Connect with us

Összefoglaló

A Chiefs átgázolt a Bucson, a Packers megizzadt a Patriots ellen, nagyot fordított a Bills

A Chiefs lehengerlő játékkal gázolt át a Buccaneers elit(nek hitt) védelmén, a Packers alaposan megizzadt és csak hosszabbításban tudta legyőzni a harmadik számú irányítóval felálló Patriotsot, a Bills nagyot fordítva verte meg a Ravenst, a Vikings pedig őrült mezőnygól-párbaj során múlta felül a Saints csapatát Londonban. 

Kansas City Chiefs @ Tampa Bay Buccaneers 41-31

Az eddig látottak alapján nem vártunk pontháborút a felektől, hiszen mindkét támadósor gyengélkedett (a Chiefs kissé, a Bucs nagyon), ellenben mindkét védelem elég jól mutatott (a Bucs nagyon). Ehhez képest 72 pont, 52 first down és közel 800 yard született a mérkőzésen.

A találkozó rémálomszerűen kezdődött a Buccaneers számára, hiszen a nyitó kickoff során fumble-t vétettek, a Chiefs pedig nagyon gyorsan touchdownnal kezdett. És a vendégek nem is álltak le, hiszen öt első félidős támadásukból négyet hatpontosra váltottak, egynél pedig mezőnygóltávban nem sikerült a negyedik kísérletük. A Buccaneersnek ellenben jóval változatosabb első félideje volt: mezőnygól, punt, touchdown, strip-sack, touchdown.

A 28-17-es félidei állás után Mahomesék a nagyszünet után sem akartak leállni: három támadásból újabb 13 pontot tettek fel a táblára, és már csak a negyedik negyed közepén torpantak meg egy interception formájában. Bradyék viszont nem tudtak érdemben közelebb zárkózni, és ugyan a harmadik és negyedik negyedben is szereztek hatpontost, utóbbi már végképp későn jött, így meglepően magabiztosan tudott nyerni a Chiefs.

A Chiefs támadósora tehát hengerelt a mérkőzésen és gyakorlatilag azt csináltak Mahomesék a ligaelit Buccaneers védelemmel, amit csak akartak. Feledtetni akarták a múlt heti zakót, és talán a Super Bowl vereségért is vissza akartak vágni, Mahomes meg akarta mutatni, hogy mondjuk egy jó támadófallal mire lett volna képes akkor – bár nyilván kanyarban sincs ennek a győzelemnek az értéke ahhoz képest.

Nehéz bármi negatívat mondani a Chiefs offense-ről, hiszen Mahomes a meccs végi interceptionjén kívül zseniális, Kelce megállíthatatlan volt, a támadófal jó munkát végzett, sok támadót játékba tudtak hozni, Andy Reid pedig kiválóan hívott és több trükkös játékot is bevetett, például Noah Gray “QB” sneakjét, vagy shovel pass touchdownt. Meglepetésre még a futójáték is működött, 189 yardot tettek fel az elit hírnévvel rendelkező védelemnek. A Chiefs defense-ből érdemes még kiemelni L’Jarius Sneedet, aki strip sacket szerzett Bradyn egy blitz során, de többek közt Chris Jones és George Karlaftis is jól játszott.

A Buccaneers szöges ellentéte volt annak, amit az előző hetekben láttunk tőlük. Eddig a támadósor szenvedett és a védelem tartotta őket a víz felett. Most viszont a védelem szenvedett, hiszen az első három meccsen összesen nem kaptak annyi pontot mint most az első félidőben, illetve Todd Bowles 2019-es érkezése óta ez volt a legtöbb pont, amit az egység engedett egy mérkőzés alatt. A futást egyáltalán nem tudták fogni, Vita Vea meglepően gyengén teljesített, azonban sok más helyen sem lehet dicsérettel illetni az egységet.

Ellenben a támadósor nagyon is jól nézett ki. Na nem a futójáték, ami már az elején sem ment, majd a nagyobb hátrány miatt teljesen el is engedték, de talán így volt a jobb, mert az előző hetekben is szenvedős volt a földön haladás. A levegőben azonban elég jól mentek Bradyék, amiben nyilván közrejátszott, hogy teljes volt a fegyverarzenál. Brady 380 yarddal és 3 TD-vel zárt (plusz volt egy fumble-je egy sacknél), ebből 103 yard és 2 TD ment Mike Evansnek, aki a Bucs legjobbja volt a meccsen.

A Chiefsnek nagyon kellett ez a győzelem a múlt heti csúnya vereség után, és ismét megmutatták, hogy jobb napjukon bárkit legyőznek. A Buccaneersnél nyilván nem lehet örülni a vereségnek és a védelem teljesítményének, de a támadósor erőre kapása miatt akár pozitív szemmel is lehet tekinteni a mérkőzésre, ugyanis ez lesz fontosabb a későbbiekben.

(katonadani)

New England Patriots @ Green Bay Packers 24 – 27 h.u.

Egy végtelenül elkeserítő és gyenge első félidő után kevesen gondoltuk volna, hogy ennyire izgalmas másodikat hoz a mérkőzés. Az első félidőben szenvedtek a támadósorok. A Patriotsnak talán több oka volt rá, hiszen a csereirányítót Hoyer egy sack után nem tudta folytatni a játékot, így az újonc Bailey Zappe vette át helyette a támadósor irányítását. Azonban a puntokon túl és egy elszenvedett strip sack utáni fumble mellett nem igazán volt lendület a támadósorban.

A Packers egy touchdown mellett, melyet az újonc Christian Watson szerzett egy jet sweep után, három puntot hozott össze és 1-1 fumble és interception révén még kétszer el is vesztette a labdát. Mindkettőben kulcsszereplő volt a vendégek cornere Jack Jones, aki előbb kierőszakolta a fumble-t, a picket pedig vissza is vitte az end zone-ig.

Az első félidő így 10-7-es vendég előnnyel ért véget, hogy a második 30 percben kissé többet kapjunk már a támadósoroktól. A Patriots a harmadik számú irányítójával nem meglepő módon a földön szerezte a yardjait, azt viszont nagyon eredményesen tette. A támadófal – különösen annak belseje – többször mozgatta remekül a védelmet és adott a futóduónak használható folyosókat. Harris és Stevenson végül 152 yarddal és egy TD-vel zárta a meccset.

A Packers is akkor tudott igazán haladni, ha a földön próbálkozott. Aaron Jones 110, míg Dillon 73 yardon állt meg. A levegőben csak Allen Lazard (6 elkapás 116 yard) volt igazán játékba hozható, rajta kívül a többiek maximum 1-1 elkapásra voltak jók.

A második félidőt két touchdownnal kezdő Patriots nagyobb gondot okozott, mint remélte a Packers. A labdát lenyomták a hazaiak torkán, ami mellé Zappe pár play action utáni passza is sikeresen találta meg az elkapóit. Karrierje első touchdownját DeVante Parker húzta le, így pedig Zappe lett az első idei újonc irányító, aki passzolt TD-t szerzett az NFL-ben (ahogy azt mindenki várta).

A Packers Doubs touchdownjával még kiegyenlített, de 24-24 után több pont már nem született, jöhetett a hosszabbítás. Mindkét támadósor 1-1 3&outtal kezdett, mely után a Packers hosszú drive-ot vezetett, ahol egyre közelebb kerültek a célterülethez a futójátéknak hála. A drive végén 4 másodperccel a meccs vége előtt Mason Crosby 31 yardos field goalhoz állhatott oda és el is döntötte a találkozót.

A Packers támadósora továbbra sem funkciónál igazán. Rodgers rengeteg labdája hullott a földre. Próbálkozik az offense a nagy passzjátékokkal, de láthatóan nincsenek meg hozzá az elkapók. Legalább 7-8 nagyobb átadással próbálkozott Aaron a meccsen, melyekből 1-2-ből lett csak eredményes átadás. Sokszor nem is volt társa a labdák végén, de volt bőven hiba tőle is túl/alul dobott labdákkal. Ha pedig minden rendben lett volna, akkor jött a drop, mint a rendes játékidő végén Doubstól, aki egy TD-t ejtett így el. Ennek ellenére az újonc az, aki Lazard mögött úgy néz ki, kiérdemelte a második számú WR szerepet, miután messze a legtöbb labda szállt felé Lazardon kívül.

A védelmekből Jack Jonest lehet kiemelni, akin bőven csináltak elkapásokat a meccsen, de két első félidei labdaszerzésével sokat lendített a csapatán. A túloldalon a Hoyert “kiütő” Garyt kell kiemelni, két sackjével és több sikeres futásmegállításával, akivel nem igazán bírt Isaiah Wynn a fal jobb szélén.

A Patriotsnál kérdés jövő héten továbbra is Hoyerrel kezdik-e el a meccset, mert Zappe-től bár nem kértek sokat, nem is hibázott és a csapat így is, úgy is egy erős futójátékra építi az offense-ét, akkor meg miért ne nézzük inkább az újoncot a veterán Hoyer helyett. A futójátékot mindkét oldalon dicséret illeti. A Patriots futói közel 5-ös átlagot hoztak, de a Packers duója is bőven 4-es felett zárt (Jones 6,9-cel a legjobb volt). A levegőben adósak maradtak picit, de kulcsszituációban kijött a rutin és Rodgers több fontos harmadik downt tudott megoldani, így ha vért izzadva is, de nyert a Green Bay.

(alatriste)

Buffalo Bills @ Baltimore Ravens 23 – 20

Hatalmas eső várta a csapatokat Baltimore-ban, ami egyértelműen a vendégeknek okozott hátrányt. Buffalóban a futójáték nem létezik, a passzjáték pedig ebben az időben nehezen kivitelezhető. Az első félidőben úgy is tűnt a Billsnek nem lesz keresnivalója ezen a meccsen. Josh Allen a második passzával eladta a labdát, a jó mezőnypozícióból pedig a Ravens azonnal TD-t is szerzett J.K. Dobbins révén.

Itt azonban nem ért véget a Bills offense szenvedése. A futás egyáltalán nem ment (csak fumble lett a próbálkozásból), az elkapók folyamatosan elejtették a labdát az esőben, és Allen passzába is többször beleért a védőfal. Ezzel szemben a Ravens oldalán minden működött. Ment a futójáték, Lamar Jackson passzai is mindig saját játékost találtak (még akkor is, mikor menekülve vakon hajította el a labdát), és a Ravens gyorsan 20-3-as vezetésre tett szert. Innen kevesen hitték volna, hogy még van visszaút a Billsnek, főleg a mutatott játékot látva.

A félidő végén azonban hirtelen sikerült megtalálnia a játékát a Billsnek, és míg korábban 28 perc alatt semmit nem sikerült csinálni, úgy most másfél perc alatt végigmentek a pályán és egy 75 yardos drive-ot sikerült TD-vel lezárni. Ez megadta az alapot a fordításra.

A második félidőt a Ravens kezdte, de a Bills defense fellépett a futásra, és Lamart sem hagyták passzolni, így gyorsan leparancsolták az ellenfél támadóit. Aztán megcsinálták ezt újra, és míg a Ravens offense csak két gyors puntra volt képes, addig a Bills támadók további 10 pontot pakoltak fel a táblára, amivel azonnal kiegyenlítettek, és 20-20-szal fordultak a felek az utolsó negyedre.

A Ravens sokat hibázott a 3. negyedben, de a legnagyobb hibákat a 4. negyedre tartogatták. Összehoztak ugyanis egy 90 yardos drive-ot, mikor is lassan, de biztosan haladtak előre, és majdnem 10 percet leégetve az órából eljutottak a Bills 2 yardosáig. Ott azonban 4&goalra kényszerült a csapat.

Egy mezőnygól elég lett volna a vezetés visszaszerzésére, de Harbaugh úgy számolt a TD biztosabb győzelmet érne. Ha pedig nem sikerül, akkor hozza ki a Bills a 2 yardosról. Alapvetően érthető ez a mentalitás, az egyetlen hibája az volt, hogy Lamar INT-et dobott a célterületen belül, ami miatt 2 helyett 20 yardról támadhatott a Bills. Az INT-et Jordan Poyer szedte le, akinek nagy meccse volt, kétszer is lehúzta Lamar passzát.

Mivel már csak 4 perc volt hátra, így a Bills számára egyértelmű volt, mit kell tenni a győzelemért. Eljutni mezőnygól távolságig, és közben égetni az órát. És pontosan ezt is csinálták. Olyan jól sikerült haladni, hogy egy ponton már a Ravens védők is félreálltak, szerezzenek TD-t, és legyen még Lamarnak ideje visszatámadni. A Bills azonban nem sétált bele ebbe a csapdába. Csak annyit mentek előre, ami feltétlenül muszáj volt, és az 1 yardoson Allen letérdelt, hogy lepörögjenek a másodpercek. Végül érkezett Tyler Bass, aki belőtte a győzelmet érő 21 yardos mezőnygólt.

Nagyjából 28 percig úgy tűnt itt egy sima kiütés lesz, de aztán a Ravens teljesen megtorpant, és nem működött semmi. Sem a futójáték, sem a passzjáték, és igazából csak az utolsó 10 perces drive-ban sikerült haladni. Valami nagyon nincs rendben, mert idén ez már a második meccs, amit hazai pályán 17 pontos előnyből leadnak. A Bills támadói nehezen kezdték a meccset, de aztán alkalmazkodtak a körülményekhez (az eső továbbra sem állt el, sőt csak erősödött), és miután már elhitték, hogy van esélyük, hibátlan játékot hoztak (hirtelen mindenki elkapta a labdát, és Allen passzába sem ütöttek bele, aki ráadásul a földön is remekelt). Ráadásul okosan is játszottak, a végén könnyen TD-t szerezhettek volna, de nem akartak semmi esélyt adni a Ravensnek. Ennek az előrelátásnak pedig győzelem lett a jutalma.

(jarred)

Minnesota Vikings @ New Orleans Saints 28-25

2022-ben is megérkezett az NFL Európába és nem is akárhogyan, aki kilátogatott Londonba a Tottenham stadionba egy végletekig kiélezett mérkőzést láthatott, ami az utolsó másodpercekben dőlt el. Az előjelek pedig nem ezt mutatták, hiszen a Saints Winston sérülése miatt Andy Daltonnal kényszerült kiállni.

A Vikings jól kezdte a mérkőzést, hiszen rögtön első támadásukból megmutatták, hogy ők az esélyesei a mérkőzésnek és az előre felrajzolt támadást szépen végigvitték, aminek a végén Alexander Mattison révén elértek a célterületre. Ezek után azonban már korántsem mutatták a zökkenőmentes támadójátékot, és Greg Josephben bíztak, aki végül mind az öt mezőnygólját a póznák közé vágta. Kirk Cousins két legjobb célpontjában bízott a legjobban, hiszen Justin Jefferson 147, még Adam Thielen 72 yarddal végzett a mérkőzésen. Azonban az első támadást nem nézve sokszor hibáztak, hiszen többször is a red zone-ig jutottak, de ott TD helyett meg kellett elégedniük a field goallal, aminek köszönhetően a Saints végig szorosan tudta tartani a mérkőzést.

A Saints oldalán pedig láthattuk a legnagyobb meglepetést, hiszen Andy Daltontól korántsem ezt a játékot vártuk, mint amit kaptunk. 71%-os passzpontosság mellett 236 yardig jutott, valamint egy touchdown mellett a labdára is vigyázott. Michael Thomas hiányában a yardok nagy részét Chris Olave és Marquez Callaway hozta, mellettük pedig a gyakorló csapatból felhozott Latavius Murray is jól szállt be, amikor Ingram is kiesett az inaktív Kamara mellett.

A harmadik negyed végén láthattuk az őrület kezdetét, amikor is egy negyedik és két yardos szituációban felállt a Vikings a punthoz, de Ryan Wright a rúgás helyett megcsillogtatta középiskolás irányítói múltját, miután 13 yardért megtalálta Jalen Nailort, így folytathatták a támadást, de ennek a végén is mezőnygól következhetett. A Saints a hajrához közeledve vérszemet kapott és a második negyedes Chris Olave TD után Latavius Murray révén végigért megint a pályán, sőt még a kétpontost is megoldották, ezzel átvették a vezetést.

Erre volt válasza a Vikingeknek, akik szintén megszerezték a mérkőzésen második touchdownjukat, amit Justin Jefferson szerzett, de Greg Joseph az extra pontot elhibázta, így 25-22-es előnnyel indulhatott az utolsó bő négy perc. Daltonék egy-két szép játékkal átlépték a félpályát, majd a two minute warning után egy negyedik és kilenc yardos szituációban találták magukat, amikor is egy 60 yardos mezőnygólhoz hívták be Will Lutzot, aki magabiztosan vágta be a labdát a helyére, amivel 25-25 állt az eredményjelzőn és kicsit kevesebb mint 2 perc volt hátra.

A Vikings a győzelemért támadhatott és egy 39 yardos Justin Jefferson elkapásnak köszönhetően ott is találták magukat a mezőnygól távolságban, végül 24 másodperccel a vége előtt Greg Joseph bevágta az ötödig field golját, amivel újra vezettet a Vikings. A mérkőzésnek azonban itt még nem volt vége, rövid idő alatt időkérés nélkül a Saints eljutott egy 61 yardos mezőnygól kísérletig, amivel hosszabbításra menthették volna a mérkőzést. Will Lutz odaállt, de most nem járt sikerrel, hiszen a bal oldali és az alsó kapufát érintve nem befelé pattant a labda, így a Vikings hagyhatta el Londont győztesen.

(kronikk)

Minden jog fenntartva. © 2020 Fűzővel kifelé!