Connect with us

Minden ami NFL

Ron Rivera kinevezése hosszú idő óta az első jó döntés a Redskinsnél

Nagy átalakuláson megy keresztül a Washington Redskins – végre kivágták Bruce Allen GM-et/csapatigazgatót és Jay Gruden főedzőt, akiknek köszönhetően a nagy múltú franchise nemhogy képtelen volt győzni, de rosszabb híre lett NFL- és játékoskörökben, mint egy lepukkant útszéli kuplerájnak. Dan Snyder – aki egyébként egy tőről való az Allen/Gruden mentalitású csürhével – viszont nem a saját klikkjéből választott, hanem sikerült behúznia az egész liga egyik legnagyobb tiszteletnek örvendő és megbecsült szakemberét, aki végre tényleg a helyes útra terelheti a csapatot.

 

 

Hogy miért választottam a Redskinst? Azt biztosan mondhatom, hogy nem a pénz miatt, hiszen akkor még most is próbálkoznék több csapatnál a licitekkel. Egy elég egyszerű indok miatt vállaltam el ezt az állást: Dan Snyder egy nagyon érdekes perspektívával állt elém. Azt mondta, hogy az olyan csapatok, mint a Patriots, a Seahawks, a Chiefs és pár másik gárda felemelkedésében egy közös tényező volt: az edző köré szervezték a dolgokat. Nem a tulaj, az elnök vagy a GM köré, hanem az edző köré.

 

– indokolta korábban Rivera, aki mindenben szabad kezet kapott gyakorlatilag a csapatnál, így azt a saját képére formálhatja. És ez a lehető legjobb forgatókönyv, amit a Redskins csinálhatott.

 

Mellette

 

A következőkben pro/kontra rendszerben értékeljük Rivera kinevezését. Nem meglepő, melyik kategóriából van több.

 

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

 

  • Nagy tiszteletnek örvend az egész ligában, a játékosai imádják – új öltözői kultúra

 

Rivera kétszer lett az év edzője eddigi pályafutása során, kilenc év alatt négyszer jutott rájátszásba a Panthersszel, háromszor nyerte meg az NFC South-t, egyszer pedig a Super Bowl-részvétel is összejött. Az elmúlt két éve nem volt jó a sérült Newton miatt, de amit lehetett, így is kihozott a csapatból. Továbbá a játékosok is imádták, soha nem volt senkivel semmilyen balhéja – tiszteletet parancsoló, határozott edző, aki úgy képes egyben tartani a bagázst, hogy közben nincs drákói szigor a szervezetben. A családot és a közösség segítését nagyon fontosnak tartja és ezeket az elveket adja tovább a játékosok felé is.

 

Ez ilyen edző kifejezetten üdítő újdonság lenne abban a Redskinsben, ahol a főedző nyíltan kritizálta és diszkriminálta a csapat első körös újonc irányítóját, mert neki nem kellett (ami sokat elmond Grudenről és Allenről is) vagy ahol simán kiraktak az aktív keretből egy egészséges Adrian Petersont, csak mert a kvázi újonc Derrius Guice visszatért, óriási csapaton belüli felháborodást kiváltva (mintha a Giants kirakta volna az aktív keretből Eli Manninget, amikor Daniel Jones visszatért).

 

  • Visszahozhatja Trent Williamst

 

A kiváló LT-t az előző pontban is említhettem volna, hisz vele is – mondjuk ki – tapló volt a csapat. Nem elég, hogy az orvosi stábnak derogált normálisan kezelni a fején lévő rákos daganatot, de miután emiatt nem volt hajlandó pályára lépni, a csere helyett még jól meg is büntették, hátha ebből majd tanul.

 

 

Rivera hozott magával egy úgynevezett “athletic trainert”, név szerint Ryan Vermilliont, akivel a Panthersnél dolgozott együtt korábban és akivel a teljes stábot át fogja alakítani. Williams visszacsábítását prioritásként kezeli, ez a lépés pedig összességében jót tehet a játékosok egészségének és biztonságának, hiszen Vermillion elég jó reputációnak örvend a ligában.

 

 

  • Zseniálisan ért a védelemhez

 

A regnálása alatt a Panthers védelme mindig minimum top 10 közeli volt, minden probléma nélkül túlélte Josh Norman kaliberű játékosok elvesztését, rendre sikerült gatyába ráznia az egység. Ez nem véletlen, linebackerként kilenc évet húzott le a ligában, tagja volt (még ha nem is kezdőként) az 1985-ös legendás Bearsnek, majd edzőként volt a Bears és a Chargers védőkoordinátora is, mielőtt kinevezték a Panthershöz (a Chargers edzőjeként a védelme rendre top 10 közeli volt).

 

  • Ha van valami, amihez a védelemnél is jobban ért, az a személyzet összeállítása

 

Riverának nagyszerű érzeke van ahhoz, hogy a megfelelő embereket ültesse a megfelelő posztra. Különösen igaz ez a védelemre, hisz két főedzőt is kinevelt: bár Steve Wilks nem volt épp egy sikersztori, de Sean McDermott az elmúlt három évben kétszer is rájátszásba vitte a Billst. A Redskinsnél a DC posztot Jack Del Rio fogja betölteni, aki ha nem is része a védőkoordinátorok krémjének, de a mentalitása és a védelemről alkotott felfogása nagyon passzol Rivéráéhoz. A védelem biztosan 4-3-as alapformációban fog ezentúl pályára lépni, ami talán jobban is passzol hozzá a meglévő kevés tehetség alapján, főleg ha 1/2-re érkezik majd Chase Young.

 

Rivera Del Rio mellett rengeteg korábbi pantherses kollégáját hozza magával, az offensive koordinátor például Scott Turner lesz, aki korábban QB-edző és OC volt a Panthersnél, és míg egészséges volt, addig Cam Newton kiválóan játszott, illetve Kyle Allennek is voltak jobb pillanatai, az öt győzelem bőven több, mint amit bárki kinézett volna belőle.

 

  • Van tapasztalata fiatal irányítókkal, ideálisan tud hosszú távú projekteket menedzselni 

 

Ha már szóba jött Newton – Dwayne Haskins egy tehetséges játékos, mutatott jó dolgokat, még ha messze nem is egy Cam Newton. Riverának anno nem okozott gondot az újonc Newton köré csapatot építeni, feltehetően Haskins köré is képes lesz – hosszabb, 1-2-3 éves távlatokban gondolkozó franchise-okhoz ő az ideális választás.

 

 

Ellene

 

Itt nem lesz egy több pontból álló felsorolás, mert egyszerűen nem igazán van negatívum vele kapcsolatban. Ami ellene szólhat, hogy némileg old school felfogású (már 57 éves), illetve sokan nem tartják a legjobb edzők között számon. Mindkét kritika jogos, de előbbi esetében nem olyan vaskalapos, hogy az releváns legyen (még ha nem is előny), és bár tényleg nem egy Bill Belichick, még bőven az a kategória, akivel Super Bowlt lehet nyerni és képes is lehet arra, hogy ez saját erőből összejöjjön. Valószínűleg nem fog dinasztiát építeni, de vele a Redskins stabil PO-kontender lehet, kis szerencsével akár a Super Bowlt is megjárhatja. Illetve ami még fontosabb, létrehozhat egy olyan szervezeti kultúrát, amire később rá lehet ereszteni egy fiatal, modern edzőreménységeket (a jelenlegi Redskinsbe egy újoncnak beülni maga lenne a pokol).

 

Értékelés: A+

 

 

 

 

[/ppp_patron_only]

 

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!