Connect with us

Draft

A jövő sztárjai – Malik Jefferson

Az idei draft legizgalmasabb prospectjeit a linebackerek adják. Van két top15-ös tehetség, de négy játékos is elkelhet az első napon. Mögöttük már nagyobb az űr, de a közvetlen üldözők között akad egy hihetetlen atletikus játékos, aki kis neveléssel az elsőkörösöket is felülmúlhatja majd a profik között. Malik Jefferson egyelőre nem fér be a legjobbak közé, de üde színfoltja a posztnak.

 

Jefferson esetében az első dolog, amit ki kell említeni, hogy ultra-atletikus játékos. A Combine alkalmával a linebackerek között a harmadik leggyorsabb 40 yardot futotta, a hetedik legjobb magasugrást produkálta, a negyedik legjobb távolugrást és még a fekvenyomásban is kiemelkedő volt. Ritka az olyan játékos, aki posztján majdnem minden feladatban a legjobbak között végez.

 

Ez az atletikusság nem csak a gyakorlatok során, de a pályán is megmutatkozik. A pálya egyik szélétől a másik széléig képes teljes sebességgel követni a játékot, az oldalirányú mozgása és a vertikális sebessége is elsőrangú. Csípője nagyon rugalmas, könnyen vált irányt, jó a gyorsulása és az utazósebessége is. Dinamikus a megindulása és gyorsan tör be lyukakba is, ebből adódik, hogy a belső és a külső futásokat is jól fogja. Az egyetlen meglepő dolog a futás elleni játékában, hogy sokszor jobban kezeli azt, ha üldöznie kell a futót, mintha a játék egyenesen felé tartana. A keménységét sem érheti sok kritika, de még képes felszedni egy kis izmot és akkor lesz lehetősége még erőteljesebben fellépni. Még csak 21 éves, így erre könnyen sor kerülhet a következő években.

 

 

Gyorsaságának köszönhetően blitzelőnek is jól használható. Az utolsó évében például többet volt használva outside linebackernek, mint a pálya közepén. A csatákat elsősorban a gyorsaságának és a dinamikus első lépésének köszönheti, megkerüli a védőt vagy betör a lyukakba. Szintén kiemelkedő az utolsó pár lépése és sebessége, a sackek vagy tackle-ök előtti pár mozdulata gyorsabb, mint társainak. Amiben hiányosságai vannak ezen a téren, az a technikai felkészültség. Ha nem tud nyerni sebességből akkor nagy bajban lehet, mert nem igazán van más eszköze a falemberek ellen. Ha pass rusherként akarják használni, akkor sokat kell még tanulnia és több pass rusher fegyvert kell elsajátítania.

 

Számomra a legnagyobb csalódás a játékában a coverage képességek. Egy ilyen extra gyors és atletikus linebackertől azt vártam, hogy a passzjáték ellen pusztít és ott van minden játéknál. Jefferson nem reménytelen coverage linebacker, de képességeihez mérten van még mit tanulnia. A fizikai adottságai kiválóak, de nem olvassa jól a játékokat és sokszor elhamarkodott döntéseket hoz. A snap előtt és a snap után sem mindig méri fel, hogy mi lehet a játék, sok felesleges mozdulatot tesz és hagyja becsapni magát.

 

 

Az egyetlen dolog, aminek köszönheti, hogy legalább egy közepes szinten van itt is, hogy még ha későn is észleli a játékot, akkor is odaér általában az emberfeletti sebességének köszönhetően. Az ösztönei átlagosak és ezen aligha lehet segíteni, talán ha rengeteget videózik és gyakorol, akkor valamelyest ez fejleszthető. Továbbá a labdaérzékenysége sem elsőrangú, inkább annak köszönheti a részsikereit, hogy a futókkal és a linebackerekkel, de akár a kisebb elkapókkal is tudja tartani a lépést.

 

Nagy a potenciál a játékában, de mentálisan nem mindig áll készen az adott playre, ennek pedig sok elrontott szerelés és inkonzisztens játék a végeredménye. Ami viszont pozitív vele kapcsolatban, hogy egy igazán jó csapatjátékos. Nem a legnagyobb hangú vezér, de egy pozitív gondolkodású, életvidám linebacker, aki életet hozhat a védelembe.

 

Jefferson összességében az egyik legnagyobb boom or bust prospect a drafton. Különösen a linebackerek között. Elsőrangú atléta, szinte a játék minden tekintetében ki tudja használni fizikai adottságait, de ugyanakkor nincsenek meg a gyilkos ösztönök a játékában. Ha a coverage játékán kicsit tudna javítani, akkor azért stabil kezdőjátékos válhat belőle. Én inkább inside linebackernek látom a profik között, mint pass rushernek, de mint blitzelő, sok problémát okozhat az irányítóknak is. Az első napon szerintem nem fog elkelni, hacsak nem lesz valami brutális linebacker rush a kör végén. A második napnak viszont már a legelején könnyen csapatot találhat magának. Green Bayben, Pittsburghben vagy akár Buffalóban és New Yorkban is kiköthet.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!