Connect with us

Magyar foci

HFL Power Rankings – Week 0

Itt van a szezon, amit annyira vártunk a tavaly júliusi döntő óta! A mezőny kibővült, idén már nyolc csapatot csodálhatunk, akik végig mindent meg fognak tenni, hogy elhódítsák a hőn áhított trófeát. A Hungarian Footballnak pedig volt egy kiváló ötlete, miszerint minden héten csinálnak majd egy Power Rankinget, amit rajtunk keresztül juttatnak el hozzátok. Lássuk, ők hogy látják most az erőviszonyokat!

[quote] MEGJEGYZÉS: az erősorrend a nulladik heti, tehát az offseasonre és a múltra alapozott várakozásokat jelenti, a jelenlegi lista merőben felborulhat egy-egy nem várt teljesítmény után. [/quote]

1. Budapest Cowbells

Évek óta nincs olyan kimagasló esélyese a HFL-nek, mint idén: Karim Trabelsi csapata gyakorlatilag minden szakértő szerint fő esélyese a bajnokságnak. Így könnyen elképzelhető, hogy idén nemcsak az első olyan csapatot köszönthetjük, mely másodszor nyeri meg a HFL-t (hisz a Cowbells első bajnoki címét még a Rebels néven ünnepelte), hanem a HFL első címvédésére is sor kerülhet. Ehhez minden adott a Kolomposoknál, akik két éve magabiztos szezon végén ezüsttel zártak, tavaly pedig egy döcögősebb szezon végére felpörögve bajnokok lettek. A játékosok zöme változatlan maradt, támadó- és védőoldalon egyaránt tele válogatottakkal a csapat, a keret mélysége irigylésre méltó. A legnagyobb erősítés – hiába érkezett Papp vagy Mészáros – alighanem az edzői stábban keresendő. A budapestieknek a rájátszásba jutás nem okozhat gondot, az igazi kihívás viszont az, hogy ott egy rossz meccs is tönkreteheti az álmaikat, így kár azt gondolni, hogy a bajnokság lefutott. Az első fordulóban kötelező a győzelem az újonc Eagles ellen, de a Cowbells utána is minden mérkőzésen esélyesként léphet pályára.

2. Fehérvár Enthroners

A legnagyobb várakozás az Enthroners újoncszezonját övezi. Itthon sosem látott körülmények között készülhetnek a játékosok – e körülmények számos válogatott játékost, vagy Kovács Sándor révén edzőt vonzottak a Koronázókhoz – és itthon ritkán tapasztalt szurkolói érdeklődés is övezi a csapatot, egy teljesen új színnel bővítve a magyar focis palettát. Játékosállományban borzasztó erős a gárda, lehetséges, hogy a fehérváriak plafonja a legmagasabb; a kulcskérdés az, hogy mit sikerül ebből kihozni. A vezetőedzői pozícióban Pál Tibor Kornél, a QB pozícióban Erős Márk egyaránt a tavalyi Divízió I mellett csak Divízió II-es tapasztalattal rendelkezik; az elmúlt két évben egy Pannon Bowl döntőt leszámítva viszonylag simán nyerte minden meccsét, így nagy kérdés, hogy a HFL és az erős ellenfelek mit hoznak belőlük, hisz bármelyikük hibázása meccsekbe kerülhet. Másik fontos kérdés, hogy a sok új arc összeáll-e egy jó közösséggé, és ha igen, mikor. Az is biztos, hogy mindenki duplán motivált lesz az Enthroners ellen, ami szintén nem könnyít a dolgukon. Az első forduló után egyből okosabban leszünk: ha megverik a farkasokat, akkor egyértelműen rászolgálnak a 2. helyre, ám ha nem, akkor újra kell terveznünk az elvárásainkat feléjük.

Fotó: A Fehérvár Enthroners Facebook oldala

 

3. Budapest Wolves

A Farkasok megítélése nagyon érdekes: ha csak azt vesszük, hogy az elmúlt két évben 3 győzelem mellett 8 vereséget sikerült összehozniuk, és mindehhez képest a játékosállomány érdemben nem erősödött, akkor joggal merülhet fel a kérdés, mit is látunk bennük. Nos, a nevezett játékosállomány még mindig a válogatott legtöbb játékosát adja, a csapat támadó oldalon remek. Védőoldalon az említett két évben a 10 alapszakasz-meccsen 278 pontot sikerült engedni, ez pedig Bencsicsék dolgát alaposan megnehezítette; ilyen védőmunkával idén sem juthat messzire a Wolves. Ráadásul a védősor két oszlopát, Péter Csabát és Xavier Marsdent elveszítették, akiket ugyan két jó importjátékossal pótoltak, de még kétséges, hogy képes-e szintet lépni a defense. És akkor miben is bízhatnak? A rájátszáshoz feltehetően 4 meccset meg kell nyerni, ez benne van a piros-feketékben, még akkor is, ha esetleg a hétvégén nem sikerülne a győzelem – ha igen, úgy a playoff kötelező feladattá válhatna.

4. Miskolc Steelers

A Steelers nem rájátszásba várni kész igazságtalanság lenne már csak a közelmúlt alapján is: tavaly is és azelőtt is összesen 1-1 vereséget szenvedtek 6-6 győzelem mellett, és ugyan Troy Rice személyében klasszis játékostól búcsúztak, de a csapat továbbra is építkezhet rutinos magyarok mellett ukrán játékosokra, amerikai importokra, valamint a kétszeres junior ezüstérmes utánpótlásra, továbbra is Demetrius Eaton vezetésével. Tavaly veretlenül hozták az alapszakaszt, mindezt a legtöbb szerzett és a legkevesebb engedett ponttal. Van tehát mire építeni Miskolcon, de ez egyelőre még csak statisztika. Hogy pontosan mire is jó ez a csapat, azt a szokatlan hírzárlat miatt nehezebb megtippelni, de az nagy meglepetés lenne, az Acélosok nem lennének legalább harcban a rájátszásért.

5. Dunaújváros Gorillaz

Nagyon érdekes volt a Gorillaz bemutatkozó szezonja az élvonalban: 41 pontot feltéve leiskolázták a farkasokat, aztán 5 meccs során összesen 33 pontot termelt a csapat, ráadásul abból is 2 TD-t a speciális egység szerzett a Steelers és a Cowbells egyaránt elbaltázott puntjai révén. Nem is kérdés tehát, hogy az ezüsthátúak előrelépéséhez az offense feljavulása a kulcs. Ennek megfelelően Hegedüst leszámítva a teljes skill sor lecserélődött, Bachrathy Kornél helyett Krasznai Balázs irányít, míg Mészáros és Crawford helyett brit-amerikai sort és Rácz Balázst állítottak sorba, ráadásul a falat is megerősítették. A csapat tavaly ugyan a playoffért harcolt, ám utolsóként végzett, elvesztette 4 válogatott játékosát (Mészáros, Papp, Zilai, Csulik), elvesztette mindhárom importját (akik közül ugyan Crawford nem vált be náluk, de a Williams-Chungong DB-tandem nagyon fog hiányozni). Az újvárosi mag nagyon egyben van, őket elsőre úgy tűnik, hogy sikerült jó légiósokkal kiegészíteni, így a tavalyihoz hasonlóan minden meccs kőkemény lesz az ellenfeleknek. Hogy ezt hány győzelemre tudják váltani, az megjósolhatatlan, de a rájátszáshoz a fenti 4 csapatból egyet biztosan meg kellene verniük, ahogy az összes hátrébb rangsoroltat. Ráadásul a hosszabb szezon a kisebb létszámú csapatokat mind extra próbatétel elé állíthatja. Vasárnap egyből vízválasztó meccs jön, a Győr ellen hazai pályán nem hibázhatnak, ha komoly céljaik vannak.

6. Nyíregyháza Tigers

Ha valahol, hát Nyíregyházán nagyon nehéz a múltból kiindulni: 2012-ben ugyan CEI Bowlt nyertek, de 2011-ben, 2012-ben, 2014-ben és 2017-ben sem indultak el a HFL-ben, 2013-ban nem nyertek meccset, 2015-ben és 2016-ban viszont bejutottak a playoffba. Tavaly pedig nagyjából kisujjból hozták a Divízió II-t. Persze a korábbi évekre támaszkodni botorság volna, a csapat ugyanis jócskán átalakult az évek során. A legizgalmasabb változás, hogy visszatért a Tigrisekhez Troy Rice, aki úgy jár félszáz TD-nél, hogy összesen egy meccse volt, ahol nem szerzett hatpontost. És ugyan ez nem az a sport, ahol egy ember nyarat tudna csinálni, de ahol a kirakós utolsó darabja hiányzik, ott egy ilyen ember kincset érhet. Nagy kérdés, hogy hogy is áll az a kirakós; két éve nem volt túlságosan erős az offense, de Rice és az importok mellett a QB Tóth Gábor vagy a TE Verdes Dávid személyében lesz még kit figyelni; mindenesetre itt is igaz, hogy a rájátszáshoz kellene 4 győzelem. Ehhez pedig egy miskolci győzelem rengeteget tudna segíteni, míg egy vereség esetén kissé eltávolodnának a rájátszásremények.

Fotó: nyiregyhazatigers.hu

7. Budapest Eagles

Az Eagles a Fehérvárral kart karba öltve lépdelt fel az elmúlt két évben a harmadosztályból; a Divízió II-ben a sasok veretlenül nyertek, a Divízió I-ben aztán az Enthroners ellen 0-3 lett a csapat mérlege, ám az összes többi meccset megnyerték Boda Gábor tanítványai. Azt azonban láttuk tavaly a Gorillaz esetében is, hogy még egy stabilan sikeres Divízió I-es csapat sem elég önmagában a HFL-ben megfelelő erősítés nélkül. Az Eagles ráadásul szintén elvesztette a Mászáros-Papp-Csulik válogatott triót, helyükre Wágner Olivér és Storcz András személyében HFL-rutinnal megáldott játékosok érkeztek. A csapat harmadik évére is megtartotta Victor Williams-et, második évét kezdi Crawford, és érkezett a miskolciaktól AJ Benson is. Az Eagles idén valószínűleg az a csapat lesz, akit mindenki kötelezően le szeretne győzni, ám koránt sem biztos, hogy ez sikerül mindenkinek.

8. Győr Sharks

A rájátszásba még sosem jutott be a Sharks, és idén meglepetés lenne, ha ez a rossz sorozat megtörne. Azonban még ha így is lesz, az idei évben új színt kap a bajnokság, ugyanis a HFL elérte maximális létszámát, így idén amennyiben lesz csapat a másodosztályban, aki indulna az élvonalban, akkor a HFL 8. helyezettje kiesik. Így, bár első draftcetli nem jár érte, a Power Ranking vége is fontos szerepet kap. A Cápák lelkes kis csapattal dolgoznak, Andres Fernandez és Arthur Brown révén visszatérő import játékosaik vannak, akik ősszel a junior csapat mellett is dolgoztak, és tavaly se múlt sokon, hogy az utolsó fordulóban legyűrjék a Wolves-t és bejussanak a rájátszásba. Azóta lecserélték Phillip Garciát a kanadai Cody Enmanre, és Burleson mestert is leváltották Bakerre. Hogy ez merre visz, még nem látni, de a tavalyi egydimenziós játékon mindenképp változtatni kell. Az első fordulóban rögtön jó bizonyítási lehetőség kínálkozik, hisz tavaly sikerült legyűrni a Gorillaz csapatát, és ez megadhatja a kellő alaphangot a szezon további részére.

 

Az teljes erősorrendért köszönet a Hungarian Footballnak.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!