About the author

 • bjeela

  Abszolút értem az indoklását a QB-k előtérbe helyezésének és favorizálásának, de valahogy mégis hiányérzetem van. Vajh mikor következik be, hogy egy falember, egy futó, egy védő, egy elkapó, egy rúgó, egy akárki legyen MVP? Nem arra keresek választ, hogy miért “több”(?) egy QB, mint akárki más, mert az nagyjából már ezerszer elhangzott, mégis dühítő, hogy egy a saját területén, posztján kiemelkedőt teljesítő játékos mikor kapja meg a neki kijáró elismerést? Ez ugyanolyan nevetséges és érthetetlen, nem mellesleg szakmailag szánalmas, mint a rúgósfociban az aranylabda választás, ahol szinte kizárólagosan a góllövők jutnak címekhez.

 • Ha valaki megdönti a sackrekordot, vagy megdönti a futórekordot, akkor lehet róla szó. Különben posztból adódóan nem olyan “értékes” egyik másik játékos sem, egyedül nem tud tömegével meccseket nyerni. (nyilván konkrétan egyedül a QB sem, de ő azért sokkal nagyobb ráhatással van a győzelmekre és a játékra, mint bárki más a csapatból)
  A más posztokon játszóknak a “neki járó elismerés” az All Pro leginkább.

 • bjeela

  Ne vedd kötözködésnek, de ezek az általam nem várt sablon válaszok, amiket én is tudok. Azonban továbbra sem értem, hogy ha valaki a saját posztján kiemelkedőt teljesít, akkor miért ne lehetne MVP? Sok esetben nem kell egy QB-nek rekordokat teljesítenie ahhoz, hogy MVP legyen, más posztok esetében viszont ez az elvárás, hogy egyáltalán szóba jöhessenek – nem automatikusan MVP-k lesznek -, holott lehet, hogy jobb hatékonysággal teljesítenek, mint az MVP-nek megválasztott QB-k. És ezt érzem igazságtalannak, pont úgy, mint ahogy a góllövőket tekintik egyedüli esélyesnek egy aranylaszti választásnál, miközben a góllövés esélyét megteremtő középpályásokat nem. Ez azt jelenti, hogy egy poszt – jelesül a QB – olyan kiváltságokat kap, amit más posztok nem, ami röhej.

 • MVP, tehát Most Valuable Player, a legértékesebb játékos. És itt az értékesen van a hangsúlyos.

  A liga legjobb játékosa szerintem Aaron Donald két éve. Nem a legértékesebb, de a legjobb. Annyira kiemelkedik saját posztján, hogy az valami elképesztő. Ettől függetlenül egymaga nem tud olyan szinten befolyásolni meccseket, mint akár egy közepes QB is. Tavaly a Rams összehozott 4 győzelmet például. De Donald előtt meg Watt volt a legjobb játékos a ligában, mégsem jutottak wild cardon túl a Texansszal, mert egyszerűen van egy pont, amin felül már nem tudja befolyásolni a meccseket. Az irányítónál van minden egyes (támadó)játéknál a labda. Ez olyan előnyt ad neki értékességben, amit senki más nem tud összehozni.

  Szerintem ezzel alapvetően nincsen baj, el vannak ismerve a többi poszt játékosai is, csak ez nem az MVP szavazás.

 • bjeela

  Kösz, Dani, megerősítetted a hitemet, hogy nem egy játékos teljesítményét díjazzák, hanem egy poszt értékét, amit minden bölcsődés tud. És nekem ezzel van bajom, mert ezzel determinálják, hogy csak egy QB lehet az MVP, holott valód aktuális teljesítményét, munkáját, eredményeit – mármint a posztján nyújtott eredményeit – tekintve fasorban sincs esetleg egy másik poszton teljesítőhöz képest. Ez kicsit feudális attitűd, és nem demokratikus, már elnézést a történelmi példáért. Ahhoz, hogy valaki a más poszton mutatott teljesítményével MVP lehessen sokkal többet kell teljesítsen, akár az NFL történelmének sosem látott produkcióját kell nyújtsa, hogy versenyben lehessen egy ugyanilyen léptékben középszerű QB-val szemben. Na, ez az, amit igazságtalannak tekintek.

 • bjeela

  Tulajdonképpen nem MVP-nek kellene nevezni a díjat, hanem a legjobb QB-t kellene díjazni, mert ez így röhejes.

 • bjeela

  Az MVP elismerés ugyanis a legértékesebb évenkénti díja az NFL-nek, nagy vonalakban a szakmán kívül a kutya sem tudja, ki a legjobb védő. falember, rúgó, etc. És ez az, ami mérhetetlenül igazságtalan, akár Aaron Donalddal szemben.

 • Lesy87

  Felháborító, hogy egy JJ Watt nem kapott 2014-ben MVP címet, Rodgers ide vagy oda. De úgy vagyok vele, hogy ez édeskevés ahhoz képest, ami a fociban történik.
  Én régebben labdarúgás fanatikus voltam, de miután teljesen elment “pénzügyi-népszerűségi” irányba, teljesen átváltottam az amerikai focira.
  Az MVP cím is egy ilyen látvány dolog, ami a sporthoz kevésbé értő emberek számára mutatja meg a “legjobb” játékost. Ennyit igazán el lehet viselni.
  Ha nem lenne pénzügyi sapka vagy draft, ez a sport is egy kalap sz*r lenne szerintem.

 • combat

  Igen ezt is próbálják az All-pro kerettel ellensúlyozni, illetve kisebb mértékben a pro bowl kerettel.
  Amit írsz persze igazságtalan, de vagy azt mondod ne legyen MVP, vagy azt, hogy legyen minden pozícióból választva, de az meg az All-pro.
  Egyébként milyen kritériumok szerint határozod meg a különböző posztokon játszó játékosokat? Hogy lehet összehasonlítani őket? Bár sokszor tűnik igazságtalannak az MVP választás (én például Watton nagyon kiakadtam), de mondjuk nagyon jobb ötletem sincs, hogy kéne megvalósítani.

  Ismertségben szerintem annyira nagyon nincs eltérés, ha egy játékos eléri azt a szintet, hogy akár említve is legyen egy MVP kérdésben, többnyire van annyira ismert, hogy ne osszon szorozzon a dolog.

 • bjeela

  Az All-pro fasorban sincs az MVP-hez képest elismertségben és főleg közismertségben, nem beszélve a reklámérték tekintetében. Ma egy egy jó QB-vel bármit eladhatsz, mert mindenki ismeri őket, köszönhetően az eszelősen értékzavart NFL-nek és médiáinak, de egy rúgó egy kaszakövet sem tudna rásózni egy parasztra.

  Amúgy stimmel, én azt mondom, hogy ne legyen MVP, vagy ha mégis, akkor úgy legyen, hogy a játékosok teljesítményét igyekezzenek az adott poszton nyújtott meghatározott maximum teljesítményhez mérni valamilyen százalékos értékben és annak alapján mérlegeljenek. Egy QB akkor is többet fog érni, mint egy falember, ha középszar teljesítményt nyújt, mert a pozíciónak ez a sajátossága. De ez gyalázatos igazságtalanság. Tehát legyen minden posztnak egy ranglistája és egy a poszthoz igazított teljesítmény érték, amivel azt mérik, hogy a posztban kifejthető maximumhoz képest mennyire teljesített és akinek a legjobb a mutatója posztoktól főggetlenül, az legyen az MVP. Mert így csak azt betonozzuk be, hogy a QB az isten, mindenki más utána jön, ami egy csapatsportágban a világ legnagyobb ökörsége. Tom Brady egy zseni, de ha nem lenne BB, egy jó fal – amire nem véletlenül költ Tomika a saját pénzéből… -, egy jó elkapógárda, egy jó rúgó(emlékeztetnék mindenkit, hogy az első két gyűrűjének a felét egy zseniális, korszakos király adta a kezébe) etc, etc, akkor nem lenne 5 gyűrűje.

 • Kopi3.14

  Probléma, hogy amikor Péter fia Adrián rekorddöntő hangulatban tolta, akkor is simán le lett söpörve egy tucat QB teljesítményért, miközben gyakorlatilag egyedül vitte a csapatot rájátszásba. Vagy vegyük Bellt, aki mint dual threat back konkrétan egy személyben húzza ki big Ben seggét is a szarból rendszeresen, ha épp betlizhetnékje támad! Mégse merül még csak fel sem a neve, mint legértékesebb. Ezzel a méretű QB felszopással az egésznek semmi értelme, pláne, hogy látjuk Wilsonon, mennyire is MVP a QB poszt, ha állandóan az életéért kell rohannia. Vagy láthatjuk Elin, mennyire tud jutni egy QB elkapó nélkül. Azokat a labdákat nem csak el kell dobni, de el is kell kapni valakinek.

 • Kopi3.14

  A díj neve alapján rém egyszerű: akinek a játéka a legjobban hatással van a csapata teljesítményére, eredményességére, majd a ligát tekintve a csapatonkénti MVP-k közül lehet kiválasztani a legjobbat, aki a legdominánsabb teljesítményt nyújtotta.

 • bjeela

  szívemből szólsz :D

 • combat

  Hát azért azt nem mondanám, hogy Wattal, OBJvel, Julio Jonesszal, Wilforkkal, Tuckerrel nem lehetne eladni cuccokat. Azért akik annyira kiemelkednek a saját posztjukon elég eladhatók, MVP cím ide vagy oda. Ráadásul adhatnál mondjuk Tuckernek MVP díjat, Newton akkor is ismertebb lenne, vagy Wilson (aki még MVP se volt sose).
  Egyébként szerintem is tök igazságtalan sokszor a dolog, de én már nem idegesítem fel magam ezen. :)

 • bjeela

  Az értékzavart jól mutatja, hogy ha azt kérné bárki, hogy soroljunk fel 50 QB-t az NFL történelméből, akkor röhögve osztanánk az észt, de ha csak öt(5) falembert kellene felsorolnunk, akik biztosították, hogy a legendás QB-k nyugodt körülmények között hajigálhassák a lasztit, akkor hebegnénk. És ez általános jelenség, nagy vonalakban minden posztra érvényes. Jerry Rice-t mindenki ismeri, mert tényleg zseni volt az ipse, de mégis Joe Montana és Steve Young volt kétszer-kétszer MVP, Rice egyszer sem. Na ne máááá…

 • combat

  Bár egyet értek, de megjegyezném, hogy egyik említett irányító sem volt sose alapszakasz MVP, fal, elkapók ide vagy oda.

 • bjeela

  Az elmúlt harminc évben(!!!) csak futók tudták megtörni a QB-k egyeduralmát az MVP választásokon, összesen nyolc alkalommal. Ne mondja már nekem senki, hogy nem volt harminc éven át egyetlen védő, elkapó, falember, etc, aki kiemelkedett volna a többiek közül. Ez über gáz.

 • bjeela

  Persze, igazad van, de ha azt kérném, hogy sorolj fel 10 csúcs falembert a 80-90-es évekből, akkor bajban lennél, de ha 10 QB-t, akkor túlteljesítenél. És ez azért van, mert szinte csak QB-k lehetnek a “legjobb” játékosok, mert ezt sulykolják beléd. És Joe Montana, John Elway nevével ma is eladhatsz bármit, de ki a tököm tudja, ki volt Tim Brown, James Lofton, Isaac Bruce, holott egyesek szerint az egyik legjobb elkapók voltak az NFL történelmében és épp Ice Joe időszakában alkottak nagyokat. Ahogy defensive end poszton lett korszakos, sőt, NFL történelmi alak Le Roy Selmon vagy Bruce Smith, de a kutya sem ismeri őket. Én pl. nem tudtam, hogy ki a tököm Anthony Munoz, John Hannah, amíg meg nem néztem, kik az NFL történelmének legjobb támadó falemberei. És ez rám nézve is ciki, de az NFL értékteremtését és legendagyártását tekintve oltári szégyen.

 • bjeela

  Az igaz, de SB MVP igen, kétszer is, pedig lássuk be, nem csak rajta múlt a dolog, hogy csak azt a legendás “basszuk előre David Tyree felé azt a lasztit, aztán majd lesz valahogy” esetet említsem, amit a nyomorult a fején táncoltatva kapott el. :D De az is igaz viszont, hogy Wilson már rég MVP lehetne, ha lenne egy rendes fala, ami viszont jól mutatja, hogy mennyire értékes a támadó fal és illenék értékén kezelni a jókat, akár MVP címmel…

 • bjeela

  És zárásként sosem fogom megérteni, hogy Troy Polamalu hogy a fenébe nem lehetett egyszer sem MVP.

 • renningan

  Wilsonnak pont amiatt kellene MVP-nek lennie, mert egy ilyen foshalmazban tud elit lenni.

 • Frank Guerilla

  “Carson Wentz pedig kis túlzással a semmiből robbantott”

  Kis túlzás? :D

  Óda Wentzhez:
  http://fuzovelkifele.com/2016/09/carson-wentz-mitol-ilyen-jo-eagles/

 • Arnold Patsenegger

  Már a címből tudtam ki írta a cikket :D

 • jimboy

  egy igazán jó qb-nak nem kell harmadik kísérleteket megcsinálnia

 • bjeela

  Ebben nagy igazságod van, de ez nem rontja az állításomat, hogy a fal értéke nincs sokszor a helyén kezelve.

 • renningan

  EPIC :D

 • wolandrule

  :D. Mindig Brady az MVP, csak kurva ritkán kapja meg.

 • picksix

  Pats 13,9
  Eagles 14,0
  Chiefs 12,6
  Harmadik kiserlet/meccs
  Akkor ez alapján Smith az igazán jó qb, de a TOP3 Ryan, Winston, Dalton ők a még igazánabb jó QB-k idén.

 • combat

  Nem hogy az MVP-t de az SB gyűrűt se érdemelte meg ha engem kérdezel (na most megint magamra haragítom majd a Giants szurkolókat, ugye AwesomeOne?! :D

  Egyébként is lehetne, szerintem nélküle a Hawks jó, ha nem negatív támadó yardokkal végezne egy-egy meccsen, de az ultimate Syrio Forel díj egyértelműen neki jár!

 • combat

  Most nem azért de ez a legtöbb csapatnál a QB lesz…
  Egy kettőnél talán futó, egy kettőnél talán elkapó. Ennyi. Falembert ezzel se fogsz díjjazni a büdös életbe sose.

 • combat

  Jó az ötlet csak félek megvalósíthatatlan.
  A posztonként való teljesítmény értékelés már így is problémás. Egy olyan értekelési rendszer sincs amit ne szedtek volna már számtalanszor darabokra. Pont például a falemberek értékelése olyan amin állandóan megy a huzavona. Szóval marad az ennél sokkal szubjektívebb értékelés, ami meg óhatatlanul a sztárok felé fogja vinni a szimpátiát, ezek pedig főleg a QB-k.
  Ne érts félre, továbbra is igazságtalannak tartom az MVP rendszert. Még a QB-k közötti érvek is baromságok sokszor. Nagyon tetszik amit felvetettél, de én azt mondom inkább szűnjön meg, és legyen hangsúlyosabb az All-pro. (nem minth azon nem lehetne vitatkozni)

 • Péter fia Adrián azért nem jó példa, mert ő például pont volt is MVP.

 • bjeela

  Ezen már én is lamentáltam, hogy bármennyire is szeretném, objektív lista sosem lesz, mert nincs objektív mérce. Ennek ellenére egy silány konszenzus mégiscsak van, ami alapján rangsorolják a posztok legjobbjait és akkor lehetne mód ara, hogy egy optimalizált maximum teljesítményhez képest posztonként a legjobbak hány százalékot teljesítettek és aki a legjobb, az a posztokon felül álló legjobb, azaz az MVP az adott évben. Persze ettől függetlenül hajlok rá, hogy igazat adjak neked, mert tényleg felesleges ez az MVP-zés, ami az igazi tohuva bohu.

 • bjeela

  Az NFL edzők alaptézise: 1, végy egy jó védelmet… Ezen felül abban némi konszenzus van, hogy meccseket a támadók, a bajnokságot a védelmek nyerik. Egyesek szerint ez a tézis Sir Alex Fergusontól származik, de ez azért nem rontja az értékét. Tehát, ha nagy vonalakban egyet értünk ebben, akkor mégis miért nem egy védő az MVP cím várományosa?

 • az NFL edzők alaptézise, hogy draftolj/vegyél/szerezz egy elit irányítót. Ez az első számú prioritás, enélkül meg vagy lőve. Nagyon ritka az, hogy jó irányító nélkül el tudsz jutni Super Bowlig. Előfordul, de nagyon ritka.

  Az rendben van, hogy végy egy jó védelmet, de egy védővel semmire sem mész igazából, kell legalább egy fél védelemnyi kiváló játékos, hogy abból nagyon jó védelem lehessen.

  A támadóknál ellenben kis túlzással elég egy kiváló QB és kész is vagy. Persze ez túlzás, de ha bármilyen posztra vehetsz egy játékost az NFL-ből (bárkit, akit csak akarsz) – és a keret további részét az NFL-ben kezdő játékosok alsó tizedével töltheted fel -, akkor nem QB lenne az?

 • Doppelspeiche 154

  Mivel a QB er az amerikai fociban a legtöbbet a labdahoz, ezert neki van a legnagyobb hatasa a csapata jatekara, ergo ez a legfontosabb poszt. Volt mar h nem QB nyerte az MVP-t, de ahhoz vmi csodaszerüt kell teljesiteni.

 • bjeela

  Nagy kunszt legtöbbet a labdához érnie a QB-knak, hiszen mindig náluk van a labda. :D Próbálna meg a lasztihoz jutnia, ha mindig másé…

 • bjeela

  Dani, te is fel tudsz sorolni középszerű, vagy éppen csak jó QB-ket, akikkel SB-ket nyertek a csapatok és még nem is kellene nagyon megerőltetned magadat. Persze, nem egy védőn múlik a védelem teljesítménye, ahogy nem csak egy QB-n a támadóké, hanem a támadófalon – lásd pl. Wilson -, jó elkapókon, futókon, rúgón, etc, etc. És nem vagyok teljesen meggyőződve arról, hogy a legjobb QB-ket kellene megszerezni, hiszen volt bőven olyan, hogy a legjobb QB-k nem jutottak semmire – Lásd Marino, Archie Manning, de Peyton Manning, Favre is csak egy-egy gyűrűt tudott összekaparni, miközben a legjobb QB-k voltak, Manning utolsójánál már rohadtul nem volt jó sem -, míg náluk haloványabb QB-k sokkal több gyűrűt kapartak össze, lásd Bradshaw. Persze, nem tagadom, hogy egy jó QB létfontosságú egy támadó egységben, de vannak ott sokan mások is, hogy csak Jerry Rice-t említsem, akinek szintén nincs MVP címe, pedig… De emlékezzünk az NFL történelmének egyik legjobb csapatának nevezett 85-ös Bearsre és akkor nem is mondanék többet. ;)

 • szóval azt mondod, hogy SB győzelemhez kurva jó csapat kell. Nyilván. De nincsen egyetlen egy olyan játékos sem, akit egy top QB előtt vinnék el, ha egy csapatot kellene építenem. Legyen az Donald, Miller, Kuechly, Patrick Peterson, Earl Thomas, bárki. De all-time is nézhetjük, Jerry Rice-t sem vinném el egy top QB előtt, vagy Michael Strahant sem vagy bárkit.

  Jó QB nélkül semmire sem mész (95%-ban). Jó DE vagy CB nélkül már menedzselhető a helyzet, ha van egy jó QB-d. Példul a Packers nem nyert volna SBt ha Rodgerst lecseréljük egy közepes QBre és az egész csapatban valamelyik játékost kicseréljük a valaha volt legjobbra. Ilyen egyszerű, ennél fogva az irányító a legértékesebb poszt a ligában és a legjobb irányító pedig a legértékesebb játékos a ligában.

 • bjeela

  Dani, nem hülyültem meg teljesen, én is pontosan tudom, hogy a játék alapköve, hogy a labda mindig a QB kezében van és ő dönti el – jó, esetleg a támadó koordinátor, vagy a vezető edző, de végső soron mégis a QB -, hogy mit csinál vele, ergo döntő befolyása van a játékra, mondhatni determinálják a játékot. Az MVP cím szó szerinti értelmezése alapján – legértékesebb játékos – nem is lehetne más, mint QB az MVP, hiszen a játék szelleméből és alapvetéséből ez fakad. Azonban az MVP-nek van egy olyan értelmezése is, hogy a “legjobb játékos” – ezt az átértelmezést rendszeresen hallom/olvasom szakértőktől is -, ami egészen más kontextusba helyez mindent. Ugyanis lehet, hogy a QB határoz meg minden játékot, de ettől még nem lesz automatikusan ő a legjobb játékos.

  Ezen felül egy QB sosem egyenértékű egy védővel, hiszen nála van a labda és legalább 5-6 célpontot/támadási variációt is választhat. Egy védő aktuálisan legfeljebb egy-két támadási változat elhárítására lehet alkalmas, ilyenformán nem összevethető a a két poszt. Csak saját értékükön lehet összevetni őket, azaz mit érhet el egy QB és abból milyen százalékkal teljesít az optimumhoz képest és hasonlóképpen egy védő, vagy akárki. Ezért az a felvetésed, miszerint sosem választanál egy top QB helyett egy Top védőt teljességgel értelmezhetetlen. Ezért csapatjáték a foci, és nem egyéni sport, még ha a QB esetében ez némileg kétséges, köszönhetően a kivételezett helyzetének, miszerint mindig nála van a labda.
  Ennél fogva egy QB ellenfele sosem egy védő lesz, hanem egy teljes védelem. Ennek a logikának mentén pedig nem egy védő kontra egy QB választás fogja eldönteni, melyikük az értékesebb, ugyanis ilyen kontextusban mindig a QB lesz az értékesebb, de egy védő ettől még lehet jobb játékos, mint egy QB a saját területükön nyújtott teljesítményük alapján.

  És ez az, amiért kétségbe vonom az MVP választást, mert ez így egy determinált ökörség, hiszen ha szó szerint veszem, akkor mindig, minden helyzetben a QB lesz az MVP. Tehát ezért mondtam azt már korábban, hogy inkább legyen legjobb QB választás, de felejtsük el az MVP választást, mert értelmetlen, vagy használjuk a másik értelmezést, miszerint “a legjobb játékos”, és akkor már nem a determinált helyzetét kell értékelni a QB-nek, hanem az adott poszton nyújtott teljesítményét. Így már összevethető más posztok legjobbjaival, márpedig akkor nem egyértelmű, hogy mindig a QB lesz az MVP.

 • Sekler

  Nagy kunszt bizony !
  Mert nem vélletlenül ő a QB-t játszó játékos és nem pl egy OL-t vagy akármit.

  Végigolvastam az összes kommentet . Értem hogy igazságtalannak tartod , hogy majd mindíg Qb az MVP holott vannak sokkal többet nyújtó játékosok a posztjukhoz mérten. Ez így igaz is , de sántít is.

  A Qb a játék elitje , mi sem bizonyítja jobban hogy egy kézen meg lehet számolni a klasszis irányítókat és még egy kézen a jókat a 32 közül !
  Ehhez képest pl 30 jó LB -t is felsorolhatsz, persze jóval többen is vannak egy csapatban.

 • bjeela

  Meg ne bántódj, de zöldségeket beszélsz és nagyon nem vágod, miért írtam azt, amit. A QB nem a játék elitje, hanem a játék egyik kulcsfigurája, mondhatni a legértékesebb eleme, de rohadtul nem törvényszerűen a legjobb játékosa. Nem mindenki alkalmas QB-nek, ahogy nem mindenki alkalmas falembernek, rúgónak, safetynek, cornerbacknek, etc, etc. Amúgy stimmel, valóban császárokat többet ismerünk, mint testőröket, akik védték őket, de az egy másik kor volt, más értékrendekkel. Ha minden áron párhuzamot akarsz, akkor az egy rabszolgatartó zsarnoki uralom volt, ma meg demokráciákat/jogállamokat igyekszünk kiépíteni, ahol jogegyenlőséget szeretnénk megteremteni annak a vágyával, hogy nem eleve elrendeltetett, hogy valakinek több jut akármiből, legyen az elismerés, csak azért, mert egy pozíciót kapott, mint másnak, aki ugyanannyit tesz le az asztalra a saját területén. Nagyjából ez az igazságtalanság verte ki nálam a biztosítékot, hogy intézményesítünk egy elismerést(MVP), amit szinte eleve nem kaphat más, csak egy QB és mindezt még meg is fejeljük azzal, hogy a “Legértékesebbnek” nevezzük el és mindegyik más játékos fölé emeljük, csak utána jönnek az olyan elismerések, hogy a legjobb futó, elkapó, cornerback, etc. Cseppet dühítő, főleg, hogy olyan QB-k is megkapják, akik még rekordokat sem teljesítenek, míg mások, akik rekordokat adnak át a múltnak a saját területükön kis túlzással észrevétlenek maradnak. És mindezt egy csapatsportágban. Hát egy frászt! Pont ugyanúgy utálom az ilyen legendagyártó hamis és galád marketingstratégiát, mint a rúgós fociban az aranylabdát, ahol már kilenc éve két majom kapja a díjat, mintha nem is lenne más focista. Érdekes, régen még elismerték Lev Jasint is egy ilyen díjjal, meg védőket, középpályásokat is, csak mára hülyültek meg teljesen.

 • Sekler

  Nem eggyik kulcsfigurája , hanem A kulcsfigurája.
  Senki se kényszerített egy falembert karrierje elején , hogy az legyen hanem az adottságai ,tehetsége ,saját akarata alapján vált azzá , ezzel vállalva azt is hogy soha nem lessz MVP , de lehet h megvédheti egy MVP seggét.

  Nincs itt semmi eleve elrendelve csak a fókuszt kell kicsit tágítani .

  A szabadság ,testvériség , egyenlőség maszlagot meg el kell felejteni , ilyen nincs, legalábbis egyszerre nincs.

  Egy földműves is lehet a világ legjobbja a maga területén mégse hall róla senki , de ez neki nem is számít .
  Az MVP csak egy titulus ,és ezt így is kell kezelni. Pl a béke Nobel díjat se úgy adják hogy sorba vesznek 7 milliárd embert és megnézik ki tett többet a világbékéért , hanem egy szűk ” elitből ” választanak. Igazságtalan ? Az , de csak annak aki saját értékét titulusokban méri.
  Van akinek az is elég ha saját magát vállon veregeti.

  Bocs a zöldségért :)

 • bjeela

  Hááát, pajtás, ez már nem is ház mögötti veteményes, hanem egy egész megyét ellepő kibaszott ültetvény, ahonnan ki sem látszik Kunta Kinte feje. :)

  Azt jól mondod, hogy az adottságai determinálnak embereket bizonyos feladatokra. Lehet valaki okos és erős, de ha nem dob jól, akkor sosem lesz belőle QB, míg egy segghülyéből, aki jól dob lehet QB. Ha kétkedsz, hallgasd meg párszor Terry Bredshawt. :D Ja, amúgy neki van négy gyűrűje és ezért az elit irányítók közé sorolja néhány seggfasz, miközben a madár egy közepes irányító volt, temérdek eladott labdával, és nagy vonalakban a védelemnek és a futóknak köszönheti, hogy van négy gyűrűje. Sőt, kétszer is SB MVP lett, ’78-ban pedig alapszakasz MVP(84,7-es passzer ratinggel és 28 TD mellett 20 INT-el), miközben mindenki pontosan tudta, hogy a védelem és a futójáték nélkül a büdös életben nem lett volna legenda a Steelersből és főleg belőle. A csávónak 70,9-es karrier ratingje van és egész karrierje során sikerült 212 TD mellé 210 INT-t dobni. Ha nem húzza ki a seggét a legendás Steel Curtain, azaz a Vasfüggöny néven elhíresült védelem és a futók, akkor egy senki lenne. Ennek ellenére mégsem Greenwoodból vagy Greene-ből, esetleg a futó Franco Harrisből lett ikon, hanem Bradshawból, akit karrierje után “érdemei elismeréseképpen” szakértőként(!!!) foglalkoztatta egy tévétársaság, ami aztán tényleg a világ röheje. Természetesen ez egy kiragadott példa, de a végtelenségig lehetne sorolni a sztorikat. Nagyjából ennyit arról, ki a legértékesebb/legjobb játékos és miért ökörség az MVP cím ilyen értékrend mellett.

  Ami pedig az “Egy földműves is lehet a világ legjobbja a maga területén mégse hall róla senki, de ez neki nem is számít” gondolatmenetedet illeti, hát rég hallottam ekkora ostobaságot. Minden ember elismerésre, megbecsülésre – néha elég három szó: “ügyes voltál, fiam” is elég -, és igen, egy versenyhelyzetben egyéni címekre is vágyik, mert az jelenti a legnagyobb elismerést. Nézd csak meg a mániákus Cristiano Ronaldot. :) Olyan elhivatott és sikerorientált játékost még nem láttam, aki nem akarna egy gyűrűt magának, mert az a legnagyobb elismerést csapatszinten. Olyan nincs, hogy úgy kezdj egy karriert, hogy ne akarj bajnok lenni. Egy csapatjátékban is van egyéni siker utáni vágy, hogy én legyek a legjobb játékos. Aki nem ezt akarja, az bele se kezdjen a fárasztó edzésekbe. És qrvára nem elég neki, ha saját maga tudja, hogy ő a legjobb, hanem azt várja, hogy elismerjék, hogy vállon veregessék, hogy kimondják ország világ előtt: “ügyes voltál, fiam”. Ennek a csúcsa az NFL-ben az MVP cím, ami a legnagyobb elismerés. A világ legnagyobb gazembersége, hogy eleve kizárunk más játékosokat ebből a címből és néhány speciális adottságú embert föléjük helyezünk, akik egy poszton az adottságaik miatt alkalmazhatók, miközben a saját posztján silányabban teljesít, mint más a saját posztján. Az meg már hab a tortán, hogy egy közepesnél alig jobb játékost emel vállára a média, a reklám, miközben a csúcsteljesítményt nem értékelik ilyen formában is más posztokon. Ez nem csak jelképekben, címekben, hanem anyagiakban is kifejezhető súlyos igazságtalanság.

  Ja, és a helyedben nem keverednék egy paraszt elé ezzel a mondattal, mert lehet, hogy rád emeli a kapát. :D

2017 Fűzővel Kifelé! Impresszum     Infinety hirdetés   Kapcsolattartó: Veres Annamária

Honlapunk az élmény javítása érdekében sütiket használ. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás