Connect with us

Draft

Minden adott a rájátszáshoz – Buccaneers draftértékelő

Tom Brady leigazolásával mindent egy, maximum két lapra tett fel a Buccaneers, most azonnal sikeresnek kell lenni. Sok hiányposzt nem is volt a csapatnál a draft előtt, a négy ilyenből hármat pedig tökéletesen oldott meg a vezetőség a játékosbörze során. Amit pedig nem sikerült, az volt a legkevésbé fontos. Minden készen áll tehát a rájátszáshoz Tampában. 

1/13 Tristan Wirfs, OT, Iowa

A Buccaneersnek kvázi kötelező volt leakasztani valakit a top4 tackle közül, hiszen ez volt a legnagyobb need a rosteren és Tom Brady egészsége mindennél többet ér. Jason Licht folyamatosan próbált felcserélni már a top10-be is, de senki nem akart lemozogni, így lehetett aggódni, hogy mindenkit kivisznek az orra elől. Úgy érkeztünk el 1/13-ig, hogy már csak Tristan Wirfs van a boardon, és a 49ers van soron. Licht pedig megneszelte Joe Staley visszavonulását, így lehetett azon aggódni, hogy a 49ers ki fogja vinni a rendszerébe nagyon jól illő, szuperatletikus tackle-t, ráadásul azt is tudta mindenki, hogy a 49ers szívesen hátracserélne plusz pickek reményében, így attól is lehetett tartani, hogy például a Dolphins felcserél Wirfsért.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

Nem lehetett tehát egy helyben maradni és szerintem jó döntés volt a felcsere, be kellett biztosítani Wirfst, aki nálam a második legjobbra értékelt OT volt idén és overall a 8. legjobb játékos, tehát 1/13-ra megszerezni nagy fogás. Wirfsben minden megvan, ami egy top tackle-höz kell: kiváló méretek, megfelelő karhossz, elképesztő atletikusság és nagy erő, ráadásul mivel az Iowáról jött, így nyilvánvaló a jó technika is. Futáshoz nagyon jól blokkol, kiválóan horgonyoz le és atletikusságából fakadóan a szélen is nehéz megverni. Persze nem tökéletes, a játék minden aspektusában fejlődhet még, de nehézen tudom elképzelni róla, hogy ne legyen minimum átlagon felüli tackle a ligában.

Fiatalabb korában egyébként atletizált, baseballozott és bírkózott is, utóbbi például hasznosnak bizonyul az egyensúly megtartásában és a kézhasználatban is. Nagyon jó a munkamorálja és a karaktere is. Nagyon nehéz fogást találni ezen a picken.

2/45 Antoine Winfield Jr., S, Minnesota

Nehéz fogást találni a Buccaneers következő pickjén is, hacsak nem azt, hogy Winfield 2017-ben és 2018-ban is komolyabban megsérült. Ezen kívül viszont csak imádni lehet a kis Winfieldet, nekem a kedvenc játékosom volt az idei drafton, konkrétan a legjobb safetynek és a 20. legjobb prospectnek gondoltam az idei classban. Nagyon jó helyre is került, hogy kamatoztassa tudását, ugyanis Todd Bowles védőkoordinátor nagyon ért a defensive backekhez, így kihozhatja a benne rejlő maximumot – épp Bowles miatt lehetnek nagyon optimisták a Bucs szurkolói a rendkívül fiatal secondary kapcsán, ahol nincs harmadévesnél idősebb kezdő.

Sokan emlékezhettek még, hogy Antoine Winfield Sr. is játszott az NFL-ben, nem is keveset, ráadásul Tom Bradytől is halászott le labdát. A kis Winfieldről egyből lesül, hogy édesapja tanította és már gyerekkorától kezdve folyamatosan meccsfelvételeket elemez. Hihetetlen ösztönökkel rendelkezik, mindig tudja, mi fog történni a pályán, és rendkívül jól is reagál minden helyzetre. Jól szerel, jó coverage-ben, emellett igazi playmaker, kitűnő labdaérzékkel rendelkezik, minden megvan benne, ami kell.

Sokoldalúságú miatt szokás Tyrann Mathieu-höz hasonlítani, ami tökéletesen megállja a helyét, több poszton bevethető játékos, Bowles imádni fogja ebben a védelemben, és ezáltal a szurkolók is. Kitűnő választás, nem mellesleg nagy hiányposztra.

3/76 Ke’Shawn Vaughn, RB, Vanderbilt

Két kvázi tökéletes húzás után jött egy erősen megkérdőjelezhető. És most nem azért, mert futóról van szó és nincs értékük, mert harmadik körben ezzel személy szerint semmi bajom (másodikban sem igazán), ráadásul a Buccaneersnek az offense-ben már csak egy gyenge pontja volt, a running back. Na de miért pont Vaughn? Legtöbben a harmadik nap közepére várták, így nagy reachnek tekinthető. Az indoklás az lehet mögötte, hogy a kiszemelt Antonio Gibson kiment 10 pickkel korábban, majd ezt követően 85 húzáson át nem került volna sorra a Buccaneers, és Lichték féltek, hogy minden értékelhető RB kimegy addigra. Ez lehet az indoklás mögötte, ennek ellenére nem tartom okos döntésnek, akkor inkább nem vittem volna egyáltalán futót, akkora upgrade nem lesz Vaughn, ha egyáltalán.

Vaughn alapvetően egy gyors játékos, akiben megvan a “home run” képesség, hogy ha elszakad, akkor végig is viszi. Csak hát nagyon ritkák az NFL-ben a 20-30+ yardos futások, nem ezzel keresik meg a kenyerüket a running backek. Ezen kívül pedig egy tökéletes “JAG” a Venderbilt futója, tehát “Just Another Guy”, azaz semmiben sem igazán jó, csak hozza a yardokat, amiket megblokkolnak neki, de semmi több. Nem kreál üres területen elhibázott szereléseket, passzjátékban sem túl veszélyes, pass protectionben is gyenge, szóval sok pozitívumot nem tudok elmondani róla.

Az biztos, hogy ha esetleg kezdő is lenne – bár erre nem fogadnék egyáltalán -, akkor is az offense legkevésbé fontos játékosa lesz minden szempontból, ami igazából ilyen támadósornál nem is lenne probléma, ha nem áldoztak volna rá egy harmadik körös cetlit. Én nem látom, hogy ő igazán hozzá tudna adni bármi pluszt is a csapathoz. Kellett egy futó, de nem gondolom Vaughnt a megoldásnak.

5/161 Tyler Johnson, WR, Minnesota

A negyedik körös pickjét odaadta a Patriotsnak a Bucs Gronkért cserébe, így legközelebb az ötödikben jöhetett ismét a gárda, ahol újabb remek húzásba sikerült belefutni. Tyler Johnsont egyesek hájpolták második napra, ott nem tetszett volna, de itt már bőven jó értéket képvisel.

Nem egy gyors játékos, nem atletikus, ráadásul a kérdőjeleket növelte maga körül azzal, hogy nem tesztelt a combine-on. Ezen kívül rengeteg labdát ejtett el az egyetemen, 238 elkaphatóból 24 dropja volt, ez a 10% nagyon magas, még Nelson Agholor is simán jobb százalékkal kapja el a felé szálló labdákat. Ezen kívül nem is futott túl diverz útvonalakat, a legtöbb slant és valamilyen vertikális route volt, szóval sokoldalúságát még növelhetné, azonban az útvonalakat elég jól futja meg és ezáltal tud szeparálódni is, habár ahogy említettem, a sebessége azért kérdőjeles. Ezen kívül contested szituációkban, tehát védővel a nyakán kiváló teljesítményre képes.

A Bucsnak szüksége volt egy harmadik számú elkapóra, aki elsősorban a slotban kaphat majd helyet, erre pedig Tyler Johnson tökéletesen alkalmas is, jól illeszkedik majd a csapatba és Brady is biztosan örül egy ilyen közeli célpontnak.

6/194 Khalil Davis, iDL, Nebraska

7/241 Chappelle Russell, LB, Temple

7/245 Raymond Calais, RB, Louisiana-Layafette

A Buccaneers futás elleni védelme tavaly a liga egyik legjobbja volt (részben mert a fiatal secondaryt az év nagy részében szét lehetett passzolni), azonban mélység nem volt a poszton Vea és Suh mögött, ezt oldhatja meg Davis. Méretéhez képest elég jól mozog, agilis, a 6. legjobb DL-időt futotta 40 yardon, viszont a kéztechnikája gyenge és pass rushban is hagy kívánnivalót maga után. Két korábbi Nebraska-játékossal, Suh-val és Lavonte Daviddel kerül egy csapatba a védőfalember, aki korábban úszott és atletizált is, illetve akinek az ikertestvérét a Steelers draftolta egy körrel később.

Russell gimiben még QB, RB és LB is volt, karrierjében kétszer szakadt már el a jobb térdében a keresztszalag, így sérülékeny, és ezáltal tapasztalatlan játékosnak is mondható, akinek coverage-ben és szereléseknél is akadnak problémái. Anyja haditengerész volt egyébként, a Temple-ön pedig megkapta az egyik egyszámjegyű mezt, amit a csapatnál a legkeményebb csávóknak osztanak ki. A linebacker-sorba adhat mélységet, illetve a speciális egységben lehet szerepe, ha bekerül a keretbe.

Calais egy alulméretezett, de rendkívül gyors futó (4,42-t futott a combine-ot, ami a harmadik legjobb idő volt), aki ha túléli a rosterszűkítéseket, elsősorban visszahordó lehet majd – abban viszont elég jó.

Összegzés

Ami needje volt a Buccaneersnek a draft előtt, azt most mind kipipálta, ráadásul folyamatos stealekkel, simán BPA volt Wirfs és Winfield is az első két körben és Tyler Johnson is nevezhető annak az ötödikben. És azt még bele sem számoltam, hogy a negyedik körös cetlit Gronkra áldozta a gárda. Egyedül RB poszton lehet hiányérzetünk, ahol nem gondolom, hogy Vaughn sokat hozzá tudna tenni a támadósorhoz. Ha ez a pick nem lenne, akkor A+ lenne az értékelés, így viszont “csak” egy sima A. A gárda pedig egyértelműen készen áll arra, hogy bejusson a rájátszásba.

Értékelés: A

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!