely, azért arra nem lehet alapozni, hogy ezt idényeken keresztül lehet folytatni. Bár sokan bíznak abban, hogy Kadarius Toney és Skyy Moore is szintet lép, egyikük sem azt a tipikus elkapó stílust képviseli, amire szükség lehet.

A védőfal belsejéből is ketten távoztak, Khalen Saundres és Jarrad Reed is elhagyta a csapatot, de mind a ketten inkább csak a rotációban voltak fontosak, mint valós kezdők. Ellenben Tershawn Wharton és Derrick Nnadi is maradt jutányosan ebben a csapatrészben, de tekintve, hogy ők is csak rotációs játékosok voltak, nem is számíthattak többre. A védőfal darabszámra megvan, már csak az a kérdés, hogy a fiatalok beérnek-e, mert akkor ez egy pofás egység is lehet jövőre, mert már a tavaly összehozott 55 sack is elég jól nézett ki.

A védelemből még egy fontos távozó volt. Juan Thornhill sem tér vissza, ami azért érzékenyen érintheti a rotációt, mert csak Justin Reid és a tavaly draftolt Bryan Cook maradt a leghátsó védvonalban és még Edwards érkezése ellenére is várhatunk ide egy hátsóbb picket a draftról.

Szokás szerit szépen foltozgatott a gárda, de nem tűnik teljesnek a kép. Reid ide, Mahomes oda, az elkapó szekció nagyon harmatos. Még akkor is, ha Toney éppenséggel szintet lép. Ide mindenképpen kell egy elsősorban possession típusú elkapó, mert a rájátszás bizonyos pontjain nagyon jól fog jönni. A támadófal jobb oldala is kérdéses és a mélységet sem ártana bővíteni (itt Nick Allegretti maradt rotációba).

Furcsa módon a védelem jobban megvan darabszámra. Igazából minden poszton van még a rotációba is megfelelő számú játékos, de a sok fiatal révén nem mehetünk biztosra. Ami a leginkább szembe ütköző, hogy a védőfal belseje egyedül Chris Jonesból áll továbbra is. Ezen kívül szokásos Chiefs egység, akik valószínűleg megint nem lesznek top10 védelem, de ha a fiatalok csak tartani tudják az eddigi szintet, akkor nagy bajban sem lesznek.

 Értékelés: C+

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!