Connect with us

Prémium cikkek

A lehetetlen küldetés – Saints FA-kitekintő

Drew Brees nagyon úgy néz ki, hogy visszavonul, az évek óta tartó win now mód a Covid miatt visszaütött: a Saintsnek nincs minőségi irányítója, miközben közel 70 millió dollárral van a fizetési plafon fölött (és több mint 100 millióról indult). Hasonlóra még nem nagyon volt példa, legalább 15 játékos szerződéséhez hozzá kell nyúlni, hogy levegőhöz jusson a csapat.

A Saints több mint 100 millió dollárral volt a fizetési plafon fölött a szezon végén. A guard Nick Easton elküldésével sikerült ezen kicsit kozmetikázni, illetve a minden bizonnyal visszavonuló Drew Brees is lemondott 24 millió dollárnyi alapfizetéséről, így már csak 69,5 millió dollárt kellene eltüntetni, illetve még 20-30 millió dollárt előteremteni, hogy a szezon során esedékes kiadásokat és néhány olcsóbb szabadügynök leigazolását fedezni tudja a gárda.

Mission: Impossibe

A Saints problémája rendkívül sokrétű. A szerződések módosításával és pár kivágással akár 30+ millió dollárral is a plafon alá mehet a gárda, ami néhány komolyabb igazolást is lehetővé tenne, de ez több okból is öngyilkos stratégia lenne. Erre a pénzre azért van szükség, hogy a csapat túléljen.

[ppp_patron_only level=”3″ silent=”no”]

A New Orleansnak jövőre effektíve 45 millió dollár költőpénze lesz 227 millió dolláros cap mellett, ami az egyik legkevesebb a ligában. Ráadásul ez az összeg nem számol azzal a rengeteg átalakítással, amit idén meg kell ejteni: azokkal kiegészítve jobb esetben 10-15 milliója maradna a csapatnak, vagyis minden idén megspórolt centnek jelentősége van.

A 2021-es szezonnak a spórolásról és Taysom Hillről kell szólnia. Ha Sean Payton kedvence beválik 16-meccses QB-nak, akkor jó, ha nem, akkor ezt el kell engedni és jövőre új irányítót kell találni (amire egy gyenge Hillel lesz is esély), de ezt a dolgot nem lehet tovább húzni. Sőt: már a főpróbához is 18 játékos szerződéséhez kell hozzányúlni.

Kezdjük a kivágásokkal. A legegyértelműbb áldozat a tavaly csere útján megszerzett Kwon Alexander: a linebacker sérülékeny, de egészségesen is középszerű, a 13 milliós fizetésének csak a töredékét éri. Az idén 33 éves Janoris Jenkinst sem érdemes marasztalni: tavaly 81,5-es passer ratinget engedett az ellenfelek irányítóinak, ami nem tragikus, de nem is ér 7 millió dollárt.

A két veterán sztár mellett kisebb neveken lehet még kivágással spórolni: Patrick Robinson CB3-4-,  Tre’Quan Smith WR3-4-, míg Malcom Brown csere DT-szint, vagyis könnyen pótolhatók veteránminimum közeli játékosokkal. Latavius Murray hiába korrekt, egy hátsó körös újonc futó is tudja helyettesíteni, Thomas Morsteadet pedig a posztja miatt luxus 2,5 millióét a rosteren tartani (egy UDFA punter tökéletes megfelel ilyen helyzetben).

Ryan Ramczyk és Marshon Lattimore ötödik éves opcióval játszik idén, míg az idén 30 éves Terron Armstead a szerződése utolsó évébe lépett. Mindhármójuk esetében a hosszabbítás lehet opció: Ramczyk a liga egyik legjobb RT-je, míg Armstead top LT, a Saints elit támadófalának pillérjei. Lattimore helyzete már nehezebb, rendkívül inkonzisztens, a csapat szempontjából egy csere vagy kivágás jobb elképzelés lenne, de mivel Sean Payton őt is imádja, így az esetében is valószínűbb a hosszabbítás.

A listán szereplő többi játékoson a szerződésük átalakításával lehet spórolni. Ez azt jelenti, hogy az idei alapfizetésüket aláírási bónusszá alakítja a csapat, majd leosztja a szerződés hátralévő időtartalmára. A fentebb látható összegeknél természetesen többet is fel lehet szabadítani extra, automatikusan megsemmisülő évekkel, mivel így több részre lehet elosztani az aláírási bónuszt, de a Saints helyzetében ezt nem kellene túlzásba vinni (erről itt írtunk részletesebben).

A fizetési plafon titkai

Cameron Jordan, Emmanuel Sanders, Will Lutz, Andrus Peat, Michael Thomas, Malcom Jenkins, Demario Davis és David Onyemata szerződésének átalakításával 41,75 millió dollárt lehet felszabadítani, amivel nemcsak beférne a fizetési plafon alá a csapat, de viszonylag kényelmes helyzetbe kerülne. 30 millió dollár már sok mindenre elég lehet, de nem szabad ebbe túl sok mindent látni.

Egyrészt a Saints helyében nem lenne butaság, ha Brees visszavonulását már tavasszal hivatalossá tenné. Ebben az esetben az irányító után járó összes halott pénz idén lenne jóváírva, ami 11,5 millió dollárral csökkentené a cap space-t. Továbbá 2-3 millió kell a draftoltakra és a szezon közbeni igazolásokra sem árt 10-15 millió dollárt félretenni. Illetve nem szabad a koronavírust sem félvállról venni, könnyen lehet, hogy a jövőre jósolt 227 milliós capből sem lesz semmi.

Benne van a pakliban, hogy a Saints csak annyi átalakítást és kivágást eszközöl, hogy 10-15 millióval legyen a fizetési plafon alatt, amivel éppen kibekkeli az idei évet, Brees visszavonulását június 1 után jelenti be és szezon közben is csak a gyakorlócsapatokból igazol. Ez is egy járható út – a lényeg, hogy a felszabadított összegből ne érkezzenek Justin Simmonsok vagy Richard Shermanek, a win now-t el kell engedni.

A legfontosabb szabadügynökök

A Saints szerencséje, hogy a nehéz cap-helyzet mellett legalább fontos szabadügynökből kevés van. A legnagyobb név a safety Marcus Williams, aki bár nem a legkonzisztensebb játékos a ligában, de mivel az elit és a jó között ingadozik, így komoly értéket képvisel. Coverage-ben kiváló, futás ellen is megállja a helyét, 12-15 millió közötti ajánlatokat kaphat a piacon.

Jameis Winston is megér egy misét: Peyton rendre úgy nyilatkozik róla, mintha lenne köztük valamilyen titkos megállapodás, de meglepő lenne, ha a korábbi 1/1-es visszatérne. Egyrészt ezt csak nagyon alacsony fizetés mellett tehetné meg, ráadásul tavaly sem ő kapta meg a kezdő pozíciót Brees sérülése után. Valószínűbb, hogy inkább 15-20 millió dollárért aláír a Bearshez, a Washingtonhoz vagy akár a Patriotshoz, minthogy megint Hill cseréje legyen.

A lassan 34 éves Jared Cook még mindig képes korrekt játékra, korrekt piaca lehet, tavaly 504 yardot és hét TD-t szerzett. Hasonló a helyzet Sheldon Rankinsszel, aki a sérülései miatt nem tudott felnőni az első körös mivoltához, ugyanakkor a kora és a potenciálja miatt iránta is nagy lehet az érdeklődés.

A legérdekesebb játékos a listán Trey Hendrickson, aki tökéletesen használta ki a kínálkozó lehetőségeket: 15 meccsen lépett pályára, 13,5 sacket szerzett, héttel többet, mint előtte három év alatt összesen. Jó eséllyel prove it szerződést fog kapni (1 évre 10-12 millió dollárt), ő lehet az új Shaq Barrett – csak jó eséllyel nem a Saintsnél.

Potenciális érkezők/maradók

A Saints szurkolóinak nem lesz izgalmas márciusuk: idén nem férnek bele a nagyobb igazolások, így jó eséllyel olcsó, magas potenciállal rendelkező játékosok fognak érkezni.

Taysom Hillt direkt nem tüntettem fel az első részben: az ő szerződésével is lehet machinálni extra, automatikusan megszűnő szerződésekkel, de azt talán Payton is belátja, hogy ez nem vezet sehová. Hill idén 16 milliót foglal el a sapkából, a 12 milliós fizetéséből 7 millió dollár garantált – ebbe bele kell állni, lenyomni vele a szezont, aztán jövőre dönteni a követendő irányról. Az offense nagyjából rendben van: kell egy tight end meg egy harmadik számú elkapó, vagyis nem lehet a személyzetre fogni a kudarcot.

Ettől függetlenül egy irányítót még nem ártana szerezni akár a draftról, akár a piacról. Ez lehetne Winston is, de mivel ő magasabb árkategóriát képvisel, így egy hozzá hasonló, de jóval öregebb gunslinger lehet a befutó. Ryan Fitzpatrick már csak a móka miatt játszik, neki 39 évesen nem derogál 1,5 milliós vetetánminimumért pályára lépni, ráadásul életében először igazán jó csapatban lehetne.

Az offense-re fölösleges többet áldozni, ellenben a védelemben keletkezett lyukakkal lehet foglalkozni. Williams helyére érkezhetne Malik Hooker, aki még mindig csak 25 éves és van potenciálja. Az egészsége természetesen továbbra is óriási red flag nála, de emiatt olcsó: ha bejön, az nagyszerű, ha nem, akkor sem veszített semmit a csapat.

Corey Peters már egy bizonyított veterán: 33 éves lesz idén, egy olcsó, de korrekt futás elleni DT, míg Raekwon McMillan Hookerhez hasonlóan fiatal, potenciállal rendelkező, de az eddigi teljesítménye miatt 1-2 millióért megszerezhető. A Dolphinsban korrekt futás elleni teljesítményt tett le az asztalra, amivel már New Orleansban is elégedettek lehetnének.

A draftra a meglévő öt pickkel a CB, LB, S, TE, WR posztokra lehet koncentrálni. Irányítóra nincs reális esély, meg kell próbálni kihozni a legtöbbet és fiatalítani némileg a rostert.

[/ppp_patron_only]

Legfrissebb cikkeink

Legutóbbi hozzászólások

Közelgő cikkek, podcastek

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!