Connect with us

Beharangozó

Csillagok nélkül – Hétfő esti rangadó

Ugyan komoly sztárok fognak hiányozni a forduló zárómérkőzéséről, a Seattle-nek és New Orleansnak is égető szüksége volna a győzelemre. Bár tavaly mindkét gárda megnyerte a csoportját, idén már októberben elúszni látszik ez a hajó. A wild card helyekre azonban még mindketten jó eséllyel pályázhatnak, amihez komoly lökést adna egy győzelem.

Kényszermegoldások, play action, line of scrimmage csata

Kissé talán erős azt mondani a Seattle esetében, hogy utolsó esély, de 2-5-ös mérlegről rettenetesen nehéz lenne visszakapaszkodni különösen úgy, hogy még hetekig nélkülözniük kell Russell Wilsont. A helyettes Geno Smith azonban nem tűnt olyan rossznak egy hete a Steelers ellen, mint sokan várták tőle. Smith nem ragyogott természetesen úgy, mint Wilson, de egy jobb védelem ellen 209 yardot szerzett egy touchdown társaságában és ami igazán fontos, nem adta el a labdát. Megadta a csapatának az esélyt a győzelemre, amitől nem is álltak távol, hiszen csupán hosszabbításban tudott nyerni a Steelers ellenük.

A meccsben maradásban komoly szerepe volt a Chris Carson hiányában előlépő Alex Collinsnak. Bár a beugró futó játéka is kérdéses volt a mai meccsre, a Steelers ellen 100 yard fölé jutó running back vállalni tudja a játékot. Kérdés, Shane Waldron mennyire szeretne a futójátékra támaszkodni a liga 5. legkevesebb EPA-t a földön engedő csapata ellen. Alapvetően jó ötlet volna minél több terhet levenni a 2017 óta először múlt héten kezdő irányító válláról, de a Saints védelmét egy fajta játékkal nem lehet feltörni. Különösen érdekes lesz mennyire támaszkodik majd a támadósor a play actionre. Jelenleg a liga középmezőnyébe tartoznak gyakoriság alapján, azonban a Seahawks offense az egyik leghatékonyabb az egész ligában play action mögött. Wilson 86%-os pontossággal 13,6 yardot átlagolt 2 TD-vel és labdaeladás nélkül play actionből. Előbbi kettő magasan a legjobb az egész ligában.

A Seattle támadósora vagy nagy játék vagy semmi mentalitásban játszott egész évben. Russell Wilson 9,6 yard per play mutatóval dolgozott a sérüléséig, ami a legmagasabb a kezdő irányítók közül. Smith-szel ez az agresszivitás nem fenntartható, de a csereirányító másfél meccs alatt így is megpróbálkozott 5 nagy játékkal. Az eredmény felemás, 1-1 interception és touchdown. DK Metcalffel és Tyler Lockettel a fedélzeten mindenképp van értelme azért megpróbálni időnként a Saints védelme mögé dobni a labdát. Külön érdekes matchup lehet Marshon Lattimore és a két sztár WR külön párharca. Lattimore-nak a nagyobb testű elkapók ellen szokott jobb meccse lenni, de Metcalf a méretek mellett rendelkezik olyan sebességgel is, hogy nehéz estét okozzon a sztárcornernek. Már ha Smith meg tudja találni majd.

A falak csatája is mindig fontos, különösen ha egyik oldal sem igazán domináns eddig a szezonban. A Saints védelme csupán 8 sacket szerzett eddig, ami a második legkevesebb az egész ligában (persze egy meccsel kevesebbet is játszottak), míg a Seattle támadófala ugyan évek óta talán a legjobbnak néz ki, még mindig nem több egy közepes vagy az alatti egységnél. Az idei első körös választott Payton Turner pedig már biztosan ki fogja hagyni a találkozót.

Hullámvasút, fegyver és védelemhiány

Bár Sean Payton próbálja rejtegetni, Jameis Winston még mindig egy időzített bomba. Ha olyan napot fog ki, ledobná a pályáról a Legion of Boom védelmet, de ha bal lábbal kell fel, egy gimicsapat is ki tudja használni a hibáit. A Football Team elleni győzelem során is csupán 50%-kal passzolt és elvesztette a labdát két alkalommal is, mégis felpakolt 4 TD-t a pályára. Winstont azonban Payton talán kissé le tudta nyugtatni. Idén eddig csupán 3 interceptiont dobott és bár big time throwkban is csak a liga közepéhez tartozik, sokkal jobb hír, hogy az interception worthy playekben sem találjuk a nevét a lista tetején.

Kérdés persze mi lenne, ha meglennének az igazi Winston stílushoz illeszkedő társak. Azonban továbbra is Taysom Hill, Michael Tomas és Deonte Harris nélkül kell pályára lépjen a Saints, még ha többük visszatérése is közeleg már. Nélkülük egy újabb Alvin Kamara showra lehet számítani. Azt, hogy elkapásokban vagy futásokban, az még kérdéses, de 2021-ben elsősorban a hagyományos running back szerepkörben használja őt a Saints. Öt meccsen csupán 15 elkapása van 113 yardért, bár már 3 TD-t is szerzett. A megtépázott skill állományból Marquez Callaway tűnik még ki. Az eddig 222 yardot és 3 TD szerző játékos az egyetlen igazán veszélyes elkapó a New Orleans rosterén. A DJ Reed, Sidney Jones kettős mögé pedig be lehet futni és Winstonnak megvan a karja, hogy meg is találja a gyors elkapóját.

A Seattle védelme a bottom 10-ben van nyomásgyakorlásban, labdaszerzésekben és a blitzek küldésének gyakoriságában is, de ez még nem jelenti azt, hogy ne lenne esélyük ezzel a taktikával. Winston nem csak a nyomások által vált turnover géppé. Jól elosztott zónák és egyszerű négy emberes nyomásgyakorlás is sikerre vezethet. A gond, hogy egyik se működött még csak külön-külön sem a szezonban a vendégeknél, nemhogy egyszerre.

A legjobb rusherek, Darrell Taylor vagy Carlos Dunlap sem rendelkeznek 15 pressure-nél többel és a liga egyik legjobb támadófalát kellene most extra segítség nélkül megzavarni. Furcsa mód nem a sérülés miatt meggyengült bal oldal, hanem Ryan Ramczyk az, aki inkább megzavarható idén. A kiváló RT már 13 nyomást és 2 sacket engedett, ugyanannyit mint tavaly egész szezonban. A bal oldalon Terron Armstead úgy néz ki visszatérhet, de ha véletlenül mégse erőltetnék, a helyére kényszerből beugró James Hurts ugyanúgy 4 nyomást engedett még csak idén mint az All-Pro társa.

A kihívás azonban nem csak a line of scrimmage környékén lesz. A Seattle meccsei tele vannak elhibázott coverage-ekkel, elváltásokkal és kívülről értelmetlenül rohangáló defensive backekkel. Jamal Adams nem hozta meg azt az impactet, amit vártak tőle és idén blitzre se küldik el olyan gyakran. Ha limitálni tudják a Kamara által jelentett veszélyt Wagner, Brooks és Adams révén, illetve a secondary sem engedi, hogy egy sokadik számú deep threat WR megégesse őket, akkor lehet esélye a csapatnak. Azonban már ez is már komoly feladatnak tűnik, hiszen a Seattle jó úton halad, hogy minden idők egyik legrosszabb védelme legyen. Irónikus, hogy a rekordot a 2012-es Saints tartja, mely 7 042 yardot engedett a szezonban, amit a Seattle 7 361-re “javíthat”, ha tovább folytatják az idén látott formájukat és továbbra is 430 yard fölötti yardot engednek átlagban meccsenként.

New Orleans Saints @ Seattle Seahawks

A meccsen 4 pontos favorit a Saints idegenben, ami a hagyományos hazai pálya előnyével számolva 7 pont volna semleges pályán. A Seattle azonban meglepetésre a Heinz Fielden tudott meccsben maradni múlt héten, a 12. ember támogatásával pedig legalább hasonlót várnak el most is a csapattól. A spread ellen mindkét csapat impozáns mérleggel rendelkezik az elmúlt időszakban. A Seattle 11-4-gyel áll underdogként az elmúlt 15 meccsen, míg a Saints 10-4-es mérleget tud felmutatni a spread ellen az utolsó 14 meccsén. A Saints azonban bye week után érkezett meg erre a találkozóra, ahol biztosan extra idő jutott az átalakuló hazai támadósor feltérképezésére.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!