Connect with us

Playbook

Smash koncepció

Legutóbbi Playbookos cikkemben a Four Verticals nevű koncepciót mutattam be, ami egy nagyon kockázatos játék, mely az elkapók és az irányítók tökéletes összhangjára és kivitelezésére épít. Ezúttal egy egyszerűbb, elsősorban két elkapó összhangjára alapozó koncepciót mutatók be. Ez egy jóval könnyebben végrehajtható, kevésbé kockázatos játék, melyet a csapatok előszeretettel használnak, annak könnyen taníthatósága és hatékonysága miatt. Következzen hát a Smash koncepció.

 

A Smash

 

A bevezetőben említettek szerint ebben a játékban két elkapó vesz részt, akik egymás route-jaiból próbálnak előnyt szerezni. Elsősorban arra épít, hogy a játék oldalán elhelyezkedő corner választási kényszerbe kerüljön, hogy a belső vagy a külső elkapót követi-e.  A külső receiver ugyanis egy 6-8 yardos hitch útvonalat fut, míg a belső (slot) receiver egy 10-12 yardos corner útvonalra megy. Ezzel a pályának azon részét ahol tartózkodnak, teljesen kinyitják. Ez a két útvonal ugyanis nem elég, hogy tökéletes ellentéte egymásnak, de még úgy is van megtervezve, hogy a belső elkapó futja a hosszú kifele tartó útvonalat, a külső elkapó pedig a rövid, visszafele vágó route-ot.

 

Smash 1

 

Az irányító olvasása ilyenkor nem is az elkapókra irányul, hanem a cornerre azon az oldalon, ahol kivitelezik a játékot. Ha a cornerback hátrál a corner route-ot futó elkapóra, akkor automatikusan megdobja a hitch útvonalat, ha pedig a corner fellép a rövidebb (flat) zónába akkor már dobja is corner route-ot futó játékosának.

 

Az elkapók feladata

 

Látszólag az elkapóknak nem sok dolga van, mert csak futják az útvonalukat, ahogy az meg volt beszélve, azonban ez nem teljesen igaz. A corner route-ot futó belső elkapó például több dologra is figyel. Először is fel kell ismernie, hogy zone vagy man coverage van-e a védelemben. Ha emberezést választja a védelem, akkor figyelnie kell arra, hogy az őt őrző védő a belső vállához kerüljön, hogy az irányítója megdobhassa a külső vállához a labdát a corner route végén, ahol csak ő férhet hozzá. A zónavédekezés ellen pedig előbb fel kell fedeznie, melyik az a védő, aki az ő corner route-jának a zónáját védi (flat zone) és megpróbálni úgy megfutni az útvonalat, hogy minél kisebb eséllyel érjen oda a védő. Például, ha a zónájába érkező védő hátul helyezkedik el, akkor kicsit lerövidítheti a route-ját és 7-8 yard után kivághat, amennyiben viszont nem mélyen védekeznek, akkor sebességet nem veszítve gyorsít. Egy gyors irányváltásokra képes elkapó ilyenkor egy double move-val kizökkentheti védőjét és roboghat tovább.

 

smash kép

 

A külső receiver, aki a hitch route-ot futja, egy fokkal könnyebb helyzetben van. Alapesetben egy öt lépéses útvonalat fut, melynek az első három lépése nagyobb, az utolsó kettő pedig kisebb „kiigazító” lépés, hogy kaphassa a labdát. Ha a corner a játék elindítása előtt a külső vállához helyezkedik, akkor a játékindítás után egyszerűen gyorsan bevág, befelé elé és kaphatja is a labdát, ha viszont a corner a belső vállához helyezkedik, akkor nem befele vág, hanem a három nagy lépés után kifele fordulva várj a labdát. Nagyon fontos az utolsó két lépés sebessége, mivel ezzel a mozdulattal határozza meg menyire szakítja le a védőjét a szoros őrizetből.

 

Hogyan alkalmazható

 

A smash koncepció nagyszerűsége abból fakad, hogy a pálya bármely részén tartózkodsz, könnyen kivitelezhető. A route-ok nagyjából fixek, de minden elkapó kicsit a saját technikájának megfelelően futja meg őket és annak tudatában, ahogy olvassa a védelmeket. Az ideális elkapók ehhez a játékhoz atletikusak, gyors irányváltásokra képesek és viszonylag jól is olvassák a védők felállását.

 

 

A Smash játékot rengeteg formában lehet végezni, az egyetlen közös, hogy két elkapó, akik a smash-t játsszák, egy oldalon álljanak fel, hogy tudják alkalmazni a játékot. Segítségükre lehet egy harmadik elkapó, akkor a fal mellől indulva egy go route-ot fut, ezzel a védőket „elcsalja” arról a területről, ahol a játékot végre próbálják hajtani. Ez játékos általában egy gyors elkapni jól tudó tight end vagy futó, aki fizikai erejével is dolgozik a többiek sikere mellett.

 

smash seam

 

Az ő dolga a four verticalsban tárgyaltak a szerint változhat, hogy a védők milyen cover játék szerint védekeznek. Ha MOFC a játék (Cover cikkünkben láthatjuk, ilyenkor mi történik), akkor tartja a go útvonalat és fut egyenesen, ellenben ha MOFO-t lát maga előtt, akkor gyorsan bevált az üres területre középre.

 

Smash cover2 ellen

 

A Smash játék nem teljesen új keletű, ezért a védelmek is folyamatosan forradalmasítják a védekezést ellene. Egy olyan linebacker, akik coverben jó, például teljesen kiveheti a játékból a hitch útvonalat futó elkapót, így a corner nyugodtan mehet a corner route-ra. Ráadásul a hitch útvonal megdobásánál nagy a pick6 esélye is, ugyanis ilyenkor a labdát szerző védő és a célterület között nem marad támadójátékos.

 

(képekért és videókért köszönet a www.ninersnation.com, a smartfootball.com és a theuconnblog.com oldalaknak)

 

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!