Connect with us

Minden ami NFL

FK! Félévi Díjátadó

Múlt vasárnap a 19 órás meccsek végeztével hivatalosan is lejátszották az idei találkozók felét, így itt az ideje díjazni – illetve este féléves All-Pro keretet hirdetni! 

Öt szerkesztő (balentin, chester, katonadani, leonidasz, renningan) adott le voksot az alábbi díjak mindegyikére, ráadásul nem csak elsőt kellett megnevezni, hanem top3-at, így értelemszerűen az első helyre rakott játékos 3-, a második helyezett 2-, a harmadik pedig 1 pontot kapott, az öt lista összegzéséből pedig kialakult a végső sorrend. Úgy gondoljuk, így reálisabb végeredmény alakult ki, mintha csak egy győztest nevezhettünk volna meg.

No de vágjunk is bele!

MVP: Russell Wilson, QB, Seattle Seahawks

Russell Wilson 15 pont, Deshaun Watson és Lamar Jackson 5-5 pont, Christian McCaffrey 4 pont, Patrick Mahomes 1 pont

Kétség sem férhetett Wilson első helyéhez, ugyanis mind az öten őt raktuk első helyre! Nem is nagy meglepetés, ugyanis parádésan játszik a Seahawks irányítója, 68,3%-kal passzol (7. legjobb), van már 2505 yardja (3.), 22 TD-je (1.) és mindössze egy interceptionje (1.), ez pedig 118,2-es passer ratinget jelent (emellé pedig futott 203 yardot és 3 TD-t). A Seahawksot pedig 7-2-es mérlegre vezette annak ellenére, hogy egészen borzasztó a védelme jelenleg: a Hawks defense 230 pontot nyelt már be 9 forduló alatt, erre ugyan 227-szer volt már példa az NFL történetében, azonban csak öt csapat ért el legalább 7-2-es mérleget ez idő alatt. Ez pedig leginkább Wilson érdeme.

Emellett nehezíti Wilson dolgát, hogy a harmadik legnagyobb arányban van nyomás alatt, elvesztette a playmaker tight endjét, a második számú elkapója egy második körös újonc, valid harmadik számú elkapója pedig igazából nincs is. Lehet, hogy túlragoztam a dolgot, lényeg a lényeg, hogy egyelőre mindannyiunknál Wilson az MVP. A sorsolás neheze viszont most jön, hiszen 49ers, Eagles, Vikings, Rams, Panthers, Cardinals, 49ers sorral zárja az évet a Seattle.

A második helyre egyébként holtversenyben Deshaun Watson és Lamar Jackson került fel, a Ravens irányítója négy listán is rajta volt, Watson pedig két szerkesztőnél bizonyult a második legjobbnak. McCaffrey kapott még két második helyet, Patrick Mahomes pedig egyszer fért fel a dobogó harmadik fokára, a két kihagyott meccse ellenére is.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

A Félév Támadója: Christian McCaffrey, RB, Carolina Panthers

Christian McCaffrey 9 pont, Deshaun Watson 6 pont, Patrick Mahomes és Michael Thomas 5-5 pont, Dalvin Cook 4 pont, Aaron Rodgers 1 pont

Az kétségtelen, hogy egy akármennyire is elit szintet hozó futó sosem lesz olyan értékes, mint egy jól játszó irányító, főleg egy nagyon jól teljesítő. De ha valaki, akkor az idei Christian McCaffrey közel lehet hozzá, hiszen ő nem csak a földön, hanem a levegőben is parádézik, teljes körű slot elkapóként is a liga legjobbjai között lehetne. Az MVP-címről ugyan lecsúszott nálunk, de a Félév Támadója címet megkapja tőlünk – három szerkesztőnél abszolút első helyen zárt, azonban két szerkesztőnél kimaradt ebből a versenyfutásból, leginkább irányítók miatt.

Már most 1244 scrimmage yardnál jár, emellé felpakolt 13 hatpontost is a táblára, ilyen számokat pedig fél év alatt ebben az évezredben csak Priest Holmes produkált 2002-ben. Ha tudja tartani ezt az ütemet, akkor 21 yardra lesz Chris Johnson all-time scrimmage yard rekordjától, ami 2509 egységet jelent (CMC-nek  1762 futott- és 726 elkapott yardja lenne). Touchdownokból sem áll rosszul, bár a 31 egységes rekordot minden bizonnyal nem fogja tudni megdönteni.

Deshaun Watson ebben a félévben ezüstkirálynak számít, hiszen most is a második helyet kapta meg tőlünk, a dobogó legalsó fokára pedig holtversenyben Michael Thomas és Patrick Mahomes állhat fel. Három voksot (és négy pontot) kapott Dalvin Cook, illetve Aaron Rodgers is felfért egy listára.

A Félév Védője: Stephon Gilmore, CB, New England Patriots és Nick Bosa, Edge, San Francisco 49ers

Stephon Gilmore és Nick Bosa 8-8 pont, Aaron Donald 4 pont, Joey Bosa, Myles Garrett és Danielle Hunter 3-3 pont, TJ Watt 1 pont

Íme az első és egyetlen holtversenyünk! Ez volt a legnehezebben kiosztható díj, ötünknél négy különböző játékos vinné haza az elismerést, nincs egy kiemelkedő jelölt egyelőre – kíváncsian várjuk, az év végére változik-e a helyzet. Ebből a díjból kiindulva nem lövünk le nagy poént, hogy lesz még szó lejjebb Nick Bosáról, így most Gilmore teljesítményét emelnénk ki ebben a hasábban.

Gilmore a szezonja legrosszabb meccsét hozta a Ravens ellen, de még így is csak 45,1-es passer ratinget engedett az idényben – egy héttel ezelőtt ez a szám 36,0 volt, ami alacsonyabb, mintha minden labdát kidobnánk a nézőtérre vagy beleállítanánk a gyepbe. A minimum 200 coverage snapet játszó CB-k közül csak Richard Sherman engedett alacsonyabb passer ratinget a Patriots sztárjánál. Gilmore-t idén 54-szer vették célba, mindössze 26 elkapást engedett 337 yardért, egyetlen egy TD-t sem szereztek róla, ellenben lehúzott 3 interceptiont. És akkor azt még nem is mondtuk, hogy minden meccsen emberezni kell az ellenfél legjobbján, ami talán a legnehezebb feladat az NFL-ben az irányítóén kívül.

A fiatalabb Bosa két szerkesztőnél is első lett, Gilmore viszont négy listára is felkerült (egyszer lett első), Donald három listán is szerepelt, az idősebbik Bosát és Danielle Huntert 1-1 szerkesztő a legjobbnak választotta, Myles Garrett egy második- és egy harmadik helyet érdemelt ki, illetve TJ Watt is kapott egy voksot.

A Félév Újonc Támadója: Josh Jacobs, RB, Oakland Raiders

Josh Jacobs 15 pont, Kyler Murray 8 pont, Terry McLaurin 4 pont, Gardner Minshew 3 pont

Egyhangú szavazással lett Josh Jacobs a Félév Újonc Támadója, mindenkinél ő ért fel a dobogó tetejére! Nem is érdemtelenül, ugyanis 152 futásból 4,9-es átlaggal 740 yardot futott és elért 6 touchdownt is. Nagyon durva statisztika még, hogy 740 yardjából 563 kontakt után jött, ami mutatja, milyen jól rázza le magáról a védőket. Már a 740 yardja is simán a legtöbb az újoncok közt, ezen felül van még 102 elkapott yardja, bár a képességei alapján a passzjátékba ennél jobban is be lehetne vonni – 102 yardjából 113 jött elkapás után, tehát túlnyomó többségben a line of scrimmage mögött kapja meg a labdát.

A második helyre az 1/1-es Kyler Murray futott be három második- és két harmadik helyezéssel, a bronzérmet a félév első felében parádéző Terry McLaurin érdemelte ki, illetve Gardner Minshew is kapott két voksot. Nick Foles visszatérésével ő minden bizonnyal kikerül az év végi versenyfutásból, ahová például DK Metcalf csatlakozhat.

A Félév Újonc Védője: Nick Bosa, Edge, San Francisco 49ers

Nick Bosa 15 pont, Brian Burns 6 pont, Josh Allen 5 pont, Devin Bush 3 pont, Dexter Lawrence 1 pont

A Félév Védője cím után nem meglepő senkinek, hogy abszolút egyhangúan Nick Bosa lett a Félév Újonc Védője. A 49ers 1/2-es választottja 195 pass rush snapjéből 38-szor tudott nyomást generálni, tehát minden 5. snapjén megzavarja az irányítót. Ugyan a 38 pressure-je “csak” a 13. helyre elég a ligában, minden előtte lévő pass rusher jóval többet volt a pályán. A PFF pass rush productivity mutatójában magasan vezet mindenki előtt (ez súlyozva veszi figyelembe a siettetéseket, a QB hiteket és a sackeket). És most nem csak az újoncokról beszéltünk, hanem a teljes ligáról!

Josh Allen és Brian Burns 2-2 második helyet kapott tőlünk, a Panthers pass rushere azonban eggyel többször lett harmadik. Devin Bush kapott még két voksot, illetve Dexter Lawrence egyet.

A Félév Visszatérője: Cooper Kupp, WR, Los Angeles Rams

Cooper Kupp 7 pont, Teddy Bridgewater 6 pont, Dalvin Cook 4 pont, Matthew Stafford és Aaron Rodgers 3-3 pont, Leonard Fournette, Joey Bosa és Brandon Brooks 2-2 pont, Earl Thomas 1 pont

Ez volt a legváltozatosabb díjunk, hiszen 9 játékos is kapott szavazatot. Érdekes módon Cooper Kupp úgy tudott nyerni, hogy egyik szerkesztőnél sem végzett az első helyen, viszont háromnál is második lett. Teddy Bridgewater nyert két helyen is, illetve Matt Stafford, Aaron Rodgers és Dalvin Cook is felkerült a dobogó legfelső fokára – közülük csak Cook kapott mástól is voksot. Fournette, Bosa és Thomas is egy-egy szerkesztőnél került listára, Brandon Brooks viszont két harmadik helyet is bezsebelt.

A végső győztes tehát Cooper Kupp, aki ACL-szakadásból tért vissza, és nyolc meccs alatt 792 yardot (3. legtöbb) és 5 TD-t (8.) szedett össze, ráadásul 413 yard elkapás után született ebből, amivel toronymagasan vezeti a ligát. Emellett mindössze 1 dropja van a szezon során, Jared Goff pedig 113,8-as passer ratinggel dobál felé, ami a 14. helyre elég a ligában.

A Félév Edzője: Sean Payton, New Orleans Saints

Sean Payton 12 pont, Kyle Shanahan 9 pont, Frank Reich 8 pont, Sean McDermott 1 pont

Szinte egyhangú volt a top3, csak a sorrend változott a szerkesztőknél – illetve Sean McDermott beékelődött egy szavazattal. Sean Payton két első- és három második helyet kaparaintott meg, Kyle Shanahan egy első-, két második- és két harmadik helyet csípett el, Frank Reich pedig kétszer az első-, kétszer pedig a harmadik helyre fért fel az egyéni listáinkon.

Mindhárman kiemelkedőt nyújtanak, Sean Payton pedig úgy vezette a Saintst 7-1-es mérleghez, hogy abból 5 győzelem Teddy Bridgewaterrel jött össze, nem pedig Drew Breesszel. Kellett ehhez persze a védelem és a special team segítsége is, de a támadósor is jól játszott, főleg az első két meccset követően, ebben pedig óriási szerepe volt a veterán mesternek – no meg abban is, hogy ennyire összetartó ez a csapat, és motivált a sikerre.

A Félév Segédedzője: Robert Saleh, DC, San Francisco 49ers

Robert Saleh 11 pont, Greg Roman 9 pont, Dennis Allen 4 pont, Darrell Bevell 3 pont, Keith Butler, Matt Eberflus és Mike Pettine 1-1 pont

Robert Saleh három első- és egy második helyet kaparintott meg, ezzel ő lett a Félév Segédedzője. Greg Roman, a Ravens támadókoordinátora ért fel a dobogó második fokára egy első- és három második hellyel. Dennis Allen, a Saints DC-je három voksot kapott, Darrell Bevell (Lions OC), egy listán első lett, illetve Keith Butler (Steelers DC), Matt Eberflus (Colts DC) és Mike Pettine (Packers DC) is kapott egy-egy szavazatot.

Saleh az NFL egyik legjobb védelmét rakta össze San Franciscóban, a liga második legkevesebb pontját, a legkevesebb yardját és a legkevesebb passzolt yardját engedi a defense, illetve már 30 sacket, 10 interceptiont és 9 fumble-t jegyeztek a védők. A Football Outsiders DVOA mutatójában a Patriotsszal együtt magasan a liga többi csapata felett áll a defense, a passzvédelem pedig konkrétan a legjobb. Ugyanez igaz a passzvédelemre, ha az ellenfelek sikerességi rátáját nézzük (32%), tényleg nagyon erős ez az egység.

Végezetül pedig az egyéni listáink:

[/ppp_patron_only]

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!