Connect with us

Prémium cikkek

Houston, we have a Champion! – Super Bowl XXXVIII Patriots vs Panthers

Megkezdjük Minden Idők Legjobb Super Bowlja játékunk “D” csoportját, ahol az első döntő az a mérkőzés lesz, amit a legtöbb magyarországi szurkoló elsőként láthatott élőben. Ez a Patriots és a Panthers párharca.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

 

A Patriots útja a döntőbe

A 2003-as szezon nehezen indult be a Patriots számára. Mindjárt az első héten kikaptak 31-0-ra Buffalóban, és négy meccs után 2-2-es mérleggel álltak. Ekkor sokan azt gondolták vége a csapatnak, de Belichick egyben tartotta őket, és minden hátralévő mérkőzésüket megnyerték. 14-2-es mérleggel nyerték a konferenciát, majd hazai pályán 17-14-re legyőzték a Titanst. Az AFC döntőn aztán a szakadó hóban Manning 4 passzát is ellopták, és egy 24-14-es Colts elleni győzelemmel vették meg a jegyüket Houstonba.

A Panthers útja a döntőbe

A Panthers az ellenkező utat járta be. Ők nagyszerűen kezdték a szezont, és az első 6 meccsüket mind megnyerték. Utána azonban egy kisebb leolvadás következett, és már csak 5 meccset tudtak nyerni a maradék 10-ből. A 11-5 ugyan elég volt a csoportgyőzelemhez, ám a pihenőhéthez nem. Így a Wild Card körben is játszania kellett John Fox csapatának, ám vették az akadályokat. A Cowboyst 29-10-re verték, majd hosszabbításban a Rams ellen is diadalmaskodtak 29-23-ra. Végül az Eagles otthonában egy 14-3-as végeredménnyel vívták ki a jogot a Houstonban való szereplésre.

A Super Bowl

A 38. nagydöntő önmagában is érdekes volt, ám számunkra még különlegesebb lehet, ugyanis ez volt a legelső NFL mérkőzés, amit Magyarországon élőben közvetítettek. Akkor még kevesen tudták mi ez, és bizony sokáig úgy tűnt, nem is nagyon fog senkit megragadni. Az első félidő ugyanis elég unalmasra sikeredett, a két csapat 27 percen keresztül gyűrte egymást, de pontokat egyikük sem tudott szerezni.

A Patriots védelem rendre megállította Jake Delhomme támadásait, és ugyanezt tette a Panthers védelme Tom Bradyvel. Igaz, a Patriots legalább kétszer mezőnygóllal próbálkozhatott, ám egyiket blokkolták, a másikat pedig Vinatieri mellérúgta. 27 percig tehát igazából semmi nem történt. De aztán végre megtört a jég.

Egy Panthers labdavesztést követően Brady megtalálta a saját játékosát a célterületen belül, és végre pontok kerültek a táblára. A pontszerzés a Pantherst is felébresztette, és szinte azonnal jött a válasz. Annyira belelendült mindenki a pontgyártásba, hogy még további 10 pont került a táblára a hátra lévő 1 percben. 27 percig semmi nem történt, aztán 3 perc alatt elszabadultak a csapatok, és közösen 24 pontot szereztek. Így mindenki elégedetten mehetett szünetre, és várhatta az újabb izgalmakat.

Az újabb izgalmak azonban várattak magukra. A harmadik negyed tükörképe volt az elsőnek, és a két csapat semmit nem haladt előre. Így az utolsó negyedet még mindig 14-10-es Patriots vezetéssel kezdték meg a csapatok. Ám ott aztán elszabadult a káosz.

Előbb a Patriots növelte az előnyét 21-10-re, amire a Panthers azonnal válaszolt. Viszont a TD után kétpontosra mentek, ami nem sikerült, így csak 21-16-ra sikerült zárkózniuk. A Patriots értelemszerűen megpróbálta növelni ezt az előnyt, de Brady eladta a labdát, és a Panthers nem volt rest kihasználni ezt a lehetőséget. Delhomme egy 85 yardos TD-t osztott ki, amivel átvette a vezetést a Panthers. Ám a kétpontos ismét sikertelen volt, így csak 22-21 lett az eredmény. Hosszú idő után a Patriots először volt hátrányban, de Bradyt ez nem ijesztette meg. Gyorsan elfelejtette az INT-t, és újra a vörös zónába vezette a csapatot, ahol egy trükköt húztak elő a kalapból.

A gólvonalon futásra állt fel a Patriots, és beküldték a DL Richard Seymourt, valamint a LB Mike Vrabelt is a pályára blokkolónak. A Panthers számára ezek a jelek is azt mutatták, hogy futás lesz, így teljes sokként érte őket, mikor Brady egy fake után megtartotta a labdát, és odadobta Vrabelnek, aki mint kiderült, nem blokkolni ment be. Ráadásul a TD után ők meg tudták csinálni a kétpontost, így 29-22 lett az állás.

A Panthers nehéz helyzetben találta magát. TD-t kellett szerezniük, de figyelni kellett arra is, nehogy túl sok időt hagyjanak Bradynek a visszatámadásra. Ez végül csak félig sikerült. Az egyenlítés összejött, de 1 perc maradt az órán, és a Patriotsnak mindhárom időkérése megvolt. Az egyetlen esélyük az volt, ha minél rosszabb mezőnypozícióba kényszerítik Bradyt egy jó kirúgással. Ám ez a terv a lehető legrosszabbul sült el.

John Kasay a Panthers kickere ugyanis kirúgta a labdát az oldalvonalon kívülre, ami szabálytalan volt, és a saját 40 yardosáról indulhatott a Patriots. Így Bradynek alig 30 yardot kellett csak haladnia a mezőnygóltávolságig, és mivel mindhárom időkérés megvolt, még arra sem kellett különösebben figyelnie, hogy a pálya szélére dobáljon.

Végül 4 play alatt eljutott a Patriots a 23 yardosig, és az utolsó időkérés után berohant a pályára Vinatieri, hogy másodszor is meghozza a győzelmet a csapatának. Két korábbi rúgása ugyan kimaradt a meccsen, de a legfontosabbat hiba nélkül berúgta. És mivel idő nem maradt már, ezért ezzel az őrült végjátékkal 32-29-re nyert a Patriots.

A 38. Super Bowl elég lassan indult be, de a végén igazi titánok harca lett a mérkőzés. Mind a Patriots, mind a Panthers hatalmasat játszott, de a végén valakinek veszítenie is kellett. Így a Patriots megszerezte a második bajnoki címét, a

[/ppp_patron_only]Panthers pedig azzal a tudattal mehetett haza, hogy minden idők egyik legjobb párharcában maradtak alul.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!