Connect with us

Prémium cikkek

Utolsó nekifutás – Saints FA-kitekintő

Immár harmadik éve fejezi be csalódást keltően és talán idő előtt a szezonját a Saints, pedig tulajdonképpen minden adott egy Super Bowl győzelemhez. Az idő eddig is ellenük dolgozott, de talán most utoljára feszülhetnek neki a szezonnak Drew Brees vezetésével.

 

Cap Space

 

A cikk megírásának pillanatában ugyanis azt már biztos, hogy Drew Brees nem fejezi be a pályafutását és az eddigi nyilatkozatai alapján szinte azt is borítékolni lehet, hogy New Orleansban marad. Ez pedig két dolgot jelent a Saints számára. Az egyik, hogy mindent meg kell tenniük, hogy megérkezzenek a bajnoki címhez elengedhetetlen utolsó kirakós elemek, a másik pedig hogy valahogy helyet is kell csinálni a sapkában.

 

A csapatnak ugyanis kicsivel kevesebb, mint 10 millió dollárja van az indulásnál és nem könnyű ezt jelentősen felduzzasztani. A legnagyobb összegeket két veterán elküldésével teremthetik meg. Janoris Jenkins kivágása több, mint 11 milliót hozna a konyhára, Kiko Alonso pedig közel 8 milliót, minimális halott pénz mellett. Az egyszerűbb helyzet talán a linebacker esete, mert sokat volt sérült az utóbbi időben, Davis másodvirágzásával pedig már van egy veterán vezér a pálya közepén, így nem kockáztat túl sokat a gárda. Jenkins viszont már más tészta. A sérülései neki is rosszkor jöttek, de a corner sorban egy jó formában lévő Jenkins bármikor elfér jelenleg. Ellenben nagyon csábító a 11 millió dollár dead money nélkül.

 

 

Rajtuk kívül elküldhető Patrick Robinson, aki felett eljárt az idő és van megfelelő pótlás is helyette, valamint Nick Easton és Malcolm Brown is, akik hasznos rotációs, csere emberek, de 7 milliót lehet spórolni elküldésükkel és most minden cent számít. Amennyiben minden említett név ténylegesen elhagyja a csapatot, akkor közel 40 millió dollárral kereskedhet a front office.

 

Szabadügynökök

 

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Az első és legfontosabb kérdés, hogy mi lesz a Drew Brees szerződésével. Itt nagyon ügyesnek kell lennie a vezetőségnek, mert amellett hogy most be kell férni a sapka alá, jó lenne a jövőre nézve sem görgetni dollármilliókat, ami a veterán irányító utáni életet nehezíti. Mindenesetre Brees nem éhbérért fog játszani, így a keret nagy részét le is rabolja a szerződésével.

 

Ebből pedig az következik, hogy Teddy Bridgewaternek más csapatot kell megkopasztania. A fiatal irányító ugyanis közel 30 millió dolláros fizetésről álmodik, ezt pedig nem csak nem tudja megfizetni jelenlegi csapata, de nem is gondolnám, hogy akarja. Kérdés, lesz-e olyan csapat, aki majd igen. Így az egyik csereirányítóját bizonyosan elveszti a csapat, de a másikat, Taysom Hillt könnyebben megtarthatja. Egy második körös tenderrel szinte biztos a csapatnál maradna a svájci bicska, ez pedig nem is kerülne sokba a gárdának.

 

 

Az irányítómizérián kívül szerencsére már nem sok megoldandó probléma akad a piacon. Az egyetlen lejáró szerződésű, kezdő szintű játékos Vonn Bell, őt jó lenne visszaigazolni, főleg Patrick Robinson távozása esetén. Olcsón nem fog menni, de úgy gondolom, hogy Bell még a közepesen drága játékosok közé tartozik, aki jól is érzi magát New Orleansban.

 

Továbbá lejár még A.J. Klein, Andrus Peat, Eli Apple és Ted Ginn szerződése is, azok közül akik sokat voltak a pályán tavaly, de mindannyian könnyen pótolhatóak, akár a keret mélységéből, akár a draftról. Azt nem lehetne mondani, hogy olyan posztokról távoznak, ahol ne férne rá a mélység a Saintsre, mert elkapó, corner és linebacker poszton is csehül áll a gárda, de nem az említett játékosokkal lesznek előrébb.

 

Hiányposztok

 

A pénzszűke miatt nagy erősítésekről nem álmodhat a csapat és mint látszik, ugyanazokkal a posztokkal küszködik évek óta. Linebacker, corner és elkapó is jól jönne a piacról, de inkább olyan nevekben kell gondolkozni, akik jól beleillenek a rotációba, esetleg remélnek tőlük egy feltámadást. Mackensie Alexanderben például lehet potenciál, de jelenleg nem ő lesz a legkelendőbb név a piacon, így lehet esély az elcsábítására is. Őt azért érdemes megcélozni, mert ha nem sikerül Bellt megtartani, akkor tudja pótolni, közel azonos vagy akár kedvezőbb áron. A linebacker sorba viszont már álmodni sem lehet kezdő emberről. Ellenben a távozó A.J. Klein szintjén találhatnak valakit. Onwuasor igazából csak azért kerülhet a képbe, mert ő fér a keretbe és mellesleg ő is egyfajta hibrid linebacker, aki beillik Davis mellé a Saints keretébe.

 

 

A legnagyobb kérdés a Saintsnél az irányító poszton található, de itt is inkább az, hogy Breest és Hillt milyen áron lehet megtartani. Mivel ebben nem sok választása van a Saintsnek sem, ezért a további erősítés inkább a draftról kell hogy érkezzen, a piacon csak ügyes foltozásra telik majd tőlük.

 

[/ppp_patron_only]

25 Comments
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
25 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
bjeela
bjeela
2020-03-02 09:06

Imádom Sean Payton csapatának játékát, de attól tartok, hogy ez a csapat már nem fog SB-t nyerni. Talán majd a következő…

Fetyke
Fetyke
Reply to  bjeela
2020-03-02 09:08

Az az érzésem, hogy ismét csak egyetértünk…

bjeela
bjeela
Reply to  Fetyke
2020-03-02 10:05

Ez jobbára általános jelenség…

Kopi3.14
Kopi3.14
Reply to  bjeela
2020-03-03 09:18

Vagy az az után következő, vagy…
Nagyon azt érzem, hogy a Brees-Payton-Saint mesében ennyi volt. Valahogy kb. öt évvel ezelőtt rontották el a sapkát, és azóta csak tologatják a trágyát. És közben lassan kéne egy elit védelmet összerakni, hogy ne a majd Brees több pontot dobál össze, mint amennyit kapunk stratégiával kelljen negyvenöt évesen is küzdenie.

bjeela
bjeela
Reply to  Kopi3.14
2020-03-03 12:06

Bríz már csak egy évet vállal, legfeljebb még egyet, de az már a csoda kategóriája lenne. Viszont Payton folytatja és az lesz az igazán érdekes, hogy másik QB-el mire megy majd. És igen, azzal a temérdek trágyával…

ewzywv
ewzywv
2020-03-02 09:35

tudom h mítosz, h egy QB olcsón játszik csak azért, hogy minél jobb csapat legyen körülötte, de Brees helyében lehet elgondolkoznék h pár millióval olcsóbban játszok csak h jöjjön a hőn áhított SB

katonadani
Reply to  ewzywv
2020-03-02 09:46

a pár millió igazából semmit nem számít, még egy kiegészítő embert is legalább 5-6 millió szerezni. Ha meg igazi impact játákost akarnak, akkor 10-15 milliókról kellene lemondania Breesnek.

bjeela
bjeela
Reply to  katonadani
2020-03-02 10:05

Ez igaz Danikám, de amikor arról beszélünk, hogy csak 1-2 milla hiányzik, hogy a 8 millás játékos helyére hozzunk egy 10 millásat, akkor mindjárt jól jön az a pár milla, arról nem beszélve, hogy egy csapat sikerességét a csapat mélysége adja és cserejátékosokat lehetne szerezni abból a pár millából, amit spórolunk a QB-n. De persze ettől még igaz, hogy egy kivételes QB-t kötelező megfizetni, de egy karrier végén egy okos QB, aki betegre kereste magát az elmúlt közel húsz év alatt néha adhat engedményeket a karrier fényezése érdekében… ;)

ewzywv
ewzywv
Reply to  bjeela
2020-03-02 10:32

1-2m egy kompenetens GM elő tud bányászni, inkább arra gondoltam h tizenpár millióért már le lehetne igazolni pl Chris Harrist, Alexander helyett ami pofásabban néz ki, vagy 8m körül egy Gerald Mccoy is hozható
Brees helyébe, pláne ha már tényleg csak 1 évre tervezek, simán lemondnék 10m-ról is. De persze lehet nem érne vele semmit

bjeela
bjeela
Reply to  ewzywv
2020-03-02 10:58

Nem azt mondtam, hogy 1-2 milláról mondjon le Bríz, hanem példaként hoztam, hogy néha már ennyi is fontos minőségi javulást hozhat a csapat számára. És mi lenne, ha Bríz lemondana mondjuk 6-8-10 milláról? Az mindjárt 3-4 poszton eredményezhet minőségi javulást, mélységi biztonságot a csapatnak és az már nem mindegy.

Viktor Gál
Viktor Gál
Reply to  bjeela
2020-03-02 11:37

Még csak lemondani sem kell a pénzről Breesnek, csak egy vagy két plusz évet beiktatni a szerződésbe, bár igy a csapat szivna a Brees utáni években.

ahanem
ahanem
Reply to  Viktor Gál
2020-03-02 20:43

szívnak ők már most is, meg egy év múlva is, valójában mindegy is nekik hogy a következő években mennyit, legalábbis nagyon ez kezd kirajzolódni

d zoli
d zoli
Reply to  katonadani
2020-03-02 10:33

Plusz garancia nincs rá, hogy sikerül. Valamiért könnyű Budapesten lemondani egy QB negyed fizetéséről.

ewzywv
ewzywv
Reply to  d zoli
2020-03-02 10:33

ez így van :D sose láttam ennyi pénzt úgyh könnyen elengedem :)

Danika
Danika
2020-03-02 10:59

Biztos elég lesz a 2. körös tender Taysom Hillre? Mi lesz ha húz egy merészet a Ravens, hogy egyszerre legyen a pályán Lamarral? Akkor találja ki a védelem, hogy mi lesz.

Danika
Danika
2020-03-02 10:59

Biztos elég lesz a 2. körös tender Taysom Hillre? Mi lesz ha húz egy merészet a Ravens, hogy egyszerre legyen a pályán Lamarral? Akkor találja ki a védelem, hogy mi lesz.

katonadani
Reply to  Danika
2020-03-02 12:00

akkor örülhetnek a Saintsnél, hogy szereztek egy második körös picket :D

Danika
Danika
Reply to  katonadani
2020-03-02 14:23

Aztán meg kihúzzák Hurstot azzal a pickkel😀. Viszont én félek Brees miatt, mert ha ő ismét lesérül vagy egyre rosszabbul kezd játszani, akkor kerül igazán nehéz helyzetbe a csapat és közel sem biztos, hogy Hurst tudna egy Teddy szintet hozni.

Fetyke
Fetyke
Reply to  Danika
2020-03-02 12:01

Mi lenne. Futójáték!

Fetyke
Fetyke
2020-03-02 12:34

Azért én ezt nagyon hiányosnak érzem egy SB runhoz:
1.) Brees szerződésén nincs sok mindent ügyeskedni. Vagy most dobnak el mindent Drew maradása kedvéért, vagy a következő 1-2 évben. Több lehetőség nincs. Pláne a beírt 30 millió esetén.
2.) A támadófal már idén sem volt elég egy SB runhoz. Easton (nem akkora veszteség) kivágásával és Peat elengedésével ez az OL tovább gyengülne. Ha ide nem érkezik erősítés, akkor tök fölösleges Brees maradása. Ez viszont minden maradék keretet nagyjából föl is emésztene.
3.) Lehet, hogy külön-külön nem jelentenének túl nagy veszteséget a védelemből távozó emberek. De így, hogy egyszerre a fél kezdő védelem eltűnik azért kicsit erős. Nem látom, hogy ezt miből pótolná Leonidasz, sőt szerintem ennyi embert nem is lehet pótolni. Ennyi jó csereember csak nem ülhet(ett) a Saints “kispadon” eddig.

Kicsit más:

Nem nagyon értem, hogy mitől kelendőek ennyire a Vikings cornerek ezekben a cikkekben. Az előző szezonban én bottom 5-be raktam volna a teljes viking corner sort. Ehhez képest Waynes esetében csak úgy dobáljátok a kezdő CB fizut, míg Alexandernek is top CB2 fizetést, mintha ti lennétek az ügynökeik. Ennyire jó játékosok lennének, csak mi nem láttunk volna ebből sokat az előző szezonban? Vagy a futókkal ellentétben a CB poszt meg ennyire felértékelődött volna az elmúlt 1-2 évben, hogy már középszerű játékosoknak is elit közeli fizetést kell adni?

ewzywv
ewzywv
Reply to  Fetyke
2020-03-02 13:01

sztem ez utóbbi, meg gyenge az FA piac idén. kb 2 CB1 van (Harris meg Jones), CB2-t is össze tudod számolni egy kézen

Fetyke
Fetyke
Reply to  ewzywv
2020-03-02 13:01

Viszont a drafton pedig nagyon erős lesz az idei felhozatal. Állítólag. Elvileg 2-3. körben is bőven lehet majd kezdő szintű DB-et találni.

ahanem
ahanem
Reply to  Fetyke
2020-03-02 20:43

igen csak a DB meg a CB nem ugyanaz, mert Simmonst vagy Delpitet nem állítanám rá Godwinra.

Leonidasz007
Leonidasz007
Reply to  Fetyke
2020-03-02 18:57

Az utobbihoz: sztem pedig egyertelmu. Azert szerepelnek cikkekben m ok megfizethetoek, pont azert m eddig nem voltak jok. Ezek az osszegek teljesen atlagos CB fizuk de egyszeruen mar kozepszerueket is megkell fizetmi.

A saintshez: hmm sztem a Saints iden jobb volt mint ami az idegy vege lett (tudom nem annyira szereted oket) igy sztem nincs szukseguk hatalmas fejlodesre h SBrol beszelhessunk naluk. A kivagando es vissza nem igazolando jatekosaik nem kulcsjatekosok es siman a helyukbe lephetnek eddig keveset szereplo fiatalok akik mar eddig is ott voltak a keretbem.

25
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x