Connect with us

Beharangozó

Az év utolsó hétfő esti rangadója

Ugyan már a Packers és a Vikings is ott van a rájátszásban, nagyon fontos lesz a ma éjjeli találkozó, hiszen mindkét gárda küzd még a magasabb kiemelésért – illetve matematikailag a csoportgyőzelemért is. Egyik csapat sem fogja tehát félvállról venni a mérkőzést, noha ezt egyébként sem várnánk csoportrangadó lévén. Nézzük, mit várhatunk a szezon utolsó hétfő esti rangadóján, illetve hogy pontosan mi is múlik ezen a találkozón a résztvevő feleknek. 

Dome, primetime és pozitív mérlegű csapatok

Kirk Cousins kapcsán minden alkalommal fel lehet hozni a dome vs outside statisztikáit, illetve a primetime meccseken mutatott mérlegét, mert nagyon szembetűnő. A Vikings irányítója sosem nyert még hétfő esti rangadót (0-8), beleértve az idei Seahawks elleni vereséget is. Emellett a Vikings nem nyert még idén pozitív mérlegű csapat ellen, Cousins mérlege pedig 6-28 karrierje során ilyen ellenfelekkel szemben. Ezek nyilván nem jó előjelek, ellenben hazai pályán és dome-ban mindig sokkal jobban teljesít, idén a US Bank Stadiumban elég impozáns 126,2 a passer ratingje, szóval ezek az indokok akár ki is üthetik egymást.

Viszont ha a Vikingsnál kiemeljük ezt, akkor tegyük meg ugyanezt a Packersszel is, amely sosem nyert még a US Bank Stadiumban (0-3). Ráadásul furcsa módon Rodgers mérlege negatív dome-ban karrierje során, az utóbbi 9 találkozón konkrétan 3-6, ami elég rosszul mutat. A Vikings otthonáról különösen rossz emlékei lehetnek, ugyanis itt tört el a kulcscsontja 2017-ben.

A felek legutóbb a második fordulóban találkoztak egymással, akkor a Packers már 21-0-ra vezetett 16 percet követően, és ugyan a Vikings visszajött, a sajtfejek nem engedték ki a győzelmet a kezükből (21-16). Ez volt Kirk Cousins idei legrosszabb meccse, két interceptiont is dobott és overall gyengén játszott. Utána jöttek a felháborodott hangok Diggstől és Thielentől, ezt követően pedig beindult az irányító és azóta mindössze három interceptiont dobott 23 TD kíséretében, és a liga egyik legjobban játszó irányítója lett.

A legfontosabb matchupok

Rengeteg kiváló matchup vár ránk az éjszaka folyamán. Kezdjük a kicsit elvontabbal, ez pedig a meccs eleji jó kezdés. Mindkét csapat top5-ben van első drive-okon szerzett pontokban, szóval ha valakinek most nem sikerülne rögtön pontot szerezni, akkor gyorsan hátrányba kerülhet.

A legnagyobb beszédtéma a meccs kapcsán az, hogy Dalvin Cook biztosan nem játszik és valószínűleg Mattison sem, így a két legjobb futóját nélkülözi majd a Vikings. Viszont ez a zone blocking rendszer olyan jó, hogy Mike Boone is simán jó számokat hozhat benne, főleg a Packers gyengébb futás elleni védelme miatt. Viszont ha esetleg mégsem menne – akár mert Boone-nal nem megy, akár mert a Packers berendezkedik a megállítására -, akkor Cousinsra kell támaszkodni, és talán ezt akarhatja inkább elérni a Green Bay-i alakulat, mintsem hogy a futással végigmenjenek rajtuk (legalábbis én ezt csinálnám, de Mike Pettine általában máshogy gondolja és inkább a passzvédelemre rendezkedik be).

A labda ezen oldalán maradva még két dolgot emelnék ki. Egyrészt a falban Garrett Bradbury és Kenny Clark párharcát, az újonc centernek ugyanis nem lesz könnyű dolga a kiváló védőfalemberrel szemben, aki egyébként is decemberben szokta begyújtani a rakétákat – sackjei több, mint fele ebben a hónapban érkezett karrierje során. A másik pedig a Stefon Diggs vs Jaire Alexander párharc, ami szintén csemegének ígérkezik. Alexander az első meccsen levette a pályáról Diggst és Thielent is (nem egyszerre nyilván), de azóta jobban beindult a passzjáték Minnesotában, szóval most nehezebb dolga lesz.

A túloldalon is lesznek érdekes matchupok bőven. Ha az előbb egy WR-CB párossal fejeztük be, akkor most kezdjük azzal. Nyilván Davante Adamst kell kiemelni a Packersből, magasan kiemelkedik az elkapóállományból. Vele szemben igazából bárki védekezik, nagy hátrányban lesz, mert a Vikings cornerbackjei gyengék idén, a leglátványosabb visszaesés természetesen a korábban elit szinten játszó Xavier Rhodesnál tapasztalható, akit lassan már mindenki megéget.

A falakban a Hunter+Griffin vs Bakhtiari+Bulaga párharcokat emelném ki, igazi csemege lesz nézni a két kiváló passzsiettetőt a két kiváló támadófalember ellen. Hunter különösen jó szezont tudhat maga mögött, de kevés ilyen jó tackle-párossal nézett szembe idén. A végére hagytam a Packers offense idei legjobbjának és a Vikings defense idei legjobbjának, azaz Aaron Jonesnak és Eric Kendricksnek az összecsapását. Ez mind futó-, mint passzjátékoknál érdekes lesz, hiszen Kendricksnek mindenhol semlegesítenie kell majd Jonest – a PFF értékelése alapján Kendricks konkrétan a legjobb linebacker a ligában, és különösen coverage-ben emelkedik ki.

Tippeljünk

Számolgassunk

A jövő heti papírforma győzelmeket az egyszerűsítés kedvéért most fixnek venném (Packers vs Lions, Vikings vs Bears, Saints vs Panthers), fókuszálva erre a meccsre, illetve az alapszakasz utolsó találkozójára, a Seahawks-49ers rangadóra. (Teljes forgatókönyvvel holnap érkezünk az utolsó fordulóra)

Ha a Packers nyer ma éjjel:

Seahawks győzelem esetén a kiemelések:

  1. Packers
  2. Saints
  3. Seahawks
  4. Eagles/Cowboys
  5. 49ers
  6. Vikings

49ers győzelem esetén a kiemelések:

  1. 49ers
  2. Packers
  3. Saints
  4. Eagles/Cowboys
  5. Seahawks
  6. Vikings

Ha a Vikings nyer ma éjjel:

Seahawks győzelem esetén a kiemelések:

  1. Saints
  2. Seahawks
  3. Packers
  4. Eagles/Cowboys
  5. Vikings
  6. 49ers

49ers győzelem esetén a kiemelések:

  1. 49ers
  2. Saints
  3. Packers
  4. Eagles/Cowboys
  5. Vikings
  6. Seahawks

Tehát a Packers ma azért játszik, hogy megszerezhesse a pihenőhetet, a Vikings pedig azért, hogy a 6. kiemelt helyett 5. kiemelt legyen és az NFC East bajnokához látogathasson – amennyiben mindkét csapat hozza a kötelezőt a zárókörben.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!