Connect with us

Minden ami NFL

Az év meglepetései

Legutóbb azt vizsgáltam meg, hogy mely csapatok játéka okozott csalódást az idei évben. Most viszont nyugodtabb vizekre evezek, és azokat a csapatokat veszem nagyító alá, akik pozitívan leptek meg. Jöjjön tehát 6+1 meglepetéscsapat az idei évből.

Ismét fontos megjegyezni, hogy a lista szubjektív, biztosan lesznek olyan elemek, amikkel Ti nem fogtok egyet érteni. Ha ilyen van, nyugodtan írja le mindenki, ki mit gondol, és majd megbeszéljük kik hiányoznak erről a listáról.

+1 San Francisco 49ers

Kezdjük a listát ezúttal hátulról. A 49ers tavaly borzalmas szezont zárt, viszont Kyle Shanahan szerződtetésével, és egy egészen jó drafttal elindultak a helyes úton. Már a szezon elején is többnyire biztató volt a játékuk, de valahogy képtelenek voltak győzelmet szerezni. Hiányzott nekik valami, ami ahhoz kellett, hogy átbillenjen a mérleg nyelve. Ezt a valamit aztán a trade deadline előtt sikerült megszerezni, mikor egy második körös picket adtak a Patriotsnak Jimmy Garoppoloért cserébe. Aztán miután Garoppolo átvette a stafétát, rá sem lehetett ismerni a csapatra. Sorra nyerik a meccseiket, és teszik mindezt üdítő játékkal. A legfontosabb elem már megvan, és ha folytatják a megkezdett utat, akkor rövid időn belül újra az éllovasok között láthatjuk a 49erst.

6: Carolina Panthers

A fekete párduc egy gyönyörű állat, a természet egyik legszebb csodája. Viszont mivel macska, ezért megvan az a rossz szokása, hogy sokat alszik. A mi Cam nevű párducunk 2016 februárjában lefeküdt aludni, és az utána jövő, durván másfél évet végig is aludta. De 2017 szeptemberében végre felébredt, és elkezdett újra prédára vadászni. Igaz, már nem olyan éles a karma, mint 2015-ben volt, de még mindig szedi az áldozatait bőségesen.

 

A Panthers visszatért. A tavalyi csalódást keltő év után újra az élmezőnyben vannak, pedig egyáltalán nem volt könnyű dolguk. Egyrészt az idei év legkeményebb csoportjában kellett helyt állniuk. Másrészt Newton sérülten kezdte a szezont, a védelemből is többen hiányoztak, és Greg Olsen sem tudott minden meccsen ott lenni a pályán. Mindezek ellenére nyerik a meccseket sorozatban, pedig még Benjamint is elküldték, amivel csökkentették Newton lehetőségeit. Vagy éppen növelték, ugyanis a csapat egyáltalán nem érzi Benjamin hiányát. Sőt!

2015-ben mikor Benjamin egész szezonban sérült volt, Newton MVP szezont játszott. Tavaly, mikor egészséges volt, eléggé döcögősen ment a játék. Idén is nehezen indult be az offense, de miután elküldték, hirtelen minden elkezdett működni. Nem mondom, hogy van összefüggés a kettő között, de…

5: New Orleans Saints

A Saints már évek óta azt csinálja, hogy van egy Drew Brees, aki meccsenként passzol 400+ yardot, és felpakol a táblára 30+ pontot, és aztán az vagy elég lesz vagy nem. Nem volt futójáték, nem volt védelem, nem volt  semmi, csak egy kimagasló irányító. Az egész Breesen állt, vagy bukott. Éppen ezért sokszor az volt az érzésem, hogy ha kiesne Brees, akkor ez egy 1/1-es csapat is lehetne akár. És az idei szezonban is nagyjából azt vártam a Saintstől, hogy majd Brees szétpasszolja magát, de az is csak 6, max 7 győzelemre lesz elég. De nem!

Én vagyok a legjobban meglepve, de az idei Saints nem csak Breesből áll. Ha ő kisene, akkor nyilván megérezné a csapat a hiányát, de nem lenne egyáltalán elveszve. Megkockáztatom még csereirányítóval is versenyben lennének a playoffért. Idén ugyanis van futójáték! Kamara az egyik legnagyobb húzásuk volt a drafton, aki Ingrammal karöltve top5-ös futójátékot szállít. Végre eljutott oda a csapat, hogy nem kell Breesnek megszakadnia azért, hogy pontot szerezzenek. De ez még semmi. A legnagyobb csodát ugyanis a védelem szolgáltatja idén.

Az utóbbi években a Saints védelme vagy tökutolsó, vagy utolsó előtti volt. Idén viszont az egyik legkevesebb pontot engedik az ellenfeleknek. Én nem tudom mi történt ezzel a védelemmel, de végre eljutottak arra a szintre, hogy nem röhögi el magát senki, ha a “Saints defense” szavakat hallja. 2017-re tehát sikerült végre eljutni odáig, hogy már nem csak egy irányítójuk van, hanem egy konkrét csapatuk. Csak tudnám mi tartott ezen ennyi ideig…

4: Minnesota Vikings

A Vikings elég nehéz helyzetben találta magát tavaly, ám egy ideig úgy nézett ki képesek lesznek a helyzetet kezelni. 5-0-val rajtoltak, a védelem mindenkit leradírozott a pályáról, minden szép és jó volt. Aztán jött a nagy pofára esés, sorban bukták el a mérkőzéseiket, és végül egy csalódást keltő 8-8-al fejezték be a szezont. Emiatt a bukás miatt idén nem volt túl nagy elvárásom feléjük. A védelem továbbra is jól nézett ki, de a támadósor nem adott sok okot a reménykedésre, így úgy gondoltam egy újabb 8-8 esetleg egy 9-7 lehet csak ebben a csapatban. Nos, ezeket az elvárásaimat alaposan felülmúlták. A védelem elit, de ezen nem is lepődtem meg. Viszont az offense… Na az szolgáltatta az igazi meglepetést.

A futójáték tavaly eléggé akadozott, ennek megfelelően elhozták a draftról Dalvin Cookot. Ő azonban szinte azonnal megsérült, így fel voltam rá készülve, hogy megint el fog tűnni a futójáték a csapatból. De nem tűnt el! Murray és McKinnon tökéletesen pótolják Cookot, és egy korrekt játékot hoznak mindketten. De persze mindez semmit nem érne, ha nem lenne egy jó irányító is a csapatban. És bármennyire is meglepő, de van!

 

Case Kennum! Mind láttuk mennyire szenvedett tavaly a Ramsnél, és szerintem senki nem gondolta volna, hogy többre vinné Minnesotában, mint egy korrekt csereirányító. Ez volt a maximum, amit kinéztem belőle. Ő azonban rám cáfolt. 3358 yard 21 TD és csak 7 INT. Nem olyan eget rengető statisztika, de ebben a csapatban bőven elég. A Vikingsnak tényleg nem volt másra szüksége, mint egy korrekt irányítóra, akivel a csapat képes folyamatosan haladni, és be tudja fejezni a játékokat. Keenum pedig tökéletesen megadta nekik ezt.

3: Philadelphia Eagles

Szezon előtt:

Szóval NFC East. Idén is nagy harc várható itt a Cowboys-Giants-Redskins között. Megjósolhatatlan, hármójuk közül ki fogja nyerni a csoportot. Mindhárom csapat nagyszerűen játszott tavaly, és idén csak jobbak lettek. Várj! Valaki azt mondja az Eagles fog nyerni idén. Ha! Na persze! Ahhoz mondjuk nem ártana, ha nem Wentz lenne a csapat legjobb elkapója. Hogy mit mondasz? Azóta lettek elkapók? Aha, egy Torrey Smith, meg egy Alshon Jeffery. Ne haragudj, ha nem ájulok el ettől. Ja meg persze ott van még Nelson Agholor is. Hát hogy felejthettem el, hogy ő is a rosteren van?
Ilyet! Eagles csoportgyőztes… Na persze. Meg gondolom a Cowboyst és a Giantset oda-vissza, ugye? Mi lesz a következő? Övék lesz az első kiemelés? De semmi gond, értem én. Kicsit túl sok volt a szer.

13 héttel később:

Mi a jó… 11-1 az Eagles???? Vezetik a csoportot? És az NFC-t is? De hogy? Mikor? Miért?
Na várj, ezt nem hiszem el. Ezt muszáj leellenőriznem. Azt mondja hogy… Wentz az egyik legjobb irányító a ligában. Hm… Ennyire jól tud magának passzolni, vagy mi? Oh, most nézem, hogy Jeffery egész jól játszik. Smith ellenben nem sok mindent csinál, de ezen nem lepődök meg. Aztán ki van még itt… Ja persze, Agholor, aki jelenleg az Eagles legjobb elkapója. Hogy mi van? Biztos, hogy ez az az Agholor, akit én ismerek? Akiről még az Eagles szurkolók is azt tartották, hogy a náthát sem képes elkapni? Mi folyik itt?

Szóval, igen. Az Eagles megnyerte a csoportját, és az első kiemelést is megszerezte. Még emésztenem kell.

2: Los Angeles Rams

Tegye fel a kezét az, aki azt mondta a szezon előtt, hogy egy alig 30 éves újonc edző már az első évében csodát fog tenni! Tegye fel a kezét az, aki az év elején azt mondta Goffból valaha is irányító lesz! Tegye fel a kezét az, aki azt mondta, hogy a tavaly bottom 5 offense egy év alatt top 5 lesz! Tegye fel az a kezét, aki azt gondolta az év elején, hogy csoportgyőztes lesz a Rams úgy, hogy a Seattle is ott van!

Nnnnem nagyon látok kezeket…

Hát persze, hogy nem, mert még a legelvakultabb Rams szurkoló sem számított erre. De mégis ez történt. McVay egy év alatt olyan hatalmas változást hozott, hogy rá sem lehet ismerni a csapatra. Goff 1/1-eshez méltóan játszik, Gurley újra szárnyal, olyan elkapók szállítják a yardokat és a TD-ket, akik eddig alig-alig tudtak bármit is csinálni. Az offense egy év alatt olyan mértékű 180 fokos fordulatot tett, amihez foghatót csak a Greatest Show on Turf tudott. És a tetejébe még a csoportot is megnyerték, maguk mögé utasítva a Seahawksot.

Sean McVay, nálam te vagy az év edzője.

 

1: Jacksonville Jaguars

Szóval a Jaguars megint eredményesen tevékenykedett az FA piacon, és jól is draftolt? Na jó, de ezt már láttuk vagy legalább háromszor, most is biztosan az lesz, hogy mindenki reménykedik egy jó szezonban aztán lesz megint egy 4-12/5-11. Ne várjon tőlük senki semmit!

Megverték a Texanst idegenben?  Na jó, de még nagyon szezon eleje van, a Houston sem rázódott még bele a játékba, ráadásul O’Brien már megint szerencsétlenkedik az irányítókkal. Nem kell ebbe semmit belelátni. Pár hét és meglátjuk az igazi Jaguarst.
Lealázták a Ravenst Londonban? Na jó, de ők már évek óta oda járnak, jobban hozzá vannak szokva az időeltolódáshoz, míg a Ravens most ment oda először, és látványosan nem akartak játszani. Néha előfordul.

Lelázták a Steelerst is idegenben? Na jó, de a Steelersnek minden évben van egy olyan meccse, amikor semmi nem jön össze, és a szurkolók is csak néznek, hogy ez most mi. A Jaguarsnak az volt a szerencséje, hogy pont őket dobta ki a gép. Nincs ebben semmi különös.


Lenullázták a Coltsot? Na jó, de nincs Luck, úgy pedig már a Colts sem olyan erős, ráadásul Pagano is egyre nagyobb baromságokat csinál. Egyszer megtörtént, többet nem fog.

Megverték a Seattle-t? Na jó, de ez nem az a Seahawks volt. A fél védelem sérült listán, így azért nem nehéz. Senki ne gondolja, hogy ez a Jaguars jó csapat.

Megnyerték a csoportjukat? Na jó, de…

Vávávárj! Megnyerték a csoportjukat? Benn vannak a playoffban? Oh, akkor ez tényleg egy jó csapat. Mindig is tudtam, hogy azok! Soha egyetlen egy percig sem kételkedtem az igazi Jaguár erejében!

Ne hazudjon senki! Mindenki így viszonyult az év meglepetéscsapatához.

 

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!