Connect with us

Beharangozó

Még egyszer nem – Hétfő esti rangadó

Két AFC csoportelső találkozik hétfőn este a Nissan Stadiumban. Azonban hiába a jónak mondható pozíció divízión belül, két nagyon eltérő erőket mutató csapat mérkőzik meg egymással a forduló zárómeccsén.

Ugyan mindkét gárda nagy arányú győzelmet aratott az előző fordulóban, teljesen más szint a Jaguars legyőzése, mint Kansas Cityben megverni az elmúlt két év AFC-bajnokát. A Bills a konferencia és az egész liga egyik legjobb csapata, míg a Titans ugyan hasonlóan rájátszásba juthat majd, de ebben fontos tényező lesz a csoport erőssége.

A tavalyi év egyik legemlékezetesebb pillanata kötődik ehhez a párharchoz. Ki ne emlékezne Henry ikonikussá, meme-mé váló stiff armjára Josh Normanen és arra, hogy a Titans komoly verést mért a Billsre szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt?

Most blitz, Henry és a visszaeső Titans offense 

A Bills védelmének nagy napja volt múlt héten a Chiefs ellen. Négy labdát szereztek és nem rejtették véka alá, hogy a passzjátékát szeretnék elvenni az Kansas City-nek. Ennek érdekében nagyon ritkán küldtek blitzet Mahomesra és csupán négy emberrel próbálták siettetni az irányítót. A Bills sokat áldozott a védőfalára az elmúlt offseasonök során, ezért matchuptól függően különböző stílusú csapatot tudnak pályára küldeni. A meghatározó neveken túl a múlt héthez képest a nehezebb csomag várható Vernon Butlerrel és Harrison Phillipsszel. Ryan Tannehill a legtöbbször sackelt irányító öt forduló után, így nem lenne meglepő, ha az eddig is jól működő Bills pass rusher szekció megtámogatva 1-2 blitzcel Leslie Fraziertől megpróbálná minél többször elkapni Tannehillt.

A Titans támadósor idén eléggé egy emberes eddig. Derrick Henry négy meccses 100+ yardos sorozatban van és ha felszorozzuk a statisztikáját 17 mérkőzésre, akkor nemhogy újra átlépné a 2.000 yardos határt, de meg sem állna 2.300-ig. A futott yardokban természetesen vezeti a ligát, de olyannyira emelkedik ki az NFL-ből, hogy ha csak a kontakt utáni yardjait számolnánk is csupán egyetlen játékos termelt volna nála többet. Mindezek ellenére a Titans támadójáték nem úgy működik mint akár csak tavaly. Csupán 7.-ek futásonkénti EPA-ben és 22.-ek passzok terén. Persze jó hír, hogy visszatérhet a csapatba Julio Jones, azonban így is megszámlálhatatlan játékosuk szerepel az injury reporton valamilyen limitáció miatt. A passzjáték visszaesése Arthur Smith távozása mellett AJ Brown drasztikus visszaesésére vezethető vissza. A négy meccsen pályára lépő sztár WR csupán 130 yarddal és egy TD-vel rendelkezik idén, ami tavaly szinte már egy átlagos meccs lett volna tőle. A Next Gen Stats Completed Air Yards Over Expectation mutatója alapján mind szeparálódásban, mind az elvárható yardokban a liga végén kullog a kezdő elkapók között.

Mivel jövő héten bye weekje lesz a Billsnek, érdekes döntés előtt állnak Matt Milano esetében. Bár már elvileg felépült combhajlító sérüléséből, ha a csapat nem kockáztat, akkor újabb két hete lenne regenerálódni a Bills legjobb linebackerének. Milano nemcsak a középső zónák és a LoS környéki passzjátékoknál hatékony, de futás ellen is az egyik legjobb játékosaik között van. A Bills védelem elképesztően kezdte a szezont. Szinte minden hagyományos vagy haladó statisztikában elől találjuk a csapatot, ami két nullázás után nem is nagy csoda. Azonban idén először találkoznak elit futóval.

Az álmoskás és az új hős, a veszélyes taktika és a matchup

Fordított felállásnál egy korábban nem gondolt figura lehet a meccs hőse. Dawson Knox egy lassan temetendő projektet navigált olyannyira a víz fölé, hogy most már külön szegmenst érdemel a Bills tight endje. Múlt héten karrier napot tartott 117 yarddal, karrierje során először jutott 100 yard fölé és idén öt hét után már annyi TD-t kapott el, mint a tavalyi évben összesen (5). Ha az idei évéhez korreláló meccset hoz le, akkor már hat hét után a legjobb szezonját regisztrálhatja a ligában. Szüksége is van a Billsnek a jó játékára, mert a szupersztár Stefon Diggs nem kezdte lehengerlően a szezont. Annyira nem esett vissza a játéka mint a túloldalon sérüléssel is küzdő AJ Brownnak, de négy alkalommal is 70 yard alatt maradt idén és csupán egy 100 yardos meccse van. Persze a tavaly legtöbb targettel és elkapással rendelkező elkapó játékba vonásának visszaesése természetes, miután Knox is fellépett a rangsorban, illetve Emmanuel Sanders személyében egy újabb remek játékost kapott a csapat.

Ha azonban valamikor, akkor most lehet igazán nagy napja Diggsnek. A Titans védelem a 8. leggyakrabban alkalmaz man-to-man coverage-et, ami ellen remekül szokott játszani Diggs. A közepes és mély területeket a crossing route-okkal könnyen szétszedheti a Bills különösen annak fényében, hogy a Titans nélkülözni lesz kénytelen Kristian Fultont, aki eddig a csapat legjobb cornere volt öt forduló alatt.

A vendégek védelmében, akárcsak a támadóoldalon, lesz egy nagy visszatérő. Az offseasonban jól megfizetett Bud Dupree 3 hét kihagyás után ugyancsak ott lehet Nashville-ben hétfő este és az idén kifejezetten jó szezonkezdetet produkáló Harold Landry párjaként próbálhatja megnehezíteni Josh Allen dolgát. Landrynél idén csupán két védő regisztrált több nyomást és sackekben is az 5. helyen áll. Mindenképp meg kell próbálni nyomást helyezni Allenre és nagyon fontos a zseben belül tartani. 188 yardot szerzett már idén Allen a lábával és 16 first downt. A méretéhez képest gyors mozgású és termete miatt nehezen szerelhető irányító megiramodásait úgy lehet elvenni, ha folyamatosan szűkítik körülötte a zsebet és nem engedik ki onnan. A pass rusher duó szélen, míg Jeffery Simmons középen próbálhatja meg megzavarni. Mitch Morse a jobb centerek közé tartozik a ligában, de ő is zavarba hozható időnként, nem is beszélve a Bills guard duójáról. A Jon Feliciano, Cody Ford kettős a liga hátsó felébe tartozik a guardok között, ha valahol, akkor itt lehet keresnivalója stuntok útján akár a szélső siettetőknek, akár a defensive tackle-öknek.

Nehéz dolguk lesz, mert úgy tűnik Josh Allen tavalyi remek éve nem a kivétel, hanem a szabály volt. Talán egy hajszálnyival visszafogottabb éve van, de top10-ben van mind EPA, mind CPOE per play alapján, ezáltal a leghatékonyabb QB-k között van 2021-ben is.

Vendégként is 5,5 pontos favorit a Bills, amit teljesen meg is érdemelnek. Elmondható a csapatról, hogy ha nyernek, akkor nagyon nyernek. Az elmúlt 10 győztes meccsükön 10-0 az arányuk a spread ellen, amiből 6 meccs is idegenbeli találkozó volt. Akárhogy is alakul a mérkőzés, egyfajta biztonságérzetet adhat mindkét csapatnak, hogy vereség esetén is maradni fognak csoportjaik élén.

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!