Connect with us

Minden ami NFL

Kik kapják meg az 5. éves opciójukat?

A 2011-es sztrájk után a csapatok megegyeztek abban a játékosokkal, hogy az újoncok nem fognak óriási pénzeket kapni nulla játék után (szegényeket senki nem képviselte a tárgyalások során). Ez érthető, hisz például Sam Bradford laza 6 éves, 78 milliós szerződést kapott 50 millió dollár garantálttal, aminek a maximum értéke 86 millió volt. Kis túlzással annyit keresett, mint Tom Brady vagy Peyton Manning, pedig soha életében nem lépett még pályára az NFL-ben. Így 2011 óta minden első körös játékos fix pénzösszeget és egy négyéves szerződést kap, aminek van egy 5. éves opciója, amit a csapatok lehívhatnak, ha akarnak.

 

 

Ez elég szép summa, a harmadik szezon után lehet lehívni és a játékosok sérülése esetén teljesen garantálttá válik, így óvatosan kell vele bánni. Május harmadikáig dönthetnek a csapatok, hogy élnek-e ezen jogukkal: a top10-ben választott játékosok a posztjukon lévő 10 legnagyobb fizetés átlagának értékét kapják meg, a többi játékos a posztján lévő 3. és a 25. legnagyobb fizetés átlagát zsebelheti be (a számokat még nem hozták nyilvánosságra). Egy 1-5-ig terjedő skálán fogok értékelni: 1 – esélytelen, 2 – minimális az esély, 3 – nem valószínű, de lehetséges, 4 – jó esély van rá,  5 – 99,9 százalék.

 

1. Jadeveon Clowney, DE, Houston Texans – Lehívva 

 

Voltak kérdőjelek Clowney-val kapcsolatban, de a tavalyi All Pro éve eloszlatott minden kételyt. Ha egészséges, akkor egy szörny, csak kérdés, az is tud-e maradni.

 

2. Greg Robinson, OT, Los Angeles Rams – Esély: 1 – Nem hívták le

 

Robinson ordas nagy bust lett, nem véletlenül hozták a helyére Andrew Whithworth-t. Betehetik guardba, lehet RT, akármi, biztos nem hívják le az opcióját.

 

3. Blake Bortles, QB, Jacksonville Jaguars – Esély: 2 – Lehívva

 

Bortles nagyon nagy csalódás volt tavaly, sokan már a leváltását várták, de az új vezetés inkább megpróbálja a nulláról újra felépíteni. Akár sikerülhet is nekik, de nagyon meglepő lenne, ha lehívnák az opcióját, ami 16-18 millió dollárba kerülne.

 

4. Sammy Watkins, WR, Buffalo Bills – Esély: 3 – Nem hívták le

 

Watkins egészségesen egy egész jó kis játékos, csakhogy nem egészséges, az opció, ami 10+ millió lenne, viszont sérülés esetén teljesen garantálttá válna. Emiatt eléggé bizonytalanok Buffalóban, ami összességében elég nagy gáz, hisz két első kört adtak anno az elkapóért.

 

5. Khalil Mack, DE/OLB, Oakland Raiders – Esély: 5 – Lehívva 

 

Mack az év védője volt tavaly, top5-ös pass rusher. Az 5. éves opciója tuti, hogy le lesz hívva, utána pedig kap egy 17-19 millió dolláros szerződést.

 

 

6. Jake Matthews, OT, Atlanta Falcons – Esély: 5 – Lehívva

 

Az első éve nagyon gyengére sikerült, de azóta folyamatosan fejlődik és nem is játszik rosszul. Három év alatt egy mecset hagyott ki, franchise tackle lesz belőle.

 

7. Mike Evans, WR, Tampa Bay Buccaneers – Lehívva

 

Semmi meglepő, Evans a class talán legjobb elkapójává nőtte ki magát (igen, még OBJ-nél is jobb lehet), hamarosan a nagy szerződést is megkaphatja

 

8. Justin Gilbert, CB, Cleveland Browns – Nincs opció

 

Gilbert hatalmas nagy bust lett, már csapata sincs, miután többször is kivágták. Így hát opciója sincs, jó eséllyel csapata sem lesz már.

 

9. Anthony Barr, LB, Minnesota Vikins – Esély: 4 – Lehívva

 

Kétszeres Pro Bowler, egy igazi vadállat, bár a tavalyi szezonja elég gyengére sikerült. A Vikings állítólag motiválni akarja, így lehet, nem hívják le az opcióját, de nagyon mélyen a zsebükbe kellene akkor nyúlni jövőre, az pedig nem érné meg.

 

10. Eric Ebron, TE, Detroit Lions – Esély: 2 – Lehívva

 

Nem mondom, hogy nulla, mert nem, és évről évre jobb, de még így is közelebb van a busthoz, mint a vállalhatóhoz. Főleg, ha belegondolunk, hogy Taylor Lewan, Odell Beckham és Aaron Donald is elérhető volt ekkor.

 

11. Taylor Lewan, OT, Tennessee Titans – Esély: 5 – Lehívva

 

Lewan a liga egyik legjobb tackle-je volt tavaly, nélküle közel sem lenne olyan elit az a Titans fal. Kizárt, hogy ne kapná meg az opcióját.

 

12. Odell Beckham, WR, New York Giants – Esély: 5 – Lehívva

 

A liga egyik legjobb elkapójának tartják már most, számtalan rekordot megdöntött. A strandolása ellenére is biztos, hogy lehívják az opcióját, főleg, hogy az jó eséllyel 5-7 millióval kevesebb lesz, mint az a fizetés, ami járna neki.

 

 

13. Aaron Donald, DT, Los Angeles Rams – Lehívva

 

Nem volt kérdés, a liga legjobb belső falembere. Pont. 6,9 milliót fog így keresni, ami mondjuk 12 millióval kevesebb, mint amit majd kapni fog hosszú távon évente.

 

14. Kyle Fuller, CB, Chicago Bears – Esély: 2 – Nem hívják le

 

Miután kihagyta a 2016-os szezont, illetve azért annyira nem is játszott jól, nem érezheti biztonságban magát.

 

15. Ryan Shazier, LB, Pittsburgh Steelers – Esély: 4 – Lehívva

 

Shazier egy jó kis játékos, aki nagyon nem tud egészséges maradni, három év alatt 14 meccset hagyott ki sérülés miatt. Ezzel együtt is valószínű, hogy megtartja őt még egy évre a csapat.

 

16. Zack Martin, G, Dallas Cowboys – Lehívva

 

Három év alatt kétszer lett All-Pro a Cowboys elit guardja. Nem meglepő, hogy lehívták az opcióját.

 

17. C. J. Mosley, LB, Baltimore Ravens – Esély: 5 – Lehívva

 

Lassan Mosley lesz a front7 legjobbja a Ravensnél, folyamatosan fejlődik, “nagy korára” 10-12 millió járna neki, biztos, hogy megkapja az opcióját.

 

18. Calvin Pryor, S, New York Jets – Esély: 4 – Nem hívták le

 

Pryor nem egy jó játékos eddig, a tavalyi éve pocsék volt. Eredetileg hármast akartam neki adni, de végül is a safety poszt még mindig alul értékelt, így elég olcsón megtartható lenne az opcióval.

 

19. Ja’Wuan James, T, Miami Dolphins – Esély: 4 – Lehívva

 

Pocsék újonc szezonja óta folyamatosan fejlődik, most már egész korrekt kis játékos lett, jövőre pedig még jobb lehet. A potenciál miatt szerintem megtartja őt a Dolphins.

 

20. Brandin Cooks, WR, New Orleans Saints/New England Patriots – Esély: 5 – Lehívva

 

A Pats egy első kört adott érte, 100 százalék, hogy lehívja BB az opcióját, ha panaszkodik, ha nem.

 

 

21. Ha Ha Clinton-Dix, S, Green Bay Packers – Esély: 5 – Lehívva

 

Ha Ha egy nagyon jó kis safetyvé nőtte ki magát, a Packers pedig az utóbbi időben rendre elveszítette a top szabadügynökeit a secondaryből. Kizárt, hogy ezt Clinton-Dix-szel is megtegyék.

 

22. Johnny Manziel, QB, Cleveland Browns – Nincs opció

 

Nem fura, hogy csak a két Browns választott lett totális bust, akiknek már csapatuk sincs?

 

23. Dee Ford, DE/OLB, Kansas City Chiefs – Esély: 5 – Lehívva

 

Fordnak lett végre egy jó éve, a 10 sackje elég lesz az opciója lehívására. Főleg, hogy Hali öregszik, Houston pedig az utóbbi időben nem egészséges.

 

24. Darqueze Dennard, CB, Cincinnati Bengals – Esély: 1 – Lehívva

 

Négy kezdő meccs három szezon alatt. Sérülékeny is, mintha csak a Browns választotta volna.

 

25. Jason Verrett, CB, San Diego Chargers – Esély: 4 – Lehívva 

 

Ha csak a képességeit nézzük, sima ötös, de azért három év alatt mégis csak kihagyott 24 meccset.

 

26. Marcus Smith, DE, Philadelphia Eagles – Esély: 1 – Nem hívják le

 

Emlékszik valaki Smith-re? Nem csoda ha nem, három év alatt egyszer sem kezdett, összesen 23 tackle és 4 sack került a neve mellé.

 

27. Deone Bucannon, LB, Arizona Cardinals – Esély: 4 – Lehívva

 

A safety Bucannonból linebackert csináltak, ami az előnyére vált, coverage-ben kiemelkedően jó és elnézve, mennyi sztárt veszített idén a Cardinals, meglepő lenne, ha kihagynák ezt az olcsó lehetőséget.

 

28. Kelvin Benjamin, WR, Carolina Panthers – Esély: 5 – Lehívva

 

Már csak a hivatalos bejelentés hiányzik szinte, pedig Benjamin messze a legrosszabb első körös elkapó 2014-ből.

 

 

29. Dominique Easley, DE/DE, New England Patriots – Nincs opció

 

Neki legalább lett csapata, miután kivágták. Mondjuk ettől még a Patriots csúnyán mellényúlt vele.

 

30. Jimmie Ward, CB, San Francisco 49ers – Esély: 4 – Lehívva

 

Miután a csapat elküldte Tramaine Brockot, Ward lett a legjobb játékos a secondaryben. Nem olyan jó, de legalább olcsó és fejlődget lassan.

 

31. Bradley Roby, CB, Denver Broncos – Esély: 5 – Lehívva

 

Két év múlva Aqib Talib 33 éves lesz és valakinek majd át kell vennie a stafétát (akár korábban).

 

32. Teddy Bridgewater, QB, Minnesota Vikings – Esély: 1 – Nem hívják le

 

Reális esély van rá, hogy Bridgewater soha többé nem játszhat. Ilyen körülmények között kizárt, hogy éljen az opciójával a Vikings.

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!