Connect with us

Prémium cikkek

Még kukacos az a Nagy Alma – Giants FA-Értékelő

Dave Gettleman nem a közönség kedvenc general managerei közé tartozik, bár a csoportriválisok nyilván tapsolnak a tevékenységeihez. Edzőváltást követően valószínűleg neki sincs már sok dobása az állása érdekében, ezért igyekezett egy pöpec FA-tevékenységet összerántani.

Jó döntések sorozata

A kitekintőben megemlítettem James Bettcher nevét, aki a csapat korábbi védőkoordinátora volt, és aki egy kisebb arizonai kontingenst hozott magával egykori játékosaival. A menesztésével várható volt, hogy ők is távoznak, és ez eddig teljesült is. Kareem Martint és Antoine Betheát kivágták, a többieket pedig nem igazolták újra. A kivágás sorsára jutott még Alec Ogletree és  Rhett Ellison is, Eli Manning pedig visszavonult. Hogy miért tartják Gettlemant alkalmatlannak, azt többek között ez a statisztika is bizonyítja: két év alatt összesen 31 játékost igazolt, illetve kettőért cserélt, közülük 4, azaz négy játékos van még most is a rosteren (Solder, Tate, Mayo, Williams). Ezen még az sem segít, hogy sokan csak egyéves szerződést kaptak, főleg hogy a Giants alig lépett előre eredményekben az 1/2-es garnitúrához képest.

A papírforma távozók mellett akadt meglepetés is. Jon Halapio egy bájos háttérsztorival szorította ki Brett Jonest a center pozícióból, de 2018-ban másfél forduló jutott neki, a tavalyi éve pedig gyengére sikerült. Emiatt hiába volt korlátozott szabadügynök, Gettleman végül nem rakott rá tendert, így most szabadon igazolható. Szintén nem hozta vissza a csapat Remmerst, aki backupnak még elférhetett volna akár, de ő a friss bajnok Chiefsben folytatja pályafutását. De összességében ezek is jó döntések, szóval eddig hibátlan, jár a buksi simi. Egyedül Markus Goldenről tudom még elképzelni, hogy visszahozzák, mert egyelőre nincs nagy piaca.

Építsünk védelmet!

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Kezdőjátékosok távoztak, akiket akár házon belül, akár házon kívülről kell pótolni, de előtte beszéljünk Leonard Williamsről. Sokan ráncolták a homlokukat, hogy franchise taget kapott, mondván nem szolgált rá erre a pénzre. Egyrészt viszonylag sokat adott fel érte a Giants, hogy fél szezon után elengedje, másrészt én elfogult vagyok vele kapcsolatban, szerintem hasznos játékos, akiben még mindig van potenciál. Bár pletykáltak hosszú távú szerződésről, ez a franchise tag tökéletes prove it lehetőség a további nagy gázsira. Williams mellett David Mayo tért vissza, aki remek beugró LB volt a sérülésekkel tarkított védelemben, de olyan szerződést kapott, hogy jövőre már halott pénz nélkül kivágható. Zárszóként a special team is visszakapott két játékost, Aldrick Rosas második körös RFA-tendert kapott, míg Cody Core egy kétéves szerződést minimális garantált tartalommal.

Bár nem New York kék felén van az NFL legbrutálisabb támadósora, ide kevesebb kozmetikázás kellett. Egy kezdő center és RT, valamint backup skillpozíciós játékosokra volt szükség, de egyelőre nem találtak minden posztra megoldást. Fleming jobb opció Remmersnél, de ha a kezdőbe hozták, akkor nagyot fognak koppanni. Center sem ártana, mert Spencer Pulley nem az a játékos, akit bátran hagynék a falam közepén. Futó és elkapó backup nem érkezett, ellenben tight end igen. Nagyon ráálltak az ex-49ers vonalra ezen a poszton, de Toilolo még mindig az egyik legjobb blokkoló/csereember a posztján.

A hiányosságok inkább a védelemben burjánzottak, amin nem segített a kivágott játékosok sora sem. Gettleman a lehetőségekhez képest igyekezett megoldani a problémát, és a nagyobb nevű játékosokból jött erősítés. A bántóan fiatal CB-sorba és a megüresedett LB-sorba hozott játékost James Bradberry és Blake Martinez személyében, amivel a kritikusok száját azt hinné befogta, de ő is elkövette azt a hibát, hogy meghajolt a piac diktálta szabályoknak. Mindketten túl lettek fizetve, csak amíg Bradberry jelenthet előrelépést a tavalyi állapotokhoz képest, addig Martinez nem tudom jobb lesz-e Ogletreenél. Mellette szól viszont a szerződése, ami a trendekkel szemben “frontloaed” lett, vagyis idén 14 milliót foglal a capból, jövőre és két év múlva pedig alig több mint 8 milliót, de ez kevés.

Jött még néhány kisebb név, mint mondjuk Kyler Fackrell, szintén a Packersből. Rotációs játékosnak elmegy, de jelenleg ő kezdőnek számít a depth charton, így már nem annyira tetszik, mint látjátok. Colt McCoy viszont remek backup lesz, az árához képest ő képes irányítóra emlékeztető játékra, ha be kell ugrani. A névsorba nem került fel, de Joe Judge nem hazudtolta meg special team mivoltát, és elhozta a Patstől a rögbis A Tél Katonája Nate Ebnert nagyjából 1 millió dollárért. Szintén a special teambe jött vissza Corey Coleman is, aki a tavalyi ACL-szakadását próbálja feledtetni 2020-ban.

UPDATE

Természetesen a vázlat befejezése után igazolt a Giants, de ez a mi formánk… Hiányoltam egy backup futót, aki tehermentesíteni tudná Barkley-t, és van bőven NFL tapasztalata. Erre ismét a Patriots-kártyát játszotta ki Judge, és Dion Lewis érkezett egy évre, akinek nem sikerült valami jól a tennessee-i kalandja. Garrett szereti a gadget futókat, így bizonyára neki is lesz szerepe ebben a támadósorban, már csak Lewisnak kéne bizonyítania, hogy nem koptak ki teljesen a képességei. A szerződés részletei egyelőre nem ismertek, így az értékelés egy óvatos C+.

Illetve a Giants sem maradt le az XFL-esek leigazolásában, és a város XFL csapatából, a New York Guardiansból hozott játékost két évre. Ő pedig nem más, mint Darrelle Revis unokatestvére, Dravon Askew-Henry, aki Revishez hasonlóan cornerback.

Valami még hiányzik

Nagyon fiatal a keret, az utóbbi évek bebizonyították, hogy nagyon sérülékeny is, ennek ellenére vannak elég vékony csapatrészek, amiket nem feltétlen a draftról kéne megoldani. Nagyon sok veterán játékos van még a piacon, akik relatíve kevés összegért is aláírhatnak, és legalább lesz egy biztos backup adott poszton. Julian Love mögé mindenképp hoznék egy veterán FS-t, ha nem sülne el jól a beiktatása a kezdőbe.

Amellett viszont nehéz elmenni, hogy Kyler Fackrell jelenleg a legjobb passzsiettető a csapatban, ezt nem engedheti meg magának Gettleman. Vannak még jó nevű szabadúszó játékosok erre a posztra, mindenképp körül kellene nézni.


Gettleman mintha engedett volna a “computer folks”-ok javaslatának, és szemlátomást a coverage-et helyezte előtérbe a passzsiettetés vagy az általa üldözött futásmegállítás helyett. Ha Williams kiaknázná a benne rejlő lehetőségeket, akkor az irányítóra gyakorolt nyomás megoldódhatna a fal belsejéből is, és akkor elég csak “átlagos” szélső játékosokkal siettetni, szóval nincs minden veszve. Illetve ne felejtsük el, hogy azzal a 4. draftpickkel akár az RT, akár az (O)LB posztot is megoldhatja egy prémium játékossal, és máris pofásabban nézne ki akkor a keret.

Értékelés: B

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!