Connect with us

Minden ami NFL

Irányítócsaták az előszezonban

Az előszezon ha másra nem, arra mindenképpen jó, hogy az edzők ki tudják jelölni a végletes kereteket, a játékosok pedig lejátsszák egymás között a saját csatáikat. Minden csapat életében ilyenkor a legfontosabb a kezdő irányító kérdése, bár az már rég nem jelent jót, ha training camp elejére nincs meg a győztes. Mégis előfordul. Most a teljesség igénye nélkül a legizgalmasabb QB harcokat választottuk ki nektek.

 

 

AFC East

 

Miami Dolphins

 

Ha nem lenne ilyen peches csapat a Dolphins, akkor most nem velük kezdődne a lista. Tannehill azonban a legrosszabbkor szenvedett sérülést, így az egész csapat élete megváltozik. Tannehill kiesésével alapesetben Matt Moore lehetett volna a kezdő, de a csapat nem bízta a véletlenre és leigazolta Jay Cutlert. Sőt, olyannyira leigazolta, hogy rögtön ő lesz a kezdő is. Ahogy arról balentin kollega írt ebben a remek cikkben, Cutler Adam Gase munkássága alatt élte fénykorát. Személye tökéletesen illik Gase rendszerébe és teljesen Cutlerre tudja írni a játékot. Nem mellesleg Gase rendszerébe kell a jó olvasás és a gyors átadások, ami egész biztosan inkább Cutler képességeiben van meg, mint Moore-éban. Egyelőre nehéz elképzelni, hogy ne Cutler vezesse a Delfineket harcba, de a veterán irányító kényessége és sérülékenysége nem teszi 100%-ossá a posztot. A tapasztalat mindenképp Moore ellen szól, de nem egy szezonban láttuk Cutlert becsoszogni az öltözőbe.

 

New York Jets

 

Azt a felfordulást, ami Jets háza táján folyik nehéz megfejteni, de az biztos, akárki is lesz a kezdő, nem lesz könnyű dolga. Jelenleg a legnagyobb esélye McCownnak van, akinek a rutinja és a pontossága is megvan az irányítók közül. Ugyanakkor nem véletlenül nem tudta megtartani sehol a kezdő posztot, hiányzik belőle az igazi vezérszellem, a győztes mentalitás. Mögötte nagy a harc a két tapasztalatlan fiatal között, egyelőre Bryce Petty áll jobban a Christian Hackenberg elleni csatában. A baj csak az, hogy ez nem az ő érdeme, hanem Hackenberg kilátástalan játéka miatt van. McCown a három irányító csatájából kiemelkedik, de a jövő egyértelműen nem neki áll. Az első preseason mérkőzés jól megmutatta, hogy mi is az alaphelyzet. Az offense teljesen esélytelen, de McCownnal legalább fellángolások lehetségesek, a másik két irányító még egyértelműen nem áll készen kezdeni.

 

 

AFC West

 

Denver Broncos

 

A csoport egyetlen kérdéses irányítóposztja talán a liga legnagyobb küzdelmét hozza. Paxton Lynch és Trevor Siemian csatájáról hétről-hétre újabb hírek születnek, de általában egyik sem tudja megerősíteni ki a kezdő. Talán még maga Vance Joseph sem tudja. Egyelőre mindketten be vannak írva a depth chart élére és az első preseason meccsen Siemian kezdett, a másodikon Lynch fog. Az éles helyzetbeli különbség talán eldönti a vitát. Azonban itt is biztosnak látszik az, hogy bármelyikük is nyer, az nem lesz életbiztosítás a csapat számára. Siemian egy közepes szintet hozott tavaly, a pontosságával semmi baj nem volt, de nyomás alatt például borzasztóan játszott. Lynch egy az egyben ugyanez, csak kicsit inkonzisztensebb a játéka, cserébe nagyobb potenciállal. Vance Joseph rendszerét senki nem ismeri, de a csapat új offensive koordinátora, McCoy elképzeléseibe talán Lynch jobban illik. Ami az első előszezon mérkőzésen történt, az Siemian helyzetet erősíti, ugyanis míg ő egy közepes szintre képes volt éles szituációban, addig Lycnh továbbra is rutintalan. Sokáig tartja a labdát, ha nem jó az első olvasás, akkor kétségbe esik, ez pedig hibákra készteti. Siemian ezzel ellentétben legalább egy közepes szintet lehozott, ami a biztos dobások és a közepes pontosságon felül semmit nem tartalmaz.

 

AFC North

 

Cleveland Browns

 

A Browns QB-csaták már lassan évtizedes múltra tekintenek vissza, ugyanis minden évben el kell dönteni, hogy éppen ki égeti le a csapatot. A remény talán minden eddiginél nagyobb, de azért még mindig alacsonyan vannak a rövidtávú várakozások. Az első preseason mérkőzésen Brock Osweiler kezdett, de ez nem jelent semmit, mert pár hónapja még az volt az álláspont, hogy Brock a padon figyeli az idényt. Sokkal jobb a két fiatal helyzete. Cody Kessler tavaly már engedett egy rövidebb bepillantást játékába, ami akár bizakodásra is adhat okot. Nem volt sem a legpontosabb irányító, sem a leggyorsabb, de még legmagabiztosabb se, de évek óta nem volt ilyen konzisztens ember a Browns zsebében. DeShone Kizer ezzel ellentétben sokkal pontatlanabb és sokkal nagyon kockázat is van a játékában, de még kiaknázatlan tehetség. Végső esetben pedig ott van még Kevin Hogan is, aki szintén ismeri a liga légkörét.

 

 

Az első előszezon mérkőzés csak tovább növelte a bizonytalanságot. Kizer nagyon jól szállt be a meccsbe, egyáltalán nem tűnt megilletődöttnek és a mozgása is összeszedettebb volt, mint a többieknek. Ami igazán figyelemre méltó, hogy az egyetemen megszokott pontatlanság nem ütközött ki annyira nála. Nem a kezdők ellen volt a pályán, de ettől függetlenül szép teljesítmény volt így elsőre.

 

AFC South

 

Houston Texans

 

Az első preseason meccsen rögtön kaptunk is egy kis ízelítőt mi várható a Houstonnál. Tom Savage képes egy közepes játékra, de semmi upside nincs a dologban. Hajlamos azonban ezt a közepes teljesítményt is megfejelni néhány pontatlan labdával és rossz döntéssel. Ezzel szemben Deshaun Watson sokkal biztatóbb, de óvatosan kell bánni vele. Sokkal több fantázia van a játékában, a labdái sokkal élesebben szállnak, de tapasztalt védelmek ellen megégetheti magát. A zsebben szépen mozgott és ha beomlik se jön zavarba, de nem mindig tudja megoldani nyomás alatt a helyzetet. A bootleg játékok kimondottan jól mennek neki, kellően mobilis és a célpontját is gyorsan azonosítja. Ha sokáig kell keresnie az üres embert, akkor kapkodásba csaphat át a mozgása, aminek gyakran pontatlanság a vége. Egyelőre tartja az FO az álláspontját, hogy Savage a kezdő, de ilyen teljesítménnyel ez könnyen fordulhat.

 

NFC North

 

Chicago Bears

 

A legtöbb beszédtémát a Bears QB-helyzete szolgáltatta a drafton, aztán szép lassan elhalkultak a pusmogások. Mark Sanchez és Mike Glennon szép kis summáért érkezett, hogy aztán a nyakukra eresszék az egyik legbiztosabb prospectnek tartott Mitch Trubiskyt. Ezen aztán Glennon ki is akadt, de azóta megerősítették vezető helyét. Az, hogy ezt megtartja-e csakis rajta múlik, de a Bears kilátásait figyelembe véve, meg lennék lepve, ha a szezon egy bizonyos pontján nem szállna be Trubisky. Képességeiket tekintve Trubisky tűnik egy franchise irányítónak, de még szoknia kell a profikat. Pontossága figyelemre méltó és a zsebet is jól kezeli, Glennon mellett ezzel szemben csak a ligában eltöltött évei szólnak.

 

 

Ezekre a prekoncepciókra csak ráerősített az első előszezon meccs. Glennon nem igazán tűnt magabiztosnak, több pontatlan dobása volt és rövid idő alatt kétszer is eladta a labdát. Ellenben Trubisky még jobban is mozgott, mint várták. Lábmunkája sokkal kifinomultabb, mint amire számítani lehetett, jól célzott mozgásból is és vigyázott a labdára.

 

NFC West

 

San Francisco 49ers

 

A 49ers helyzete talán a legreménytelenebb QB poszton, ha kizárólag az idei évre összpontosítunk. A legjobb QB a csapatban Brian Hoyer, aki ugyan már régóta a ligában van és több csapatnál is kipróbálta magát, de sehol nem tudott tartósan jó teljesítményt nyújtani. Hoyer egy stabil, közepes irányító, egészen addig, amíg nincs semmi felelősség rajta. Amint bizonyítani kell és menni az eredménnyel, rögtön jön az összeomlás, az inkonzisztens teljesítmény és a rengeteg hiba. Mögötte az örök csere Matt Barkley és az újonc C.J. Beathard áll. Megmondom őszintén én nagyobb esélyt látok arra, hogy Beathard bejátssza magát a kezdőben akár, mint hogy Barkley megtartja a második helyet. Beathard ráadásul nem csak az idei évért játszik, hanem azért is, hogy ha esetlen jövőre mégse fizetné ki a világ pénzét a 49ers Cousinsért, akkor egy kezdő hely is leeshet neki. Olyan szerencséje amúgy is ritkán van bárkinek, hogy az NFL pályafutását egy Shanahan-Lynch kettőssel kezdi meg.

 

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!