Connect with us

NCAA

Egy apró pici lépésre a playofftól

Elképesztő, szenzációs szombat esténk volt, nehéz szavakba önteni, mi ment végbe a főcsoportdöntők során, főleg úgy, hogy alig aludtuk ki magunkat. Ugyanakkor, megpróbálkozunk kicsit összefoglalni, mi történt és mi az, ami a legnagyobb felháborodást fogja kelteni az elkövetkezendő napokban.

#10 USC Trojans vs # 12 Stanford Cardinal

A hétvége nyitómeccsét a USC és a Stanford klasszikusa nyitotta meg, ahol mindkét csapat elsősorban a komoly futójátékra támaszkodva igyekezett a másikra ráerőltetni az akaratát. A két sztár, Ronald Jones Jr. és Bryce Love is hatalmas szerepet vállalt a mérkőzésen, az előbbi 140 futott yarddal és két touchdownnal örvendeztette a nagyérdeműt, de utóbbi is odapakolt 125 yardot és egy TD-t. A két csapat közötti különbség a passzjátékban manifesztálódott, Darnold nem volt kiemelkedően jó, de Michael Pittmannel fantasztikus párost alkottak, az elkapó 146 yardot hozott a levegőben. A döntő drive-ot a USC vezette a negyedik negyedben, 99 yardon át meneteltek, a Cardinalnak nem volt válasza, mellyel 10 pontra elléptek a stanfordi alakulattól, akiknek már nem volt elég idejük fordítani. Szereztek még egy TD-t, de az se volt elég, 31-28-ra nyert a USC.

 

#3 Oklahoma Sooners vs #11 TCU Horned Frogs

A legnagyobb Heisman-esélyessél felálló Sooners a meccset igazán szerencsésen kezdte, sikerült a TCU első játékából egyből fumble-t szerezni, amit vissza is hordtak, hamar sokkolták az ellenfelet. 17-0-nál ébredt a Frogs, a második negyedben feltettek két TD-t és egy field goalt a táblára, hogy csak 24-17-re vezethessen az Oklahoma. Innentől viszont Mayfield show és a Sooners defense vette át a vezérszerepet, a TCU nulla ponton maradt a második félidőben az AT&T Stadiumban, tökéletesen megtanulták a Dallas Cowboystól, mi az a halftime adjustment. Mindeközben a Sooners 17 további pontot szerzett, ezzel 41-17-re nyert, elhódította a BIG12 bajnoki címét és bebiztosította a helyét a playoffban.

 

#2 Auburn Tigers vs #6 Georgia Bulldogs

 

Hatalmas várakozás előzte meg ezt a mérkőzést, a leginkább ennek a végkimenetelétől válhatott függővé a bejutók kiléte. Az Auburn igyekezett nem a véletlenre bízni a meccset, rögtön el is húztak 7-0-ra, de ébredt a Georgia is. A defense gyakorlatilag egy fallá vált, Stidhamék nem tudtak áthatolni rajta, melyet az eladott labdák és a blokkolt field goal sem segítettek. Az összességében komplettebbnek tűnő Dawgs sokkal hatékonyabb volt a levegőben és a földön is, míg a Tigers nem tudott mit kezdeni az ország egyik legjobb védelmével. A 7-0 után 28 Georgia pont következett, ami a végeredményt is jelentette. 2005 után újra a Bulldogs ülhetett fel a Southeastern Conference trónjára, amivel megváltották a playoffba szóló jegyüket is.

 

 

#1 Clemson Tigers vs #7 Miami Hurricanes

 

A sokáig erősnek és contendernek hitt Miami az év végére teljesen elszállt, a Hurrikán elcsitult, erőtlen volt a Tigers ellen. Tudva levő volt, hogy a Clemson védelme nem nyeretlen kétévesekből áll, ehhez mérten mentek fel a pályára szombat éjjel. A regnáló bajnoknál Kelly Bryant elég éles volt, ezzel szemben Malik Rosier megint csak szenvedett, nem tudta mozgatni az offense-t, két interceptiont is vétett, szinte esélytelen volt a narancsmezesek ellen. A Canes támadóegysége kerek nulla pontot hozott a meccsen, míg a Tigers pont annyit tett bele, amennyi kellett, 38 pontot tettek fel, ami után a Miami egy garbage time field goallal kerülte el a nullázást. A Clemson ezzel a győzelemmel megőrizte első helyét, várhatjak, hogy kit kapnak majd az elődöntőben.

 

#4 Wisconsin Bagders vs #8 Ohio State Buckeyes

Esélyesként léphetett pályára az OSU az éjjel, akik ennek megfelelően magukhoz is ragadták a kezdeményezést, de hogy ne legyen egyszerű az élet, Barrett a saját red zone-jukban vétett egy pick sixet. Nagyon izgalmasan indult a meccs, de látható volt, hogy melyik csapatnak van több rutinja a nagy meccseket tekintve, ez billentette a Buckeyes felé a mérleg nyelvét. 24-13-nál úgy tűnt, hogy innen már nem rontja el a Bucks, de jött a Badgers, akik szereztek egy TD-t, majd Hoornibrook passzából Troy Fumagalli jegyzett két pontot. Ball game volt az utolsó negyedben, de végül a 151-gyel több total yardot szerző Ohio State 27-21-re legyűrte a negyedik kiemeltet. Ez a győzelem pedig óriási kavarodást hozhat még, meg is mondjuk, miért.

 

 

Kik jutnak a payoffba?

Három dolog tiszta:

  1. A Clemson lesz az első kiemelt, hiszen nyertek.
  2. Az Oklahoma lesz a második, mert nyertek és a korábbi második elbukott.
  3. A Georgia a győzelmével nem szorulhat ennél hátrébb, övék lesz a harmadik hely.

 

A negyedik kiléte pedig óriási találgatásokat, spekulációkat vet fel. Két csapat is reális eséllyel juthatna be a fennmaradó negyedik helyre, nehéz lesz meghatározni, hogy a hétvégén nem játszó Alabamának vagy a BIG10 győztes Ohio State-nek kellene adni az utolsó rájátszást érő helyet.

Lássuk, mi szól a Bama mellett. Egyfelől, az a rengeteg tehetség, ami a rosterükön van, másrészről nagyon domináns játékot mutattak egész évben, nem mellesleg egyetlen vereséget szenvedtek el. Ha elővesszük a meccseik anyagát, akkor szinte elképzelhetetlen azt mondani, hogy nincs helyük a négyben. Egy mérkőzéstől eltekintve dominálták a legerősebbnek vélt SEC konferenciát, nem volt olyan győztes meccsük, ahol kérdés lett volna, melyik a jobb csapat. Ezzel szemben kérdés, mennyire erős/jó csapatokat vertek el, milyen minőségű győzelmeket arattak. Kontra érv a playoffba jutásuk ellen, hogy mindössze három olyan győzelmük van, ami kiemelt csapatok (FSU, LSU, Mississippi State) ellen jött, ráadásul iszonyat gyenge non-konf meccseik voltak. Ezek mellett nem jutottak be a konferenciadöntőbe, kikaptak attól az Auburntől, amely most elhasalt a Georgia ellen. Ugyanakkor a sorsolásuk erőssége a 46. az országban, míg a Bucksé az ötvenedik, ebben mindenképp jobbak, mint az Ohio State.

 

 

De nézzük meg, miben jobb az OSU. Első és legfontosabb dolog: kiharcolták a konferenciadöntőt, ahol egy veretlen csapatot múltak felül. Korábban elverték a második kiemelt Penn State-et, amivel idén két top4-es csapatot is sikerült két vállra fektetniük. Ezzel a két dologgal könnyű lenne sokakat megvenni, de van az éremnek egy másik oldala is. Jó csapat ellen nem volt jó a Buckeyes, gyengébbek ellen is inkonzisztensen játszottak, az év elején egy megbocsjájtható vereség becsúszott a Sooners ellen, de 55 pontot kapni az akkor  7-5-tel álló, nem túl erős Iowától már-már megbocsájthatatlan. Ez az a dolog, ami mellett nem lehet elmenni szó nélkül, egy contender csapat nem kaphat ki ennyire egy középszerűtől. Illetve, a mutatott játék képe sem olyan, mint az Alabamáé, akik sokkal jobb, kiegyensúlyozottabb focit tudtak produkálni idén. Az se mellettük szól, hogy két vereséget nyeltek be, míg a Bama csak egyet. Ami viszont nagyon nagy súllyal eshet a latba: ők a BIG Ten bajnokai idén.

 

Nagy kérdés, hogy a Playoff Committee hogy dönt ma este, kit vélnek jobbnak, ténylegesen milyen módszer alapján hozzák majd ki a győztest. Véleményem szerint az Alabama a favorit, nekik kellene a palyoffba kerülniük, ahol rögtön jöhet is a tavalyi bajnoki döntő visszavágója. Azt viszont ne feledjük el, hogy a tengerentúlon valószínűleg másként gondolkodnak, lehet, hogy az Ohio State a clear frontrunner, de akkor se lepődjünk meg, ha még a USC neve is felmerül a mai nap orán, akik szintén lehetnek titkos esélyesek a negyedik helyre, hiszen a három említett csapat közül pont nekik van a legtöbb minőség győzelmük. Egy biztos, rossz csapat nem fog bejutni, mókás napnak nézünk elébe.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!